نفوذ گسترده قطر در آمریکا از طریق سرمایه‌گذاری‌های کلان در حوزه‌های مختلف

چگونه قطر، آمریکا را خرید؟

گزارش تازه پایگاه فری پرس(The Free Press) با تحقیق و بررسی اسناد لابی‌گری، املاک و قراردادهای شرکتی نشان می‌دهد که قطر با صرف حدود ۱۰۰ میلیارد دلار طی دو دهه گذشته، چگونه در سیاست، آموزش، رسانه‌ها، و حتی کاخ سفید آمریکا نفوذ کرده است.

چگونه قطر، آمریکا را خرید؟

میزان و گستره سرمایه‌گذاری قطر

قطر، کشوری کوچک با 300 هزار شهروند و میلیون‌ها کارگر مهاجر، از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۵ حدود ۱۰۰ میلیارد دلار در آمریکا هزینه کرده است. این سرمایه‌گذاری‌ها شامل بخش‌های مختلفی از جمله کنگره، دانشگاه‌ها، اتاق‌های خبر، اندیشکده‌ها و شرکت‌های بزرگ است. هدف اصلی قطر از این هزینه‌ها، شکل‌دهی به سیاست خارجی آمریکا، تأثیر بر افکار عمومی و تضمین جایگاه خود به‌عنوان یک بازیگر کلیدی در دیپلماسی جهانی است آن هم با وجود انتقاداتی که به نقض حقوق بشر در این کشور وارد است.

لابی‌گران قطر چه کسانی‌اند؟

از سال ۲۰۱۷، قطر بیش از ۲۲۵ میلیون دلار برای لابی‌گری و روابط عمومی در واشنگتن هزینه کرده و روابط گسترده‌ای با سیاستمداران ارشد، از جمله اعضای دولت دونالد ترامپ، ایجاد کرده است. برای مثال سوزی وایلز، رئیس دفتر ترامپ، زمانی که در شرکت لابی‌گری Mercury Public Affairs بود، سفارت قطر را نمایندگی می‌کرد. یا پم باندی، دادستان کل، در سال ۲۰۱۹ در یک شرکت لابی‌گری کار می‌کرد که ماهانه ۱۱۵,۰۰۰ دلار از قطر برای مبارزه با قاچاق انسان دریافت می‌کرد.  کاش پاتل، رئیس FBI منصوب‌شده توسط ترامپ هم برای قطر مشاوره کرده است. قطر به کمپین‌های دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان کمک مالی کرده و اغلب این فعالیت‌ها به‌صورت غیرقانونی گزارش نشده است.

تزریق پول به دانشگاه‌های آمریکا

قطر بزرگ‌ترین حامی خارجی دانشگاه‌های آمریکایی است و از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۱ حدود ۴.۷ میلیارد دلار به دانشگاه‌ها اهدا کرده است. بین سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴، این مبلغ به ۹۸۰ میلیون دلار افزایش یافت. دانشگاه‌هایی مانند تگزاس، ییل، جورج‌تاون، کرنل، و نورث‌وسترن از این مبالغ بهره‌مند شده‌اند. گزارش‌هایی وجود دارد که قطر از طریق دانشگاه‌هایی مانند تگزاس، پروژه‌هایی با کاربردهای نظامی احتمالی را تأمین مالی کرده است. این سرمایه‌گذاری‌ها به گسترش دیدگاه‌های ضدآمریکایی در دانشگاه‌ها کمک کرده و برخی از این دانشگاه‌ها در دوحه «شهر آموزش» (پردیس‌های دانشگاهی) تأسیس کرده‌اند.

فتح رسانه و خرید املاک

قطر مالک شبکه خبری الجزیره است که برای بیش از ۴۳۰ میلیون نفر در سراسر جهان پخش می‌شود. این شبکه به‌عنوان ابزاری برای انتشار پیام‌های سیاسی قطر، از جمله حمایت از گروه‌هایی مانند حماس و حزب‌الله، عمل می‌کند. قطر از طریق کمک‌های مالی به رسانه‌های آمریکایی، تصویر خود را در این کشور بهبود بخشیده و تلاش کرده است افکار عمومی را به نفع خود شکل دهد. همچنین صندوق ثروت ملی قطر (QIA) از سال ۲۰۱۲ حداقل ۶.۲ میلیارد دلار در املاک منهتن، از جمله ساختمان امپایر استیت و هتل پلازا، سرمایه‌گذاری کرده است. دیگر حوزه مورد علاقه قطری‌ها انرژی و فناوری است. قطر در زیرساخت‌های انرژی و فناوری آمریکا سرمایه‌گذاری کرده و از طریق شرکت‌هایی مانند مک‌درموت و پارسنز، پروژه‌هایی به ارزش میلیاردها دلار در آمریکا اجرا کرده است.

نقش قطر در دیپلماسی و پایگاه نظامی

قطر میزبان بزرگ‌ترین پایگاه نظامی آمریکا در منطقه، پایگاه هوایی العدید است و از سال ۲۰۱۳ بیش از ۸ میلیارد دلار برای نگهداری آن هزینه کرده است. این پایگاه نقش کلیدی در عملیات نظامی آمریکا در خاورمیانه دارد. این کشور همچنین در مذاکرات صلح، از جمله مذاکرات میان آمریکا و طالبان، و همچنین مذاکرات برای آزادی گروگان‌های آمریکایی مانند جورج گلیزمن از دست طالبان نقش داشته است. این میانجی‌گری‌ها به قطر کمک کرده تا خود را به‌عنوان یک متحد ضروری برای آمریکا معرفی کند.

منبع: خبر فوری
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 1
  • ناشناس

    رازیانه زیاد خورد
    شیرش افزون شد
    فروخت
    آمریکا رو نخرید
    یک مشت اسلحه زنگ زده خرید