ظریف: چرا مخالف اصلی برجام اسرائیل بود؟ برای اینکه صلح برای‌ اسرائیل تهدید امنیتی است

سیاستمدار و عضو هیات علمی استاد دانشگاه تهران گفت: آمریکایی ها به دنبال تسلط نظم تک قطبی بر دنیا بودند اما به رغم هزینه های بسیار، نتوانستند این هدف را محقق کنند.

ظریف: چرا مخالف اصلی برجام اسرائیل بود؟ برای اینکه صلح برای‌ اسرائیل تهدید امنیتی است

محمد جواد ظریف روز شنبه در اجلاس بین‌المللی ایرانشناسی که در تالار محتشم این بنیاد برگزار شد، درباره جایگاه ایران‌شناسی در جهان امروز و نقش دیپلماسی فرهنگی در شناخت جهانی اظهار داشت: در این جلسه مهم در خدمت اساتید بزرگ هستم و به ایرانشناسان خوش آمد می گوییم. یاد و خاطر دکتر حبیبی، بنیان گذار این موسسه را گرامی می دارم.

وی ادامه داد: به دنبال فروپاشی جهان دو قطبی، ایالت متحده با تصور باطل پیروزی در جنگ سرد به دنبال ایجاد سلطه تک محوری جهانی بر اساس قدرت نظامی بود این سلطه از طریق تجاوزات مستمر نظامی در دهه ۹۰ میلادی از عراق و پس از آن در آفریقا، سودان، سومالی، لیبی، در اروپا، یوگسلاوی سابق و افغانستان و عراق دنبال کرد. هدف مبارزه با تروریسم و دیگر ادعاهای آمریکایی ها نبود؛ بلکه استفاده از فروپاشی نظم قدیمی برای ایجاد نظم جدیدی مبتنی بر قدرت نظامی آمریکا بود که رقابت اقتصادی و تکنولوژی نتواند این نظم را به نظمی چند قطبی یا پسا قطبی تبدیل کند.

ظریف تاکید کرد: آمریکایی ها با هزینه فراوان نظامی برای خود و مردم جهان نتوانستند این نظم تک قطبی را بر دنیا مسلط کنند و در سال ۲۰۰۶ گزارش معروف کمیته منتخب مجلس آمریکا به نام گزارش مطالعه عراق اعلام کرد که توان نظامی نتوانسته ایالت متحده را به اهدافش برساند.

ایران به دنبال فتح جهان به وسیله نیروی نظامی نبود

عضو هیات علمی استاد دانشگاه تهران گفت: اروپا از مسیر هنجارسازی برای حضور موثرتر در روابط بین‌المللی تلاش کرد و بسیار هم موفق بود و هنوز هم اروپایی‌ها در زمانی که ایجاد اجماع بین‌المللی در موضوع بحث باشد، از آمریکا بسیار جلوترند. گرچه سیاست بسیار غلط حمایت از جنایات اسرائیل در غزه و پس از آن تجاوز اسرائیل به لبنان، سوریه، یمن و ایران، اروپایی‌ها را در موضعی قرار داد که نتوانند به عنوان کنشگران هنجاری دنیا آن نقشی را که در دهه ۹۰ و در ابتدای قرن جدید به دست آورده بودند، ادامه بدهند اما آنها تصمیم گرفتند که در حوزه معنایی یعنی در حوزه غیر از قدرت مادی، اقتصادی و چه قدرت نظامی رقابت کنند.

ظریف خاطرنشان کرد: قدرت هنجاری، نوعی قدرت معنایی است که اروپایی‌ها توانستند در آن حضور فعالی پیدا کنند. چینی‌ها با برنامه‌ریزی دقیق براساس حرکت گام به گام از تجارت به اقتصاد، به صنعت و به نوآوری توانستند این مسیر را با قدرت طی کنند و خود را به عنوان یک نیروی موثر در سطح بین‌المللی معرفی کنند.این روابط جدیدی که با ایجاد و پیدایش مؤلفه‌های گوناگون و متنوع قدرت در سطح جهانی مطرح شده، فرصتی را برای کشورهایی همچون ایران که دارای فرهنگ و پیام قوی بودند، فراهم کرد که بتوانند در صحنه بین‌المللی حضور فعال‌تری داشته باشند. البته ایرانیان این فرصت را از گذشته دور، به دست آورده بودند چراکه ما با حافظ، فردوسی، سعدی، مولانا جلال الدین و دیگر شعرا، ادبا و دانشمندان جهان را فتح کرده بودیم.

وی ادامه داد: ایران هیچگاه به دنبال فتح جهان به وسیله نیروی نظامی نبود بلکه این هدف را با زبان، ادب، فرهنگ و هنر به دست آورده بود این هدف با پیروزی انقلاب اسلامی بُعد انگیزشی جدیدی پیدا کرد و ایران قبل از فروپاشی نظام دوقطبی توانسته بود در سطح بین‌المللی نگاه جدید، روش جدید و مبنای جدید فراهم بیاورد و این مبنا می‌توانست رابطه قوی‌تری را برای ایران در جهان کنونی فراهم کند.

تلاش برای طراحی جهان تک قطبی

وی تاکید کرد: بلافاصله پس از فروپاشی جهان دوقطبی، ایران فرصت یافت این نقش را ایفا کند؛ به ویژه وقتی با حمله صدام به کویت حقانیت ایران در جنگ تحمیلی ثابت شد. این دروغ که ایران تهدید منطقه است، فروپاشید و ایران فرصت تنفسی پیدا کرد تا با این قدرت زاییده فرهنگ و پیام انقلاب اسلامی ادامه دهد. حزب الله و حماس و جهاد اسلامی در زمانی به وجود نیامدند که ایران قدرت نظامی داشت؛ آنها زمانی ایجاد شدند که ایران در شرایط ضعف نظامی در برابر قدرت نظامی عراق بود که از طرف همه دنیا حمایت می شد. توان انگیزشی انقلاب اسلامی و پیام انقلاب و پیام سربلندی و عزت بود که در جهان اسلام حرکتی را ایجاد کرد که به عنوان حرکتی بالنده ناشی از خودشناسی و خودباوری جدید، جهان را به سمت پیشرفت و آسایش هدایت کرد.

ظریف تصریح کرد: اگر به تبلیغات و روایت سازی صهیونیست ها نگاه کنید می بینید که فردی مثل رابین برای اینکه بتواند مذاکرات سازش با اعراب را برای اسرائیلی ها توجیه کند، دشمن جدید ساخت و این دشمن جدید، ایران بود. اینها را من نمی گویم، دانشنامه ایرانیکا که آقای یارشاطر تدوین کرده را ببینید و مقاله ای که اقای تریتا پارسی و دیوید مناشری دارند را بخوانید در آن مقاله آن دو نفر میگویند آقای رابین برای اینکه بتواند جامعه اسرائیلی برای مصالحه با اعراب راضی کند نیاز داشت دشمن جدیدی برسازی کند و آن هم ایران بود.

دروغ نتانیاهو

وی ادامه داد: روایت تورات از نجات یهودیان در بابل به دعوای استر، مردخای و هامان تبدیل شد و یک روایت تاریخی دروغین از ضدیت ایران و قوم یهود ایجاد شد. در مرحله اول این روند دشمن سازی از ایران به داخل اسرائیل توجه شد و در مرحله دوم به جهان و جهان عرب.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: پیام برای جهان، تهدید هسته ای ایران بود. دروغی که قبل از اینکه حتی ایران برنامه غنی سازی داشته باشد، نتانیاهو در سال ۱۹۹۵ اعلام کرد که ایران سه سال با ساختن بمب اتم فاصله دارد. در سال ۱۹۹۷ در کنگره آمریکا اعلام کرد که پیش از پایان قرن بیستم، ایران سلاح هسته ای خواهد ساخت. ۲۵ سال از پایان قرن بیستم عبور کرده، چند ماه قبل هم این ها آمدند و به کشو رما اصفهان و نطنز و فردو تجاوز کردند گفتند ایران چند هفته فاصله داشت، یعنی بعد از ۲۵ سال که قرار بود ۲۵ سال پیش سلاح هسته ای داشته باشیم؛ تازه شد چند ماه .

وی ادامه داد: این دروغ برای چه چیزی گفته شد؟ این تلاش برای تهدید انگاری ایران و برای امنیتی سازی ایران برای چه گفته شد؟ این بحث علمی است کتاب هایی که اساتید مکتب کپنهاگ نوشتند درباره امنیتی سازی را مطالعه کنید. من فکر می کنم آنها از روی رفتار اسرائیل این کتاب ها را نوشتند نه اینکه اسرائیل یک کیس امنیتی سازی باشد بلکه امنیتی سازی توجیهی است برای فهم کاری که اسرائیل یک عمر است انجام داده. اول با امنیتی سازی اروپایی ها. من نمی گویم هلوکاست دروغ است، هلوکاست جنایتی بود که اروپایی ها انجام دادند اما مردم بیچاره فلسطین در این جنایت چه نقشی داشتند که باید بهای آن را بپردازند.؟

این استاد دانشگاه یادآور شد: چرا اروپا معتقد است که او یک جنایتی میکند و دیگری باید تاوان جنایت او را بدهد. این مبنای فلسفی دارد اروپایی ها خودشان را معیار خق و باطل در اخلاق میدانند، برای همین می گویند ما خودمان نباید تاوان کاری که کردیم را بدهیم، بلکه دیگری باید این تاوان را بدهد.

بازی امنیتی سازی بازی روایت است

ظریف تاکید کرد: بازی امنیتی سازی ایران یک بازی روایت است و این بازی روایت، روایت دروغی است که دنیا را در مرحله و در پرتگاه خطرناک جنگ منطقه ای کشیده بود و اگر این دروغ مشخص و افشا نشود، این بازی را کسانی که حیاتشان در جنگ است ادامه می دهند. 

وی گفت: بزرگترین و تنها تهدید حیات رژیم صهیونیستی صلح وآرامش است هرگاه بحث صلح بوده اسرائیل با آن مخالف بوده است؛ چرا مخالف اصلی برجام اسرائیل بود مگر قرار بود برجام چه کند جز اینکه در منطقه آرامش برقرار کند.

وزیر اسبق امور خارجه گفت: چرا اسرائیل دو روز قبل از دور ششم مذاکره ایران و آمریکا به ایران حمله کرد؟ زیرا برای اسرائیل صلح خطر حیاتی است و آنها روایتی دروغ و بی پایه در دنیا ساخته اند تا بتوانند سیاست خود را دنبال کنند. ما ایرانی ها و شما ایران شناسان می دانیم ایران پایگاه حافظ است که می گوید «آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است با دوستان مروت با دشمنان مدارا» ایران خواستگاه سعدی است که می گوید «چو عضوی به درد آورد روزگار دگر عضو ها را نماند قرار». این پیام ایران است و اسرائیل به دروغ پیامی ساخته تا به نسل کشی خود و تجاوزات روزانه علیه مردم فلسطین، لبنان، سوریه و تونس و... ادامه دهد. یک کشور را پیدا کنید که اسرائیل عملیات تروریستی در آن انجام نداده باشد.

نتوانستیم واقعیت درستی از مردم را به جهان ارائه دهیم

عضو هیات علمی استاد دانشگاه تهران اذعان داشت: رژیمی که تنها دارنده سلاح هسته‌ای به صورت غیرقانونی در غرب آسیاست و ایران که پایه‌گذار سیاست منطقه عاری از سلاح هسته‌ای در خاورمیانه است، تمام تاسیساتش تحت پروتکل الحاقی است و بیشترین بازرسی در تاریخ آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای در ایران صورت گرفته آن هم توسط رژیمی محکوم به پیگیری سلاح هسته‌ای که خود به صورت غیرقانونی سلاح هسته‌ای تولید کرده و حتی این اتهام وجود دارد که یکی از روسای جمهور آمریکا به خاطر اینکه با برنامه سلاح هسته‌ای یکی از کشورها مخالف بوده، به قتل رسیده است.

ظریف تصریح کرد: ما در دعوای روایت و مبارزه روایت، نتوانستیم واقعیت این مردم خوب، مقاوم، مهمان‌پذیر و مردمی که همیشه سیاست آنها همراهی و تعامل بوده را به دنیا معرفی کنیم. ایران همواره مرکز تعامل و تبادل بوده و  هرکس به ایران آمده، رنگ این فرهنگ را گرفته و ایرانی شده است. این نشان دهنده توان و قدرت این فرهنگ است. متاسفانه اجازه داده شده که روایت دروغی از این فرهنگ در جهان توسط دروغگویان رسمی جنایتکار جابیفتد.

ایران در برابر تهدید سر فرود نمی آورد

ظریف گفت: ایرانی در برابر تهدید سر فرود نمی آورد اما در برابر احترام متواضع است. ما در سنت های ایرانی و اسلامی میگوییم در برابر متکبر تکبر کن اما در برابر کسی که حاضر به گفت‌وگو است همیشه راه گفت و گو باز است.
اگر این دروغ ها را بزداییم، اگر اجازه ندهیم که کسانی از گذشته دروغین، پرده ای در برابر آینده فرصت ها و امکان ها بسازند، راه بسیار روشنی برای آینده ایران و منطقه و جهان وجود دارد و شما دانشمندان گشایندگان آن راه هستید.

حجم ویدیو: 23.19M | مدت زمان ویدیو: 00:01:16 | دانلود ویدیو
منبع: ایرنا
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید