زندگی در تهران گران تر است یا استانبول؟ +جدول

جایگاه ایران در نمودار جهانی حداقل حقوق چیست و وضعیت هزینه های زندگی در تهران و استانبول چگونه است؟

زندگی در تهران گران تر است یا استانبول؟ +جدول

بر اساس لایحه بودجه 98 و تصمیم احتمالی مجلس، حقوق سال 98 کارمندان به طور متوسط 20 درصد افزایش می‌یابد. پیش‌بینی می‌شود که دستمزد کارگران نیز برای سال آینده حدود 20درصد افزایش یابد. حداقل حقوق و دستمزد سال 97 برابر با 11,140,573 ریال بود. در نتیجه حداقل دستمزد برای سال 98 چیزی حدود 13,368,687 می‌شود. اما این رقم چه تناسبی با هزینه‌های واقعی زندگی مردم در این روزهای سخت دارد؟ یکی از اعضای کانون عالی شورای اسلامی کار چندی پیش گفت: متأسفانه با توجه به شرایط اقتصادی این روزها، فاصله بین خط فقر و تورم به 53 درصد رسیده است و در این شرایط حقوق یک کارگر کفاف 10 روز از ماه را می‌دهد. اوضاع کارگران در این شرایط خوب نیست. بطور مثال، 90 درصد کارگران این روزها از خوردن گوشت محروم هستند زیرا حقوق آنها کفاف خرید گوشت را نمی‌دهد. در این سیاهه هزینه‌های اصلی یک زندگی متوسط را بررسی خواهیم کرد تا ببینیم رقم حداقل حقوق کارگری در ایران چقدر با واقعیات زندگی این روزها تطابق دارد. آیا دخل خانوارها کفاف خرج آنها را می‌دهد؟ همچنین برای درک بهتر وضعیت دخل و خرج ایرانی‌ها، اول جایگاه ایران از حیث حداقل حقوق و درآمد سرانه در دنیا را از نظر گذرانده و سپس مقایسه‌ای بین ایران و ترکیه از منظر هزینه‌های زندگی و قدرت خرید واحد پولی دو کشور خواهیم داشت.

مقایسه حداقل حقوق در ایران با کشورهای جهان

دستمزد سالانه میانگین در ایران بر اساس شاخص برابری قدرت خرید در سال 2018، در حدود 11 هزار و 8 سنت بوده و دستمزد ساعتی 4 دلار و 8 سنت. تاکید می‌کنیم که این رقم بر اساس شاخص برابری قدرت خرید است. زیرا اگر رقم اسمی حقوق را در نظر بگیریم، دستمزد میانگین سالانه حدود 4 هزار دلار و دستمزد ساعتی 1 دلار و 75 سنت می‌شود. بعداً بطور بسیار ساده شاخص برابری قدرت خرید را توضیح می‌دهیم.

برای اینکه شما در یک نگاه بتوانید حداقل دستمزد ساعتی در ایران را با سایر نقاط دنیا مقایسه کنید، این مقایسه را بصورت گرافیک نقشه کشورهای جهان آماده کرده‌ایم. هر چه رنگ کشورها آبی پررنگ تر باشد دستمزدها در آن کشور بیشتر است و هر طیف رنگ بیانگر یک بازه دستمزدی می‌باشد که در توضیحات زیر نقشه آمده است.

شاخص برابری قدرت خرید کشورها چیست؟

برابری قدرت خرید یا PPP برابر است با نسبت هزینه‌های دو سبد کالای یکسان در دو جامعه بر حسب ارزهای ملی آنها.

یکی از معروفترین مواردی که اقتصاددانان در مورد آن، برابری قدرت خرید را محاسبه کردند، همبرگر مک دونالد است؛ زیرا این همبرگر در بسیاری از کشورهای جهان با کیفیت یکسان مصرف می‌شود. فرض کنیم که مصرف‌کننده این کالا در کشور آمریکا دو دلار و در کشور بریتانیا ۱٫۵ پوند بابت خرید همبرگر مک دونالد پول پرداخت کنند، نسبت ۱٫۵ پوند به دو دلار برابر ۰٫۷۵ خواهد بود. عدد ۰٫۷۵ در مقایسه با نرخ برابری ارز آمریکایی (دلار) و ارز انگلیسی (پوند) که ۰٫۶۲ است، بزرگتر است و این به مفهوم آن است که مک دونالد در بریتانیا گرانتر از مک دونالد آمریکایی است.

حالا اگر بخواهیم به‌طور ساده و تنها بر اساس شاخص همبرگر مک دونالد داوری کنیم، باید بگوییم که:

- قدرت خرید مردم کشور آمریکا بیشتر از کشور بریتانیا است.

- توان رقابت پذیری اقتصاد کشور آمریکا بیشتر از اقتصاد کشور بریتانیا است.

- استاندارد زندگی در کشور آمریکا بیشتر از کشور بریتانیا است

- نرخ تبدیل ارز کشور آمریکا به ارز کشور بریتانیا منطقی به نظر می‌رسد.

مقایسه دو کشور ایران و ترکیه بر اساس شاخص برابری قدرت خرید

انتخاب کشور ترکیه چند علت داشت. همسایگی این کشور، وسعت، جمعیت و حجم اقتصاد تنها چند مورد از شباهت‌های ایران و ترکیه است. پس مقایسه بین این دو می‌تواند به واقعیت نزدیک‌تر باشد. اما قبل از مقایسه وضعیت سبد معیشتی این دو کشور، شمایی کلی از وضعیت ایران و ترکیه را مرور می‌کنیم. به رغم تساوی تقریبی در جمعیت و تعداد خودرو، ایرانی ها 10 برابر ترکیه، بنزین مصرف می کنند، درحالیکه تولید ناخالص داخلی ایران نصف ترکیه است. همچنین میانگین درآمد هر ایرانی (درآمد سرانه) در سال 2018، 20 هزار دلار و هر شهروند ترکیه‌ای، 27 هزار دلار بوده است.

منبع: فارس

728

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 12
  • ت

    كي درآمد سرانه ايراني 20هزار دلار است چرا به جاي دوهزار دلار در سال مي نويسيد20هزار دلار

    نظرات شما -
    • سعید

      خوب شد اول نظر شما رو خوندم تا بی جهت این خبر یا مقاله رو نخونم وقتمو هدر ندم..نویسنده این مطلب دلار رو چند حساب کردین که درامد سالانه ایرانی شده 20هزار تا؟؟؟؟!!!!

  • Esmaeil

    نمیدونم چرا نمیگید بیشتر ماشینهای ترکیه دیزلی هستن و نیاز به بنزین ندارن واسه همینم مصرفشون کمتر از ماست

  • گداعلی

    میانگین درآمد هر ایرانی (درآمد سرانه) در سال 2018، 20 هزار دلاربوده؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! این آمارو از توی .....مادرتون درآورده اید؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!!!!

  • م.ر

    واقعا متاسفم از اخبار دروغی که به خورد مردم میدین. درامد سرانه هر ایرانی اگر سالی 20هزار دلار باشه و دلار رو 10 هزار تومن بگیریم یعنی هر ایرانی سالانه 200 میلیون یا به عبارتی ماهانه حدود 17 میلیون باید درامد داشته باشه .در صورتی که متوسط درامد خیلی از ایرانی ها زیر خط فقر هست.

  • اسماعیل

    فقط باید به حال خودمون گریه کنیم و به شما بخندیم که ما رو ....

  • مهدی صابری

    نویسنده متن کاملا نااگاهانه این مطلب نوشته

  • لیلا

    این امارهای الکی برای ایران که نیست یعنی اوردید مارادلگرم وامیدوار کنید؟

  • Amir

    خداوکیلی خجالت بکشین ایران انقدر داغون شده که دیگه قابل قیاس نیست

  • محمد

    شما چطور داريد ايران رو با ترکيه مقايسه ميکنيد حتي اگر ايران را با افغانستان هم مقايسه کنيد باز ما يک گام عقبيم اگر دولتي ها توانستند 10 روز با حقوق ما زندگي کنند اززماني که خصوصي سازي کردند مشکلات کارگران شروع شد مشکل ساکن مانده کشور در باتلاق است از زمان انقلاب کارگران همش در بحران هستند در زمان شاه کارفرمايان به دنبال کارگر بودند حالا برعکس شده چي رو با چي مقايسه ميکنيد ترکيه 15 يا بيست سالاه پيشرفت کرده . اگر حقوق کارگر 20% افزايش پيدا کند و قيمت خودرو دوربرابر شود با فرض بنزين 3500 ديگر کدام کارگر پيدا ميشود که بتواند هزينه هاي خودرو و بنزين را بدهد يهو بگوئيد کارگر مرده ديگه آدم نيست

  • جعفر

    منظورش ۲۰۰۰ دلار است یک صفر اضافه است

  • حسن

    واقعا داریم ولی میدزدند مانمیدونیم یاکارشناسا توهم دارن .