علت خشم «ترامپ» پیش مهمان آفریقای جنوبی؛ او واقعا نگران حقوق بشر است؟
در روز جمعه 23 مه 2025، برابر با 3 خرداد 1404، هنگامی که «دکتر آلاء النجار» در مرکز درمانی ناصر در جنوب غزه در تلاش برای نجات جان مجروحان بود، حمله هوایی اسرائیل جان 9 نفر از 10 فرزند او را گرفت. تنها فرزند بازمانده نیز با سوختگیهای شدید در وضعیت بحرانی به سر میبرد. این تراژدی، تنها گوشهای از جهنم انسانی جاری در غزه را به تصویر میکشد.

دو روز پیش از این حمله، «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در کاخ سفید با «سیریل رامافوسا» رئیس جمهور آفریقای جنوبی دیدار کرد که در جریان آن، میزبان ناگهان چراغها را خاموش کرد و ویدئویی از رهبر سیاهپوست مخالفان آفریقای جنوبی که فریاد «بوئرها را بکشید» را سر میداد، پخش کرد و تصاویری از کشته شدگان سفیدپوست آفریقای جنوبی را نشان داد و دولت آفریقای جنوبی را به «نسلکُشی» متهم کرد.
این «حمله غافلگیرکننده» رئیس جمهور ایالات متحده به رامافوسا ظاهراً برای ابراز نگرانی ترامپ نسبت به حقوق بشر بود. اما حقایقی که ترامپ سعی کرد با استناد به آنها وجود مشکل حقوق بشری در آفریقای جنوب را ثابت کند، جای سئوال دارد.
بر پایه آمار منتشرشده از سوی پلیس آفریقای جنوبی در سال 2024، از مجموع 26 هزار پرونده قتل ثبتشده، تنها 8 مورد (معادل 0.03 درصد) مربوط به شهروندان سفیدپوست بوده و در مقابل، اکثریت قربانیان را شهروندان سیاهپوست تشکیل میدادند. رامافوسا این موارد را «جرایم عادی» توصیف کرده است. در همین حال، اجرای قانون اصلاح اراضی دولت آفریقای جنوبی با هدف رفع نابرابری تاریخی ناشی از استعمار ــ که طی آن، 73 درصد از زمینها در اختیار سفیدپوستانی قرار داشت که تنها 8 درصد جمعیت کشور را تشکیل میدهند ــ از سوی «دونالد ترامپ» بهعنوان «غارت زمین» معرفی شده است.رویترز در این باره نوشت که ترامپ ادعاهای نادرست متعددی ارائه کرده و داستان کاذب آزار سفیدپوستان آفریقای جنوبی را بیان کرد.
آیا ترامپ واقعا نگران حقوق بشر در آفریقای جنوبی است؟ تحلیلگران معتقدند رفتارهای «احساساتی» او در برابر مهمان آفریقای جنوبی سه هدف داشت: تقویت چهره «مدافع منافع سفیدپوستان» برای جذب رأی محافظهکاران، تحت فشار گذاشتن آفریقای جنوبی در همکاریهای معدنی نظیر عناصر کمیاب و نشان دادن قدرت آمریکا در تحقیر رهبران کشورهایی که گوش به فرمان نیستند.
به علاوه، رفتار ترامپ در حضور رئیس جمهور آفریقا در تقابل آشکار با رویکرد او در قبال وضعیت فلسطینیها در غزه است. در مقابل فاجعه حقوق بشری در غزه، او نه خشمی از خود نشان داده و نه زبان به محکومیت گشوده است.
البته باید ببینیم او چه اقداماتی برای غزه انجام داده است؟
دونالد ترامپ اخیراً در تماسی با «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل، از اهداف تلآویو در غزه ــ از جمله آزادی تمامی اسرا، نابودی حماس و پیشبرد «طرح صلح ترامپ» ــ اعلام حمایت کرد. او پیشتر نیز نهتنها محدودیتهای اعمالشده بر استفاده اسرائیل از بمبهای 2000 پوندی را لغو کرده بود، بلکه از گسترش عملیات زمینی در نوار غزه نیز حمایت بهعمل آورد. ترامپ مدعی است که بهطور کامل از اقدامات ارتش اسرائیل پشتیبانی میکند.
به علاوه، برنامه او برای «تحت کنترل گرفتن غزه و اسکان مجدد فلسطینیان» که از سوی جامعه بینالمللی به عنوان طرحی به منظور پاکسازی فلسطینیان خوانده شد، نیز تقریبا همسو با اهداف مذکور اسرائیل است در حالیکه کاخ سفید آن را «راهحلی انقلابی» نامید.
زورگویی ترامپ در قبال آفریقای جنوبی و چشمپوشی او از عملیات نظامی اسرائیل در غزه، تضادی آشکار و گویای منطق «قدرت، یعنی حق» است. این تناقض روشن، هشداری به جامعه جهانیست که نشان میدهد عدالت واقعی با التماس از مستکبران به دست نمیآید، بلکه تنها از مسیر اتحاد و مبارزه قابل تحقق است.
آره خیلی نگران حقوق بشر هست ، از اون بمبهایی که داده نتانیاهو بریزه رو سر زنها و کودکان متوجه نشدید؟
ترامپ نگران حقوق بشر ؟؟؟؟؟؟ خخخخخخخخخخ
البته باید مردمان متعهد و به ویژه جوانان نسل ایکس وای زد بدانند به افرادی مثل ترامپ رای دادن آنهم از روی احساسات ناشی از حرفهای پوپولیستیک در آخر میشود همینی که میبینیم!! ترامپ با نسبت معنی داری کاملا هریس را پشت سرگذاشت ولی در آخرین مناظره هریس گفتش که پیروزی ترامپ یعنی مهلت انتقام دادن به وی. کسی به حرفهای هریس گوش نکرد و الان نتایج آنرا جهان به شکلهای مختلفی میبیند. پس هر کسی که هی حرف اقتدار، امنیت یا رساندن کشور به جایگاه قدرت اول دنیا را میزند و از دمکراسی و مردمسالاری چندان چیزی نمیگوید را باید دشمن فرض کرد. بقول مولوی:
دشمن ار چه دوستانه گویدت دام دان گرچه ز دانه گویدت
گر تو را قندی دهد آن زهر دان گر تو را لطفی کند آن قهر دان
البته در شکست هریس اقای بایدن با آن کارهای خنده دار و سوتیهای بزرگ نقش داشت.