خبرفوری بررسی می‌کند

سلاخِ دود و دم | رودریگو دوترته کیست؟

نه مکزیک و کلمبیا و نه حتی منهتن و کابل که خطرناک‌ترین مکان جهان برای معتادان تا سال‌های سال خیابان‌های فیلیپین بود. چرا که به مدت 6 سال رئیس‌جمهور این کشور هر معتادی را که می‌دید از دم تیغ می‌گذراند، مصرف‌کننده و تولید کننده و توزیع‌کننده هم نداشت!

سلاخِ دود و دم | رودریگو دوترته کیست؟

اما پس از گذشت 3 سال از پایان دوران ریاست جمهوری‌اش با شکایت سازمان‌های حقوق بشری او بازداشت شده است. جرم؟ قتل‌عام نزدیک به 7 هزار نفر هر چند آمارهای غیررسمی می‌گوید او طی این 6 سال نزدیک به 30 هزار معتاد را روانه گورستان کرده است. اما رودریگو دوترته کیست؟ 

جنگ علیه دود و دم

رودریگو روآ دوترته ملقب به رودی یا دیگونگ، سیاست‌مدار فیلیپینی است که از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۲ به‌عنوان شانزدهمین رئیس‌جمهور فیلیپین خدمت کرد. او متولد ۲۸ مارس ۱۹۴۵ در شهر مائاسین، استان لِیته در فیلیپین است و اولین رئیس‌جمهور این کشور از منطقه میندانائو و همچنین مسن‌ترین فردی بود که به این مقام رسید. دوترته پیش از ریاست‌جمهوری، بیش از دو دهه (از ۱۹۸۸ تا ۲۰۱۶، با وقفه‌هایی) شهردار شهر داوائو بود. او در این دوره به دلیل رویکرد سخت‌گیرانه‌اش در برابر جرم و جنایت، به‌ویژه از طریق حمایت از اقدامات فراقانونی علیه مجرمان و قاچاقچیان مواد مخدر، شهرت یافت. این سیاست‌ها بعدها در دوران ریاست‌جمهوری‌اش نیز ادامه یافت و به «جنگ علیه مواد مخدر» معروف شد که طی آن هزاران نفر کشته شدند. این رویکرد، هم حمایت گسترده مردمی را به دنبال داشت و هم انتقادهای شدید داخلی و بین‌المللی را به دلیل نقض حقوق بشر برانگیخت.

IMG_20250313_224442_953

یک ساده‌زیست فحاش

او به سبک زندگی ساده، صراحت کلام و استفاده از الفاظ تند و گاه توهین‌آمیز شهرت دارد. دوترته همچنین به دلیل مواضع ضدغربی، انتقاد از ایالات متحده و نهادهایی مانند سازمان ملل، و روابط نزدیک‌تر با کشورهایی مثل چین و روسیه شناخته می‌شود. یکی از جنجالی‌ترین لحظات دوران ریاستش، توهین علنی به باراک اوباما، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، بود که او را یک «حرامزاده» خواند که البته منجر به لغو دیدار برنامه‌ریزی‌شده بین آن‌ها شد. هر چند بعدها از اوباما عذرخواهی کرد. 

بازداشتی تاریخی!

او  ۲۰ اسفند در فرودگاه مانیل و پس از بازگشت از هنگ‌کنگ بازداشت شد. این بازداشت بر اساس حکم دیوان کیفری بین‌المللی (ICC) به اتهام جنایات علیه بشریت در جریان «مبارزه با مواد مخدر» انجام شده است. ائتلاف بین‌المللی حقوق بشر بازداشت دوترته را «لحظه‌ای تاریخی» خوانده، اما سخنگوی پیشین او آن را «غیرقانونی» دانسته است. سرنوشت دوترته نامشخص است و احتمال استرداد او به لاهه در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. مارکوس، رئیس جمهوری فعلی فیلیپین که در ابتدا مخالف تحقیقات دیوان کیفری بین‌المللی بود، اخیرا از همکاری احتمالی با این نهاد سخن گفته است.

IMG_20250313_224443_615

الوعده وفا 

دوترته در مبارزات انتخاباتی خود در سال ۲۰۱۶ قول داد که مشکل مواد مخدر را در فیلیپین، که به ادعای او حدود ۳ تا ۴ میلیون نفر را تحت تأثیر قرار داده بود، در عرض چند ماه حل کند. او این سیاست را بر اساس تجربه‌اش به‌عنوان شهردار داوائو اجرا کرد، جایی که به گروه‌های موسوم به «جوخه‌های مرگ داوائو» نسبت داده می‌شد که متهم به کشتار غیرقانونی مجرمان بودند. پس از پیروزی در انتخابات، او به پلیس و حتی شهروندان عادی اجازه داد تا قاچاقچیان و معتادان را بدون طی مراحل قانونی هدف قرار دهند! 

کشتارهای فراقانونی

گزارش‌ها حاکی از آن است که پلیس و گروه‌های ناشناس (که گمان می‌رود با حمایت دولت عمل می‌کردند) هزاران نفر را بدون محاکمه کشتند. دوترته علناً از این اقدامات حمایت کرد و حتی گفت که مسئولیت کشتارها را بر عهده می‌گیرد. دولت فهرست‌هایی از افراد مظنون به ارتباط با مواد مخدر تهیه می‌کرد که شامل قاچاقچیان، مصرف‌کنندگان و حتی برخی سیاست‌مداران بود. بسیاری از این افراد بعداً کشته شدند. آمار دقیق تلفات این جنگ به دلیل گزارش‌های متناقض مشخص نیست، اما دولت فیلیپین ادعا می‌کند که تا پایان دوران دوترته (۲۰۲۲)، حدود ۶,۰۰۰ نفر در عملیات رسمی پلیس کشته شدند. گروه‌های حقوق بشر هم تخمین می‌زنند که تعداد واقعی کشته‌شدگان بین ۱۲,۰۰۰ تا ۳۰,۰۰۰ نفر باشد، شامل افرادی که توسط گروه‌های ناشناس یا در موقعیت‌های غیررسمی هدف قرار گرفتند. اکثر قربانیان از مناطق فقیرنشین بودند و اغلب بدون مدارک کافی متهم می‌شدند.

IMG_20250313_224443_248

کشتن فقرا یا مرگ اعتیاد؟

بسیاری از فیلیپینی‌ها، به‌ویژه در طبقات متوسط و پایین، از این سیاست حمایت کردند، زیرا معتقد بودند امنیت را بهبود بخشیده است. اما منتقدان می‌گفتند  این جنگ به جای ریشه‌کن کردن مشکل، فقرا را هدف قرار داد و قاچاقچیان بزرگ اغلب دست‌نخورده باقی ماندند.

 

منبع: خبر فوری
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 17
  • ناشناس
    1

    وقتی فردی معتاد میشه هم خودش و هم خانواده اش از هر لحاظ مردن

    نظرات شما -
    • حسین شریعتمداری
      24

      بدن هرکس به خودش مربوطه

  • فف
    0

    ای روبیگو دوترته صل الله سترکه

  • م
    3

    بیاد ایران جمعیت میشه ۴۰ میلیون خخخخخ
    معتاد و مواد فروش زیاد داریم

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      پشت مواد چند کشور بسیار قدرتمند جهانی هستند حتی کشور ما هم علیرغم شعار استقلال سالها نوکر بوده خیلی جاها

  • ناشناس
    4

    هر کی هست به پای مسئولان ما نمیرسه

  • مالک
    1

    اتفاقا کار خوبی کرده .چون یکی از معضلات جامعه معتادین هستند که تاثیر بسیار مخربی بر زنگی انسانی می گذارند .

  • حاج مهدی
    6

    اعتياد بیماری است نه جرم خدا لعنت کند آنکسی که معتاد را به جای درمان می‌کشد آیا عدالت است که معتاد می‌کشند

  • حجی مهدی
    8

    خدا بکشد قاتل معتاد معتاد باید درمان شود نه اعدام آیا اسلام با کشتن معتاد موافق است؟ خیر اسلام می‌گوید بیمار باید درمان شود

  • ناشناس
    1

    خیلی عالی دمش گرم بهترین کار . باید الگو بشه . البته اگر تو ایران اجرا بشه فکر کنم از ۹۰ میلیون جمعیت به ۲۰ الی ۳۰ میلیون جمعیت تقلیل پیدا کنه چون که الان ۹۰ درصد جوانها ی مملکت گل باز شدن معتاد به حشیش و هزار کثافت دیگه شدن

  • جواد
    0

    اعتیاد یک بیماری حساب میشه!!!! طرف از ناموس و خانواده اش میگذره ولی از مصرف مواد نمیگذره،بعد میگن بیماریِ؟؟؟؟ دمش‌گرم که همشون رو کشت،معتاد جماعت بعد اینکه از طرف خانواده اش به علّت دزدیهای متمادی از منزلشان،ترد میشه،میره تو جامعه و دست به هر کاری میزنه تا بتونه موادشو تامین کنه.
    حالا اونایی که میگن اعتیاد بیماریِ،بیان جوابگوی باشند.

  • ناشناس
    0

    هزار آفرین داره این بزرگ مرد.اعتیاد مادر فسادهاست.درود به شرفش.

  • گل محمدی
    0

    قاچاقچی بخاطر پول باعث مرگ جوان‌ها و خانواده های آنها و افزایش جرم و جنایت و فساد کشور از درون میشه. چه فرقی با دشمن خارجی داره؟؟؟؟؟

  • شکیبا
    1

    باید تندیسی از او ساخت وبر فراز بلند ترین قله ها نشاند وروزی صد مرتبه ادای احترام به او کرد ،،،خاصیت یک معتاد برای آن جامعه غیر از ننگ وبی مصرفی چیست ؟سران دیگر ممالک درس بگیرن(بهترین کار ممکن رو میکرد)

  • مریم ه
    0

    معتادان پرخطر که دیگه امیدی به بهبودیشون نیست برای جامعه و خانواده خودشون خطرناکند بهتره از بین برن چه بسیار معتادانی که به خانواده خودشون آسیبهای جبران ناپذیری زدن......

  • حسنی
    0

    کاش همچین کاری تو ایران هم انجام می‌شد

  • بینام
    0

    ناز شصتش
    بهترین کار ممکن همینه که انجام داد