پیش بینی جالب انبوه سازان از بازار مسکن در نیمه دوم امسال

فنر قیمت مسکن هم رها می‌شود؟

رئیس انجمن صنعت ساختمان کرمانشاه معتقد است، وضعیت بازار مسکن در نیمه دوم امسال و رونق و رکود این بازار، به تداوم و یا رفع ریسک‌های سیاسی و بین‌المللی بستگی دارد.

فنر قیمت مسکن هم رها می‌شود؟

آرش شادفر با اشاره به چشم‌انداز بازار مسکن در نیمه دوم امسال، گفت: واقعیت این است که اکنون بهای مسکن به نسبت قیمت تمام شده آن بسیار پایین‌تر است و تورمی که در چهار نهاده اصلی مسکن شامل پروانه ساختمانی، مصالح، دستمزد و قیمت زمین شاهد بودیم، هنوز وارد قیمت مسکن نشده است.

وی افزود: از سوی دیگر در حالی که در سایر بازارهای مالی مانند طلا و ارز شاهد فنر رها شده‌ای هستیم، در بازار مسکن با فنر فشرده شده‌ای مواجه‌ایم که باعث شده فاصله معنادارای بین قیمت مسکن و سایر بازارهای مالی وجود داشته باشد.

رئیس انجمن صنعت ساختمان کرمانشاه با بیان اینکه علم اقتصاد می‌گوید باید این فاصله معنادار بین قیمت مسکن و سایر بازارهای مالی پُر شود، اظهار کرد: اما پُر شدن این فاصله مربوط به شرایط عادی است که هیچ ریسک سیاسی و بین‌المللی در کشور نداشته باشیم. در حال حاضر که کشور به نوعی در شرایط نه جنگ و نه صلح قرار دارد، بازار مسکن نیز تحت تاثیر این شرایط قرار گرفته و  پُر شدن فاصله قیمت مسکن و سایر بازارها ارتباط مستقیمی با ادامه این شرایط دارد. به محض اینکه این اطمینان خاطر در کشور ایجاد شود که دیگر ریسکی در پیش نداریم، حتما شاهد تغییر قیمت در بازار مسکن خواهیم بود.

وی از نقدشوندگی پایین‌تر مسکن نسبت به طلا و ارز یاد کرد که باعث می‌شود تقاضا در شرایط ریسک برای مسکن کاهش یابد و یادآور شد: همین حالا تقاضا حتی تقاضای موثر که مربوط به افرادی است که واقعا قصد خرید مسکن دارند نیز به میزان قابل توجهی کاهش یافته و افراد منتظرند ببینند چه شرایطی در کشور رخ می‌دهد و از همین رو تقاضای خود را عقب می‌اندازند.

رئیس انجمن صنعت ساختمان کرمانشاه ادامه داد: خرید و فروش‌هایی هم که در بازار مسکن  رخ می‌دهد عمدتا مربوط به موارد خاص است که شخصی به دلیل نیاز مالی یا هر چیز دیگر ملک خود را با قیمت پایین عرضه می‌کند که البته این روند در بازار مسکن روند چندان مثبتی نیست.

شادفر درباره وضعیت رونق و رکود بازار مسکن در نیمه دوم سال نیز گفت: رونق و رکود بازار به ریسک‌های سیاسی و بین‌المللی بستگی دارد. در شرایط کنونی نه تنها مردم تقاضای چندانی برای خرید و فروش ندارند بلکه حتی سازندگان نیز به دلیل عدم اطمینانی که در بازار وجود دارد، رغبتی برای ساخت و ساز پروژه‌های جدید ندارند.

وی از تداوم این وضعیت ابراز نگرانی کرد و ادامه داد: با توجه به اینکه بیش از ۳۰ درصد اقتصاد و اشتغال کشور وابسته به حوزه مسکن و ساخت و ساز است، رکود جدی در حوزه ساخت و ساز می‌تواند اشتغال و اقتصاد کشور را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.

رئیس انجمن صنعت ساختمان استان کرمانشاه از تاثیر عدم ساخت و ساز جدید در حوزه مسکن بر بر هم خوردن موازنه عرضه و تقاضا نیز اشاره و اظهار کرد: همین حالا نیز با کاهش عرضه در بازار مسکن مواجه هستیم، بگونه‌ای که قرار بود در بخش نهضت ملی مسکن چهار میلیون مسکن ساخته شود، اما تا کنون کمتر از ۸۰۰ هزار نفر ثبت‌نام کرده و کمتر از صد هزار واحد نیز تحویل شده است. از سوی دیگر در حوزه مسکن مورد نیاز اقشار متوسط و متوسط به بالا نیز با کاهش تولید مواجه هستیم و مجموع این عدم عرضه و تقاضا نگران کننده است.

شادفر اضافه کرد: به علاوه هرچقدر آغاز پروژه‌های ساخت و ساز به دلیل نگرانی از ثبات فضای داخل کشور به تاخیر بیافتد، با نرخ تورم و افزایش هزینه‌های ساخت و ساز همزمان خواهد شد و این امر باعث می‌شود قیمت تمام شده ساخت و ساز افزایش یابد.

وی تاکید کرد: تنها چیزی که می‌تواند بازار مسکن را از این بلاتکلیفی خارج کرده و رونقی در بازار ایجاد کند، ایجاد ثبات در کشور و کاهش ریسک‌های سیاسی و بین‌المللی است.

منبع: ايسنا
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید