چگونه «بازدارندگی» ایران ترمیم می شود؟

اگر این اقدامات را نکنیم حملات پیاپی آمریکا به ایران حتمی است

تجربه جنگ 12 روزه و 40 روزه نشان داد که ایران به جای تمرکز بر الگوها و عوامل سنتی مانند قدرت موشکی و نیروهای نیابتی باید روی عواملی جدید سرمایه گذاری کند. از جغرافیا گرفته تا تنگه هرمز و وحدت داخلی می توانند مهم ترین عوامل ایران در ترمیم بازدارندگی باشند.

اگر این اقدامات را نکنیم حملات پیاپی آمریکا به ایران حتمی است

به گزارش خبر فوری، جنگ ایران و آمریکا برخی واقعیت های ژئوپلیتیک را برای ما روشن کرد. برخی از این حقایق تلخ و برخی دیگر شیرین بودند. یکی از مهم ترینِ این حقایق ضربه خوردن «بازدارندگی» ایران است که مدت ها آن را در اختیار داشت و مانع از حمله کشورهای خارجی به وطن می شد. با این حال، وقوع دو جنگ در کمتر از یک سال و افزایش احتمال وقوع جنگ سوم در ماه های آتی به خوبی نشان می دهد که این بازدارندگی کمرنگ و کمرنگ تر شده و اگر به سرعت به ترمیم آن نپردازیم ممکن است از این هم نحیف تر شود و سبب جنگ های بیشتر گردد.

اما چگونه می توان بازدارندگی را ترمیم کرد؟ برای پاسخ به این پرسش، نخست باید به «چیستی» بازدارندگی پرداخته و آن را بررسی کنیم. بازدارندگی چیست و چه عناصری دارد؟

بازدارندگی، ساختار، عناصر و انواع آن

بازدارندگی (Deterrence) یکی از مهم ترین و بنیادی ترین مفاهیم ژئوپلیتیک به حساب می آید. در روابط بین‌الملل و عالم ژئوپلیتیک، «بازدارندگی» به معنای جلوگیری از حمله یا تجاوز از سوی دشمن است. این کار یا از طریق قدرت دفاعیِ پیش از حمله (بازدارندگی سلبی) انجام می ‌شود از طریق اقدام تلافی‌جویانه (بازدارندگی تنبیهی).

همچنین، بازدارندگی می تواند «ذهنی» و «عینی» باشد. بازدارندگی عینی یعنی کشوری با توان نظامی و اقتصادی و سیاسی خود سبب ترس مهاجم و عقب نشینی آن گردد. بازدارندگی ذهنی به این معنی است که کشوری ترس را به جان مهاجم انداخته و از طریق بازی های رسانه ای و مارش و ... کشور مهاجم را به این گمان سوق دهد که حمله به کشور مدافع می تواند آسیب زا باشد.

بازدارندگی بسته به وضعیت جهان، تقسیم قدرت، مفاهیم و ارزش ها و ... متفاوت است. برای مثال، در جنگ سرد، «توان هسته ای» عامل بازدارنده به حساب می آمد و معمولا کشوری که قدرت هسته ای داشت، مورد هجوم قرار نمی گرفت اما اکنون این بازدارندگی از بین رفته است و ما می بینیم که کشوری مانند روسیه با صدها کلاهک هسته ای وارد جنگی خونین با غرب می شود و نمی تواند از توان هسته ای خود به عنوان عامل بازدارنده استفاده کند. همچنین، جنگ میان پاکستان و هند که هر دو قدرت هسته ای هستند نشان می دهد که «توان هسته ای» دیگر یک قدرت و عامل بازدارنده به حساب نمی آید.

اما چه چیزی سبب بالا رفتن بازدارندگی می شود و چه چیزی سبب نابودی یا کاهش و افت آن می گردد؟ در زیر به مهم ترین عوامل افزایش بازدارندگی اشاره می کنیم. طبعا، سلب و نفی این عوامل، به کاهش و افت بازدارندگی می انجامد.

الف. وضوح و شفافیت در تبیین خطوط قرمز

کشوری که دارای بازدارندگی است باید به خوبی نشان دهد که «خطوط قرمزش» چه هستند. اگر تبیین این خطوط قرمز با اشکال مواجه شود، بازدارندگی نیز به خطر می افتد. برای مثال، در آستانه‌ جنگ خلیج فارس، صدام حسین به ‌دلیل نبود شفافیت در موضع آمریکا و عربستان، ارزیابی نادرستی از «خطوط قرمز» این دو داشت و به کویت حمله کرد و وارد جنگی شد که هزینه سنگینی برای او داشت و زمینه ساز سقوط او گردید.

ب. ارتباط میان سیاست، امنیت و اقتصاد

یک کشور هرگز نمی تواند با یک عامل «بازدارندگی» طولانی مدت ایجاد کند. ارتباط میان سیاست، جامعه و امنیت و البته حمایت اقتصاد از این سه عامل، سبب افزایش بازدارندگی و عملیاتی شدن آن می شود.

ج. پیش بینی تصمیم دشمن

بازدارندگی امری دوطرفه است. کشور بازدارنده بر اساس توان نظامی، انگیزه ها و نقشه های طرف مقابل تصمیم می گیرد که به کشور دیگر حمله کند یا نه. مدافع نیز بر اساس این توان، انگیزه و نقشه باید بازدارندگی خود را تنظیم کند.

به جز این سه، برخی عوامل دیگر نیز وجود دارند که در تقابل میان کشور قوی و ضعیف تر به کار آمده و اتفاقا برای کشور ضعیف تر بازدارندگی ایجاد می کنند. مهم ترینِ این عوامل بدین شرح هستند:

الف. اتکاء به حمایت مردمی

گاهی یک نظام سیاسی یا کشور توان نظامی بالایی ندارد اما با حمایت مردمی می تواند بازدارندگی ایجاد کند و مهاجم را از فکر هجوم دور کند.

ب. بهره گیری از جغرافیا

گاهی وضعیت جغرافیایی یک کشور سبب بازدارندگی می شود. برای مثال، وضعیت مناطق شمال ایران و کوهستانی و جنگلی بودن آن سبب بازدارندگی در قرون نخست هجری شد و باعث شد اعراب به آن مناطق حمله نکنند.

ج. ایدئولوژی

گاهی یک ایدئولوژی سبب تقویت روحیه مبارزه جویی می شود و دشمن را می ترساند.

عقلانیت سیاسی؛ عاملی که بازدارندگی را معنا می کند

با وجود موثر بودن تمام عوامل فوق، باید در نظر داشت که یک عامل بیش از همه در کاربردی بودن «بازدارندگی» موثر است و آن «عقلانی» رفتار کردن بازیگران سیاسی است. در ژئوپلیتیک، فرض بر این است که دولت‌ ها با محاسبه «سود و زیان» تصمیم می‌ گیرند و اگر هزینه حمله زیاد باشد، از آن صرف‌نظر می ‌کنند اما اگر یک بازیگر بر اساس ایدئولوژی، باورهای شخصی و حتی جنون تصمیم به جنگ بگیرد، تمام این چهارچوب ها از بین می رود و بازدارندگی معنای خود را از دست می دهد.

ایران چگونه بازدارندگی خود را بازمی گرداند؟

اکنون باید به پرسش اصلی خود بازگردیم: ایران چگونه می تواند بازدارندگی خود را ترمیم کند؟ آنچه واضح است این است که ایران تا قبل از جنگ 12 روزه از طریق «توان موشکی» و سرمایه گذاری روی «گروه های نیابتی» بازدارندگی خود را بالا می برد. با این حال، این بازدارندگی به مرور از بین رفت و قدرت خود را در جنگ 12 روزه و سپس 40 روزه از دست داد. با وجود قدرت نمایی موشکی ایران در دو جنگ اخیر و همچنین، ورود جدی حزب الله و انصارالله به جنگ، باید اعتراف کنیم که ایران قدرت بازدارندگی خود را تا حدی از دست داده و این قدرت نمایی ها نتوانستند جلوی حمله اسرائیل به ایران و حتی عدم تکرار آن را بگیرند.

تجربه جنگ 12 روزه و 40 روزه نشان داد که ایران به جای تمرکز بر الگوها و عوامل سنتی مانند قدرت موشکی و نیروهای نیابتی باید روی عواملی جدید سرمایه گذاری کند. مهم ترین این عوامل بدین شرح هستند:

الف. تمرکز بر تنگه هرمز و تهدید به بستن آن

ب. حمله به مراکز آمریکایی در کشورهای منطقه

ج. منطقه ای کردن جنگ در صورت تهاجم دشمن

د. تمرکز روی قدرت ملی، وحدت داخلی و اتحاد دولت و ملت

ه. جغرافیای ایران (مناطق بکر جغرافیایی، تنگه ها، کوه ها و ... و همه عواملی که در طول تاریخ سبب شکست متجاوزان مانند اعراب بنی امیه در شمال، عثمانی در غرب و پرتغال در جنوب شدند)

اگر ایران نتواند از طریق 5 عامل فوق بازدارندگی ایجاد کند باید روی توان نظامی خود تمرکز کرده و همزمان، از طریق ارتباط با چین و روسیه (قطب های شرق) قدرت سیاسی خود را بالا ببرد. اگر این دو نیز سبب بازدارندگی نشد، احتمالا تنها راه، مصالحه و تفاهم و توافق با آمریکا است.

منبع: خبر فوری
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 44
  • ناشناس

    علاج ماوقع قبل از وقوع است.سیل بندها را ویران کردید فقط باید صبر کرد که چه خواهد شد.آدم درستی نبودید.

    نظرات شما -
    • ناشناس

      بهترین بازدارندگی سیستم ژاپن المان کره جنوبی و.........است

  • ناشناس

    کدوم وحدت داخلی

  • شادی

    تمام اون ۵ مورد که کشف فرمودی که خودشون سه ماهه دارن انجام میدن‌ . احتمالا منظورت از این حرافی ها ، همون خط آخر بوده

    نظرات شما -
    • ناشناس

      نان در مشهد از امروز ۴۰ درصد گران شد!!!

  • ناشناس

    تنها راه ایجاد ثبات در خاورمیانه دستیابی ایران به سلاح هسته ای است، اسراییلی ها و آمریکایی ها هم دقیقا این را میدانند و به همین دلیل با هسته ای شدن ایران مخالفند

    نظرات شما -
    • ناشناس

      خط آخر گزارش را بخون
      خواهی دانست که تنها را چیه
      البته اگه بخوای بدانی

  • ناشناس

    🤣🤣

    نظرات شما -
    • ناشناس

      حق داری بخندی

  • ناشناس

    بس می گفتن. ایران نیروی نیابتی نداره

  • دکترم

    باز جای شکرش باقیه که میگین در نهایت لازمه با آمریکا به توافق رسید و ترک تخاصم کرد‌.
    حالا خواهیم دید چه خواهد شد...

  • ناشناس

    دست نیروی نظامی را نبندید خودشان آمریکا و اسرائیل را از منطقه حذف می کنند

    نظرات شما -
    • ناشناس

      خواب دیدی خیرنباش

    • حسن ستار

      این گزارش به نحوی اعتراف است به اینکه راهی جزمصالحه وتوافق نیست
      اما امثال تودوست دارین همچنان اندرخم یک کوچه بمانیدآنهم به هرقیمت

    • ایرن

      😄😄😄😄😄

  • ناشناس

    یه بستی معمولی شده ۷۰ تومن ماکه یه دونه میخریم و نصف میکنیم

  • اسلان خلیلی مقدم

    کاش وقتی پهلوی را بیرون می کردید، اهداف و نقشه های آینده کشور را برا همون مردم می گفتن..
    بورس لجن جمهوری اسلامی و فساد و تحریم و....

    نظرات شما -
    • حسن ستار

      کافیست آخرین پیام شاه که درآن می‌گوید صدای انقلاب شماراشنیدم کامل بخونید

  • ناشناس

    نظرت چیه مانند شکست ایران از اعراب در زمان عُمر
    شکست بخوریم بلکه بهتر شد
    هان؟

    نظرات شما -
    • ناشناس

      واقعاًکه پرچم گردونی وپیروزی پی درپی چه میکنه

  • متفاوت

    خخخخخ،مردم راچی فرض کردی با این نطق تاریخی خودت؟همه راگفتی تا زیر جلکی بگی بهتره تسلیم شد؟

    نظرات شما -
    • حسن ستار

      دقیقاً
      منظورشون ازاین گزارش گفتن پاراگراف آخربودوبس

    • ناشناس

      دقیقا

  • ناشناس

    نان تافتون كرج ٤٠ هزارتومن
    حيدر حيدر

    نظرات شما -
    • حیدری

      در بسیاری از شهرها متاسفانه بدلیل ارزان بودن قیمت نان ؛هستند افرادی هر روز بسته بسته نان لواش خریداری آنرادخشک وبه خورد گاو وگوسفند خود می دهندچرا که نسبت به قیمت علوفه وجو ارزان‌تر درمیاد خوب شما که حیدر حیدر گفتن مردم را به باد مسخره گرفتید راهکار مناسبی بلدید بفرما!بنده کارمند هستم حتی فرصت ایستادن در نوبت نانوایی‌هارو ندارم بخدا آزاد می خرم .لذا با آزادسازی قیمت نان و واریز سوبسید آن بحساب خودم باشه برام بهتره در ثانی نون با کیفیت هم می خورم‌.

    • ناشناس

      رحیمی .. بدبختی تا کجا رسیده ملت به فکر قیمت نان خالی افتادن و شده دقدقه ، الان بهت یارانه نان بدن خوشحالی ؟ میدونی این چه معنی میده که همچین کامنتهایی گذاشته میشه ؟ یعنی فلاکت بفهم

    • ناشناس

      مشکل توزیع رانت هست. مثلا به برخی دامداری ها سبوس و غیره میدن به برخی ها نمیدن.
      همه چی شده دلالی.
      مطمئن باش اون گاو هم اگه اون نون خشک رو میخوره دزدی نمیکنه یا تبدلیش میکنه به شیر یا گوشت که در نهایت تو این مملکت مصرف میشه.

  • ناشناس

    يك كشور با اقتصاد به خاك سيا نشسته
    را ميخوان متحد پيروز كنن
    ٤٧ سال كه جنگ نداشتيد حاصلش اين شده
    واي به حالا كه هر جا ميري داغون شده .
    شما و چه به مملكت داري !

    نظرات شما -
    • ناشناس

      فعلا که از عموهای شما بهتر کشور را حفظ کردند.

  • آرین

    هیچ غلطی نمی‌توانید بکنید ، نابودی شما دیر یا زود حتمی است

  • ناشناس

    بیاید حکم جهاد بدین و این ۳۰ میلیون نفر را ببرید برای جنک

  • ناشناس

    وحدت داخلی و حمایت‌مردمو دارین برین‌جلو علی یارتون😂😂😂

  • مهندس

    وحدت؟ با کسی که جوان های ما رو 2 روز توی خیابون کشت و انداخت گردن نیروهای فرضی؟

  • ناشناس

    تنها راه بازدارندگی، برگشت عقلانیت به سیاست کشور است. دست از دشمن تراشی و تلاش برای نابودی دیگران بردارید. به فکر توسعه و آبادانی کشور باشید. ثروت ایران را صرف بیگانگان نکنید. ...آن وقت است که میتوان به سلاح های متعارف دنیا هم دست پیدا کرد. همین کشورهای حوزه خلیج فارس چگونه جت های پیشرفته را خریداری کردند اما جت های ما مربوط به خریدهای 60 سال پیش است! عقلانیت را فراموش کردید. فرصت یک زندگی معمولی را از ملت گرفتید

    نظرات شما -
    • یعقوب محمدی دیوان

      حق با شماست... بازگشت به بند (15) سیاستهای کلی نظام قانونگذاری ابلاغی 1398 مرحوم خامنه ای (ره) و اصول چهلم (40) و هشتادم (80) قانون اساسی

  • ناشناس

    ایران در ساعت 25 مرد
    با چراغ موشی دنبال این روزها می‌گردید.
    این کلام و خبر از اینده برای چه کسانی است جز بیامران خدا

  • علی

    الف تا ه همش توهمات.

  • چای دبش باغ ازگل ک

    قطع اینترنت و آب و برق و گرانی های سرسام‌آور غذاودارو وحدت ملی را شکسته است

  • ناشناس

    اگر ایران نتواند از طریق 5 عامل فوق بازدارندگی ایجاد کند باید روی توان نظامی خود تمرکز کرده و همزمان، از طریق ارتباط با چین و روسیه (قطب های شرق) قدرت سیاسی خود را بالا ببرد. اگر این دو نیز سبب بازدارندگی نشد، احتمالا تنها راه، مصالحه و تفاهم و توافق با آمریکا است.
    -----------------
    چهار نسل سوزانده شد تا به خط آخر برسند برخی!/ جبران خسارت چهار نسل سوخته چه می شود؟

    نظرات شما -
    • محسن

      مهم‌ترین عوامل بازدارندگی داشتن قدرت نظامی مردم محور، داشتن اقتصاد پویا، مبارزه داخلی با رانت و احتکار و فساد دولتی و اولیگارشی های خانوادگی، بالا بردن توان مالی مردم به عنوان پشتوانه اصلی اتحاد و وحدت ملی، ایجاد فضای دوستی و همدلی و وفاق بین مردم و حاکمیت و ... است.
      در کل به عنوان یک نظریه درباره « مذاکره و حل منازعه و صلح با دشمن » باید گفت:
      « صلح فقط از لوله تفنگ بیرون می‌آید » ، یعنی اگر قدرت داشتی ، دشمن در برابر تو زانو می زند و اگر نداشتی هر شغالی طمع می کند که به تو حمله کند ...

  • ناشناس

    خانه از پای بست ویران است خواجه در بند نقش ایوان است

  • ناشناس

    خودتون می خوایین کشور نبابود بشه بقیش حرف مفته

  • ناشناس

    خودش داره با زبون بی‌زبونی میگه که تنها راه مذاکره و توافق است!

  • ناشناس

    بهترین دفاع حمله است