دسترسی به اینترنت نباید به امتیازی پولی یا ویژه تبدیل شود؛ اینترنت پرو حق همه است

دسترسی به اینترنت نباید به امتیازی پولی یا ویژه تبدیل شود. اگر اینترنت «پرو» قابلیت ثابت و عملیاتی دارد، منطقی‌ترین و منصفانه‌ترین وضعیت آن است که به‌ صورت برابر و بدون تبعیض در اختیار همه مردم قرار گیرد. تداوم وضع موجود نه شفاف است و نه عادلانه و پیامدهای آن بر اعتماد اجتماعی قابل انکار نیست.

دسترسی به اینترنت نباید به امتیازی پولی یا ویژه تبدیل شود؛ اینترنت پرو حق همه است

«اینترنت پرو حق همه» عنوان یادداشت امیرعباس میرزاخانی است که در آن آمده؛ از نهم اسفندماه ۱۴۰۴ و همزمان با آغاز جنگ تحمیلی سوم، دسترسی به اینترنت بین‌المللی با دستور «شعام» محدود شد. این تصمیم به ‌واسطه شرایط فوق‌العاده جنگی و تا زمان برقراری آتش‌بس قابل توجیه بود.

اما از لحظه‌ای که آتش‌بس اعلام شد و فعالیت بیشتر بخش‌های کشور به روال طبیعی بازگشت، ادامه این محدودیت دیگر نه توجیه اضطراری دارد و نه قابل دفاع از منظر کارکرد و پیامد. اکنون نزدیک به 70 روز از آغاز این سیاست می‌گذرد و تداوم آن بیش از هر چیز به نماد یک تصمیم فرسایشی و بی‌حاصل تبدیل شده است.

در جهانی که اینترنت زیربنای اقتصاد، آموزش، پژوهش، خدمات عمومی و حتی ارتباطات روزمره است، محدودسازی طولانی‌مدت آن عملا اختلالی در زندگی طبیعی جامعه ایجاد می‌کند. امروز اقتصاد دیجیتال آسیب دیده، مشاغل خرد و خانگی با رکود مواجه شده‌اند، دانشجویان و پژوهشگران دسترسی پایدار به منابع ندارند و بخشی از ارتباطات انسانی مختل شده است.

آنچه با آن روبه‌رو هستیم، صرفا یک مساله فنی نیست؛ یک فشار اجتماعی، اقتصادی و روانی است که آثار آن در زندگی واقعی مردم کاملا محسوس است. در هفته‌های اخیر، یکی از اپراتورهای کشور با ارسال پیامک به گروهی از مشترکان خاص خود اعلام کرده است که در ازای پرداخت مبلغی مشخص، دسترسی به اینترنت بین‌المللی را تحت عنوان «اینترنت پرو» و با شرایطی ویژه فراهم می‌کند. این اقدام، فارغ از جنبه‌های فنی آن، یک پیام روشن را به جامعه القا می‌کند: اینترنت دیگر یک حق برابر و عمومی نیست، بلکه امتیازی است که می‌تواند به گروهی خاص واگذار شود! طبیعی است که چنین وضعیتی احساس تبعیض ایجاد می‌کند و شکاف دیجیتال را از یک مساله فناورانه به مساله‌ای اجتماعی تبدیل می‌کند.

اما این تنها پیامد این سیاست نیست. تجربه هفته‌های گذشته نشان داده است که انسداد گسترده اینترنت برای بخش بزرگی از مردم، نه تنها از انتشار اخبار غیررسمی جلوگیری نکرده، بلکه می‌تواند موج جریان شایعات و مسیرهای غیررسمی دسترسی را افزایش دهد. در نتیجه، سیاستی که قرار بود «مدیریت» ایجاد کند، عملا به «بی‌نظمی» و پراکندگی اطلاعات انجامیده و اعتماد به منابع رسمی را بیش از پیش کاهش داده است. 

روشن است که محدودیت طولانی‌مدت اینترنت، هم در کارکرد اقتصادی ناکارآمد بوده و هم در کارکرد اطلاعاتی.

دسترسی به اینترنت نباید به امتیازی پولی یا ویژه تبدیل شود. اگر اینترنت «پرو» قابلیت ثابت و عملیاتی دارد، منطقی‌ترین و منصفانه‌ترین وضعیت آن است که به‌ صورت برابر و بدون تبعیض در اختیار همه مردم قرار گیرد. تداوم وضع موجود نه شفاف است و نه عادلانه و پیامدهای آن بر اعتماد اجتماعی قابل انکار نیست. کما اینکه دولت و قوه قضاییه هم نسبت به آن واکنش نشان داده‌اند.

واقعیت این است که نارضایتی‌های اجتماعی ریشه در مسائل عمیق‌تری دارند؛ محدود کردن ابزارهای ارتباطی نه این مشکلات را حل می‌کند و نه جایگزینی برای مواجهه جدی با آنهاست. سیاستگذاری موثر دوران پساجنگ نیازمند تصمیم‌هایی شفاف، عادلانه و منطبق بر نیاز واقعی جامعه است، نه راه‌حل‌های کوتاه‌مدت و فرسایشی. اکنون زمان بازنگری فوری در این سیاست فرا رسیده است.

دسترسی پایدار، فراگیر و بدون استثنا به اینترنت بین‌المللی باید به روال عادی بازگردد. هرگونه تعلل تنها هزینه‌های اقتصادی و اجتماعی بیشتری ایجاد می‌کند و شکاف بی‌اعتمادی را عمیق‌تر. اصلاح این تصمیم نه عقب‌نشینی، بلکه بازگشت به اصول حکمرانی کارآمد و تاکید بر حقوق برابر شهروندان است.

منبع: اعتماد
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 38
  • ناشناس

    کاش همه رسانه ها مثل شما صدای مردم رو به اون اقلیت برسونن

  • ناشناس

    ما همون اینترنت قبل یا همان فیلتر نت را میخواهیم ما اینترنت پرو نمیخریم اینترنت عادی باید وصل شود برای همه بدون تبعیض

  • ناشناس

    بابا به چه زبونی بگیم وصل کنید

    نظرات شما -
    • ناشناس

      عمل زور زبان زور میخواد

  • ناشناس

    یعنی چی اینترنت پرو حق همس اینترنت آزاد با قیمت قبل حق همس میخواین اینترنت پرو گران قیمت قالب کنید

    نظرات شما -
    • ناشناس

      دقیقا

    • خوش روش

      احسن اینترنت پرو یعنی چه

  • ناشناس

    فقط بازی می کنید و دروغگویی نماد قوم ظالمین است،خبرهای مربوط به اینترنت را هر از گاهی کار می کنید با کامنت باز در حوزه اینترنت هم مردم را تخلیه روانی کنید.شرف داشتن خوب است،وارث ایران باستان ۴۷ سال در دست بیگانگان

  • ناشناس

    اینترنت مردم رو وصل کنید
    مردم دیگه هیییییچ پولی برای چاپیده شون ندارن

  • هیچ

    بعد میگن چرا مردم از آمریکا کمک میخان

  • ناشناس

    میخوان اینترنت گران به اسم پرو به مردم بدن و قبلی که فیلترنت بود فراموش بشه
    خیلی زرنگن

  • ناشناس

    اینترنت آزاد حق مسلم ماست آب و برق و زندگی حق مسلم ماست.

  • ناشناس

    اینترنت هم یه روزی باز میشه.....مثل بقیه موارد ....

  • ناشناس

    بی نامو نشان ها ، پفففک نخورده ها!

  • ناشناس

    مردم هیچ وقت نه مهم هستن نه بودن و نخواهند بود از نظر این جماعت ،که فقط حفظ و بقای خودشون واجبه!!!!!و دنبال منافع خودشون ،به قول عباس عبدی یکسریا فک میکنم همه هستن،

  • شناس

    خدا لعنتتون کنه خدا لعنتتون کنه

  • ناشناس

    کی میگه اینترنت تو ایران قطعه؟
    اینترنت بازه ولی برا پول دارا اگه بی پولی و فقیر حکومت مستضعفین حق طبیعیت ینی اینترنت رو ازت میگیره

  • ناشناس

    از اینترنت آزاد حق همس، رسید به اینترنت پرو حق همه‌س، بی نهایت بی شرفید شماها، مسئلع فقط پول بود

  • ناشناس

    از نت حق همه‌ست رسیدیم به نت پرو حق همه‌ست

  • ناشناس

    اینترنت آزاد حق مسلم ماست
    به سایت کارزار برید برای وصل اینترنت امضا کنید

  • ناشناس

    دهنتونو ببندین دیگه لعنت بهتون

  • ناشناس

    تا مشکلات تورمی در کشور باشند، اینترنت وصل نخواهد شد. همه این مشکلات این چند سال اخیر به خاطر تورم ایجاد شدن.

  • ناشناس

    دوستان به سامانه ۱۹۵ زنگ بزنید پشتیبانی وزارت ارتباطات برای پیگیری اینترنت

  • ناشناس

    اینترنت پرو نه اینترنت عادی حق همه هست

  • دانیال

    یه زمان ماهواره ممنوع بود حالا نوبت‌ اینترنت شد. خدایا این آقایون رو شفا ببخش

  • ناشناس

    وقتی ساکت نشستیم خونه .هر بلایی سرمون میارن

  • ناشناس

    برای باقی ماندن در قدرت هر کاری می‌کنند

  • ناشناس

    اینترنت پرو دگ چ صیغه ای وصل کنید اینترنتو بابااااا

  • ناشناس

    برید دعا کنید بمیرید ولی یروز دست مردم نیفتید

  • ناشناس

    لطفاً عادی سازی نکنید ، اینترنت حق همه است و مطرح کردن اینترنت پرو مقدمه خالی کردن جیب مردم به اسم دیگری است. اما چه فایده ، مردم ایران حق زنده بودن هم ندارند

  • ناشناس

    خدا مرگتون بده یک دنیا راحت بشه از دستتون

  • ناشناس

    ماهیچ وقت فراموش نمی‌کنیم چه خبرگزاریهایی توی این مدت حامی ملت بودن، نمونه ش خبرفوری

  • ناشناس

    اينترنت راهي باز ميكنه
    كه اعتراض ملت از وضع موجود عيان بشه
    و گزارش هاي ساختگي شبكه خبر از مردم پرچم به دست
    نقش بر آب بشه .
    بعد از ٤٧ سال با سانسور و سركوب ميخوان حامي جذب كنن .

  • وصل اینترنت

    اینترنت را وصل کنید
    ای حق همه مردم هست.!

  • یاران

    دوستان دانلود فیلم و سریال های روز دنیا فیلمکیو
    اپلیکیشن هم داره بازه
    پشتیبانی وزارت ارتباطات ۱۹۵ زنگ بزنید همه

  • ناشناس

    فقط حرف میزنن

  • ناشناس

    ما اینترنت نمی خواهیم ،،ما بمب هسته ای میخواهیم

  • خان

    اینترنت پرو حق همه هست؟!یعنی چی
    اینترنت آزاد حق همه هست
    از افغانستان کمترین که ۵g راه انداخته اونوقت شما ۳ ماهه نتو قطع کردین
    پشت پرده از اینترنت طبقاتی پول پارو میکنین و همه چیو گرونتر ولی جلوی مردم ناله میکنین که برا امنیت خودتون قطعه