این عوامل سبب شروع یک جنگ می شود
آیا جنگ میان تهران و تل آویو مجددا آغاز می شود؟
خبرنگار: حسین صیقلانیدو دولت یا حکومتی که وارد جنگ با هم می شوند در یک وضعیت «تباین محض» قرار دارند. آنها به هیچ نظام ارزشی، وجودی، اقتصادی و سیاسی مشترکی باور ندارند و حتی هیچ قدرت بالاتری نیست که بتواند این دو را کنار هم قرار داده و مانع از جنگ شود.

به گزارش خبر فوری، مدتی است از جنگ تحمیلی 12 روزه گذشته و به ظاهر بین دو طرف آتش بس برقرار است. با این حال، عده ای معتقدند وضعیت فعلی آرامش قبل از طوفان است و هر لحظه ممکن است مجددا جنگ آغاز شود. در مقابل، گروهی دیگر تاکید دارند که وضعیت موجود گواه جنگ نیست و بعید است مجددا میان رژیم صهیونیستی و ایران جنگ آغاز شود.
این بحث ها باعث برجسته شدن یک پرسش مهم ژئوپلیتیک میان نخبگان و مردم شده است: «جنگ چگونه آغاز می شود؟» مقصود از «چگونه» تعیین شرایط، عوامل و اسباب جنگ است.
برخی معتقدند تعیین اسباب و عوامل آغاز جنگ امکان پذیر نیست، چون جنگ خروج از قاعده و نظم بین المللی و منطقه ای است و بی نظمی علت ندارد. گروهی دیگر معتقدند جنگ وابسته به «اراده» سردرمداران یک یا دو طرف منازعه است و به همین علت، نمی توان اسباب و علل آن را تعیین کرد. با این حال، گروهی از متفکران دیگر تاکید دارند حتی اگر نتوان علت نهایی جنگ را مشخص کرد، تعیین عوامل و اسباب زمینه ای آن ممکن است و می توان مشخص کرد که چه عواملی دو طرف را به سمت جنگ پیش می برد (حتی اگر این علل معدّه و زمینه ای علت نهایی جنگ نباشند.)
به طور کلی می توان گفت وقتی دو دولت یا حکومت وارد جنگ با هم می شوند در وضعیت های زیر قرار دارند:
الف. واسطه ای بین دو دولت نباشد
دو دولت یا حکومتی که وارد جنگ با هم می شوند در یک وضعیت «تباین محض» قرار دارند. آنها به هیچ نظام ارزشی، وجودی، اقتصادی و سیاسی مشترکی باور ندارند و حتی هیچ قدرت بالاتری نیست که بتواند این دو را کنار هم قرار داده و مانع از جنگ شود. برای مثال، آلمان نازی و متفقین در یک وضعیت تباین محض قرار داشتند و به همین دلیل، جنگ جهانی دوم آغاز شد. آلمان از جامعه ملل خارج شده بود و به نظام ارزشی لیبرالیستی و کمونیستی غرب و شرق هم اعتقاد نداشت. به همین دلیل، هیچ قدرت ثالثی نبود که بتواند میان غرب و هیتلر واسطه شده و جلوی آغاز جنگ بزرگ را بگیرد.
ب. دو دولت با هم تضاد منافع داشته باشند
زمانی دو دولت وارد جنگ با یکدیگر می شوند که گمان کنند وجود یا فعالیت دیگری سبب به خطر افتادن منافع یا موجودیت او می شود. این احساس خطر یا تهدید هر چه بیشتر باشد، احتمال آغاز جنگ بیشتر است. برای مثال، در جنگ جهانی دوم مادام که غرب (فرانسه و انگلیس) احساس خطری از جانب هیتلر نکرد، وارد جنگ نشد. آلمان به راحتی اتریش و چکسلواکی را ضمیمه خاک خود کرد و واکنشی از جانب لندن دریافت نکرد اما بعد از اشغال لهستان با کمک شوروی بود که لندن و پاریس احساس کردند منافعشان در خطر افتاده و هرلحظه ممکن است اروپا به دست هیتلر بیفتد. به همین دلیل، به هیتلر اولتیماتوم داده و بعد از 48 ساعت وارد جنگ شدند. آمریکا نیز بعد از حمله ژاپن به پرل هاربر و به خطر افتادن منافع اقتصادی و همچنین، تهدید مرزهایش وارد جنگ با متحدین شد و در کنار شوروی و انگلیس قرار گرفت.
ج. مرز ترس یا بازدارندگی از بین برود
میان دو دولت متخاصم همواره «مرز ترس» وجود دارد که معلول «بازدارندگی» (Deterrence) است. تا زمانی که یکی از دو دولت احساس قدرت بیشتری نکند وارد جنگ نمی شود. این «احساس» کاملا نسبی بوده و هیچ ارتباطی با وضعیت واقعی جنگ ندارد. به قول ژو یو، سیاستمدار مشهور چینی، احساس ترس از قدرت سائوسائو (نخست وزیر شهیر چین) است که سبب قدرت او شده است نه قدرت واقعی اش. این مساله در تمام جنگ ها حاکم است. برای مثال، زمانی که هیتلر احساس کرد متفقین به اندازه کافی قدرتمند نیستند وارد جنگ شد. همچنین، دولت های ائتلاف اروپا (پروس و اتریش و انگلیس) بعد از شکست ناپلئون از روسیه و پایان افسانه شکست ناپذیری امپراتور فرانسه تصمیم به حمله به فرانسه گرفته و به ناپلئون اعلان جنگ کردند.
د. نظام بین الملل و منطقه ای رویکرد منفی نسبت به جنگ نداشته باشد
وقتی دو دولت وارد جنگ می شوند که همسایگان یا قدرت های جهانی به لحاظ عملی وارد مناقشه نشده و احساس خطر جدی نسبت به آغاز جنگ نداشته باشند. خنثی بودن قدرت های ثالث یا طرفداری آنان از جنگ به شدت در شروع منازعه نقش دارد. برای مثال، بی طرفی شوروی و آمریکا نسبت به آغاز جنگ جهانی دوم، در آغاز جنگ بزرگ موثر بود. همچنین، حمایت کشورهای عربی از صدام حسین یا کنارکشیدن خود از منازعه سبب افزایش تهور صدام و حمله رژیم بعث به میهن ما شد.
ه. برآورد یک یا دو دولت درباره تبعات جنگ مثبت باشد
هر جنگی تبعاتی دارد. اگر یک یا دو دولت در حساب و کتاب خود به این نتیجه برسند که تبعات جنگ برایشان زیاد نبوده و در کل، منافع جنگ بیشتر از مضراتش است، آغاز به جنگ می کنند. به بیان دیگر، وقتی یک دولت احساس کند که مردم از جنگ حمایت می کنند، جنگ سبب نابودی منابع آنها نمی شود، کشورهای اطراف و همسایه اقدامی جدی علیه شروع کننده نبرد نخواهند کرد و ... شروع به جنگ می کند. برای مثال، شوروی یا آلمان در آغاز جنگ با لهستان احساس کردند که این جنگ تبعات زیادی برای آنها نخواهد داشت. آنها جنگ را آغاز کردند اما محاسباتشان غلط بود و هر دو به طریقی وارد یک درگیری بزرگ 5 ساله شدند و هرکدام چند میلیون تلفات دادند.
با توجه به این شرایط و شرایط دیگر که در این مقاله به آنها اشاره نشده، آیا فکر می کنید جنگ اسرائیل و ایران مجددا آغاز خواهد شد؟ به نظر شما چه عوامل دیگری در شروع جنگ موثر است؟
تبعات جنگ را مردم بدبخت می کشند نه مسوولین!!!
این حرفها بورس نابود کردوامثال ما را به خاک سیاه
به لطف جبهه پایداری و تلاش بی وقفه کیهان بله
تا وقتی احتمال جنگ تیتر روزنامه ها وحرف روزمره مسئولین است هیچ جنگی آغاز نمی شود چراکه اسرائیل همیشه غیرمنتظره عمل کرده ودر صدد غافلگیری است
باید نظر جنتی دبیر 99ساله شورای نگهبان را پرسید ایشان واقف به همه امور دنیوی و اخروی هستند
جنگی در کار نیست ،ضمنا هفته آینده بنیامین نتانیاهو بالاخره عزل خواهد شد و تمام
ایمقدر سطل سطل اب برای نابودی اسرائیل برداشتیم تا خودمون بی اب شدیم
مسولین بی کفایت=نابودی ایران
جنگ بشه بهتره لااقل برای ایندگانمان بهتر بشه
شر نگو گالیور😏گر تو بهتر میزنی بستان بزن سلطان😏میشه بگی چ گلی به سر این ملکت زدی شما😉فک نکن اونور آب همچی گل و بلبل 😏 قسم میخورم پاتو از این مملکت بیرون نزاشتی که با واقعیت اونور آب دسته پنجه نرم کرده باشی
طوری دریاچه ارومیه رو خشک کردن که کل دنیا حیران ماند که چطور دریاچه که قدمتش به ۱۳۰۰ سال میرسه تو چند دهه که حکومت دست اینا بود خشک کردن
جنگ تمام عیار بشه آیندگانی باقی نخواهند ماند
دوماه که اصلا کاسبی نیست .بعد تو تلویزیون بیشرف نشون میده یه کاسب که اصلا معلوم نیست چی کاسبی میکنی میگه همه چی تو رواله .واقعا شرف خوب چیزیه .حضرات که حقوقاشون مزایا پاداش رفاه سرجاشه .
با توجه به گفته های سران ایران و آمریکا و اسرائیل جنگ قطعی است بدبختانه
صد در صد دوباره شروع میشود منتهی الان هم باید ادامه میداشت به لطف امام حسین آتش بس شد. از 28صفر شروع میشود ولی ایندفعه میره واسه ضربه نهایی و بسیار ویرانگر
حس ام می گه اره
مذاکره طولانی به ضرر اقتصاده
تمرکز ترامپ روی ایران بسیار عجیب است ، متأسفانه ترامپ بهاین نتیجه رسیده که راه پکن و مسکو از تهران می گذرد. وگرنه وضعیت اتمی ایران بخصوص الان اصلاً فوری و اضطراری نیست نتانیاهو هم این را فهمیده و می خواهد ماهی خود را بگیرد . فقط خدا می تواند این وضعیت را تغییر دهد
چرا اینقدر اخبار جنگ مبشه میروید شما با این کارتان هم ایجاد نا امیدی در جامعه را رواج میدین و اینکه موجب التهاب بازارها میشوید .به خدا این روش روش نا ثوابیه
انشالله که جنگ آغاز شود و اینبار اسراییل از صفحه دنیا پاک کنیم
اسراییل بودجه نظامی 20000برابر مسلحین درایرانه گلم
تا موقعی که جمهوری اسلامی ایران از سیاست محو اسرائیل دست نکشد و سیاستهای داخلی و خارجی و بین المللی خود را هماهنگ با جامعه جهانی نکند و بطور بنیادین تغییر ندهد جنگ اسرائیل و آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران تمامی ندارد و بطور متناوب ادامه خواهد داشت.
فعلا متاسفانه دولت شجاعت لازم را ندارد . اما با توجه به اینکه فرماندهی کل قوا زیر سلطه دولت نیست .مصمم ،قاطع،حماسی،داوطلب وبا اراده درمنشوری از پیش آمدهای احتمالی برنامه ریزی کرده است که دیگر اتفاق شانزده ساعت تاخیر درجنگ ۱۲ روز پیش نیاید .تمام اهداف ثابت ومتغیر در منطقه زیر تیغ شمشیر است .و از ابزارهایی که تا کنون درتاریخ جنگهای بشراستفاده وپایش به هیچ میدانی باز نشده به احتمال خیلی زیاد استفاده خواهد شد .ایندفعه خونین بارترین جنگ که شعاع درگیری درتاریخ منطقه وحتی جهان شکل خواهد گرفت بوقوع می پیوندد .پیش بینی ما از ده هاسال قبل بتدریج درحال آشکار شدن است و تقریبا ۳۰ درصد آن تحقق پیدا کرده و معادل ۳۰ تا ۴۰ درصد دیگر آن درشرف وقوع است .اما ۳۰ یا ۴۰ درصد بقیه به موضوعی منطقه ایی وفرا منطقه ایی برمیگردد که حتما آنهم اتفاق خواهد افتاد فقط زمان آن لازمست .
باعتقاد من در عصر امروز ما مسائل بین المللی بتدریج از شورای باصلاح امنیت سازمان ملل خارج خواهد شد زیرا اعضای آن همان کشورهایی هستند که بنوعی جنگ را بین دوقطب ایجاد خواهند کرد که نهایتا منجر به فرو پاشی سازمان ملل و با تحولات جدیدی که ازآن جنگ بیرون خواهد آمد سازمان جدیدی منطبق با دنیای دیجیتال وفن آوریهایی روز دنیا به روز رسانی خواهد شد .همانطوریکه دولتها به هرنحوی درگذر زمان تغییر ماهیت میدهند .سازمان ملل با منشورقبلی دوام نمیاورد .وبخودی خود ازبین میرود و بشر بدنبال یک جایگزین بهتر با پیشرفتهای امروز دنیا خواهد بود. سازمان جدید طوری دنبال میشود که همه کشورها ملزم به رعایت قوانین جدید خواهند بود ومجاز به خارج شدن داوطلبانه ویا تصمیمات داخلی خود نیستند مثلا اسرائیل نمیتواند بگوید من عضو ان پی تی نیستم یا فلان کشور بگوید من ار آب وهوایی خارج میشوم .چیزیکه به زمین مربوط میشود .اشکال جدیدی پیدا میکند .
اعتقاادت به دردخودت میخوره بابای دبیرستون ما ازشما تحلیلگرتره اولاامریکا راس هرم میمونه دومابه ماچه کی قطب کیه تاسپروقربونی بشیم هرکی باید فکرکشورخودش باشه
بله در جنگ بعدی آمریکا نابود خواهد شد
چرا همش این سوالو هر دوروز یکبار میپرسی؟؟؟
آرمیتا رضایی نژاد، دختر عزیز شهید دانشمند هستهای نکته قابل تأملی گفتهاند: «به اشتباه این جنگ رو جنگ دوازده روزه صدا میزنن، در حالی که من پدرم رو پنج هزار و هفتاد و چهار روز قبلش از دست دادم!»
یک اشتباهی که دیدم برخی خبرگزاری های داخلی از امروز شروع کردهاند این است که می خواهند القاء کنند که اگر اسرائیل دوباره به ایران حمله کرد نتیجه حرف های دولتمردان است ، یعنی اسرائیل و آمریکا آنقدر بیچاره و بدبخت هستند که می نشینند نگاه کنند یک وزیر چه می گوید آنوقت برای حمله تصمیم بگیرند یا نگیرند . نترسید هنوز چیزی نشده اصلا شاید ما پیروز شدیم .
منظورم خبرگزاری های اصولگرا بود
تا غزه نشدیم عاقلانه فکر کنید
سوریه بشویم دوست داری ؟
ما دوست داریم غزه بشویم
عراقچی که گفته ما قصد محو اسراییل رو نداشته و نداریم 😂😂😂
پس اون احمدی نژاد چی میگفت تو دوران ریاست جمهوریش هولوکاست را رد کرد و هروز دم از محو اسراییل میزد
جنگ خوب نیست جنگ خانمانسوز است!! جنگ فقط برای کاسبان بیشرف منافع دارد!! با جان و مال مردم بازی نکنید!! اگر منظورتان از جنگ پیروزی است سخت در اشتباه ید!! جنگ سیستم حکومتی آمریکا و اسرائیل است اقتصاد قوی و فروش سلاح و اجیر کردن کشورهای دیگر شگرد جنگی آمریکا و اسرائیل است!! نظر بنده کنار آمدن با آمریکا عاقلانه تر است
ایران بمب اتم دارد
خخخخخ در خواب آره همه چی داره
تا مادامی که وفاق وانسجام ملی در جامعه گسترده بشه و همه به خاطر حفظ از کیان وطن در کنار هم باشیم هیچ تهدیدی برون مرزی نخواهیم داشت .
مهم نیست
انشالله
باید دید دیدگاه طرفین چگونه است.اسراییل از نظر تجهیزات مانند صدام غمی ندارد چون با 5000ماشین جنگی شروع کردبرخلاف انهدام چند ده هزار ماشین جنگی او درآخر ازبس کشورهای دنیا به او کمک کردند با 15000تمام کرد.ولی نقطه ضعفش نداشتن عمق راهبردی وکوچک بودنش است.گرچه اسراییل یک مزدور نظامی غرب است وغرب از اینکه کی به نتیجه برسد برای او مهم نیست پس همواره توطیه میکند و مهم تفریح او درجنگ وسرکار گذاشتن خاورمیانه است.از طرفی ایران درحال توسعه نگران سخت تر شدن اوضاع اقتصادی کنونیست گرچه توان نابودی کوتاه مدت اسراییل را حتی درصورت کمک غرب دارد ولی دولتهای وابسته غرب درمنطقه از ایران قوی نیز واهمه داشته وقابل اعتماد نیستند.ایران بابست هزینه حمایت از اسراییل را برای غرب چندین برابر فعلی کند تا پشت اسراییل خالی شود واینرا بایست باسیاست پیش ببرد وشروع جنگ را به اسراییل وابگذارد.
تردید نکن
به احتمال زیاد، جنگ اسرائیل و ایران دوباره آغاز خواهد شد.
غرب، بهویژه ایالات متحده میخواهد که اسرائیل تنها هژمون خاورمیانه باشد و در این راه باید کشورهای ایران، پاکستان، ترکیه و عربستان سعودی به هر طریقی که شده، برتری اسرائیل را بپذیرند.
کاوه ای پیدا نمیگردد دگر
کاشکی اسکندری پیدا شود ...
بالاتر از سیاهی رنگی نیست
اگه با همین فرمان مسئولین بروند جلوووووو
باید منتظر عواقب بدی باشیم...
با این حجم از آتش سوزی مثلا همین امروز در انزلی، اسم آن را جنگ نمی توان گذاشت، براحتی هر جا را بخواهد اسرائیل خاکستر می کند، هیچکس هم فعلا کاری نمی تواند بکند.
شوربختانه طوفانی در راه است ..