به مناسبت سالروز پذیرش قطعنامه 598 توسط ایران

مروری بر تاثیرات سیاسی و اقتصادی قطعنامه 598/ چرا بعد از صلح بسیاری از ایرانیان سکته کردند؟

بعد از پایان جنگ، وضعیت اقتصادی کشور دچار یک شوک بزرگ شد. بسیاری از قیمت ها و نرخ های شاخص های اقتصادی یک شبه تغییر جهت 180 درجه ای داشتند.

مروری بر تاثیرات سیاسی و اقتصادی قطعنامه 598/ چرا بعد از صلح بسیاری از ایرانیان سکته کردند؟

به گزارش خبر فوری، بعد از پذیرش قطعنامه 598 در تاریخ 27 تیرماه 1367 تاریخ ایران وارد مرحله جدیدی شد. علل متعددی باعث پایان جنگ شدند. از نظر بین المللی، بیشتر کشورهای عضو سازمان ملل به سمت عراق گرایش داشتند و ایران را مسبب تداوم جنگ می دانستند. این کشورها شروع به گسترش تحریم های ایران کردند و شرایط سختی را برای کشور به وجود آوردند.

به لحاظ نظامی نیز کشور در شرایط خوبی نبود. ارتش و سپاه جمهوری اسلامی ایران مدتی بود که نتوانسته بود به پیروزی چشمگیری در جبهه های جنگ برسند. همچنین، چند پیروزی عراق در جنگ و به خصوص سقوط فاو و تصرف آن توسط ارتش بعث باعث ناامیدی فراوان رزمندگان شد و مسئولین را بر آن داشت که به فکر صلح بیفتند.

قطعنامه 1

از لحاظ اقتصادی نیز وضعیت کشور به شدت نابسامان بود. بیشتر منابع ایران صرف جنگ می شد. کشور از تحریم رنج می برد، تولید به نصف رسیده بود و منابع ذخیره نیز دائما در حال کم شدن بود.

این مسائل مسئولان را بر آن داشت که قطعنامه 598 را که نسبت به قطعنامه های قبلی کاملتر بود و مفاد قطعنامه های قبلی را اصلاح می کرد، بپذیرند و سرانجام جنگ 8 ساله بین ایران و عراق در مرداد ماه 1367 به پایان برسد.

همانطور که گفته شد پایان جنگ و پذیرش قطعنامه تاثیرات تاریخی فراوانی بر شرایط کشور گذاشت. این تاثیرات در حوزه سیاسی و اقتصادی به شدت چشمگیر و مهم بودند. در این گزارش سعی داریم مروری بر تغییر شرایط کشور در حوزه سیاست و اقتصاد بعد از پذیرش قطعنامه 598 سازمان ملل داشته باشیم.

تاثیرات اقتصادی قطعنامه 598

قطعنامه 3

بعد از توافق قطعنامه 598 جو عمومی بر این عقیده بود که با اتمام جنگ ریال ایران ارزش خود را در برابر دلار پس گرفته و باید منتظر ریزش بیشتر دلار باشیم. این جو روانی باعث تغییر شدید بازار شد. در آن زمانها برخی افراد به دلیل شرایط بی ثبات جنگی، ترجیح می دادند دارایی های خود را بصورت دلار نگهداری کنند اما  پس از پذیرش قطعنامه 598، این گروه و نیز واردکنندگان و مالکانی که کالایشان را با نرخ دلار 148 تومان تامین کرده بودند یک شبه قسمت عمده دارایی خود را از دست رفته دیدند. برخی از این افراد فشار را تاب نیاورده و حتی سکته کردند. تعداد این افراد سکته کرده در آن زمان آنقدر زیاد بود که این اتفاق تبدیل به یک مثل گردید.

همانطور که گفته شد، بعد از پایان جنگ، وضعیت اقتصادی کشور دچار یک شوک بزرگ شد. بسیاری از قیمت ها و نرخ های شاخص های اقتصادی یک شبه تغییر جهت 180 درجه ای داشتند. قیمت هر دلار آمریکا تا قبل از پذیرش قطعنامه که در بازار تهران 148 تومان بود پس از اعلام پذیرش به 75 تومان کاهش یافت و روند کاهشی آن در روزهای بعد تا 59 تومان نیز ادامه پیدا کرد.

همچنین، در سال 67 قیمت سکه طلا با 1 درصد کاهش نسبت به سال قبل به 9هزار و 940تومان تنزل کرد.

همچنین قیمت مسکن، خودرو و نیز وسایل لوکس و ... نیز به شدت پایین آمد.

تاثیرات سیاسی قطعنامه 598

قطعنامه 2

پایان جنگ 8 ساله به معنی ورود ایران به دوره «سازندگی» است. بعد از پایان جنگ، اکبر هاشمی رفسنجانی در انتخابات ریاست جمهوری سال 1368 پیروز شد و توانست دولت اول خود را تشکیل دهد. هاشمی تلاش کرد تصویر ایران جنگ زده را تغییر دهد. شعار او «بازسازی» ایران بعد از 8 سال جنگ بود. به جز فعالیت در زمینه های اقتصادی و تولیدی، بازسازی روابط ایران با کشورهای همسایه، افزایش فعالیت فکری، علمی و فرهنگی نیز از جمله شعارهای هاشمی بود.

ورود ایران به عصر سازندگی باعث افزایش تولید، ثروت، کارخانه و نیز زیاد شدن تعداد ثروتمندان شد. این اتفاق نوعی روحیه اشرافی در برخی گروه ها ایجاد کرد. طیفی از سیاستمداران و رزمندگان سابق که این روحیه اشرافی و کسب ثروت را مغایر با شعائر انقلاب اسلامی می دانستند در مقابل هاشمی، دولتش و شعارهایش ایستادند. این تقابل بعدا خود را در رقابت های حزبی و سیاسی نشان داد.

 در حالیکه تا پیش از پایان جنگ، میان هاشمی و سایر سران کشور تفاوتی وجود نداشت، بعد از پایان دوره اول ریاست جمهوری رفسنجانی، طیف های سیاسی مختلفی ایجاد شدند. کارگزاران گروهی از نزدیکان هاشمی بودند که سعی داشتند با شعارهای اقتصادی لیبرالی و احیاء سنت تولید و بازسازی، کشور را هدایت کنند. در مقابل، گروهی از سنت گرایان انقلابی بودند که به آنها «راست» سیاسی یا اصول گرا می گفتند. این افراد روحیه کارگزاران را مغایر با شعایر انقلابی دانسته و آنها را انحراف از انقلاب می دانستند.

تقابل بین دو طیف سیاسی در دولت های هاشمی رفسنجانی بعد ها و در اواسط دهه هفتاد به تقابل «راست»و «چپ» یا به عبارتی، «اصولگرایان» و «اصلاح طلبان» تبدیل شد. این تقابل جناحی تا چند سال پیش هم ادامه داشت و بسیاری از حوادث سیاسی داخلی ایران را شکل می داد.  

منبع: خبر فوری
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 43
  • بیطرف
    4

    دروغ.غارت.توهم.سیاست همیشگی.

    نظرات شما -
    • انصاف
      7

      ایکاش در ۱/۵ سال گذشته به جای تکرار تضمین گرفتن برای اثبات رفع تحریم ها ، ایران مثل کره جنوبی توازن اقتصادی با چین و آمریکا برقرار می‌کرد و به این وضع بلاتکلیف که سرانجام آن فقط کره شمالی شدن نخواهد بود و جنگی شدیدا" ویرانگر برای شهرهای اسرائیل و ایران خواهد بود ؟

  • ناشناس
    1

    تشکور

  • ناشناس
    5

    یک تهاجم نامقدس راکه به پرپرشدن جوانان ایران ویران شدنش انجامید باافسانه سازی دفاع مقدس مینامید

    نظرات شما -
    • ناشناس
      26

      بله تهاجم نامقدس است
      ولی در همه جای دنیا دفاع مقدس است
      انتظار داشتید بگوییم بیاید خاک ما را به خاک خودتان الحاق کنید؟ آدم از این طرز تفکر شما واقعا مغزش سوت می کشد

    • به ناشناس
      5

      جناب ناشناس ساندیس خور مزدور

    • 2

      نمیخواد مغزت اگه داری سوت بکشد .خاکی که براحفظش صدهاهزار جوون این مملکت پرپر شدراحت وباافتخار به روسیه وچین تقدیم کردید .

    • ناشناس
      1

      انتظربودکهبرای اهداف وماندن درقدرت وتوهماتون باافکارودخالتهای تان عراق راترغیب بجنگنکنبد اونهم بدون هیچگونه برنامه وتاکتیکی جنگ ویرانگرراکلیدزنیدوایران ومردم رانابودکنیدبعدبگوییدیاوه سرایی کنید

    • بناشناسمغز سوتکش
      1

      هشت سال جنگ کردیم جوانان ایران شهیدوجانبازشدندویکعده نه خودوفرزندانشان روی جنگ راندیدندمثل زالو خوم مردم رامیمکنند

  • ناشناس
    2

    هروزبرای پیشبرد اهداف وتوهمات وسرپوش گذاشتن برفسادروبصعودخودتان وفلاکت ایران ومردم یاوه گویی کنید

  • امیر
    2

    سالها اززمان جنگ میگذرد،ولی روز به روز وضعیت اقتصاد کشور بدتر می شود.فقر،بیکاری،گرانی،اختلاس ودزدی، دروغ،و...درکشور بیداد میکند.

  • دانیال
    3

    مگه عراق متجاوز نیست؟ برای چی براش دلار میفرستید؟

    نظرات شما -
    • ناشناس
      3

      اخه سران ما هم عرب هستند برای خانوادشون پول میفرستندعربها در زمان عمر به فرماندهان امامین به ایذان حمله کردند جنایتهای بی شماری انجام دادند حالا ایران اشغال شده انان هست

  • ب
    9

    همش دروغه...طبق کدوم آمار رسمی این اراجیف رو سرهم می کنید...

  • رضا..
    0

    زمانی که می‌شد جلوی جنگ را بگیریم نگرفتیم. زمانی که می‌شد جنگ را خاتمه بدهیم نخواستیم و زمانی که جنگ را از روی اجبار تمام کردیم نتوانستیم غرامت 1000 میلیار دلاری از عراق بگیریم و زمان به اصطلاح سازندگی چیزی جز تورم افسار گسیخته و له شدن مردم معمولی و ماندن زخم های جنگ بر بدن خوزستان و ایلام و کردستان و کرمانشاه نداشت و و در ادامه با سیاست‌های غلط هسته ایی و شعار نابودی اسرائیل سرمایه و زمان کشور را هدر دادیم و..... حالا نتیجه 40 سال اشتباه و سوء مدیریت شده تورم 50 درصد و قیمت افسانه ایی مسکن و بیکاری و گرانی و فرار مغزها و جوانان و سرمایه ها ......... افسوس هزار افسوس

  • ناشناس
    4

    این کاهش قیمت ها باشروع دولت هاشمی تبدیل به انفجارقیمت ها شد وتا کنون ادامه دارد

  • محمد
    10

    سکته ای دیگر در راه است....

  • ناشناس
    1

    امیدوارم شرایط به نحوی پیش برود که کاسبان تحریم سکته کنن

    نظرات شما -
    • 2

      زهی خیال خام

  • ناشناس
    6

    چرا عراق غرامت جنگی را نمیدهد چرا ساندیس خورها رفتن زیر بالا پر عراق ها نوازش انها را میکنند و فکر میکنند هر عراقی امام زاده است و مرستش آنها را میکنند

    نظرات شما -
    • ناشناس
      1

      برای اینکه خوردن ....براشون لذت داره

  • انصاف
    2

    ایکاش در ۱/۵ سال گذشته به جای تکرار تضمین گرفتن برای اثبات رفع تحریم ها ، ایران مثل کره جنوبی توازن اقتصادی با چین و آمریکا برقرار می‌کرد و به این وضع بلاتکلیف که سرانجام آن فقط کره شمالی شدن نخواهد بود و جنگی شدیدا" ویرانگر برای شهرهای اسرائیل و ایران خواهد بود ؟

  • 2

    مردمی که ارهان و رُهبان خودبه مقام خدایی رساندندهم همه ی ویرانی وتباهی ایران وفرزندان امروزوآینده این سرزمین شریک وومسووولند

  • 1

    سیه روزی تدریجی که بزرگی دربیش ازچهاردهه پیش گفتن مردم درچارش میشوند بطورروبصعودوحشتناک درحال تاختن است

  • ناشناس
    1

    آنها فریب ظاهر را خوردند و فکر میکردند همه چیز ارزان می‌شود ولی اگر امروز زنده بودند به نگرانی هایشان میخندیدند

  • ناشناس
    0

    عدم پذیرش قطعنامه به دلیل آگاهی نداشتن از توانایی های کشور در ادامه جنگ و شعار زدگی جامعه و سیاسیون بود.وقتی برخی واقعیات آشکار شد چاره ای جز قبول آتش بس نبود.فقط تنها نکته این بود که هر روز ادامه جنگ کلی خسارت مالی و جانی متوجه کشور میکرد.

  • ناشناس
    1

    زمان جنگ تصمیمات اشتباه و پافشاری بر آن باعث شد ایران اواخر جنگ کم بیا ره و باعث شکست بشه مثل الان که به برخی سیاست‌های غلط پافشار ی میکنیم تا روزی برسه که گوشه رینگ قرار بگیریم

  • 1

    آدم های توی عکس اول مقاله کلا تو این چند دهه تعویض یا بازنشسته نشدن؟؟!!رئیس جمهور امریکا با اون ابرقدرتی بعد پایان ریاست جمهوری دیگه از حوالی کاخ سفید هم رد نمیشه.اینجا کافیه وارد دایره قدرت بشی و دچار قانون پایستگی صندلی قدرت خواهی شد.

  • یه بنده خدایی
    1

    اونایی که اون زمان سکته کردن واقعا خوش خیال بودن

  • علی
    1

    انصافا ما یه روز خوش تو این کشور ندیدیم هر روز بدتر از دیروز

  • ناشناس
    3

    من فقط اینو فهمیدم که این آقایون اینقدر صبر می کنند تا پدر مردم کاملا در بیاد و به نقطه آخر رسیدند و احساس خطر کردند اون موقع میگویند ما هر چز بگویید قبول میکنیم
    ابن رسم جوان مردی نیست!!؟؟

    نظرات شما -
    • 0

      اول باید مردانگی داشت برا جوانمردی

    • اسماء
      0

      قطعنامه های قبلی هیچ کدام شرایط ایران لحاظ نشد از جمله غرامت، تعیین متجاوز و حتی صلح نبود فقط آتش بس بود که اونم بعد از آزادسازی خرمشهر درسازمان ملل مطرح شد یعنی از ابتدای جنگ تا۲سال سازمان ملل قطعنامه نداد زمانی که ایران دست برتر را داشت غربی ها و شوروی به تکاپو افتادند که جنگ باید زودترتموم بشه تا بتوانندعراق را تجهیزکنند برای حمله بعدی آمده شود

  • ناشناس
    1

    همه ما یه زندگی طلبکاریم .
    عمرمون پای هوس و تو همات یه عده سوخت و این سوختن ادامه دارد

  • ناشناس
    2

    چون بدبختا فکر کردند مملکت درست می شه .نمیدونستند با وجود شماها اگه بر زمین ایران الماس ببارد وضعیت روز بروز بد تر خواهد شد .

  • ناشناس
    2

    به عمد جنگ اغاز و اصرار بر ادامه ان بخاطر
    پرت کردن حواس و به بهانه ان غارت این
    سرزمین و اخرشم شهید معاشی و برخون
    جوانان این مملکت چپاول و خنده تبهکارانه

  • حاج قاسم
    9

    نمیدونم کی این مطالب رو در جهت تطهیر هاشمی نوشته ولی لااقل حقایق انقلاب رو درست بنویسید.سپاه جمهوری اسلامی ایران معنی نداره.سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درست تره.

    نظرات شما -
    • به حاج قاسم
      2

      حاجی ساندیس خور مزدور دستت با دزدان سفره مردم بیچاره تو یک کاست

  • ناشناس
    0

    یه تیتر هم بزن بچه های اونایی که سکته کردن الان چیکاره هستن؟
    احتمالا با دلارهای بابای سکته ای شون دارن حال میکنن!!!

  • مورچه
    0

    هشت سال در مقابل هشت کشور قدرتمند جهان جنگیدیم بس نیست هشتادسال عقب مانده کی بس نیست دست ازسرملت مظلوم ایران بردارید ماطالب صلح دوستی با جهان هستیم

  • ناشناس
    0

    اینم شد خبر .بابا ۳۴ سال از جنگ گذشته بسه دیگه دو نسل. تغییر کرده.الان فقط به فکر معیشت. مهار تورم و گرانی روزافزون . ریزش بورس با وجود تورم شدید و ...‌‌باشید دنبال چی هستین نبش قبر خدا همه مدافعان کشور رو هم با عزت بده و شهیدان رو بیامرزه و جانبازان مون رو به آرزوهای خوبشون برسونه . ولی بعد از ۳۳ سال این خبر یعنی چی!!!!!

  • ناشناس
    0

    اگر الآن برجام احیاء شود دلار و یورو سقوط نمی کنند مگر در حد چند هزار تومانی! لذا کسانی که سرمایه خود را به ارزهای پر ارزش تبدیل کرده اند دچار سکته قلبی یا مغزی نخواهند شد! چونکه شرایط حال حاضر اداره کشور ما با شرایط دوران جنگ بین ایران و عراق و پذیرش قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت بسیار متفاوت است! در شرایط حال حاضر قیمت ارز در کشور ما به صورت دستوری توسط دولت تعیین می شود در حالیکه در دوران جنگ و پذیرش قطعنامه قیمت ارز را داد و ستد بازار ارز تعیین می کرد.

  • ناشناس
    1

    الان هم باید مسولین دست از تعصبات بی جا که مانع امضای برجام ودلسردی وناامیدی بیشتر مردم از نظام ودین وهمه چیز میشود بردارند ومملکترا از لبه پرتگاه نابودی نجات دهند چرا بی جا به چرندیات رسانه هادلخوش هستید واقعا وقتی گزارشگر به مردم میگوید آنچه ما میگوییم باید در مصاحبه بگویید به کجای این صحبت ها ومصاحبه ها میشود اطمینان داشت که شما را فریب میدهد

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها