فلاحت‌پیشه:

تجربه نشان داده ، قطعنامه شورای حکام ،«ورق پاره» نیست

اگر زمانی شورای حکام تصمیم بگیرد، قطعنامه ای با ضمانت اجرا صادر کند، این می تواند پرونده ایران را دوباره در شورای امنیت سازمان ملل متحد باز کند، مشابه سال ۲۰۰۶ میلادی، که بعد از آن قطعنامه های تحریمی علیه ایران شکل گرفت، اگر چنین تحولی رخ دهد، ایران به نقطه اول باز می گردد و بسیاری از دستاوردهایی که با برجام به دست آمده بود از میان می رود.

تجربه نشان داده ، قطعنامه شورای حکام ،«ورق پاره» نیست

حشمت‌الله، فلاحت‌پیشه سیاستمدار، تحلیلگر سیاسی، روزنامه‌نگار، استاد دانشگاه علامه طباطبایی و نماینده دوره‌های هفتم، هشتم و دهم مجلس و از سال ۹۷ تا ۹۸ رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در دوره دهم بوده‌است.

او در باره برجام معتقد است که هر دو کشور ایران و آمریکا و دیگر ذی نفعان، اولویت شان ، دیگر، حفظ و احیای برجام نیست.

او قطعنامه اخیر شورای حکام را زنگ هشداری برای بازگشت تحریم های جهانی ضدایرانی می داند و تاکید دارد برای احیای برجام باید ذینفعان میز مذاکره یعنی روسیه، چین، و اروپا باید به حاشیه رانده شوند و ایران و امریکا ، مذاکرات دو جانبه و بی واسطه برجامی را آغاز کنند.

گفت و گوی فلاحت پیشه را بخوانید :

پیش بینی شما از فرجام تلاش ها برای احیای برجام ، بعد از ۴ ماه تعلیق چیست؟

نکته کلیدی ، این است که برجام نه برای ایران و نه برای آمریکا و نه برای سایر طرف ها، دیگر ، اولویت اصلی نیست. ایران تلاش کرده سیاست اقتصادی بدون برجام را ادامه بدهد، به همین دلیل سامان اقتصادی در کشور، اقتصاد توسعه ای نیست، بلکه اقتصاد معیشتی است. از این رو، دولت تلاش می کند با سیاست های ریاضتی و راهکارهای حمایتی حداقلی، اقتصاد معیشت محور را در دستور کار قرار بدهد .

مدیریت اقتصادی کشورها در سه محور صورت می گیرد: در قالب معیشت یا امور اجرایی. ۲- در قالب عمران و امور زیرساختی ۳- درقالب توسعه و امور مربوط به تولید و اشتغال .

سیاست های توسعه ای در کشور تا حد زیادی متوقف شده است. دولت تسهیلاتی قابل توجه به این حوزه اختصاص نمی دهد.

در حوزه عمران هم با شرایط حداقلی برای پیشبرد طرح ها مواجه ایم، از این رو آنچه بر اساس اقتصاد بدون برجام تعریف می شود، اقتصاد معیشتی است. وقتی کشور به دلیل تحریم ها بهره لازم را از اقتصاد بین الملل نمی برد، توسعه، عمران ، تولید و اشتغال و ... هم خواسته و ناخواسته ، از دستور کار سیاستگزاری و اجرایی فاصله می گیرد.

آمریکا هم سیاست احیای برجام جای خود را به سیاست مهار ایران ، تغییر ریل داده است. هرچند ، سیاست های اعلامی از سوی دولت احیای برجام بود ولی ضربه اول به برجام را دولت بایدن وارد و تلاش کرد با سیاست فشار حداکثری ترامپ کار خود را آغاز کند.

همین رویکرد باعث شد فرصت طلایی ابتدای استقرار بایدن از میان برود. البته آمریکایی ها در ادامه کوشیدند ، سیاست های تشویقی را از طریق تعدیل سیاست های سختگیرانه ترامپ در دستور کار خود قرار بدهند، اما دیگر، فرصت ها از دست رفته بود. بنابراین ، کاخ سفید، دوباره ، از هدف گذاری احیای برجام به مسیر مهار ایران بازگشت .

همین تحول، زمینه سازتقویت لابی های ضد ایرانی در منطقه تقویت شد و آنان نیز برای خود منافع برجامی تعریف کردند . من قبلا مطرح کرده ام که ورود همه طرف های برجامی به غیر از آمریکا، حاصل سیاست ایران است. ابتدا طرف های دیگر به عنوان میانجی آمدند، ولی در عمل منافع برجامی برای خودشان تعریف کردند. در راس این کشورها روسیه است.

آقای اولیانوف که اکنون بابت تاخیر در نهایی شدن توافق برجام ، ابراز نگرانی می کنند، حتما به یاد می آورند که اولین مانع و سرعت گیر را خود روسیه در برابر برجام قرار داد. درواقع ، ایران و روسیه توافق نانوشته ای برای عدم توافق کردند و همچون گذشته، ایران تحت تاثیر مسکو قرار گرفت .

با تحولات ماه های گذشته ، روس ها برنده اصلی تعلیق برجام شده اند. زیرا پس از جنگ اوکراین ، ایران می توانست با قدرت وارد بازار انرژی شود و حتی بخشی از بازارهای صادراتی انرژی روسیه را بدست آورد اما تهران مبادرت به این کار نکرد و در روندی معکوس، روس ها ، یکی از کشورهایی بودند که جایگزین انرژی صادراتی ایران در بازارهای جهانی شدند. با این تحولات ، روسیه برنده اصلی تعلیق برجام است، ایران بازنده اصلی و بازنده دوم آمریکا است و در رتبه های بعدی، کشورهایی هستند که تلاش می کنند برای خود منافعی را تعریف کنند.

عکس العمل ایران به قطعنامه اخیر شورای حکام قطعنامه ، را چگونه ارزیابی می کنید. تاثیر این قطعنامه بر تحولات آینده مذاکرات احیای برجام چیست ؟

تجربه نشان داد این دست از قطعنامه ها نه تنها کاغذپاره نیستند و می تواند ایران را به سمت انزوا سوق دهد . همه کسانی که تحریم ها را کاغذپاره نامیدند، بعدها اقرار کردند مواضع شان بسیار شعاری بوده است. اکنون هم پرونده ایران در درگاه یا لبه پرتگاه بازگشت به فصل هفتم منشور ملل متحد قرار گرفته است.

و اگر زمانی شورای حکام تصمیم بگیرد ، قطعنامه ای با ضمانت اجرا صادر کند، این می تواند پرونده ایران را دوباره در شورای امنیت سازمان ملل متحد باز کند، مشابه سال ۲۰۰۶ میلادی، که بعد از آن قطعنامه های تحریمی علیه ایران شکل گرفت. اگر چنین تحولی رخ دهد، ایران به نقطه اول باز می گردد و بسیاری از دستاوردهایی که با برجام به دست آمده بود از میان می رود و در نهایت اجماع جدیدی علیه ایران شکل می گیرد.

تجربه نشان داد ایران می توانست سرنوشت خودش را به عنوان طرف اصلی میزمذاکره برجام مشخص کند، اما سرنوشتش را به لابی های قدرت ها یعنی چین و روسیه سپرد و تا آن ها با دیگر کشورهای اروپایی در لابی ها بر سر صدور یا عدم صدور قطعنامه شورای امنیت علیه ایران به امتیازات لازم برسند.

سوال: اگر پرونده ایران به شورای امنیت برود موضع روسیه و چین چه خواهد بود؟

ببینید ، روسیه و چین قادرند ، هژمونی بین المللی ایجاد کنند اما رقابت آنان با دیگر کشورهای غربی در سطح کلان نظم دهی به فضای جهانی است و بارها با چنین رویکردی با امتیازاتی که گرفتند ، علیه ایران در شورای امنیت رای موافق داده اند.

از این منظر، رفتار روسیه و چین قابل پیش بینی نیست. اگر ایران به سوی تولید بمب برود روسیه و چین از حالا دو بازی را به ضرر ایران انجام می دهند.

در بازی نخست ، زمانی که دبیرکل آژانس با اسرائیل مذاکره و اسناد ادعایی آژانس را علیه ایران مطرح می کند به این معنی است که اوضاع به شدت ناعادلانه تر و ظالمانه تر از هر زمان دیگری است. از این منظر، روس ها و چینی ها با کسب امتیاز از غرب و آمریکا تلاش می کنند، مانع اقدام احتمالی ایران در ساخت بمب اتمی شوند.

ثانیا زمانی که روسیه هم به باشگاه کشورهای تحریم شده وارد شد، انتظار این بود روسیه خود در راس کشورهای تحریمی بلوک تحریمی ها را شکل دهد. ولی مشاهده کردیم روسیه به عنوان قلدر باشگاه تحریمی ها عمل کرد، تخفیف های بیشتری را برای فروش محصولات نفتی اش اختصاص داد، و بازار کشورهایی مثل ایران را ربود و هزینه تحریم را برای ایران افزایش داد.

تا جایی که تا قبل از ورود روسیه به بازار تحریم ها ، ایران روزانه حداقل ۱۰۰۰ میلیارد تومان تکرار می کنم روزانه حداقل ۱۰۰۰ میلیارد تومان به نرخ دلار آزاد برای فروش محصولاتش تخفیف تحریمی می داد. با ورود روسیه به بازار تحریم ها حتما نرخ رسمی این تخفیف ها بیشتر شده است. در صورتی که ایران و روسیه می توانستند در راس بلوک تحریم قرار بگیرند و به طور همزمان مقاومت اساسی را شکل بدهند.

در شرایط کنونی ،چه راه حلی برای برون رفت از بن بست برجام متصور هستید؟

اگر سازوکار سیاسی برای احیای برجام فراهم بشود باید این سازوکار منتهی به مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا بشود زیرا ایران و آمریکا نمایندگان کنونی شرایط برجامی هستند. احیای برجام از طریق واسطه ها ممکن نیست چون همه واسطه ها از تعلیق برجام سود می برند.

ضمن این که در متن اصلی یعنی تعهدات ایران و تعهدات آمریکا در عمل دو طرف بر سر مسایل کلیدی به توافق رسیده بودند، دلیلی ندارد که این توافق به خاطر منافع کشورهای دیگر از بین برود. بنابراین من معتقدم در چنین شرایطی ایران و آمریکا باید برجام را به بخشی از اختلافات دو جانبه تبدیل کنند. و سازوکاری دوجانبه برای احیای برجام شکل بگیرد.

چشم انداز آینده از نظر شما چیست؟

تا تبدیل شدن موضوع هسته ای ایران به یک جنگ سرد هسته ای فاصله زیادی نداریم. علت آن ورود یک عامل آشوب ساز به نام اسرائیل است. از زمانی که اسرائیلی ها وارد چالش هسته ای شده اند و از هر امکانی برای ضربه زدن به برنامه هسته ای ایران و منافع منطقه ای آن استفاده می کنند، ایران روز به روز جنگ سرد با اسرائیل را بیشتر تجربه می کند.

بنابراین طرفداران تولید بمب هسته ای در ایران روز به روز موضع شان در حال تقویت است به نحوی که حتی نوعی حقانیت القایی هم پشت مواضع تل آویو در حال شکل گیری است . بایدن تلاش کرد از زمان حمله صهیونیست ها به یکی از سایت های ایران در کرج از آسیب زایی بیشتر اسرائیل، جلوگیری کند.

چون بعد از این حمله، بلافاصله ایران سوخت ۶۰ درصد را تولید کرد. اگر اسراییل آتش بازی جدیدی را صورت بدهد، قطعا ایران وارد مرحله تولید سوخت ۹۰ درصد می شود که این حرکت ، فارغ از هرگونه موضع گیری جهانی، همراهی و پشتوانه داخلی نیرومندی خواهد داشت

باتوجه به این نکات ، تاکید دارم ، فقط یک راه برای احیای برجام وجود دارد و آن هم این است که دوروبر این میز شلوغ خلوت بشود. چه بازیگران آسیب سازی مانند رژیم صهیونیستی و چه بازیگران منفعت طلبی مانند روسیه و کشورهای اروپایی باید از میز مذاکره دور بشوند و ایران و آمریکا بخشی از اختلافات خودشان را حل و برجام را احیا کنند ، وگرنه ، شاید ما به زودی شاهد نابودی برجام برجام و جنگ سرد جدیدی خواهیم بود.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 39
  • من برجام را دوست ندارم من هم مانند آمریکا، کشورهای اروپایی و اسرائیل بمب اتمی و سلاح شیمیایی را دوست دوست دارم.
    9

    من برجام را دوست ندارم من هم مانند آمریکا، کشورهای اروپایی و اسرائیل بمب اتمی و سلاح شیمیایی را دوست دوست دارم.

  • ناشناس
    10

    درباره اسرائیل، هر اقدامی متقابلی که نیاز باشد، پیش خواهیم گرفت

    نظرات شما -
    • بهرام
      0

      فعلا تنها اقدامی که میتونید مقابل اون انجام دهید سکوت محض است چون او میزنه شما هم میخورین

  • 8

    همان کسانی که تاکنون با آمریکا جنایتکار و کشورهای اروپایی جنایتکار همه جانبه مذاکره و همکاری می کردند و در مورد قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام خفه خون گرفتند، و سکوت اختیار کرده اند و هیچ کاری، اقدامی و اعتراضی نمی کنند.

  • شورای حکام آژانس نیاز یک چوپان دارد و نه مدیرکل
    10

    شورای حکام آژانس نیاز یک چوپان دارد و نه مدیرکل
    اسرائیل جنایتکار تاکنون بیش از 999 هزار بار در فلسطین، نوارغزه، لبنان و سوریه مرتکب جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت شده است ولی متاسفانه در شورای حکام آژانس، ایران را در توافق هسته ای، برجام و مذاکرات محکومت و متهم می کند شرم آور است و این در حالی است که اسرائیل جنایتکار خودش انواع سلاح های ممنوعه، بمب های، بمب اتمی و شیمیایی در اختیار دارد شرم آور و تاسف بار است.

  • 10

    باعث تاسف است که یک نهاد بین‌المللی خیانتکار توسط یک رژیم کودک کش صهیونیستی نامشروع مورد بهره‌برداری قرار گرفته و حیثیت آن را زیر سؤال برده است.

  • 9

    سوال اینجاست که کشورهای اروپایی جنایتکار تاکنون در توافق هسته ای و برجام وغیره به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند در شورای حکام آژانس هم ایران محکوم و متهم می کنند شرم آور است که این در حالی است که دولت آمریکا جنایتکار در اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.
    هدف قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام سیاسی بوده است و هم توهین به ایران بوده است و این در حالی است که آمریکا جنایتکار و هم سه کشور جنایتکار خودشان از سال 2015 تاکنون توافق هسته ای و برجام را نقض کردند.

  • شهروند
    8

    تجربه نشان داد که اگر همه با هم متحد باشیم تحریم ها کاغذپاره است ، متأسفانه مقام و قدرت و ثروت و مال و دنیا چشم ها رو کور کرده و هرکس ساز خودشو میزنه ، ما این تجربه را در ۸ سال جنگ نامردان دیدیم ، دیدیم که چطور همین ملت جون میدادند خون میداند جوان میدادند مال و منال شون را می دادند ولی عزت و غیرت خود را نمی دادند ولی متأسفانه الان دیگه اون بالا بالاها کارهایی کردند که دیگه رغبتی نیست !!!

    نظرات شما -
    • به شهروند
      0

      جناب شهروند شما شهروند نیستی کاسب تحریم هستی لعنت بر خودت پدرو مادرت ساندیس خور شهروند کیلویی چند؟؟؟

  • ناشناس
    8

    هراس رژیم صهیونیستی از انتقام ایران؛ لاپید خواستار خروج صهیونیست ها از ترکیه شد

    نظرات شما -
    • رضا
      0

      خداییش جنس از کجا میگیری خیلی خفنه

  • جنایات علیه کودکان افغانستانی،سوری و یمنی با حمایت آمریکا بوده است
    7

    جنایات علیه کودکان افغانستانی،سوری و یمنی با حمایت آمریکا بوده است

  • 9

    پرونده سازی آمریکا و شرکا علیه ایران شروع شد؟ / درس‌هایی که باید از اشتباهات دولت حسن روحانی گرفت

  • تنها راه پیشرفت «مقاومت» در برابر آمریکاست
    14

    تنها راه پیشرفت «مقاومت» در برابر آمریکاست

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      زر مفت نزن

    • ناشناس
      0

      جناب چهل و چهار سال مقاومت کردیم چیشد هیچی نابود شدیم خودت کاسب تحریم هستی ماهی دومیلیارد حقوق میگیری تا مخالفت کنی ساندیس خور

  • غیور مردان عراق به مبارزه با تروریسم صهیونیستی-آمریکایی ادامه می‌دهند
    8

    غیور مردان عراق به مبارزه با تروریسم صهیونیستی-آمریکایی ادامه می‌دهند

  • 2

    چین آمریکا را متهم به ربودن کشورهای منطقه آسیا اقیانوس آرام کرد

  • 3

    اعتراف مقام آمریکایی: اقدامات ایران باعث مرگ برجام نمی‌شود

  • 7

    مدارک کافی برای اعلام جرم علیه ترامپ جمع‌آوری شده است

  • 3

    گفتگوی مقام آمریکایی با وزیر جنگ رژیم صهیونیستی درباره مسائل منطقه و امنیت تل‌آویو

  • در زمان که برجام به طور کاملا عمل و اجرا نشود ایران نباید با آژانس همکاری کند.
    5

    در زمان که برجام به طور کاملا عمل و اجرا نشود ایران نباید با آژانس همکاری کند.

  • ناشناس
    6

    صدور قطعنامه علیه ایران؛ نمایش ناکام غرب در شورای حکام آژانس
    قطعنامه ضد ایرانی تهیه شده توسط سه کشور اروپایی و آمریکا در شورای حکام آژانس تصویب شد. قطعنامه‌ای که اجماع لازم را به دست نیاورد

  • 4

    نمی‌دانم چرا غرب تصمیم گرفت مذاکرات وین را به خطر بیندازد

  • 5

    توافق به آمریکا در مذاکرات وین امکانپذیر نیست و تاکنون برای همه مردم دنیا ثابت شده است که مذاکره ایران و با کشورهای اروپایی هم در مذاکرات وین غلط و اشتباه بوده است.

  • ناشناس
    8

    حشمت الله فلاحت پیشه،قبل از ترور ناموفقش،بشدت ضدامریکایی وضداسراییل بود،اما بعد از جریان ترور،کلا رفت توجبهه امریکا،این فرد فقط بنا به موقعیت ومنافعش حرف میزنه،همین فرد اگه غرب وامریکا همه شرایط ایران رو بپذیرند، ایشون باز دوباره میشه یهانقلابی دواتیشه،،یعنی حرف نداره این بشر،،نون رو فقط باید به نرخ حشمت خان،به نرخ روز خورد..

  • هه
    0

    ورق پاره بودن یا نبودن مهم نیست مهم اینه که هرباد صادر شده مردم ایران پاره شدن

  • 4


    آمریکا، سه کشور اروپایی، آژانس، عربستان سعودی، اسرائیل، تروریسم، القاعده، داعش، تکفیری ها و سایر گروه های تروریستی برای ما یکی هستند.

  • قدرت‌های هسته‌ای ۱۲۷۰۵ کلاهک اتمی دارند
    1

    قدرت‌های هسته‌ای ۱۲۷۰۵ کلاهک اتمی دارند

  • 2

    تداوم خشونت‌های مسلحانه آخر هفته درآمریکا؛ دستکم ۵ کشته و ۲۷ مجروح

  • محمد
    0

    جناب بیسواد و پشت کوهی و کاسب تحریم، ورق پاره نیست فقط زیاد سخت گرفته نشده و در حد هشدار است، امیدوارم تو و امثال تو بفهمند هرچند که خودتون رو به نفهمی میزنید

  • ناشناس
    3

    جناب فلاحت میشه !!!!
    الان توخوشحالی یا ناراحت؟
    چون اربابات دارن زور میگن و تو به ارزوت رسیدی یقینا" خوشحالی!!! بپرید تو صف ژتون که امریکا و انگلیس دارن دلار توزیع میکنن و شیختان فرمود ما باید نشون بدیم که تجملدر اسلام مشکل نداره! پس ته ریشی گذاشتی ، صف نماز امام حسین هم داری!!! اینها نشانه ی چیه!!!؟.نفاق نفاق نفاق ای بدتر از کفار ای کثافتهای رذل ! یعنی شما نمیدانی یا کور بودی که ندیدی حسنک روحانی همه چیزش را داد اماپشکل خر هم بهش ندادن آخه پست فطرت !!! طوری حرف میزنی که انگار ایران چیزی کم گذاشته که علیه ش قطعنامه صادر کردن!!! اونها حتی اگر ناموست را هم ازت بگیرند بازهم قطعنامه شان را صادر میکنن و این تویی که از دادن ناموست هم ابایی نداری و تازه خوشحالی و خودت را روشنفکر میخوانی!!!!.

  • ناشناس
    0

    هر چه زودتر مشکلات. معیشتی و اقتصادی را به هر طریق ممکن حل نمایید چون پشتوانه مردمی رو به فنا است. اگر مردم نباشند کشور اشغال میشود و حاکمان در زحمت خواهند افتاد

  • 3

    شهید سلیمانی توانست تروریست‌ها مورد حمایت آمریکا و متحدانش را به نابودی بکشاند

  • خون جیگر
    0

    تمام این مطالب با رفراندوم حل می‌شود.

  • ناشناس
    0

    واقعا برجام هم شده وسیله ای در دست مقامات ایران وامریکا که چندین سال مردم خود را بیهوده سرگرم کنند وخودشان مشغول یغما باشند

  • ناشناس
    1

    راهبرد اسرائیل علیه ایران شکست خورده است

  • 1

    اسرائیل بدون اجازه آمریکا جرات حمله و تجاوز به خاک سوریه را ندارد.

  • ناشناس
    0

    نان مردم تاکنون در مذاکره، توافق هسته ای، برجام و مذاکرات وین و شورای حکام آژانس تامین نشده است چرا؟
    مردم دیگر در برابر دخالت، مداخله، جنایات آمریکا و متحدانش نیاز به بمب هسته ای دارند نه مذاکره و برجام مرگ بر امریکا و انگلیس و فرانسه و آلمان و عربستان سعودی و اسرائیل .




اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها