کدام استان‌ها رکورددار خودکشی در کشور هستند؟

نایب رئیس جمعیت علمی پیشگیری از خودکشی ایران می‌گوید: «در استان‌های زاگرس‌نشین آمار خودکشی بیشتر است. به نسبت جمعیت، آمار خودکشی در استان‌های ایلام، کرمانشاه و کهگیلویه و بویراحمد، بیشتر است.»

کدام استان‌ها رکورددار خودکشی در کشور هستند؟

از خودکشی تعدادی از رزیدنت‌ها گرفته تا دانش‌آموزان و کارگران؛ موضوعی است که در روزهای اخیر سرخط اخبار رسانه‌ها شده و بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی هم به آن واکنش نشان داده‌اند. سوال اینجاست که مهمترین عوامل اقدام به خودکشی چیست؟ چگونه می‌توان افراد را از اقدام به خودکشی منصرف کرد؟ 

بررسی آمارهای رسمی نشان می‌دهد که در سال 2022، میانگین خودکشی در جهان به ازای هر صد هزار نفر 9.4 بود. به عبارتی به ازای هر 100 هزار نفر، 9 نفر خودکشی منجر به فوت داشتند.

در گفت‌وگو با حمید پیروی، نایب رئیس جمعیت علمی پیشگیری از خودکشی ایران، وضعیت خودکشی در کشور را بررسی کردیم. 

بر اساس گفته‌های پیروی، ایران از جمله کشورهایی است که با آمار بالای خودکشی مواجه است. سال گذشته به ازای هر 100 هزار نفر 7.4 اقدام به خودکشی کرده و فوت کردند. 120 هزار نفر هم اقدام به خودکشی داشتند که در سامانه وزارت بهداشت ثبت شده است. ممکن است برخی هم به مراکز خصوصی مراجعه کرده باشند و اقدام به خودکشی آنها ثبت نشده باشد.

درباره آمار خودکشی در کشور صحبت کردید. در کدام استان‌ها آمار خودکشی بیشتر است؟ 

در استان‌های زاگرس‌نشین آمار خودکشی بیشتر است. به نسبت جمعیت، خودکشی در استان‌های ایلام، کرمانشاه و کهگیلویه و بویراحمد بیشتر است. این استان‌ها نیازمند توجه بیشتری هستند. البته نه به این معنا که سایر استان‌ها را رها کنیم، بلکه صرفا برنامه‌ریزی و توجه بیشتر مورد نظر است.

از عواملی که منجر به خودکشی می‌شود یا آنکه فرد به فکر خودکشی بیفتد هم بگویید. عوامل مختلفی در خودکشی افراد دخیل است؛ از اقتصادی و اجتماعی گرفته تا مشکلات روانشناختی. حدود 60 درصد از افرادی که خودکشی می‌کنند، حین انجام خودکشی، افسردگی داشتند. این آمار جهانی است. عوامل مختلفی هم موجب بروز افسردگی می‌شود که باید از این اختلال هم پیشگیری کرد. 

ما بحثی تحت عنوان «تعیین‌کننده‌های اجتماعی سلامت» داریم. این تعیین‌کننده‌ها شامل شغل، مسکن، رفاه، دسترسی به خدمات بهداشتی-درمانی، دسترسی به خدمات آموزشی و... می‌شود. حتی وجود راه‌های ارتباطی و بزرگراه‌ها هم در این موضوع مطرح است. 

کشوری مانند امریکا هم شاخص‌های اقتصادی خوبی دارد، اما همچنان آمار خودکشی بالایی دارد. می‌خواهم بگویم صرفا مسائل اقتصادی در مسئله خودکشی اثرگذار نیست.

جامعه‌شناسان و روانشناسان باید بررسی کنند که چرا امید به آینده و تاب‌آوری پایین آمده است. شاید ایران نسبت به برخی کشورها وضعیت اقتصادی بهتری داشته باشد، اما باز هم در مقایسه با این کشورها، آمار خودکشی بالاتری دارد.

خودکشی تابع عوامل مختلفی است. مشکلات سلامت روان بیشتر در بروز خودکشی موثر است. پیمایش‌های وزارت بهداشت نشان می‌دهد که حدود 30 درصد از مردم دچار نوعی از اختلالات روانی هستند. از سوی دیگر می‌دانیم که خودکشی رابطه مستقیمی با اختلال روانی دارد. بنابراین باید در این زمینه مداخله کنیم و افرادی که به نوعی مشکلات روانشناختی دارند را زودهنگام شناسایی کنیم و در مسیر دریافت خدمات تخصصی قرار دهیم.

از مداخله به هنگام گفتید. بخش ابتدایی صحبت خود هم درباره آموزش بتا (بپرس، ترغیب کن و ارجاع بده) صحبت کردید. چطور می‌توان مداخله کرد؟ در این مورد بیشتر توضیح دهید تا هم افراد جامعه بدانند هم دستگاه‌ها، سازمان‌های رسمی و... . 

سیستم، دولت و انجمن‌های مختلف باید پای کار باشند. باید بتوانیم کسانی که فکر خودکشی دارند و اعلام می‌کنند یا آنها که اقدام به خودکشی داشته و از بیمارستان مرخصی می‌شوند را طی یک فرآیند معقول و دارای پروتکل مورد حمایت و پیگیری قرار دهیم.

پیشگیری، مداخله در خودکشی و مداخله پس ازخودکشی؛ این ترکیب را باید در نظر بگیریم. از این طریق می‌توان از روند صعودی خودکشی پیشگیری کرد. به نظرم مسائل اقتصادی و اجتماعی در بروز خودکشی موثر است، اما افراد می‌توانند تاب‌آوری، مدیریت بحران و استرس را یاد بگیرند. 

متاسفانه ما در آموزش و پرورش کمتر سراغ آموزش‌های کنترل هیجانات، تاب‌آوری و... رفتیم. اگر هم آموزش صورت گرفته، بیشتر دانش نظری بوده است. یادگیری‌ها منجر به رفتار نشده است.

رسانه‌ها چطور می‌توانند در این مسیر همراه باشند؟ به‌گونه‌ای که هم اطلاع‌رسانی کنند و هم اثرگذاری منفی نداشته باشند. از نکاتی که رسانه‌ها در بازتاب اخبار و گزارش‌های مربوط به خودکشی باید رعایت کنند، بگویید. 

رسالت رسانه‌ها در کنار اطلاع‌رسانی و مطالبه از مسئولان باید در بازتاب اخبار خودکشی دقت کنند. برای مثال از ذکر جزئیات خودکشی خودداری کنند. پروتکل‌های بازتاب اخبار خودکشی در رسانه‌ها مشخص است.

ما حق نداریم که در رسانه‌ها درباره شیوه خودکشی بنویسیم. از افرادی که اقدام به خودکشی می‌کنند، نباید قهرمان‌سازی داشته باشیم. ذکر چنین مواردی ممکن است باعث سرایت خودکشی به افراد مستعد جامعه شود.

منبع: تجارت‌نیوز
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 19
  • J
    4

    مشکل ، مشکل فرهنگیه وگرنه مناطقی از سیستان و بلوچستان و جنوب استان کرمان و شمال هرمزگان به قدری فقیر و از نظر امکانات ضعیف هستند که تصورش برای شما مشکل است ولی از خودکشی صحبتی نیست . اتفاقا به خاطر روابط فامیلی با اهالی بویر احمد ، حداقل مردم این بخش رو میشناسم . وقتی ناراحت میشوند اولین تهدیدشان کشتن خودشان است ( بویژه خانمها )

  • سعید
    5

    عوامل متعددی هست که انسان دست به خودکشی میزنه ولی انسان عاقل هیچ وقت مرتکب گناه نمیشه معمولاً انسان های که ازلحاظ روانی واخلاق غیر معقول داشته باشند دست به. چنین عمل ناشایست میزنند

  • ناشناس
    3

    خودکشی بیشترین دلیلش فقرهست

    نظرات شما -
    • علی
      1

      سلام تعدادی را از ایلام که من می شناسم و دیگر همشهریان هم اگر نظر حقیر را ببینند ، هیچکدام فقیر نبودند ، چند نفر کارمند پتروشیمی با حقوق مناسب و یا چند نفر تک فرزند پسر که با امکانات کافی .بنظرم فقر نیست ، ریشه روانی دارد .اغلب آنهایی که قبل از مرگ قدری هوشیاری دارند بلافاصله پشیمان می شوند .

  • ناشناس
    0

    عامل اصلی فقر . بی کاری . بی پولی . بی خانمانی . ظلم . فساد مدیران و کارفرمایان . و مردم گرفتار در این وضع موجود . و دولت سهیم در این خود کشی ها است . خدا اجرتان بدهد .

    نظرات شما -
    • احمد
      12

      بدون تحقیق فرمایش کردی یک درصد هم ریشه فقر ندارد. نمی دانم اهل کجایی برو تحقیق بفرما ربطی به فقر ندارد

  • ناشناس
    1

    وقتی لااقل ۶۰ سال ثروت کشور(پول نفت) صرف آبادانی چند استان به خصوص میشود و چند نسل، مابقی استانها یا مهاجرت می کنند یا در مظلومیت زندگی را به سختی طی می کنند نتیجه اش این میشود
    بعد فرزندان استانهای بهره مند که تونستند تحصیل کنند وصنعت داشته باشند با قیافه حق به جانب به تحلیل موضوع و علت یابی میزان جرم و جنایت و....استانهای محروم میپردازند
    غافل از اینکه به خاطر بی عدالتی در توزیع ثروت وضع به این حالت دراومده .
    شاه و جمهوری اسلامی هم نداره
    بی عدالتی ریشه داره

  • ناشناس
    0

    دلمردگی بزرگترین و قویترین دشمن مردم جامعه ست، حال و احوال مردم رو صبح ها ببینید با یکی دو کشور دیگه مقایسه کنید اونوقت میفهمید که ذره ای دلخوشی در ما وجود نداره و این دقیقا چیزی بود که بهش رسیدند.

  • ناشناس
    0

    علت اصلی خودکشی نداشتن صبر است...
    و همچنین اگر در زندگی حامی و پشتیبان نداشته باشی هنگام بروز مشکل دچار یاس و تنهایی و بی‌پناهی میشی و در نتیجه دست به خودکشی می‌زنی
    مواظب عریزانمون باشیم مخصوصا در لحظاتی که به کمک و همدلی و همراهی ما نیازمند هستند

  • ناشناس
    2

    قطعا بیش از نود در صد خودکشی ها در کشور به مشکلات اقتصادی و توازن نبودن دخل و خرج و شرمندگی نان آور خانه جلوی همسر و فرزندان می باشد. گناهش مستقیم بر گردن مسئولین

    نظرات شما -
    • ناشناس
      2

      کسانیکه اعتقادی به خدا ندارند چه یک گناه چه صد گناه

  • ناشناس
    0

    درباره بخش پایانی و بیان شیوه های خودکشی در رسانه ها درباره شیوه های آدمکشی هم بارها و بارها هم اینجا هم جاهای دیگر خواهش کردم ریز جزییات را ننویسند ولی باز همچنان هنوز صفحه را باز نکرده خود عنوان گویای همه چیز است که با فلان چیز زده دختر زن یا دوستش را کشته! پیش از کشتن این کارر ا انجام داده آن کار را انجام نداده!!!هر چه این سالها گفتم و نوشتم بابا بداموزی دارد ولی باز همان آش و همان کاسه! باور کنید بارها و بارها دیدن و شنیدن چیزی هر اندازه هم که بد باشد کم کم عادی میشود و این ترسناک است!

  • صدیقی
    0

    مشکل نداشتن رسانه و روزنامه است تا مشکلاتشان را بیان و نشر تا در نهایت حل شود می‌باشد رسانه ها و روزنامه ها سالهاست صد در صد در خدمت پول و ثروت و غارت درآمده برای اثباتش صدها مدرک و دلیل بسیار قوی دارم

  • حقکو
    0

    عزیز من آقای من انسان نیاز های داره که باید برآورده بشود شما یه آهو یا یه پلنگ رو تو باغ وحش ببین ۲ تا ۴ پرستار داره.انسان موجودی بسیار ظریف و ضعیف می‌باشد البته انسانهایی هستند که بر اثر تلاش و ممارست بنحوی ارتقا پیدا کرده اند و قوی شده اند حالا یا روحی یا جسمی و.....تو این کشور برای به ازدواج ساده میخوان ببینم خونه ات کجاست خیلی پایین شهری یا متوسط پایین شهر یا جاهای متوسط شهر چی داری یا نداری. درد رنج مردم رسانه درست منعکس نکرده باعث این افتضاحات شده .کشور تصاحب شده همینه عیبش اینه که خودشو انقلابی هم میدونه

  • ناشناس
    0

    استان ایران ..... به برکت وجود رانت خواران و چپاول گران ریاکاران افراطی های تندرو

  • ناشناس
    0

    خدالعنت کنه کسی یا کسانی رو که باعث پریشان حالی وفقر در این مملکت پر از ثروت هستند

  • فردین
    0

    بیکاری فقر ...................

  • ناشناس
    1

    فقط دنیال مطالب حاشیه ای و بزرگ کردن الکی و نشون دادن وخامت اوضاع هستید والا خودتون میگید در دنیا به ازا هر صد هزار نفر نه و نیم نفر هست توو ایران ۷ و نیم هست بعد میگی توو ایران آمار بالاست

  • سید
    0

    تمام این موارد به صورت غیر مستقیم در معیشت مردم گره خورده است فقر فقر فقر .

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها