الجزیره: غنیسازی اورانیوم تنها «مانع» در مذاکرات نیست/ ترامپ به دنبال جنگ با ایران نیست
ایران پس از دور پنجم مذاکرات هسته ای با ایالات متحده امیدوار به پیشرفت است. عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، می گوید مذاکرات «یکی از حرفه ای ترین دور مذاکرات» بوده است.

«مذاکره کنندگان ایران و ایالات متحده دور پنجم مذاکرات را در حالی به پایان رسانده اند که وزیر خارجه عمان به عنوان میانجی میگوید پیشرفت محدودی در مذاکرات رخ داد.»
الجزیره در گزارشی در این باره مینویسد: بدر بوسعیدی پس از دیدار روز جمعه دو هیات در سفارت عمان در محله کامیلوچیا رم گفت: «دور پنجم مذاکرات ایران و ایالات متحده امروز در رم با پیشرفت های اندکی، اما نه قطعی، به پایان رسید.»
او پس از مذاکرات سطح بالا که به رهبری عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران و استیو ویتکاف، فرستاده دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده در امور خاورمیانه، برگزار شد، گفت: «ما امیدواریم در روزهای آینده مسائل باقی مانده را روشن کنیم.»
سیدعباس عراقچی به تلویزیون دولتی ایران گفت که این مذاکرات تاکنون «یکی از حرفه ای ترین دور مذاکرات» بوده و اشاره کرد که اگرچه توافقی حاصل نشده، اما طرف ایرانی «دلسرد نشده است.» او در این خصوص گفت: «ما قاطعانه موضع ایران را اعلام کردیم، این واقعیت که ما اکنون در یک مسیر معقول قرار داریم، به نظر من، خود نشانه پیشرفت است.پیشنهادات و راه حل ها در پایتخت های مربوطه بررسی خواهد شد و دور بعدی مذاکرات بر این اساس برنامه ریزی خواهد شد.»
الجزیره در این خصوص می نویسد: مذاکرات جاری به دنبال یک توافق جدید است که در آن ایران از تولید سلاح هسته ای خودداری کند و در عین حال تحریم های بین المللی که بر این کشور تحمیل شده، کاهش یابد. با این حال، تاکنون پیشرفت اندکی حاصل شده و هم واشنگتن و هم تهران در روزهای اخیر موضع سختی در انظار عمومی اتخاذ کرده اند، به ویژه در مورد غنی سازی اورانیوم توسط ایران.
ویتکاف گفته است که نمی توان به ایران اجازه داد هیچ گونه غنی سازی انجام دهد. تهران که غنی سازی خود را به حدود ۶۰ درصد افزایش داده می گوید که این اقدام را در واکنش به خروج ایالات متحده از برجام انجام داده است.
پیش از آغاز دور پنجم مذاکرات، رهبر ایران نسبت به نتیجه این مذاکرات ابراز بدبینی کرد.
در آنسوی میدان هم مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز سه شنبه گفت که «واشنگتن در تلاش است تا به توافقی دست یابد که به ایران اجازه دهد یک برنامه انرژی هسته ای غیرنظامی داشته باشد، اما اورانیوم را غنی سازی نکند، در حالی که اذعان کرد که دستیابی به چنین توافقی «آسان نخواهد بود.»
روز پنجشنبه، وزارت امور خارجه تحریم های جدیدی را علیه بخش ساخت و ساز ایران اعلام کرد. سخنگوی وزارت امور خارجه در تهران تحریم های جدید را هدف قرار داد و این اقدام را «شرورانه، غیرقانونی و غیرانسانی» خواند.
وزیر خارجه ایران ساعاتی پیش از آغاز مذاکرات در وین در حساب کاربری خود در شبکه ایکس نوشت که اگر آمریکا به دنبال نبود سلاح هسته ای در ایران است، این توافق ممکن خواهد بود؛ اما اگر به دنبال غنی سازی صفر هستند توافق در دسترس نخواهد بود.
میلنا وسلینوویچ، خبرنگار الجزیره در گزارش از رم گفت که غنی سازی اورانیوم تنها «مانع» در مذاکرات نیست. او گفت که هیئت ایالات متحده همچنین می خواست موضوع برنامه موشک های بالستیک ایران را مطرح کند که طرف ایرانی اصرار دارد «موضوعی کاملا جداگانه از برنامه هسته ای» است.
تنش ها میان تهران و واشنگتن در فروردین ماه با ورود دو کشور به مذاکرات غیرمستقیم کاهش یافت، اما برنامه غنی سازی تهران به یک نقطه اختلاف کلیدی تبدیل شده است.
دونالد ترامپ تهدید به اقدام نظامی ایالات متحده در صورت عدم دستیابی به توافق را مطرح کرده است. اسرائیل که مخالف مذاکرات آمریکا با ایران است، هشدار داده که هرگز به ایران اجازه دستیابی به سلاح هسته ای نخواهد داد.
عباس عراقچی در پی گزارش هایی مبنی بر اینکه اسرائیل ممکن است قصد حمله به تأسیسات هسته ای ایران را داشته باشد، گفت که در صورت حمله به ایران، ایالات متحده مسئولیت قانونی آن را بر عهده خواهد داشت.
حمیدرضا غلامزاده، مدیر اندیشکده خانه دیپلماسی، به الجزیره گفت که تهدید به اقدام نظامی فقط یک چماق است که طرف مقابل با هدف تحت فشار قرار دادن ایران بالا برده است. وی می گوید: ایران می داند که تهدید واقعی نیست و اگر حمله ای صورت گیرد، ایران به شدت به آن پاسخ خواهد داد. واقعیت این است که اگر آنها می توانستند به تأسیسات ایرانی آسیب برسانند، مدت ها پیش این کار را انجام می دادند.»
او در ادامه به الجزیره گفت: «ایالات متحده خواهان یک «جنگ تمام عیار در منطقه» نیست. آنها می دانند که اگر جنگی رخ دهد، اگر حمله ای رخ دهد، لزوما آمریکایی ها را به یک جنگ طولانی در اینجا می کشاند.»
هیچگونه پیشرفتی حاصل نشده است و نخواهد شد . مواضع ایران و خطوط قرمز آن مشخص است
مواضع آن طرف هم مشخص است و با هم هیچ سنخیتی ندارند .