سه تغییر ایجاد شده توسط جنگ ایران | اگر حتی همین فردا جنگ و محاصره تمام شود

آتش‌بس شکننده میان ایالات متحده و ایران، آغاز پایان این درگیری را رقم می‌زند و سه تغییر اساسی در خاورمیانه برجای می‌گذارد.

سه تغییر ایجاد شده توسط جنگ ایران | اگر حتی همین فردا جنگ و محاصره تمام شود

به گزارش خبرفوری به نقل از آتلانتیک، نخست، پیامدهای اقتصادی منطقه‌ای و جهانی این جنگ عمیق، ماندگار و عمدتا منفی خواهد بود. هرچند آمریکا احتمالا به لطف منابع طبیعی خود نسبت به بسیاری از کشورهای اروپایی توان بیشتری برای تحمل فشارهای این جنگ دارد، اما تقریبا همه کشورها در سال‌های آینده آثار منفی آن را احساس خواهند کرد.

دوم، وضعیت سیاسی و امنیتی خلیج فارس اکنون به‌مراتب بدتر از شش هفته پیش است؛ و این موضوع درباره همه طرف‌های درگیر صادق است. ایران شاید نزدیک‌ترین طرف به «برنده» بودن در این جنگ باشد، اما حتی برای ایرانیان نیز چنین احساسی وجود ندارد، چراکه زیرساخت‌های کشورشان ضربات سنگینی متحمل شده است.

سوم، این جنگ پایان یک دوره قابل توجه از ماجراجویی نظامی رژیم صهیونیستی است که پس از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد. همچنین به احتمال زیاد، رابطه دفاعی آمریکا و اسرائیل نیز در آینده نزدیک توسط هر دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه دستخوش بازنگری اساسی خواهد شد.

بیشتر بخوانید:

ترامپ به جنگی بازمی‌گردد که پیروزی برایش ندارد | تصمیم آمریکا برای جنگ بعدی چیست؟

آیا ترامپ برای نجات ریاست‌جمهوری‌اش به‌دنبال ادامه جنگ با ایران است؟

این جنگ اقتصاد آمریکا و جهان را به شکلی تحت تأثیر قرار خواهد داد که هنوز بسیاری از آمریکایی‌ها عمق آن را درک نکرده‌اند. حتی اگر درگیری‌ها همین امروز متوقف شوند، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس باید سال‌ها صرف بازسازی زیرساخت‌ها و هم‌زمان نوسازی تسلیحاتی خود کنند. پیامدهای این فرآیند بازسازی و تسلیح مجدد در سراسر اقتصاد آمریکا نیز احساس خواهد شد.

در سال‌های اخیر، سرمایه‌های کشورهای خلیج فارس نقش مهمی در رشد سرمایه‌گذاری‌های حوزه هوش مصنوعی داشته‌اند؛ هم از طریق سرمایه‌گذاری مستقیم در استارتاپ‌ها و هم از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر در آمریکا. اکنون انتظار می‌رود این صندوق‌های ثروت حاکمیتی مجبور شوند بخش بیشتری از سرمایه خود را در داخل کشورشان به کار گیرند و در نتیجه سرمایه‌گذاری خارجی را کاهش دهند.

ما تازه در آغاز مشاهده اثرات تورمی این جنگ هستیم. حتی اگر تنگه هرمز فردا باز شود قیمت سوخت جت، گازوئیل و بسیاری از فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی برای مدت طولانی بالا باقی خواهد ماند. کشورها نیز در حال پر کردن ذخایر استراتژیک خود هستند که این امر عرضه در بازار را بیشتر کاهش می‌دهد. شرکت‌ها در سراسر جهان درباره کمبود احتمالی موادی مانند هلیوم و کود شیمیایی دچار نگرانی شده‌اند.

بخشی از زیرساخت‌های نفت و گاز که در این درگیری‌ها تخریب شده‌اند، بازسازی‌شان سال‌ها زمان خواهد برد. برخلاف خطوط لوله که نسبتا سریع تعمیر می‌شوند، بخش‌های پیچیده‌تر مانند جمع‌آوری، مایع‌سازی و پردازش گاز طبیعی نیازمند قطعات خاص و فناوری‌های پیشرفته‌ای هستند که به‌راحتی قابل جایگزینی نیستند. حملات ایران به تأسیسات گاز طبیعی مایع قطر در رأس‌لفان، به‌طور بالقوه حدود ۴ درصد از عرضه جهانی LNG را برای حداقل سه سال از مدار خارج کرده است.

سیستم‌های دفاع هوایی و موشکی نیز به‌شدت فرسوده شده‌اند. این سیستم‌ها بسیار گران هستند، بسیار گران‌تر از موشک‌هایی که برای مقابله با آن‌ها طراحی شده‌اند و اکنون نیاز به جایگزینی دارند.

اگر ایران اکنون بتواند جریان عبور از تنگه هرمز را کنترل کند که شواهد حاکی از موفقیت ایران است این جنگ از نظر راهبردی به یک شکست کامل برای آمریکا و متحدان منطقه‌ای آن تبدیل شده است. پیش از این درگیری، تنگه باز بود؛ اما جنگی که به‌دست آمریکا و اسرائیل آغاز شد، ایران را به کنترل مسیرهای کشتیرانی سوق داد.

کشورهای دیگر اکنون باید با واقعیت توان ایران در کنترل این مسیر حیاتی کنار بیایند. عربستان سعودی و امارات متحده عربی تا حدی می‌توانند با این وضعیت سازگار شوند و از زیرساخت‌های میانی خود برای عبور از بحران استفاده کنند. اما کشورهایی مانند عراق، کویت و قطر به دلیل موقعیت جغرافیایی آسیب‌پذیرتر، بیشترین خسارت را متحمل خواهند شد.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 1
  • علی

    اولا قطر و کویت کل جمعیت بومی انان ب 6 میلیونم نمیرسه دوما ذخیره ارزی عظیمی دارن سوما تحلیل شما دو پهلو و غیر کارشناسی بود چهارم مجبوریم تو خونه بشینین ک حوصله تون سر بره مگه؟خخخخخخ