از غنیسازی اورانیوم تا ساخت سلاح هسته ای چقدر فاصله است؟
اگر مواد هستهای مورد نیاز برای ساخت بمب همین حالا در اختیار یک کشور باشد و آن کشور چند فناوری بسیار پیشرفته دیگر را در اختیار نداشته باشد، اورانیوم ۹۳ درصد به کارش نمیآید. بنابراین، توانایی غنیسازی، شرط لازم برای نظامی شدن برنامه هستهای یک کشور است اما کافی نیست.

حفظ حق غنیسازی اورانیوم، موضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هستهای است. موضوعی که در امروز در جریان پنجمین دور مذاکرات ایران و آمریکا که در رم برگزار میشود، محور اصلی گفتگوها خواهد بود. غنیسازی اورانیوم خط قرمزی است که دو طرف مذاکره، دو طرف آن ایستادهاند. ایران بر حق غنیسازی خود با استناد به NPT اصرار دارد و طرف مقابل در موضعی غیرحقوقی میگوید حتی ۱ درصد غنیسازی در ایران پذیرفته نیست. بهانه آمریکاییها برای گرفتن حق غنیسازی ایران، «احتمال» نظامی شدن برنامه هستهای است.
اورانیوم غنیشده ۹۳ درصد، آن سطحی از این ماده است که استفاده نظامی دارد. از پلوتونیوم نیز میتوان استفاده نظامی کرد. اما آنچه اهمیت دارد این است که اگر مواد هستهای مورد نیاز برای ساخت بمب همین حالا در اختیار یک کشور باشد و آن کشور چند فناوری بسیار پیشرفته دیگر را در اختیار نداشته باشد، اورانیوم ۹۳ درصد به کارش نمیآید. بنابراین، توانایی غنیسازی، شرط لازم برای نظامی شدن برنامه هستهای یک کشور است اما کافی نیست.
غنیسازی تا بمب
دو مسیر برای رسیدن به سلاح تعریف شده است؛ مسیری که تا رسیدن به چرخه سانتریفیوژ و غنیسازی اورانیوم با استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای یکسان است. اورانیوم غنیشده میتواند به طور مستقیم وارد روند فناورانه دیگری شود و به سلاح برسد. یا میتواند در رآکتورها برای تولید انرژی به کار رود و پلوتونیوم تولید شده از آن وارد مسیر تسلیحاتی شود. اما هر دوی این مواد هستهای باید وارد روندی بسیار پیچیده شوند تا قابلیت نظامی داشته باشند. ساخت سلاح هستهای با پلوتونیوم یا اورانیوم نیازمند در اختیار داشتن فناوریهایی از جمله ساخت چاشنی هستهای، اورانیوم فلزی، آزمایش امن سلاح و تاسیسات نگهداری ایمن است. فناوریهایی که اثری از دستیابی یا تلاش برای دستیابی ایران به آنها طی سالهای گذشته وجود ندارد. از جمله گزارشهای دورهای مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و همچنین ارزیابی دستگاههای اطلاعاتی کشورهای غربی وجود ندارد.
فروردین امسال تولسی گابارد مدیر اطلاعات ملی آمریکا اعلام کرد: «جامعه اطلاعاتی آمریکا همچنان معتقدند که ایران سلاح هستهای نمیسازد و رهبر معظم ایران مجوز برنامه تسلیحات هستهای را که در سال ۲۰۰۳ به حالت تعلیق درآورده بود، نداده است.» آخرین گزارشهای آژانس نیز چنین گزارهای درباره برنامه هستهای ایران در خود ندارد. مسئله اصلی برای آنها، غنیسازی ۶۰ درصدی در ایران است. درصدی از غنیسازی که به نظر میرسد کارتی در دست جمهوری اسلامی ایران برای میز مذاکرات است.
غنیسازی و کاربرد دوگانه
مقامات آمریکایی طی چند هفته گذشته این گزاره غیرواقعی را تکرار کردند که تنها کشورهای دارای سلاح هستهای اقدام به غنیسازی اورانیوم میکنند. در این صورت، تنها ۵ کشور عضو دائم شورای امنیت باید دارای چنین تاسیساتی باشند؛ در کنار پاکستان، هند، اسرائیل و کره شمالی. در صورتی که جستجویی در منابع غربی به ما میگوید کشورهای دارای سلاح، تنها دارندگان تمام یا بخشی از تاسیسات غنیسازی در جهان نیستند. بلژیک، هلند، آلمان، ژاپن، برزیل، آرژانتین، اسپانیا از جمله کشورهایی هستند که به صورت مستقل یا در قالب کنسرسیومها اقدام به غنیسازی اورانیوم میکنند که بعضی از آنها به سطح تجاری نیز رسیده است.
آنچه فاصله میان غنیسازی تا تسلیحاتی شدن برنامه را تضمین میکند، برنامههای نظارتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی است. به غیر از این برنامههای نظارتی، دستگاههای امنیتی کشورهای دیگر نیز برنامههای هستهای رصد میکنند و امکانات فنی از جمله سایتهای لرزهنگاری در سراسر جهان برای کنترل این تسلیحات وجود دارد.
ایران پس از برجام، به یکی از سختترین برنامههای نظارتی تاریخ آژانس تن داد که مبنای آن نیز اعتمادسازی نسبت به برنامه هستهای خود بود. حتی پس از بحرانسازی طرف آمریکایی در خروج از برجام و کلید خوردن گامی جدید در برنامه هستهای ایران، تنها چیزی که مورد استناد طرف مقابل قرار میگیرد، غنیسازی ۶۰ درصدی در ایران است که میتواند با تغییر چینش در سانتریفیوژها و اقداماتی فنی، به ۹۰ درصد نیز برسد. اما همین اورانیوم ۶۰ درصد که مانند کارتی مذاکراتی در دست ایران است، هر گرم آن تحت نظارت آژانس قرار دارد. در این نقطه است که گفته میشود مسئله هستهای ایران بیش از آن که حقوقی و فنی باشد، یک مسئله سیاسی محسوب میشود.
البته اگر اشتباه نکنم فکر کنم خود ما ایران یکبار اعلام کردیم که تکنولوژی تولید فلز اورانیوم را بدست آورد ایم. در ضمن بجز دارندگان سلاح هسته ای خیلی از کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه هستند که اینکار را میکنند کانادا برزیل آرژانتین آفریقای جنوبی هلند سوئد کره جنوبی پس چرا جلوی آنها را نمی گیرید کره جنوبی با امارات برای ساخت نیروگاه هسته ای قرارداد داره و غنی سازی هم باید انجام بدهد البته امارات طبق مقررارت تعهد داد که غنی سازی را انجام نخواهد داد و سوخت را از کشورهای دیگر خواهد خرید
خب بفرمائید غنی سازی ۶۰ درصدی اورانیوم در ایران چه کاربرد صلح آمیزی دارد که جمهوری اسلامی ایران دست از آن نمی کشد؟! غنی سازی اورانیوم تا این سطح ۶۰ درصد بیشتر نزدیک به تولید برق هسته ای است یا سلاح اتمی؟؟؟
ایا واقع شما،ایران را با هلند و آلمان و ژاپن و...مقایسه می کنید؟؟؟؟چرا ایران ۲۰ سال برنامه اتمی اش مخفی بود..مگه نمی گفت که کار من قانونی است؟؟؟وقتی این برنامه اتمی افشا شد،ایران هم برنامه ساخت سلاح را کنار گذاشت که یکی از دستاوردهای برجام،بستن همین پرونده های گذشته بود...،یعنی از اول به دنبال این بود که براش،بازدارندگی ایحاد کند،که لو رفت...اصلا هیچ عقل سلیمی این را قبول نمی کند که ایران ۳ هزار میلیار دلار هزینه کنه،کشور زیر بار تحریم ها،کمرش خورد بشه،،فقط و فقط برای تولید برق!!!!!!°
اونوقت کی لوش داد؟!!!!
زلزله کرج خیلی خفن بود ، چرت نویس اخرش چرک نویس میشه ...
ایران هم موشکش رو داره ، هم تکنولوژی ، هم اورانیوم ، اما مثل زمان جنگ با اینکه موشک به دست آورد به مناطق غیرنظامی حمله نکرد ، پس ببند او انگشتات رو تا عادت کنن چرت ننویسن
بیسواد
از نظر زمانی یا از نظر مکانی؟ زمانی که ۲۵ دقیقه تا نیم ساعت. مکانی . خیال کن غضنفر یه دور دور بهارستان بچرخه.
سلام و درود خدا بر نظام مقدس جمهوری بزرگ اسلامی ایران.نظامی که ملت حقیر ایران را پس از چندین سال اشغال و غارت استعمارگران به عزت رساند.
مهدی از طرف ملت حرف نزن ملتیکه دنبال یک لقمه نان
عزت ؟؟؟!!!!
بله همینطوره کاملا سیاسی است اگرهم منجر به زد وخوردی شود نه بمعنی مساله هسته ایی میباشد بلکه آنرا بهانه برای حمله به نظام سیاسی ایران باید درنظر گرفت .بنابرین درموقعیت قرار گرفتن ایران هم بشکل معجزه آسایی یک اتحاد بسیار بسیار عمیقی شکل گرفته که آمریکا واسرائیل واروپا را به تعجب وا میدارد .زیرا درآن موقعیت مثالی دیگر مردم به سرزمین خود صرفنظر از هرعقیده ایی فکر میکنند . الان دشمنانش به همین موضوع فکر میکنند که بعداز آن بناست به چه دستاوردی برسند برای همین هم هست که جرات تجاوز ندارند چون درباتلاق فرو میروند وهزینه های نجومی وارده برآنان خسارت باورنکردنی برارکان کشورهایشان وارد میشود .
من نمیدانم اگر قراربر این باشد که ایران باز به غنی سازی ۵ پنج درصد برگردد پس این ۵سال که مردم تحریم بودن وگرسنگی کشیدن تاوانش کی باید پرداخت کندمافشار تحریم را بردوش کشیدیم که ایرانی قدرتمند داشته باشیم
بازگشت به پله اول یعنی هیچ مااگر بمب هسته ای داشته باشم برای بازدارنگی ن..برای کشتار وقتل وعام اگر جمهوری اسلامی به پنج درصد برگردد پس باید خسارت ۵سال فشار وگرسنگی رو به مردم عادی پرداخت بکند بی قید وشرط
برو از نایب امام زمان بگیر
چه سودی دارد برای ملت ایران ابله
آب و برق نداریم اورانیم غنی میکند
بوشهر یک وات برق تولید نمیکند
دنیا عاقل است شما خودتان خرید
ایران باید فراتر از دیگر کشورها باشد .
و ششمین کشور عضو دایم سازمان ملل ...
تمام .