چرا ۴ ساعت خواب برای برخی آدم ها کافیست؟

یک تیم تحقیقاتی از دانشگاه کالیفرنیا، سانفرانسیسکو دریافتند نوعی جهش ژنتیکی نادر چنین قدرتی را به برخی از انسان‌ها می‌دهد که تنها با چهار ساعت خواب، برای یک روز پرکار آماده باشند.

چرا ۴ ساعت خواب برای برخی آدم ها کافیست؟

کم‌خوابی یکی از مشکلاتی است که جمعیت بسیاری در جهان با مشکلات ناشی از آن، دست به گریبان هستند. به همین دلیل هم محققان مطالعات متعددی برای شناسایی ریشه بی‌خوابی انجام داده‌اند. البته با اینکه نیاز خواب شبانه بیشتر افراد بین ۷ تا ۹ ساعت است اما برخی هم تنها با ۴ ساعت خواب، کاملاً آماده شروع یک روز باانرژی هستند و هیچ احساس ناراحتی و خستگی هم ندارند. بتازگی دانشمندان با مطالعه بر ژنتیک این افراد، به نتایج جالب توجهی دست یافته‌اند و امیدوارند با کشف این مکانیسم‌های ژنتیکی، بتوانند درمان‌های بهتری برای میلیون‌ها نفر که با اختلالات خواب دست و پنجه نرم می‌کنند، پیدا کنند. 

یک تیم تحقیقاتی از دانشگاه کالیفرنیا، سانفرانسیسکو دریافتند نوعی جهش ژنتیکی نادر چنین قدرتی را به برخی از انسان‌ها می‌دهد که تنها با چهار ساعت خواب، برای یک روز پرکار آماده باشند. این محققان در پژوهش خود توانستند یک جهش ژنی خاص به نام SIK3-N783Y را در این افراد شناسایی کنند که این جهش ژنی باعث می‌شود چنین اشخاصی با عوارض جدی خواب مثل کندی، فراموشی و افزایش مشکلات قلبی مواجه نشوند.

دکتر یینگ هوی فو، یکی از پژوهشگران این مطالعه گفت: «بدن این افراد ممکن است در فرآیندهای ترمیمی‌که در طول خواب اتفاق می‌افتد، کارآمدتر باشد. در حالی که ما استراحت می‌کنیم، بدن ما سخت در حال انجام فرآیندهای حیاتی مانند سم‌زدایی و ترمیم آسیب‌هاست، اما افراد کم خواب طبیعی، تمام این عملکردهایی که بدن هنگام خواب انجام می‌دهد را می‌توانند در سطح بالاتری از ما انجام دهند.» 

این تیم در مقاله خود نوشت: «یک جهش در پروتئین کیناز ۳ القایی نمک (hSIK3-N783Y) در انسان‌های کم خواب طبیعی شناسایی شد. بدین ترتیب، این نتیجه، با مطالعاتی که بر یک مدل موش حامل این جهش انجام گرفت، تأیید شد. (پروتئین کیناز۳ القایی نمک تأثیر بالایی بر خواب دارد). محققان برای فهمیدن اینکه این جهش ژنی چه کاری انجام می‌دهد، از موش‌ها استفاده کردند.

آن‌ها موش‌هایی را پرورش دادند که جهش SIK3-N783Y یکسانی داشتند. نتیجه، بسیارجالب بود. Live Science گزارش داد که موش‌ها معمولاً روزانه حدود ۱۲ساعت می‌خوابند که بسیار بیشتر از انسان است، اما موش‌های دستکاری ژنتیکی شده، درست مشابه انسان‌های دارای این جهش ژنتیکی، در مقایسه با موش‌های معمولی هر روز حدود ۳۱ تا ۵۴ دقیقه کمتر می‌خوابیدند. اسکن مغز این موش‌ها نشان داد پروتئین‌های ژن جهش‌یافته در اتصالات بین سلول‌های مغزی (سیناپس‌ها) فعال هستند.

از آنجا که ژن SIK3، پروتئین کینازی تولید می‌کند که به پروتئین‌های دیگر سیگنال می‌دهد، این سیگنال‌دهی احتمالاً بر میزان خواب مورد نیاز ما تأثیر می‌گذارد. البته این کشف، قطعه دیگری به پازل ژنتیک خواب اضافه می‌کند. پیش از این، دانشمندان چهار ژن مرتبط با الگوهای خواب کوتاه‌تر را شناسایی کرده بودند و این یافته جدید، تعداد کل ژن‌ها را به عدد ۵ می‌رساند.»

منبع: ایران
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید