ثمرات "صلوات" در دنیا و آخرت

ثمراتی که برای صلوات در روایات در نظر گرفته شده است، در دو دسته ثمرات دنیوی و اُخروی قرار می‌گیرد.

ثمرات "صلوات" در دنیا و آخرت

یکی از پر فضیلت‌ترین اعمال و آداب و نیز ادعیه مسلمانان به ویژه شیعیان صلوات بر محمد و آل محمد است. خداوند در آیات قرآن این عمل را حداقل در دو ساحت ارزش‌گذاری کرده است:

اول، صلوات خدا و ملائک و مؤمنان بر پیامبر(ص) آنجا که فرمود: «إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ‏ عَلَى النَّبِیِّ یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلیماً؛ خدا و فرشتگانش بر پیامبر درود مى‌فرستند. اى کسانى که ایمان آورده‌‏اید، بر او درود فرستید و به فرمانش به خوبى گردن نهید.» (56 سوره احزاب)

دوم، صلوات خدا و ملائک بر مؤمنان برای خروج از ظلمات دنیا به سوی نور الهی آنجا که فرمود: «هُوَ الَّذی یُصَلِّی‏ عَلَیْکُمْ وَ مَلائِکَتُهُ لِیُخْرِجَکُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّورِ وَ کانَ بِالْمُؤْمِنینَ رَحیماً؛ اوست کسى که با فرشتگان خود بر شما درود مى‌‏فرستد تا شما را از تاریکی‌ها به سوى روشنایى در آورد و به مؤمنان همواره مهربان است».

از این جهت مفهوم صلوات نزد خداوند ارزش بالایی دارد تا حدی که آن را یکی از ارکانِ تشهد نماز قرار داد و ثمرات و برکاتی را برای آن در نظر گرفت. رایج‌ترین عبارتی که برای دعای صلوات در روایات و جود دارد این عبارت است: «الّلهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ و عَجّل فَرَجَهم؛ خدایا بر محمد و آل محمد درود بفرست و در فرج آن‌ها تعجیل کن».

اما ثمراتی که برای صلوات در روایات در نظر گرفته شده است، در دو دسته ثمرات دنیوی و اُخروی قرار می‌گیرد.

برآورده شدن 100 حاجت دنیا و آخرت
به عنوان نمونه امام صادق(ع) در روایتی فرمود: کسی که یک مرتبه با نیت [پاک و پسندیده] و با اخلاص کامل صلوات بر پیامبر و خاندان گرامی‌شان بفرستد، خدای متعال یکصد حاجت او را برآورده می‌کند: سی حاجت از حوائج دنیا، و هفتاد حاجت از حوائج آخرتش را؛ مَنْ صَلَّی عَلی النَّبی وَآلِه مَرَّةً واحِدَةً بِنِیةٍٍٍٍٍ وَ إخْلاصٍ مِنْ قَلبِهِ قَضَی اللهُ لَه مائَةَ حاجَةٍ؛ منها ثلاثونَ للدُّنیا وَسَبْعُونَ للآخِرَةِ . (الدعوات (للراوندی)، ص89)

استجابت دعا به برکت صلوات
همچنین در روایات‌مان یکی از صلوات یکی از شروط استجابت دعا معرفی شده است. امیرالمؤمنین(ع) در این باره فرمود: هر دعایی که خدای متعال با آن خوانده شود، بالا نمی‌رود مگر آنکه بر محمّد و آل محمّد صلوات فرستاده شود؛ کُلُّ دُعَاءٍ مَحْجُوبٌ‏ عَنِ‏ السَّمَاءِ حَتَّى یُصَلَّى عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِه‏» (جامع الأخبار(للشعیری)، ص61)

و یا امام صادق علیه‌السلام در دیگر روایت فرمود:«هرگاه کسی از شما دست به دعا برداشت، پس دعایش را با صلوات آغاز کند؛ زیرا صلوات بر پیامبر صلی الله علیه و آله دعایی پذیرفته شده است و خدای متعال برتر از آن است که بخشی از دعا را قبول کرده و بخش دیگر از آن را رد کند؛ إذا دعا أحَدُکُم فَلْیبْدَأ باِلصَّلاةِ علی النَّبی صَلی اللهُ علیه وآلهِ؛ فإنَّ الصَّلاةَ علی النَّبی صَلی اللهُ علیه وآله مَقْبُولَةٌ وَ لَمْ یکُن اللهُ لِیقْبَلَ بَعضَ الدُّعاءِ وَیرُدَّ بَعضاً.» (الأمالی (للطوسی)، النص، ص172)

نوشتن صلوات بر کاغذ و استغفار ملائک
حتی پیامبر گرامی اسلام(ص) نوشتن صلوات در پاره‌ای از کاغذ را همراه با استغفار فرشتگان بر نویسنده آن معرفی کرده و فرمودند: کسی که در نوشته‌ای صلوات بر من را بنویسد، تا زمانی که نام من در آن نوشته باشد فرشتگان برای او استغفار می‌کنند؛ مَنْ صَلّی عَلَی فی کتابٍ، لَمْ تَزَل الملائِکَةُ تَستَغفِرُ لَه مادامَ اسمِی فی ذلکَ الکتابِِ.» (کنز العمّال2243)

سنگین‌ترین عمل در روز قیامت

همچنین درباره اثرات اخروی صلوات امام باقر(ع) در روایتی آن را سنگین‌ترین عمل در روز قیامت دانست و فرمود: «سنگین‌ترین عملی که روز قیامت در ترازوی اعمال قرار داده می‌شود، صلوات بر محمد و اهلبیت گرامی ایشان است؛ أثقَلُ ما یوضَعُ فی المیزانِ یومَ القیامةِ، الصَّلاةُ علی مُحمَّدٍ وَ(علی) أهلِ بِیتِه.»

رهایی از آتش جهنم
امام صادق(ع) نیز صلوات را مانعی در مقابل آتش جهنم معرفی کرد و فرمود: «آیا می‌خواهی به تو دعایی بیاموزم که خدای متعال به برکت آن، چهره تو را از حرارتِ آتش جهنم نگه دارد؟ صَباح گوید: به حضرت عرض کردم: بله بفرمایید. حضرت فرمودند: بعد از سپیده‌دم صد مرتبه بگو: أَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ خداوند به برکت این ذکر، تو را از آتش جهنم حفظ خواهد کرد؛ ألا أعَلِّمُکَ شَیئاً یقِی اللهُ بهِ وَجْهَکَ مِن حَرِّ جَهَنَّمَ؟ قالَ، قلتُ: بَلی، قالَ: قُلْ بَعدَ الفَجْرِ:أَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ مائةَ مَرَّةٍ یقَی اللهُ به وَجْهَکَ مِنْ حَرِّ جَهَنَّمَ.

اینها تنها گوشه‌ای از صدها اثرات معنوی و مادی صلوات بود که اهل‌بیت(ع) به آن اشاره فرمودند. اما آنچه که در بین این موارد حائز اهمیت است، صلوات برای یاد اهل‌بیت(ع) بودن است. در واقع کسی که خود را مقید به صلوات خالصانه و با حضور قلب می‌کند، همواره در بیت نورانی اهل‌بیت(ع) است و این مسئله باعث رشد او می‌شود.

منبع: تسنیم

1696

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 2
  • ناشناس
    0

    دین خدا را با منقولات جعلی ، خرد گریز معرفی نکنیم --- این گونه جاهلانه و خرد گریز و عوام فریبانه تبلیغ کردن برای دین و مذهب که بشر می تواند با سلام و صلوات بهشت را برای خود تامین و تضمین نماید ، و العیاذ بالله ، بی ضابطه و بی بند و بار آفریدن بشر را از جانب خداوند وانمود می کند این تبلیغ دانسته یا ندانسته خداوند حکیم را که بشر را با عقل و اراده همراه با سرشتی قادر به تشخیص خیر و شر و قادر به تفکیک خوب از بد آفریده است ساده لوح و بی تدبیر معرفی می کند. این تبلیغ تاکید خداوند در قرآن را که گفته است بشر را برای پس دادن امتحان در آنچه از خوب و بدهایی که با اراده ی خویش بر می گزیند آفریده است ، تکذیب می نماید. در هیچ یک از هشدارها و نویدهای محکم و مفصل قرآن کریم برای پاداش و مجازات آخرت و رفتن و نرفتن به بهشت رویه ی رفتن به بهشت باروش صلواتی بی زحمت و بی امتحان دیده نمی شود و منقولاتی که چنین روشی را نا همگن و ناهماهنگ با داده های محکم و مفصل قرآن تبلیغ می کنند بی تردید مخدوش به جعل و دروغ اند. محال است منقولات غیر قرآنی که آثار هشدارها و نویدهای قرآنی خداوند را خنثی می سازند از گفته های پیامبر اکرم (ص) یا از گفته های اهل بیت مطهر آن حضرت (ع) باشند. رهنمودها و هشدارها و نویدهای عمل گرای قرآن کریم در ارزیابی و تفکیک سره از ناسره ی منقولات غیر قرآنی منسوب به دین و مذهب فصل الخطاب اند و حرف اول را دارند و همه ی این رهنمودها در زندگی دنیایی بشر آثار محسوس مثبت و سازنده دارند. فرستادن صلوات بر پیامبر اکرم و اهل بیت او دعا نزد خداوند برای بزرگان دین در ازای فدا کاریهای این بزرگان و قدر دانی از این فدا کاریها است که در تبلیغ دین خداوند و در دفاع از این دین در مبارزه با تحرف گریهای بشر با جان نثاری بذل کرده اند و این صلوات ارواح این بزرگان را ، بنا به قول خداوند در قرآن ، همیشه آرامش می بخشد. تسلیم به پیامبر نشانه ی باور و تن دادن به احکام و اعتقادات خرد گرای قرآن است که پیامبر از جانب خداوند برای بشر آورده و همچنان این تسلیم باید با امتناع و خود داری از فرو گذاشتن این احکام و اعتقادات که خداوند از بشر خواسته است بی کاستی و بی فزونی انجام گیرد. رفتارهایی که نمی شود با قرآن و عقل برای آنها آثار محسوس مثبت و سازنده به اثبات رساند نمی توانند بخشی از دین خداوند و مذهب اهل بیت باشند.

  • ناشناس
    0

    عجوبه های تدین قرآن ستیز را بشناسید --- چه می نامید انسانی را که مدعی تدین است ولی برای رسیدن به نیازها بجای اطاعت از آیات صریح محکم و مفصل قرآن کریم که بشر را اتها به توجه به خداوند یکتای همه جا حاضر و بر همه چه چیز ناظر و دانا و توانای مطلق فرا می خوانند کور کورانه بی هیچ دلیل علمی قرآنی و عقلی اصرار بی مانند دارد همراه با خدا برای رسیدن به این نیازها بر خلاف آنچه که قرآن تصریح کرده است به بندگان و فات یافته ی محدود به همه ی نیازهای بشری نیز توسل جوید و با خیال پردازیهای خود این توسل را بی هیچ دلیل قرآنی و عقلی ولایت مداری معرفی کند و خود و خلق الله را به راهی سوق دهد که تنها شیطان و دشمنان دین و مذهب و دشمنان خدا و پیامبر و اهل بیت را خرسند می کند؟؟؟!!! به مثالهای عبرت آموز قرآنی زیر با دقت تدبر کنید: « وَإِذَا ذُكِرَ اللَّهُ وَحْدَهُ اشْمَأَزَّتْ قُلُوبُ الَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ وَإِذَا ذُكِرَ الَّذِينَ مِنْ دُونِهِ إِذَا هُمْ يَسْتَبْشِرُونَ» ﴿ آیه۴۵ سوره زمر﴾ و « وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَتَّخِذُ مِنْ دُونِ اللَّهِ أَنْدَادًا يُحِبُّونَهُمْ كَحُبِّ اللَّهِ وَالَّذِينَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِلَّهِ وَلَوْ يَرَى الَّذِينَ ظَلَمُوا إِذْ يَرَوْنَ الْعَذَابَ أَنَّ الْقُوَّةَ لِلَّهِ جَمِيعًا وَأَنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعَذَابِ . إِذْ تَبَرَّأَ الَّذِينَ اتُّبِعُوا مِنَ الَّذِينَ اتَّبَعُوا وَرَأَوُا الْعَذَابَ وَتَقَطَّعَتْ بِهِمُ الْأَسْبَابُ . وَقَالَ الَّذِينَ اتَّبَعُوا لَوْ أَنَّ لَنَا كَرَّةً فَنَتَبَرَّأَ مِنْهُمْ كَمَا تَبَرَّءُوا مِنَّا كَذَلِكَ يُرِيهِمُ اللَّهُ أَعْمَالَهُمْ حَسَرَاتٍ عَلَيْهِمْ وَمَا هُمْ بِخَارِجِينَ مِنَ النَّار »ِ .﴿آیات ۱۶۵ -۱۶۷ سوره بقره﴾ و « وَجَعَلُوا لِلَّهِ أَنْدَادًا لِيُضِلُّوا عَنْ سَبِيلِهِ قُلْ تَمَتَّعُوا فَإِنَّ مَصِيرَكُمْ إِلَى النَّارِ» ﴿ آیه۳۰ سوره ابراهیم﴾ و «وَيَعْبُدُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ مَا لَا يَضُرُّهُمْ وَلَا يَنْفَعُهُمْ وَيَقُولُونَ هَؤُلَاءِ شُفَعَاؤُنَا عِنْدَ اللَّهِ قُلْ أَتُنَبِّئُونَ اللَّهَ بِمَا لَا يَعْلَمُ فِي السَّمَاوَاتِ وَلَا فِي الْأَرْضِ سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى عَمَّا يُشْرِكُونَ ﴿ آیه۱۸ سوره یونس﴾ و « قُلْ إِنِّي لَا أَمْلِكُ لَكُمْ ضَرًّا وَلَا رَشَدًا ﴿ آیه۲۱ سوره جن﴾. چه تضمین قرآنی و عقلی در اختیار داریم که با تاویل و وارونه ساختن معنای ولایت مداری و مودت ، مشمول آیات فوق نباشیم؟؟؟!!! این حقیر شیعه ی اثنی عشری هستم که با حد و مرزهای دین داری و مذهب داری قرآن کریم و اصول عقلی خو گرفته و می داند هم مذهبان خود تحت تاثیر ترفندهای دین فروشان من در آوردی ساز خرافه گستر و فریب احادیث مخدوش به جعل و دروغ متضاد با قرآن و عقل راه مذهب داری که انتخاب کرده اند راهی نیست که خدا و پیامبر و اهل بیت آز آنان خواسته است و با اصرار بر پیگیری این راه خشم خدا و بیزاری پیامبر و اهل بیت را برای خود به ثبت می رسانند و هلاکت را سهم آخرت خود می کنند.

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها