دفاع محمد خامنهای از اعدامهای اول انقلاب
«عدهای یک افسر را که مدعی بودند به مردم حمله کرده قبل از ما به زندان آورده بودند. سرهنگی که مورد قبول مسئولان بود با دلایلی بیگناهی او را ثابت کرده و او را مرخص کرده بود. من دیدم این شخص را مردم دوباره گرفته و آوردهاند و همه بینهایت خشمگین هستند و آن سرهنگ باز از او دفاع میکرد، ولی مردم مجازات او را میخواستند.»

هر انقلابی پس پیروزی در اولین گام اقدام به محاکمه سردمداران رژیم پیش از خود کرده و درصدد انتقام از آنها برخواهد آمد. اعدامهای اول انقلاب همیشه از شبهاتی است که در فضای رسانهای بازنشر شده تا به وسیله آن نظام جمهوری اسلامی مورد هجمه واقع شود. اما واقعیت آن دوره تاریخی چیزی فرای این فضاسازیهای تبلیغاتی است.
پایگاه «مرکز اسناد انقلاب اسلامی» در ادامه نوشت: آیتالله سیدمحمد خامنهای از جمله افرادی است که در ابتدای انقلاب اولین گامها را برای راهاندازی دادگاههای اسلامی برداشته است.
وی در پاسخ به این شبهات میگوید: «یکی از پدیدههای جالب و ویژهی انقلاب اسلامی ایران و رهبری یک روحانی مرجع تقلید و عارف و فیلسوف، طرز برخورد انقلاب با مجرمان و بقایای نظام شاهی بود و فرق فرهنگ اسلامی با دیگر فرهنگها را اینجا میتوان یافت.
علیرغم آنکه درباره محاکمات بیرویه و بیقانون در دادگاههای انقلاب مطالب زیادی گفته شده است، انقلاب اسلامی ایران کمترین کشتار انتقامی و انقلابی را داشت؛ چه از طرف عامهی مردم و چه از طرف مدیران و رهبران انقلاب و این حقیقت تاریخی موضوع و پدیدهی کوچکی نیست، در حالی که خشم ملی و انقلابی نزدیک سه دهه در دلها ریشه کرده بود و مردم کشتارهای بیرحمانهی شاه و ساواک را چه در خیابانها و چه در زندانها را فراموش نمیکردند.
در فرانسه علیه حکومت سلسلهی لوییها انقلاب مردمی شد. خواندهاید که چگونه رهبران انقلاب و مردم تمام ارکان سلطنت و اتباع آنها را با قساوت کشتند. هر کس را هم که اتهامی داشت یا به او سوء ظن داشتند اعدام کردند و به کسی رحم نکردند، قانون و شرع هم ملاک کارشان نبود.
در انقلاب اکتبر روسیهی تزاری، مردم علاوه بر کشتن شاه همهی خانواده و اتباع او و همهی درباریان و روحانیون طرفدار شاه را هم به طرز فجیعی کشتند و به کسی حتی مشکوکها و متهمین و کودکان رحم نکردند. اما انقلاب اسلامی شریفترین و سفیدترین و روسفیدترین انقلابها بود.
من بسیاری از کتابهای مربوط به انقلابهای جهان بهویژه انقلابهای چهارگانهی فرانسه، انگلیس، روسیه و امریکا را خواندهام و نیز کتابی را که دربارهی کالبدشکافی و تشریح این چهار انقلاب نوشته شده و به خصوصیات این انقلابها اشاره کرده دیدهام، خود من هم نوشتهی تحقیقی دربارهی جامعه شناسی انقلاب در ایران و جهان دارم. در این مطالعات آنچه هر خواننده و پژوهشگری را متعجب میکند فرق انقلاب اسلامی ایران و شکوه معنوی و عظمت باطنی آن با دیگر انقلابها و تغییرات و تحولات اجتماعی دیگر ملتها و کشورها و فرق ملت بزرگوار ما و رهبری حکیمانهی ایشان و دین اسلام و فرهنگ ما با ملل دیگر است.
در سال ۱۳۵۹ من در رأس اولین هیئت سیاسی و دیپلماسی به کشور چین سفر کرده بودم. مقام چینی بهعنوان نصیحت به ملت ما، میگفت که ما در هرج و مرج انقلاب فرهنگی کشورمان زیان بسیار دیدیم (مقصودش این بود که مانع خرابکاریهای جوانان انقلابی و صدمه به مواریث فرهنگی بشویم). من به او گفتم وقتی جوانان انقلابی مسلح به امر امام خمینی، امنیت کشور را در دست داشتند چنان امنیتی در کشور حاصل شد که در هیچ دورهی تاریخی در کشور ما سابقه نداشته! رئیس هیئت چینی به فکر فرو رفت و پس از لحظهای با حالت خاص و صمیمانه گفت: شما ملت بزرگی هستید!
حتی رفتارهای پاسداران جوان زندان قصر هم با زندانیها ملایم و مهماننوازانه بود. روزهای اولی که ما به زندان قصر وارد شدیم من ضمن بازدید بندها (سالنها)ی زندان به تعدادی کتری و قوریهای فلزی برخوردم که دود زده بود و احتمالاً ادارهی زندان و زندانبانهای سابق در اختیار زندانیها قرار داده بودند که خودشان آب جوش بیاورند و چایی درست کنند.
اوایل که زندانیها را در بندها گذاشتیم جوانهای مسئول حراست زندان به من گفتند برای زندانیها مقداری کتری و قوری نو و تمیز لازم داریم. گفتم کتری و قوری به حد کافی در زندان هست. آن جوان با قدری تندی گفت ولی آنها دودزده است، حاج آقا خیلی زشت است که آنها را بدهیم!
اوایل که زندانیها را در بندها گذاشتیم جوانهای مسئول حراست زندان به من گفتند برای زندانیها مقداری کتری و قوری نو و تمیز لازم داریم. گفتم کتری و قوری به حد کافی در زندان هست. آن جوان با قدری تندی گفت ولی آنها دودزده است، حاج آقا خیلی زشت است که آنها را بدهیم
این فرهنگ و رفتار را مقایسه کنید با قواعد خشن و غیرانسانی دیگر زندانبانان دنیا و رفتار ساواک و حتی رفتار ایالات متحده و انگلیس و فرانسه و دیگر کشورهای مدعی دروغین حقوق بشر با زندانیان عادی و حتی بیگناه.
موضوعی که شاید به اصطلاح طلبهها «دفَعِ دَخلِ مُقدَّر» و پاسخ برخی سؤالهای فرضی باشد این است که آیا نمیشد نظام اسلامی، پس از انقلاب خود را به موضوع اعدام و مجازات شدید افراد ضد انقلاب آلوده نکند؟ و با سماحت از مجازات یا خون همهی آنها بگذرد؟
پاسخ آن است که اولاً اکثریت مردم ایران که شاهد ستم دستگاه حاکمه بودند, اعدام شاه و درباریان و طرفداران آنها و همهی مفسدان را میخواستند و به مسئولان انقلابی فشار میآوردند. این انتظار آنها خلاف شرع و قانون نبود، بلکه در بیشتر موارد عیناً با شرع و قانون انقلابها موافق بود و امام و مسئولان، دست کم برای پاسخ به این انتظار مشروع و معقول ملت بایستی در مجازات مفسدان و ضدانقلاب اقدام متعارفی انجام میدادند.
خود ما در مدرسهی رفاه شاهد بسیاری از این انتظارات و ابراز آنها از طرف گروههای مخلص ملت بودیم. مثلاً وقتی فرمانده هوابرد سرتیپ خسرو داد را به زندان آوردند، نظامیانی که جنایات او را میدانستند هر روز برای درخواست مجازات او به ما مراجعه میکردند تا بالاخره خلخالی او را اعدام کرد.
نمونهی دیگر، عدهای یک افسر را که مدعی بودند به مردم حمله کرده قبل از ما به زندان آورده بودند. سرهنگی که مورد قبول مسئولان بود با دلایلی بیگناهی او را ثابت کرده و او را مرخص کرده بود. من دیدم این شخص را مردم دوباره گرفته و آوردهاند و همه بینهایت خشمگین هستند و آن سرهنگ باز از او دفاع میکرد، ولی مردم مجازات او را میخواستند.
سرانجام، مردم با ما اتمام حجت کردند و گفتند اگر او را دوباره آزاد کنید خودمان او را اعدام خواهیم کرد. ما هم او را محبوس و برای محاکمه آماده کردیم و آزادش نکردیم چون برایش خطرناک بود. اگر نظام اسلامی دستگیرشدهها را محاکمه و اعدام و یا زندانی نمیکرد داخل کشور هرج و مرج میشد و باگناه و بیگناه کشته میشدند.
ثانیاً، حکمت دیگر این محاکمات و مجازاتها لزوم اجرای عدل و قانون متعارف شرعی و عرفی دربارهی مجرمان بود، چه مردم بخواهند و چه نخواهند. فقیه جامع شرایط و هر مقام قضایی رسمی مکلف است با شناخت مجرم و احراز جرم او را به مجازات برساند و عاطفه و احساس و رحم در اینجا برخلاف شرع و قانون است. «و لا تأخذکم بهما رأفة فی دینالله ...»[۱].
موضوعی که مورد توجه عامهی مورخان قرار نگرفت این بود که به جز چند مورد استثنائی، در بیشتر موارد، قضاتی که کسوت روحانی داشتند به سختی دستشان به سوی مجازاتهای سخت میرفت، چون روحانیت به سبب آنکه سمت دولتی نداشته و با قشر و عموم مردم و درمیان آنها زندگی کرده معمولاً اهل تسامح است و به عواطف مثبت و محبت و احسان رغبت بیشتر میدارد، لذا در محاکمات خود به سبب فشار مدعیان و قوت دلایل مجرمیت بود که اجباراً حکم شدید صادر میکردند و معمولاً هم در اولین فرصت از کار قضا کنار میرفتند.
پس، وجود احکام شدید قضایی و بیشتر مجازاتهایی که در تاریخ انقلاب ما ثبت شده به دلیل جرایم سنگین محکومان و وظیفهی قانونی و حتی شرعی قضات بود. البته اشتباهات معدودی از قضات تندرو را هم نباید نادیده گرفت و این در انقلابهای مهم طبیعی است و اصولاً انقلاب با نظم نمیسازد.
دلیل سومی که برای آن اعدامها میشود یافت و از نظر تاریخ و جامعهشناسی میتوان بررسی کرد آن است که بیشتر پاتکهای نظامی و عملیات شبهنظامی و سیاسی و تبلیغاتی که در انقلاب اسلامی ایران و بر ضد آن در ایران و کشورهای دیگر روی داد به دست کسانی بود که دربارهی مجازات آنها تسامح یا اهمال شده بود.
در انقلابهایی مثل روسیه و فرانسه، این اقدامات ضد انقلابی علیه ملت آنها بسیار اندک و ناچیز و نادر بود چون ملت بیرحمانه به متهمان معلوم و مظنون و مشکوک و مجرمان با یک چشم نگاه کرده و همه را در همان ایام اولیهی انقلاب کشته و از بین برده بود.
اگر در اول انقلاب به نصیریها و مقدمها و خسرودادها و رحیمیها رحم کرده بودند و پس از چند سال تحمل زندان خوشخاطره و لذیذ در «هتل - زندان»، آنها را آزاد کرده بودند، وقایع مهم و جنایات بزرگی به دست آنها علیه ملت انجام میشد که ممکن بود تمام دستاوردهای ملت را بر باد دهد. از این رو، قواعد اجتماعی و جامعهشناختی انقلاب هم حکم میکرد در ایران انقلابی افراد وابسته به رژیم شاهی که منشأ واقعی فتنه و فساد بودند بیشتر مجازات شوند و ماده فساد و فتنه از بیخ کنده شود.
اما بالعکس، دولت موقت و حتی برخی دولتهای پس از آن عملاً عدهای از عوامل سابق ساواک و دستگاههای دیگر را که شریک جرم بودند با احترام، به کار دعوت کردند و به آنها حقوق و اختیارات دادند و متأسفانه بسیاری از حوادث بعدی ضد ایرانی تا به امروز نتیجه اقدامات همین افراد و دستپروردههای آنهاست که از عفو و رحمت اسلامی بهرهمند شدند، ولی نمکخورده و نمکدان شکستند و به ملتی که به آنها محبت کرده بود و به وطنی که آنها را در دامنش پرورده بود خیانت کردند و هنوز هم «حکایت همچنان باقی است!».
منبع: خاطرات آیتالله سید محمد خامنهای، مرکز اسناد انقلاب اسلامی
۱. «و هرگز دربارهی آنان در دین خدا رأفت و ترحم روا مدارید» آیهی ۲ از سورهی مبارکهی نور
نخست وزیر شاه گناه اش چی بوده مگه اقتصاد بد چرخانده بود
واقعا این سطلعن طلب ها اندازه ی جو عقل ندارند. در مورد نخست وزیر شاه دو حالت بیشتر نیست که هر دو حالت ثابت می کند که رژیم نحس پهلوی فاسد بود : 1- هویدا اگر گناهی نداشت چرا شاه ظلم بهش ظلم کرد و انداختش زندان. 2- اگر گناهکار بود نشان دهنده فساد در رژیم گذشته بود.
خودت فهمیدی چی نوشتی؟؟؟
پس تصدیق میکنی شاه عادل بود که به زندانش انداخت !
طرف رو اشتباه اعدام کردن برادرش توده ای بوده ..خودش روحش هم خبر نداشته..این دفاع داره؟؟ حکم اعدام بعضی ها بعدها ملغی شد ولی دیگه طرف اعدام شده بود..جای دفاع داره؟؟ بدون محاکمه اعدام کردن جای دفاع داره؟؟ پشت سرتون رو نگاه کنید ببینید دارید از چی دفاع میکنید؟ آهان..از کی دفاع میکنید؟// آقای رئیسی ؟؟
لطف کن درمورد هر کدوم از مواردی که گفتی فقط یه مصداق بگو.فقط یه اسم
من که اسم آوردم خبر فوری منتشر نکرد
باید تمامی عوامل رژیم گذشته از کوچک تا بزرگ اعدام میشدند تا انقلاب واقعا پیروز میشد. ولی بعضی تفاله های رژیم سابق، با ظاهرسازیهای فریبنده وارد حوزه ها، کمیته ها و دستگاه ها شدند، و منافقانه کاری کردند که مردم دردشان بگیرد، و فساد و فقر را در پوشش دین در کشور نهادینه کردند، و انتقام سختی از ملت گرفتند.
داستان اگر مینویسی دو تا کتاب هم بخوان تا جوک نشی.
ننگ تو بسیجی کاسب تحریم
توکه گفتی ننگتو بسیجی کاسبان تحریم پوزش بخواه من جانباز جنگ تحمیلی دلشکسته متاهل مستاجر داغون شده کاسب تحریم نیستم اما اون که گفته همه عوامل شاه بایستی اعدام میشدند مطمئنا کاسب تحریم هستش آخه جوجوجه اگه همه اعدام میشدند بایست میلیون اعدام میکردند هر چند بعضی از عوامل ساواک هنوز در راس مدیریتی هستند و ریش گذاشتن
لعنت خدا به کمیسیون پزشکی بنیاد جانبازان حق و حقوق مرا پایمال کرده این از عدالت جمهوری اسلامی است حتی به جانبازش رحم نمیشه فقط ریا و نیرنگ پارتی بازی هرچه ریا
کارتر باشه ترفیع میگیره هرکسی صداقت داره میسوزم میسازم با زخم تو میسازم اما آخرتی هم هست آقایون کمیسیون پزشکی زررررشکی
واقعاًکینه وددمنشی تاکجا انسان رامیبره که عقلانیت و وجدان رازیرپامیگذاره!!!!! وواقعیت وبدبختی امروززندگی مردم که بواسطه ی بیکفایتی وفسادسیستم است راانکار وبه گذشته ربط بدهد
من کاسب تحریم نیستم اما اون که گفته خودش کاسب تحریم هستش ما بسیجی های جنگ فراموش شدیم
شاه و عواملش همگی خائن و فاسد بودند چون اگر آدم درست و حسابی بودند، کشور به این روز نمی افتاد. باید تمامی عوامل رژیم گذشته که در حرامخواری نمونه بودند، اعدام میشدند. اصلا انقلاب شد که مفاسد و مفسدین از بین بروند، ولی اکثر مفسدان باقی ماندند، و وارد نظام جدید شدند، و همان کارهای رژیم گذشته را انجام دادند و کشور را به روز سیاه نشاندند.
اگر شاه واقعا مردم و کشور را دوست داشت خودش و رقبایش را در معرض مستقیم آرای مردمی قرار میداد تا مردم خودشان حاکم را انتخاب کنند. دیگر دهها هزار نفر کشته نمیشدند. بهترین شیوه حکومت داری این است که چند سال به چند سال شاهان خودشان را در معرض آرای مستقیم مردم قرار دهند، و به رای مردم تمکین کنند، تا قتل و کشتار از جامعه بشری رخت بر بندد.
هزاران جوان وزن ودختر ومرد ایرانی را در کوچه وخیابانها وزندان ها وشکنجه گاههای ساواک چه کسی کشته واز زندگی ساقط کردبود بنظر عده ای گویا خودشان کشته شده اند.رافت ورحمانیت این انقلاب در تاریخ بی نظیر است.اگر اوائل انقلاب با شدت بیشتری با جنایتکاران برخورد می شد.ضدانقلاب ومنافقین هزاران نفر بیگناه را به خاک وخون نمی کشیدند.جای جلاد وشهید را عوض نکنید
وقتی تاریخ و از بعد انقلاب بخونی سوادت در همین حده.بیسواد
رافت ورحمانیتی که طالبان والقاعده وداعش. و....الگوبرداری کرده وادامه دارد
اگر انتقام خوب بود چرا پیامبر در فتح مکه مشرکان (ابوسفیان )را گردن نزد
اگر پیامبر ص، مشرکان و ابوسفیان را گردن میزد، احتمالا حادثه کربلا رخ نمیداد. آنگاه قدرت طلبان و غارتگران، نمیتوانستند شهادت طلبی سید الشهدا ع را خرج خشونت گرایی و چپاول گرایی خویش کنند.
در انقلاب اسلامی حاکمان شرعی مث خلخالی زیاد داشته ایم .
رفتار پاسداران جوان (کمیته قدیم ) هم مهربانانه نبود . من چندین بار!!! بخاطر داشتن موهای بلند پام به کمیته باز شد . هر دفعه بعد از فحشکاری و تحقیر و کتک زدن ، قسمتی از موهایم را تراشیده و مرا به بیرون پرتاب !!! کردند .شک دارم که با مخالفان سیاسی برخورد بدتری نداشته اند.
معروف شده که نخست وزیر بهایی شاه گفته بود ما در مدت 16 سال نگذاشتم قیمت کبریت افزایش پیدا کند یکی نیست بپرسد این چه هنری است چرا از قیمت مواد غذایی ومسکن وبهداشت ودارو ودرمان واکثریت بیسوادوبقول خودشان از غذاهای ایرانی یک قلم آبگوشت مانده بود آنهم گندم نانش از آمریکا وگوشتش از برزیل وآرژانتین ونخودش از فلان کشور می آمد وآبگوشت غذای سنتی ایرانی اینجا فقط مونتاژ می شد
۴۳ سال توجیه بسته
آقا سوال؟ اگر الان مردم اعتراض کنند نیروهای نظامی ساکت میشینند؟خوب اونام نظامی های اون حکومت بودند حقوق میگرفتن کار کنند. شماها هزار برابر بدتر از اونا هستین. اطلاعات ایران دست کمی از ساواک نداره
من جوان دهه هفتادی شاه و دورانش را ندیدم ولی تو کتابها خوندم اونهایی که میگن زمان شاه فساد بوده فقر بوده ایران نوکر آمریکا بود کاپیتولاسیون ننگ بوده و..شاه زن باره بود و غیره همش قبول اون زمان تموم شده به تاریخ پیوسته دیگه نیست الان چی؟ فساد هزاران برابر نشده ؟ قرارداد های ننگین ۲۵ ساله با چین و روسیه که از ترس به ملت نمیگن چی؟ نوکری چین و روسبه چی؟ فقر چند برابر شده؟ تبعیض اجتماعی و شکاف طبقاتی چطور؟ تمرکز خدمت در و ثروت ملی در چند شهر مثل تهران و اصفهان آیا عدالته؟ بیکاری چطور؟ بنظرم اگر شاه سرنگون نمیشد عراق جرات حمله به ایران رو نداشت و ۲۳۰ هزار انسان شهید نمیشدن کشور تحریم نمیشد یکی از کشورهای تراز اول جهان بودیم در رفاه کامل مثل کشور آلمان فرانسه انشالله نوبت شما هم میرسد...
به کسانیکه به رنگ ریش حسن روحانی گیر میدانند میگم ای زررررشک همه به ریش قشنگ عادت دارند یکی حنایی یکی خاکستری یکی مشکی رنگ عشقه
آقای خلخالی بود ..که آخر عمری جزام گرفت.با چوب بهش غذا می دادند
شماهادرعداوت ودشمنی وازبین بردن ایران وایرانی درتاریخ بینظیربوده وهستید.ننگتانباد
این نیز بگذرد ولی ...
سازمان اطلاعات و امنیت کشور میشه ساواک بعضیها مغز نخودی پوسیده مغز فندقی معنی ساواک رو هنوز نمیدونن
من فقط نظرم مینویسم وگرنه کسی که طمع پول کور کرده اطراف اش را نمیبینه بحث کردن بی فایده است یارو سواد نوشتن نداره حرف از نخست وزیر شاه حرف میزنه بدش را میگه فقط بخاطر جیره میخوره بابا اگر تو عقلت کامل مگه الان فساد نیست مگه اختلاس نیست پس باید گردن شما ها را هم زد
انشااله نوبت اعدام شما هم خواهد رسید .به امید آن روز
شاه گردن اختلاسگران را نزد، الان هم بعضا گردن اختلاسگران زده نمیشود. چرا؟