یک رسانه آمریکایی به نقل از منابع آگاه فاش کرد

حمله مجدد اسرائیل در صورت بازسازی تاسیسات هسته‌ای ایران / برنامه هسته‌ای ایران تنها ۲ سال عقب افتاده / فقط سایت فردو نابود شده است

اسراییل معتقد است برنامه هسته ای ایران ۲ سال عقب افتاده و در صورتی که ایران تلاشی برای بازسازی آن انجام دهد مجددا حمله می کند.

حمله مجدد اسرائیل در صورت بازسازی تاسیسات هسته‌ای ایران / برنامه هسته‌ای ایران تنها ۲ سال عقب افتاده / فقط سایت فردو نابود شده است

شبکه خبری ان‌بی‌سی آمریکا به نقل از مقامات فعلی و سابق آمریکایی گزارش داد که «یک ارزیابی جدید» دولت آمریکا حاکی از آن است که «فقط یکی» از تاسیسات هسته‌ای ایران یعنی سایت فردو در حملات آمریکا «نابود شده» است و سایت‌های نطنز و اصفهان، «خسارات جزئی» دیده است. این گزارش در حالی منتشر شده که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، بارها گفته که قابلیت‌های هسته‌ای ایران را «کاملا» نابود کرده است. نهاد‌های اطلاعاتی و مقام‌های آمریکا گزارش‌هایی متفاوت و در مواردی ضد‌و‌نقیض از میزان خسارت وارد شده به تاسیسات ایران ارائه کرده‌اند.

ان‌بی‌سی گفت: طرح  سنتکام علاوه بر ۶ سایت هسته ای   شامل هدف قرار دادن بیشتر قابلیت‌های دفاع هوایی و موشک‌های بالستیک ایران می‌شد. 

به گزارش شبکه ان‌بی‌سی، چهار مقام «آگاه» گفتند که این ارزیابی بخشی از تلاش‌های مداوم دولت ترامپ برای تعیین وضعیت برنامه هسته‌ای ایران از زمان حمله به تأسیسات است که در روزهای اخیر به برخی از قانونگذاران آمریکایی، مقامات وزارت دفاع و کشورهای متحد ارائه شده است.

در گزارش ان‌بی‌سی که روز پنجشنبه ۲۶ تیرماه / ۱۷ ژوئیه منتشر شده است، این شبکه خبری دریافته که فرماندهی مرکزی آمریکا طرح بسیار جامع‌تری را برای حمله به ایران تدوین کرده بود که به جای یک شب چندین‌هفته هم به طول می‌انجامید اما دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، این طرح را رد کرده است چون با سیاست‌های او مبنی بر بیرون کشیدن پای آمریکا از درگیری‌های خارجی در تضاد بود.

پیشتر یک گزارش محرمانه پنتاگون به بیرون درز کرده بود که در آن آمده بود که «حمله آمریکا، برنامه هسته‌ای ایران را فقط چند ماه به عقب انداخته و آن را نابود نکرده است.» اما دونالد ترامپ این گزارش را «ناتمام» توصیف کرده بود و باردیگر تاکید کرده بود که «برنامه هسته‌ای ایران نابود شده است.»

بعد از واکنش خشمگینانه دونالد ترامپ به گزارش درز کرده پنتاگون که ظاهرا ارزیابی او مبنی بر نابود شدن برنامه هسته‌ای ایران را زیر سوال می‌برد، مقام‌ها و نهادهای اطلاعاتی آمریکا در گزارش‌ها و اظهارنظر‌هایی بر «موفقیت» حملات آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران تاکید کردند.

آنا کلی، سخنگوی کاخ سفید، در واکنش به گزارش شبکه ان‌بی‌سی آن را رد کرد و گفت: «همانطور که رئیس جمهور گفته و کارشناسان تایید کردند،‌ عملیات "چکش نیمه‌شب"، قابلیت‌های هسته‌ای ایران را کاملا از بین برد. به لطف اقدام قاطع او، آمریکا و جهان امن‌تر شده‌اند.»

خبرگزاری رویترز نیز با نقل این ادعای ان‌بی‌سی می‌گوید که نمی‌تواند مستقلا صحت آن را تایید کند.

پیشتر رافائل گروسی،‌ مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گفته بود که به‌رغم آسیب‌های جدی ناشی از حملات اسرائیل و آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران، تهران قادرست در چند ماه تولید اورانیوم غنی‌شده را از سر بگیرد.

روز یکشنبه اول تیرماه/ ۲۲ ژوئن، همزمان با جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل هواپیماهای آمریکا سه مرکز هسته‌ای ایران شامل فردو، نطنز و اصفهان را بمباران کردند.

آقای ترامپ همان زمان این حمله را «بسیار موفقیت‌آمیز» توصیف کرد و گفته بود که «فردو نابود شده است».

سازمان انرژی اتمی ایران هم در بیانیه‌ای پس از حملات آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران تایید کرده بود که تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان مورد حمله قرار گرفته و «مغایر با قوانین بین‌المللی، به ویژه معاهده عدم اشاعه سلاح‌های اتمی(ان‌پی‌تی)» است.

فردو دومین تاسیسات بزرگ غنی‌سازی هسته‌ای ایران بعد از نطنز محسوب می‌شود. این مجموعه در عمق کوهی نزدیک شهر قم، حدود ۹۵ کیلومتری جنوب غرب تهران ساخته شده است.

پیشتر  ترامپ در گفتگو با خبرنگاران با یادآوری بمباران تاسیاست هسته‌ای فردو و با اشاره به این کوه گفته بود که «آنها باید کوه دیگری را انتخاب کنند، (زیرا قبلی) خیلی آسیب دیده بود.»

در ماه مارس ۲۰۲۳، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ذرات اورانیومی با غنای ۸۳/۷ درصد در این تاسیسات شناسایی کرد که بسیار نزدیک به سطح غنی‌سازی تسلیحاتی است.

ایران جزئیات خسارات را اعلام نکرد اما خسارت وارد شده را «جدی» توصیف کرد.

منبع: BBC
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 48
  • کلباسی

    با سنگرشکن های ۱۴ تنی مگه نابود نشد این فردو؟؟؟؟

  • ناشناس

    دانشمندان ازطرف مردم هستند بروند عوامل تنش زایی ازبین برن اونم درسطح بزرگان اینطوری بنظرم بهتره

  • ناشناس

    ایران هم دفعه بعد میزنه کل اسقاطیل رو نابود میکنه

    نظرات شما -
    • ناشناس

      خب چرا این 12 روز نزد ؟ تا کی باید با توهمات شماها روز بروز بد بخت تر بشیم خدا داند وبس !

    • ناشناس

      آره اون هم میشینه نگاهتون میکنه

    • ناشناس

      آخه ترسیدیم بزند خودی یعنی بخورد به قم و مشهد بخورد اهل کندوی خودشون

    • ناشناس

      ناشناس ۲۰:٠۶ مگه ایران طی اون ۱۲ روز تل آویو و حیفا رو آش و لاش نکرد؟ چشمهات دیدن اما دلت باور نکرد!؟ از بس شهاب سنگ زدیم توی سرشون که به التماس افتادن و به باباشون آمریکا گفتن هر جور شده آتش بس برقرار کنه چرا خودتو به کوچه علیچپ میزنی؟ اسقاطیل پرستی هم حدی داره😏

  • ناشناس

    درود بر ترامپ.

    نظرات شما -
    • ناشناس

      مرگ بر ترامپ خدا لعنت کند ترومپ را عامل بدبختیهاست

    • ناشناس

      فکر می‌کنی بمب ترامپ یا اسراییل بیفته کنارت، می‌پرسه طرفدار کی هستی یا چه عقیده و تیپی داری؟! میدان قدس تحریم رو فراموش کردی؟!!!

      کسی که دشمن و وطن رو نشناسه عاقبتش مشخصه

  • ناشناس

    میتونه مراکزتهدیدروبابمب شیمیایی وکثیف بدون مصرف کنه

  • چای دبش باغ ازگل کیهان و زمین دماوند و ۶۱ تن شمش طلا کجا گم شده

    ما ب همه گفتیم زدیم شما هم بگید زدی دمتون گرم مساوی هم نداشتیم

  • محمد

    ما هم دست میذاریم روی دست تا اسقاطیل بیا بزنه!

  • ناشناس

    نباید بمب اتم زدن یه تابو باشه ما مردم استقبال میکنیم

    نظرات شما -
    • ناشناس

      ب کجا اگه ب اسراییل درود بر شرفت اگه به زادگاهته پس برو پناهنده شو چون یک بی وطنی

  • مهندس

    تاسیساتی که توی عمر یک ایرانی هیچ تاثیری جز دردسر نداشته، به چه کار می آید؟

    نظرات شما -
    • ناشناس

      وقتی بی سوادی و چیزی حالیت نمیشه نگو که تاسیسات هسته ای فلان.
      یکم روی سوادت کارکن

  • ف

    قاطی دارن .با اصول فروید به همه انگ می زنند خودشون یاوه گو

    نظرات شما -
    • G j

      ای جانم

  • ناشناس

    حمله کنه ایندفعه حرومزاده ش را میفرستیم پیش بابای نداشته ش

  • ناشناس

    خدا وکیلی این اسرائیل طاعون خیلی غلط اضافی داره میکنه ما باید با ائتلاف روسیه و چین و کشورهای دیگه باید اسرائیل رو له کنیم و پای آمریکا از منطقه را ببریم

    نظرات شما -
    • ناشناس

      روسیه خودش طرف اسراییله !
      اونوقت تو میگی با روسیه ... ؟؟؟؟
      اصلا تو باغ هستی ؟؟؟

  • مختار

    حمله کنه. این دفعه بدتر از دفعه قبل له میشه.یه نگاهی به ویرانی های بئرالسبع بکنه این غلط رو مرتکب نمیشه

  • سیدسعید

    به همین فکر باشید ایران داره خوبشم داره

  • ناشناس

    هیچ غلطی نمیتونی بکنی با خروج جاسوسان آژانس صرفا بخشی از اطلاعات توسط ماهواره یا جاسوسان لو میره اما آژانس تمام مختصات ابعاد و جزئیات اتمی ایران را لو میداد.

  • ناشناس

    الان بایدساعت۱۴جواب بده تاتکلیف روشن بشه بجای ترس ازپهلوی

  • yassin90000@yahoo.com

    اصلم همون فردوست

  • اشتباه شد

    صد در صد موافقم.

  • غربگرامجرم نیست بیماراست

    فردوخالی نابودشده

    نظرات شما -
    • حسن کفتار

      وطنفروش منفی میده

  • ناشناس

    از گزارش برمیاد که باز هم امریکا سر بزنگاه به دادتون رسید

  • ناشناس

    و ای کاش اینجا هم یاد بگیرند همه چیز را در بوق و کرنا نکنند! به یاد دارم در برنامه خندوانه هم از فردو می گفتند!!! کاش اندکی از پاکستان و کره شمالی بیاموزیم که جار نمی کشند چه دارند یا چه می خواهند داشته باشند!!!

  • ناشناس

    پس کارزار تمام نشده و هر لحظه امکان دارد دوباره غافلگیر بشویم هسته ای بهانه حمله مجدد است

  • ناشناس

    باسلام.به نظرم،هر ایرانی که قبل از جنگ از کشور به هر نحوی خارج شده بود،که برده و برندست،به نظرم زمان آتش بس هم هر ایرانی از کشور خارج شد که واقعا برده است.با تشکر

  • ناشناس

    اسرائیل همین سری هم تگرچه با اصل غافلگیری و برنامه ریری طولانی مدت، کم اورد امریکا بدادش رسید

  • همرزم هادی

    تقویت قدرت بازدارندگی وتقویت تجهیزات قدرتی بسیار مهم است ودراین مسیر همراه کردن ملت با رفتار درست امری ضروری است شک نکنید

  • ضیا

    تنها دو سال ؟! خودتی ! خود خودت .

    نظرات شما -
    • ناشناس

      غلطی بکنه
      این بار چنان شخمی میخوره
      که اثری از قوم صهیون نمونه
      و کودکان مظلوم فلسطین
      در زمین های شخم خورده به یاد کودکان شهید
      نهال صلح و آرامش زیتون بکارند

  • کریمی قدوسی

    سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با یک موشک اسرائیل و آمریکا را نابود می کند.

    نظرات شما -
    • ناشناس

      انصافا بگو با دوتا بزنه لااقل یه آبرو واسشون بمونه.فردا میگن آمریکا با یه موشک نابود شد،یه خورده دور از انصافه.شما بگو با دوتا بزنن که یه خورده آبرو براشون بمونه.دعاگوتون میشن.

  • ناشناس

    کی میخوایم سر اسراییل رو بیاریم پایین ،تا غلطی ازش سر نزنه.باز که متاسفانه سرش بالاست.

  • لیلا

    فعلا که رئیس خاورمیانه اسرائیل است و هیچ کسی جلودارش نیست.

    نظرات شما -
    • ناشناس

      خاورمیانه که کوچیکه براش بگو کل دنیا ای نازش کنم.

  • ناشناس

    ما منتطر بیروزی دیگر هستیم
    خدا کند جنگ شود می میرم برای یک نبرد و بیروزی دیگر.

  • ناشناس

    خیلی عجیب است رژیم صهیونیستی به هرجا دستش برسه حمله میکنه اما مجامع جهانی اصلا تکانی نمیخورند بنظر شما پشت اینهمه سکوت مسائل دیگری نهفته است . ایران که تجاوز به کشوری نکرده است درمقام دفاع از خود بوده پس باید کاری که باید بکند ودرآینده باید از آن روی نمایی شود و خود را برای دفاعی بزرگتر از دفاع مقدس آماده نگه دارد .اینبار کل منطقه آبستن حوادث غیرقابل پیش بینی خواهد شد .آنها که درمنطقه رفتار رژیم صهیونیستی را محکوم واقدام عملی نمی کنند . توحوادث غیرقابل پیش بینی ماهیت خود را بصورت صدرصد نشان خواهند داد ووقتی آن ماهیت برای ملل عربی اسلامی روشن شد پی خواهند برد که چه مسائل پشت پرده ایی بود که سبب اینهمه ویرانی شد .تصورم اینست که یک عزم مردمی و منطقه ایی پیش بینی میشود .

  • ح

    اصلا بحث نابودی یا عدم نابودی تاسیسات اتمی ایران مهم نیست،،
    آنچه مهم است ، تصمیم مدیران کشور برای ادامه مسیر هسته ای میباشد
    ممکنه فیزیک تاسیسات آسیب دیده باشند ولی وجود علم و فناوری اتمی در ایران نهادینه و ثابت شده است ینی ایران میتونه باز غنی سازی را ادامه دهد منتها اگه قراره پیگیری غنی سازی ، پیامدی همچو جنگ اخیر داشته باشد اینجاست که مسئولان کشور باید یه تصمیم اساسی بگیرند چون بطور مسلم امنیت نودملیون ایرانی خیلی خیلی مهمتر از فناوری هسته ای است

  • ناشناس

    جنگ بی‌پایان

  • غلامی

    ایران نتونست اقلا خسارت تخریب تاسیسات رو از آمریکا بگیره آنقدر که به فکر بقاء خودش هست .