رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران اعلام کرد:

احتراق بنزین در موتورها؛ مهم‌ترین عامل آلودگی هوا

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران گفت: مهم‌ترین نقش بنزین در آلایندگی، مرحله احتراق است که کمتر به آن توجه می‌شود و عامل اصلی آلودگی هواست.

 احتراق بنزین در موتورها؛ مهم‌ترین عامل آلودگی هوا

 احتراق بنزین در موتور‌ها حتی بنزین با کیفیت یورو 5، علاوه بر گازکربنیک، تولید گاز اکسید‌های ازت، هیدروکربن‌های نسوخته، مونوکسید کربن و همچنین بنزن می‌کند و همین گاز‌ها باعث آلودگی هوا می‌شوند. گفتگو با رضا پدیدار رئیس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق بازرگانی تهران را بخوانید:

مقصر اصلی آلودگی هوا آیا بنزین بی‌کیفیت است که موجب این حجم از آلودگی شده یا اینکه بنزین اصلا هیچ نقشی در آلودگی هوا ندارد و باید به سراغ مؤلفه‌های دیگر رفت؟

رضا پدیدار رئیس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق بازرگانی تهران: به طور اصولی بنزین در آلودگی هوا در دو مرحله می‌تواند در جریان آلایندگی نقش داشته باشد. یکی قبل از احتراق و در هنگام نگهداری، نقل و انتقال و سوخت‌گیری است که متأسفانه اکنون با این مشکل مواجهیم، حتی وقتی مردم در جایگاه‌ها بنزین می‌زنند حتما باید بنزین سرریز شود که این موضوع آلودگی ایجاد می‌کند، و دیگری پس از احتراق است.

و این سوال مطرح است که آیا بنزینی که در موتور‌های درون‌سوز استفاده می‌شود از کیفیت لازم برخوردار است که بتواند آلاینده‌هایی مثل آروماتیک‌ها، بنزن و سایر موارد دیگری که در حقیقت در بخار بنزین شکل می‌گیرد  را جبران کند؟

به گفته مقامات مسئول در وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی؛ اکنون بنزین‌های مورد استفاده در خودروها بنزین یورو 4 و یورو 5 است که آروماتیک آن کمتر از 35 درصد، بنزن آن کمتر از یک و فشار بخار آن هم کمتر از 10 پی اس آی است.

این موارد در حالی که استانداردهای آن رعایت شود قابل قبول است، اما متأسفانه آنچه اکنون در افکار عمومی و در بین متخصصان مطرح می‌شود این است که با توجه به آنکه اکتان بنزین معمولی 87 و بنزین سوپر 92 است ولی بنزینی که اکنون مورد استفاده قرار می‌گیرد، این استاندارد را ندارند.

یکی از مهم‌ترین تفاوت‌هایی که یورو 5 نسبت به یورو 4 دارد، میزان گوگرد است. میزان گوگردی که در سوخت یورو 5 وجود دارد، 10 گرم در میلیون است در حالی که در یورو 4 این مقدار به 50 گرم در میلیون می‌رسد و در صورتی که این استاندارد رعایت شود آلودگی کاهش می‌یابد. به هرحال اکسید گوگرد در هوا یکی از مشکلات بسیار مهم است. علاوه بر کاهش اکسید گوگرد در هوا، جلوگیری از صدمه گوگرد به کاتالیزر تصفیه دود خروجی موتور است. تسریع در نصب سیستم‌های بازیابی بخار در همه جایگاه‌های سوخت کشور و انبارهای بنزین می‌تواند این نوع آلودگی را کاهش دهد.

راهکار چیست؟ آیا ‌می‌توانیم سیستم‌هایی را در موتور‌ها و کارخانجات خودروسازی، روی بازیابی بخاری که در خودرو‌ها و در جایگاه‌ها حاصل می‌شود، تعبیه کنیم؟

پدیدار: در جایگاه‌های فعلی دور نازل بنزین لاستیک وجود دارد که به در باک بنزین می‌چسبد که این اقدام صحیح است، اما بسیاری از نازل‌های بنزین این لاستیک را ندارند و هنگامی که راننده‌ای بنزین می‌زند، بخاری که خارج می‌شود ایجاد آلودگی می‌کند، همچنین جایگاه‌های بنزینی که اکنون سرویس می‌دهند باید استاندارد‌های زیست‌محیطی را رعایت کنند تا مشکلی ایجاد نکند.

در هر صورت مهم‌ترین نقش بنزین در آلایندگی، مرحله‌ احتراق است که کمتر به آن توجه می‌شود و عامل اصلی آلودگی هواست. احتراق بنزین در موتور‌ها حتی بنزین با کیفیت یورو 5، علاوه بر گازکربنیک، تولید گاز اکسید‌های ازت، هیدروکربن‌های نسوخته و مونوکسید کربن و همچنین بنزن می‌کند و همین گاز‌ها باعث آلودگی هوا می‌شوند، به همین دلیل مقامات مسئول در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی باید در این مورد شفاف‌سازی کند.

 در کشورهای دیگر به موضوع کیفیت بنزین چه اندازه توجه می‌شود؟ 

پدیدار: به گفته مقامات مسئول، طبق استاندارد یورو 5 حداکثر حجمی اروماتیک 35، الفین 18 و بنزن یک درصد است ولی اینکه آیا این موارد رعایت می‌شود یا خیر نمی‌دانیم و عمدتا به دلیل نقصانی که وجود دارد این آلودگی را ایجاد می‌کند، البته گردش هوا و سایر مکانیسم‌های دیگر مکمل‌هایی هستند که به این فرآیند هیدروکربنی کمک می‌کند.

در هر صورت اگر در پالایشگاه‌ها که سیستم‌های نوینی دارند، بتوانیم به جای سوخت یورو 4 یورو 5 را تولید کنیم و مقدار گوگرد را کاهش دهیم، این امر می‌تواند در کاهش آلودگی هوا مؤثر باشد. به عنوان مثال در بنزین یورو 5 حداکثر وزنی گوگرد 10 در میلیون (ppm) و در یورو 4، برابر 50 در میلیون است و در صورتی که این امر محقق نشود در شهرهای پرترافیک مانند تهران، خراسان، تبریز آلودگی شدت می‌یابد.

 به چه دلیل؟

پدیدار: به این دلیل که هم‌اکنون تراکم خودرو در تهران چهار برابر استاندارد جهانی است و این آلودگی هوا حاصل این موضوع است، همچنین فرهنگ عمومی مردم به شدت تغییر کرده، مردم حاضر نیستند از خطوط حمل‌ونقل عمومی استفاده کنند و باید در زمینه آگاهی افزایی مردم در خصوص استانداردهای سوخت فرهنگ‌سازی صورت گیرد.

استانداردهای یورو برای کاهش آلایندگی بنزین در انواع مختلف آن تعریف شده است. در صورت رعایت نکردن، انواع آلایندگی مانند اکسیدهای نیتروژن و گوگرد و ریزگردهای کربنی و هیدروکربنی و بنزن در هوا افزایش می‌یابد. به‌ویژه آنکه طرح‌های مرتبط با نصب سیستم‌های بازیابی بخار بنزین در جایگاه‌ها بسیار با اهمیت است.

در جایگاه‌ها بخار بنزین نباید وجود داشته باشد، یعنی نازل را وقتی شما وارد خودروی خود می‌کنید باید این لاستیک دورش باشد که بخار بنزین نتواند بیرون بیاید در غیراین‌صورت، گوگرد را در هوا منتشر می‌کند و این موجب آلودگی می‌شود.

البته کاتالیست‌های تصفیه دود خودرو‌ها را هم باید مدنظر داشته باشید، کاتالیست‌هایی که در خودروسازی‌ها استفاده می‌شود با کیفیت پایین است و عمر کوتاهی دارد و بعد از مدتی باید کاتالیست تعویض شود.

 شایعه‌ای مطرح است در این خصوص که بسیاری از خودرو‌ها یا کاتالیست‌شان از بین رفته و یا حتی خودروهای نو کاتالیست روی آنها نیست یا کاتالیست مؤثری ندارند، نظر شما در این‌باره چیست؟

پدیدار: متأسفانه ما هم این موضوع را رصد نکردیم که ببینیم آیا کاتالیست روی خودروها استفاده می‌شود یا خیر.

پالایشگاه‌های داخلی با توجه به هزینه‌ زیاد افزایش آرام سوزی از اکتان 92 به 95، تمایلی به استفاده از اکتان افزا در بنزین ندارند در صورتی که اگر اکتان افزا به بنزین اضافه کنیم، آلایندگی را کاهش می‌دهد، به عنوان مثال در برخی از جایگاه‌های سوخت‌گیری، اکتان افزا‌ها را به شکل غیررسمی از صد راننده خودرو به یک راننده می‌فروشند که اگر استانداردها رعایت شود و این موضوع در مسیر صحیح قرار گیرد موجب کاهش آلودگی می‌شود. 

باید در کوتاه مدت شرایطی را فراهم کنیم که بتوانیم از بالاترین ظرفیت استاندارد‌های مواد اکتان افزا در تولید و مصرف بنزین در جایگاه‌ها استفاده کنیم همچنین باید هرچه سریع‌تر پالایشگاه‌هایمان را با استاندارد‌های روز تطبیق دهیم تا با این عارضه اجتماعی مواجه نشویم.

منبع: خبرگزاری دانشجو
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 10
  • ناشناس
    0

    مشکل اصلی استاندارد نبودن بنزین است. مدیران سازمان استاندارد را ضعيف انتخاب می کنند تا چنین مشکلاتی بیان نشود. چرا نتایج ازمون بنزین هیچگاه توسط سازمان استاندارد اعلام نمی شود؟؟

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      فرض کنید که استاندارد بخواد در مورد بنزین برخورد کنه، آیا پالایشگاه قابلیت تولید درست داره الان؟ و اون وقت میتونه باهاش برخورد کنه؟

  • ناشناس
    0

    عجببببب بیچاره مردم بیچاره راننده بیچاره خلبان بیچاره پدر و مادر و بیچاره بیچاره ها

  • امیر
    1

    مدتی است ماشین من بد کار میکند
    خیلی هزینه کردم تا فهمیدم بخاطر بنزین ها است
    باید در هر باک اکتان هم بریزم
    تا دو ماه پیش اینجوری نبود
    کلی هزینه کردم و خیلی چیزا رو عوض کردم تا به این نتیجه رسیدم
    الان هم هزینه هام اضافه شده ، هر باک بنزین یک اکتان صد هزار تومانی ناقابل هم باید بزنم

  • ناشناس
    0

    عجب؟! اینو که خودمون چندین ساله میدونستیم...
    حالا کو درمانگر و درمان درد ؟!!

  • روشنگر
    0

    سلام
    در خصوص مطالب مطرح شده لازم است براي اطلاع عموم عرض كنم اكثر اكتان ها تقلبي بوده مواظب باشيد در قوطي هاي اكتان اگر خيلي با انصاف باشند كه نيستند بنزين است مراقبت كنيد به جايگاهدار اجازه سوء استفاده ندهيد

  • ناشناس
    0

    عوامل اصلی:
    عدم اجرای آمایش سرزمین، توسعه بی رویه تهران و شهرهای بزرگ، ساخت فاجعه بار ساختمانهای بلندمرتبه که مشکلات آب، محیط زیست، انرژی، آلودگی هوا، ترافیک، از بین رفتن محلات و معضلات فرهنگی ایجاد نموده،
    نابود کردن باغات و زمین های کشاورزی در مناطق خوش آب و هوا و ساخت برج و ... در آنها که معضلات محیط زیست و آلودکی به همراه دارد.
    عدم کنترل جمعیت در دهه ۶۰ و ۷۰ که مجددا ندای آن به گوش میرسد، و متعاقبا مشکلات مسکن، آب، اشتغال، آموزش، بهداشت، بیمه، آلودگی هوا و ... همراه با آن.
    توسعه صنایع آلاینده در مجاورت شهرها بخصوص اصفهان و اراک و .. و فاجعه آلودگی و محیط زیست و آب در آنها.
    رها شدن برنامه های اصلاح مصرف انرژی در ساختمانها و صنعت طی دو دهه گذشته.
    انحصار خودرو برای دو کارخانه داخلی که آلایندگی، عدم پیشرفت صنعت خودرو، تضییع حقوق مردم، مصرف بالای سوخت، گرانی بی دلیل و مفاسد دیگر ایجاد نموده و بدتر از همه اینکه سودده هم نیستن با این وجود !!!

  • ناشناس
    0

    از کرامات شیخ ما این است
    شیره را خورد و گفت شیرین است
    این را که همه میدونن!

  • امیر
    0

    یادم هست اوج کرونا و تعطیلی سراسری هیچ خوردوی تردد نمی کرد و هوا آلوده بود شاید بنزین آلودگی داشته باشد نه به اندازه سوزاندن مازوت پس فرافکنی نکنید

  • ناشناس
    0

    بنزین عیراستاندارد درجه 3 + خودروهای با تکنولوژی 40 سال پیش = آلودگی همیشگی. دلیل مشکل بسیار واضح و روشن هست. اینهمه های و هوی نداره دیگه. بگید نه عرضه ش رو داریم نه میتونیم انجام بدیم.مافیا هم که نمیذاره در بحث خودرو، مردم روی خوش ببینن.فقط آشغال مصرف کنید و بس!

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها