رحمان قهرمانپور در گفتگو با خبرفوری:

جنگ بزرگ نزدیک است؟ / سیاست آمریکا در خاورمیانه، عدم ورود مستقیم به درگیری‌های نظامی است

یک کارشناس مسائل منطقه گفت: ائتلافی که آمریکا به دنبال شکل‌گیری آن در دریای سرخ است جنبه سیاسی دارد اما برخی کشورها از جمله اسپانیا گمان می‌کنند آمریکا قصد استفاده از آن به نفع اسرائیل را دارد و به همین دلیل با او مخالفت می‌کنند.

جنگ بزرگ نزدیک است؟ / سیاست آمریکا در خاورمیانه، عدم ورود مستقیم به درگیری‌های نظامی است

حانیه برومند / خبرفوری- همزمان با تشدید تنش‌ها بین ایالات متحده و حوثی‌ها در دریای سرخ، گمانه‌زنی‌ها در خصوص تحولات منطقه بیشتر و بیشتر می‌شود. سوال اصلی این است که پاسخ آمریکا به یمنی‌ها چیست و آیا ائتلاف آمریکایی منطقه را به سمت جنگی بزرگ می‌برد؟

رحمن قهرمان‌پور، کارشناس مسائل منطقه در گفت‌وگو با خبرفوری، محور اصلی درگیری را امنیت خطوط کشتیرانی و اهمیت آن‌ها در تجارت جهانی دانست و گفت: این مساله بیشتر از آنکه دوجانبه باشد، به تامین امنیت تجارت و کالاهای جهانی و حفظ تداوم در تامین مواد اولیه مربوط است و به همین علت از نوعی حمایت بین‌المللی برخوردار است‌.

وی در خصوص ائتلافی که آمریکا درصدد تشکیل آن است، اظهار کرد: سال ۲۰۰۵ به بعد دزدهای دریایی در دریای سرخ و در سواحل شمالی به کشتی‌ها حمله می‌کردند و در همان زمان هم ائتلافی بین‌المللی برای مقابله با دزدی دریایی شکل گرفت و آمریکا، امارات و کشورهای اروپایی عضو آن ائتلاف بودند. آمریکا بدون مشورت با کشور اسپانیا اعلام کرده بود که این کشور هم عضو ائتلاف است و اسپانیا هم پاسخ داد که فقط در قالب اتحادیه اروپا عمل می‌کند؛ یعنی ائتلافی که آمریکا به دنبال شکل‌گیری آن است جنبه سیاسی دارد اما برخی کشورها از جمله اسپانیا گمان می‌کنند آمریکا قصد استفاده از آن به نفع اسرائیل را دارد و به همین دلیل با او مخالفت می‌کنند.

AJCPCwRErEGa6YprY9gVlw-001

حمله آمریکا به یمن و جنگی دیگر در خاورمیانه؟

وی افزود: این ائتلاف یک جنبه عملی دارد که نباید از آن غافل شد؛ ناتو، اتحادیه اروپا، آمریکا و حتی چین و ژاپن و‌ کره جنوبی در بُعد تامین امنیت خطوط کشتیرانی اتفاق‌نظر دارند، اما آن چه که برخی کشورها با آن مخالفت کردند این است که این ائتلاف برای تامین امنیت خطوط کشتیرانی تجاری نباشد و به ابزاری برای شروع جنگی جدید در یمن تبدیل شود‌. آمریکا اینجا باید انتخاب کند که این ائتلاف برای حفظ و تامین امنیت تجارت دریایی است و یا برای حمله به یمن؟ به نظر می‌رسد آمریکا در عمل به دنبال گزینه اول است چرا که در شرایط فعلی اگر آمریکا بخواهد به لحاظ زمینی وارد یمن بشود، برای خودش و منافعش فایده‌ای ندارد چون سیاست آمریکا در خاورمیانه، عدم ورود مستقیم به درگیری‌های نظامی است.

کارشناس مسائل منطقه ضمن اینکه معتقد است قضیه به تامین امنیت خطوط کشتیرانی ختم خواهد شد و در این مورد آمریکا و بسیاری از کشورهای اروپایی و آسیایی اشتراک‌نظر دارند، در پاسخ به اینکه آیا سایر کشورها به درگیری ورود پیدا می‌کنند یا خیر گفت: حدود ۶۰ کشور در ائتلاف مقابله با دزدی دریایی عضو بودند و چون اینجا مسئله به نوعی مربوط به اسرائیل است برخی کشورها در ورود به مسئله خودداری می‌کنند، اما نباید فراموش کنیم که بسیاری از کشورهای قدرتمند اقتصادی، در جیبوتی پایگاه نظامی دارند؛ بنابراین وقتی صحبت از مشارکت سایر کشورها می‌شود اگر منظور حمله به یمن و مواضع روسی‌ها باشد، خیر چنین مشارکتی صورت نمی‌گیرد اما اگر منظور تامین امنیت عبور کشتی‌های تجاری و باری از باب‌المندب باشد، حتما کشورهای دیگر به این مسئله ورود می‌کنند و‌ مشارکت خواهند داشت و نیاز به کشتی‌های جدید و نیروهای زیاد نیز نیست؛ تنها کافی است از پایگاه‌های نظامی آمریکا و اروپا در جیبوتی و شاخ آفریقا و نیروهای نظامی امارات مستقر در جزیره سقطری یمن استفاده شود. این ائتلاف به ائتلافی گسترده جهت حمله زمینی یا هوایی به یمن منجر نخواهد شد.

ایران و اسرائیل قصد ورود همه‌جانبه به جنگ را ندارند و‌ حزب‌الله نیز چنین خواسته‌ای ندارد. مسئله‌ای که آمریکا و اسرائیل به دنبال آن هستند به نوعی اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ است که در ۲۰۰۶ صادر شد و به یک منطقه تقریبا حائل به نام منطقه آبی اشاره دارد و تا ۱۰ کیلومتر از بین اسرائیل و لبنان کشیده شده است

قهرمان‌‍پور در این گفت‌وگو به موقعیت استراتژیک دریای مدیترانه و در راستای آن درگیری لبنان و اسرائیل پرداخت و مسائل حول دریای مدیترانه را به علت وجود منابع انرژی دانست و آنجا را یکی از پر اختلاف‌ترین دریاهای موجود توصیف کرد زیرا در آن‌جا سرزمین‌های موردمناقشه وجود دارد از جمله قبرس شمالی و‌ جنوبی، جزایر مورداختلاف میان ترکیه و یونان، مرزهای دریایی اسرائیل با غزه و اسرائیل با لبنان و همچنین لیبی.

میانجی‌گری آمریکا با هدف دستیابی به انرژی است

وی درباره میانجی‌گری آمریکا در درگیری میان لبنان و اسرائیل بیان کرد: درگیری لبنان و اسرائیل بر سر تقسیم منابع انرژی موجود در سواحل مشترک اسرائیل و لبنان است و آمریکا در این امر میانجی‌گری کرد و طرفین توافق کردند. این مسئله مسبوق به سابقه است و چیز جدیدی نیست، اما به دلیل ورشکستی اقتصادی لبنان این مسئله برای آمریکا مهم است. آمریکا، فرانسه و اروپا معتقدند اگر منابع گازی در لبنان کشف و بهره‌برداری شود به نفع لبنان است و‌ از طرفی پس از جنگ اوکراین، ایتالیا، آلمان و برخی کشورهای اروپایی در حال خرید انرژی و به طور مشخص گاز از دریای مدیترانه هستند؛ بنابراین با کشف منابع گازی جدید چه در لبنان چه در اسرائیل، نیاز اروپا به گاز روسیه کمتر خواهد شد پس قدرت چانه‌زنی اروپا در بحث انرژی از روسیه بیشتر خواهد شد‌. این مسئله یک روند است و یک اتفاق نیست که به یکباره صورت بگیرد، ضمن اینکه اروپا و آمریکا معتقدند هرچه بتوانند دولت لبنان را از نظر اقتصادی قوی کنند، به همان اندازه این دولت می‌تواند در برابر حزب‌الله بایستد و مانع برخی اقدامات آن شود.

قهرمان‌پور تصریح کرد: میانجی‌گری آمریکا به بحث انرژی و اهمیت آن در تقویت دولت مرکزی گره خورده زیرا که تقویت دولت لبنان، کاهش مانور حزب‌الله را به دنبال دارد‌ و این خواسته مشترک آمریکا، اروپا و اسرائیل است.

 حزب‌الله وارد جنگ می‌شود؟!

کارشناس مسائل منطقه اظهار کرد: تنش در منطقه به سمتی می‌رود که اگر شرایط را با ۷۰ الی ۸۰ روز قبل مقایسه کنیم، دامنه و شدت آن بیشتر و بیشتر می‌شود. ‌به قول آینده‌شناس‌ها از منطقه ترند‌ها عبور کردیم و وارد شگفتی‌سازی شدیم و این یعنی احتمال دارد که ما با یک شگفتی مواجه شویم و اتفاق غیرمنتظره‌ای بیفتد‌.

وی افزود: آن چه روندها به ما می‌گویند این است که ایران و اسرائیل قصد ورود همه‌جانبه به جنگ را ندارند و‌ حزب‌الله نیز چنین خواسته‌ای ندارد. مسئله‌ای که آمریکا و اسرائیل به دنبال آن هستند به نوعی اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ است که در ۲۰۰۶ صادر شد و به یک منطقه تقریبا حائل به نام منطقه آبی اشاره دارد و تا ۱۰ کیلومتر از بین اسرائیل و لبنان کشیده شده است. منطقه آبی اکنون به نوعی در اختیار حزب‌الله است و اسرائیل در مرحله اول به دنبال کنار زدن حزب‌الله از این خط آبی تا رفتن به آن سوی رودخانه لیتانی است که بتواند افرادی که بعد حملات ۷اکتبر از این مناطق خارج کرده را برگرداند و در مرحله دوم در اسرائیل بحث بر سر این است که به حزب‌الله حمله کند یا نه. فعلا مسئله اسرائیل این است که خط امنی در مرز اسرائیل و لبنان به وجود بیاید و خیالش از بابت عدم حمله حزب‌الله راحت شود تا به راحتی به سراغ غزه برود.

وی افزود: به نظر می‌رسد اسرائیل قدم در مسیری بی‌بازگشت گذاشته و دامنه عملیاتش را گسترده کرده و از شمال غزه به جنوب غزه رفته است و‌ محکوم به ادامه این مسیر است ضمن اینکه همزمان سرعت درگیری‌ها را کمتر که بتواند به فشارهای جهانی پاسخ بدهد. برخی تحلیل‌ها حاکی از این بود که اسرائیل در سال جدید میلادی حملاتش را متوقف خواهدکرد ولی به نظر می‌رسد دولت نتانیاهو عزمش را جزم کرده که حداقل بخشی از زیرساخت‌های حماس را از بین ببرد‌؛ بنابراین معتقدم جنگ هرچند با شدت کمتر، ولی ادامه خواهدداشت. رژیم صهیونیستی باید به نقطه‌ای برسد که در آن هم بتواند خودش اعلام پیروزی کند هم اجازه ندهد که حماس خودش را پیروز جنگ بداند چرا که رژیم صهیونیستی در حال احیای قدرت بازدارندگی خود است و‌ اگر اکنون جنگ را متوقف کند حزب‌الله روحیه خواهد گرفت و کار برایش دشوارتر می‌شود و به همین دلیل است که اسرائیل محکوم به ادامه جنگ است و خودش می‌داند که به هدف اصلی‌اش یعنی نابودی حماس دست نخواهد یافت و به همین خاطر در روزهای گذشته دولت اسرائیل و وزارت دفاع اعلام کردند، طرح «غزه پس از جنگ» آماده شده‌ و اسرائیل با این کار در حال آماده کردن افکار عمومی است که اگر به هدفش نرسید به نوعی از عملیات نظامی‌اش در غزه بتواند حمایت کند.

منبع: خبر فوری
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 20
  • اول شما تشریف ببرین
    2

    خیلی خوبه
    اینبار نوبت مسئولین و فرزنداشون هست که بروند جنگ
    در جنگ عراق و سوریه
    فقط مردم عادی میرفتن و جونشون رو از دست میدادن
    حتی یک نفر از مقامات و فرزندان نرفتن جنگ
    اما اینبار اول مسئولین میرن
    مگر این مقامات از همین مردم نیستن !؟

    نظرات شما -
    • ناشناس
      1

      اینا باسهمیه ایثرگری اموزشی خدمتم نرفتن مشتی

  • ناشناس
    1

    فعلاکه شیعه های حشدالشعبی وکتاب اهل الحق 12شهید ازهم گرفتن بمونه حرکت حامی ربوی وسهمیه ای مردم بدبخت کن تکفیریش عراق م بیانیه داده هرکسی به ائتلاف وشرکتهای پیمانکاریش حمله کنه مثل راکت زنهای دفعه بل که 4نفرازحشدالشعبی بوند زندان وخسارت گرفته میشه ودولت عراق خسارات روتقبل خواهد کرد

  • ناشناس
    5

    درود بر اسراییل صلح طلب . بزن که داری خوب موش های کثیف رو از بین میبری. میبینم که بعد از چند روز اول جنگ که عده ای شیرینی پخش میکردن، دیگه صدایی درنمیاد و از فلسطین به ظاهر مظلوم حمایت نمیکنن و به فراموشی سپرده شد و حتی شخصی گفت به ما ربطی ندارد و سرنوشت خودشون هست. کجایند عربده کش های توخالی ساندیسی و پشمالو؟؟؟

  • ناشناس
    2

    حزب ا... به موقع عقب نشینی می کند شک نکنید

    نظرات شما -
    • ناشناس
      3

      ای کاش باجنبششهید چمران امل که دفاعی ملی گرا برای هرملیتی درجهان بود بودیم نه باوحوش تکفیری حزب نصراله

    • ناشناس
      2

      ۱۴:۵۰ همتون سروته یک .. هستید

  • ناشناس
    2

    اگر قرار است معادلات در منطقه عوض شود این روی ایران خواهد بود رژیم ایران ماموریتش را انجام داد سود بسیاری به غرب رساند دیگر بعد از این براش هزینه فایده اش نمی ارزد بقول حافظ فلک را سقف می شکافند و طرح نو می اندازند در غیر این خاورمیانه مانند زن فاحشه به آغوش چین و روسیه خواهد افتاد

    نظرات شما -
    • ناشناس
      1

      یه پدلینگ هوش مصنوعی ای تیدارن که تل اویو وحیف تحت خطرقراربگیره ازچند نقطه جهان واسراییل دهها اتمی نقطه زن به مراکزحساس حکومت میخوره مستندشو نشون دادن

  • J
    1

    یادتان باشد بعد از جنگ جهانی دوم ، اکثر جنگهایی که پیش آمد شروعش با گروهها یا کشورهای کمونیست و طرفداران چپ ( با هر عنوان و اسمی ) بوده اند و بعد غرب و بویژه آمریکا برای مقابله ، دخالت کرده . جنگ کره ، ویتنام ، افغانستان ، یوگسلاوی . اوکراین . ........ اکثر حکام عربی که با اسراییل میجنگیدند و همینطور صدام مورد حمایت شوروی سابق بودند . اکثر گروههای شورشی در جنوب شرق آسیا و آفریقا و آمریکای جنوبی هم تمایلات چپی و کمونیستی دارند یا مستقیم تحت حمایت آنها هستند .اگر منافع پوتین و چین تامین بشود حتما در خاور میانه جنگ خواهد شد

  • قربانی
    1

    به امید حق جنگ بشه تکلیف همه روشن بشه

    نظرات شما -
    • بهنام
      0

      آب تا گل آلود نشه تمیز نمی‌شه

  • مطلع
    2

    چقدر طرفدارهای اسراییل زیادن:حزب الله،حماس،یمنی ها ،عراقی ها،سوری ها ،روس ها ،چینی ها،ترک ها و ...
    معلومه که همه دنیا دوست دارن شما قدرت پیدا کنید بیایید مردمشان رو تار و مار کنید.

  • امیدی
    1

    در جنگ آینده همه آقازاده ها و سردارزاده ها شرکت خواهند کرد

  • ناشناس
    1

    انتقام میگیریم سخت محکم نم نم ملول ملول یواش یواش . به اسمان بروید در زمین بروید خدا انتقام خواهد گرفت . نم نم بارون

  • ناشناس
    0

    وقتی که هزینه جنگ امریکا پرداخت شود دیگری جنگی نخواهد بود

  • ناشناس
    1

    تحلیل فوق آبکی

  • 🐜
    1

    این یک فرصت طلایی است برای نشان دادن اقتدار ایران در خاورمیانه!!! پنچ کشور عربی گوش ب فرمان ایران هستند ماملت فرودست ایران زمین خواهان اقتدار هستیم نه معیشت خانواده!!!

  • ناشناس
    0

    مشکلات بیشتر اقتصادی مردم و رفتن به قعر خط فقر هم نزدیک است

  • دیوید
    3

    مرگ براسرائیل وآمریکا ونوکراش وجیره خواراش.

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها