توضیح محققان درباره انفجار در دریای خزر:

امکان وقوع آتشفشان در دریای خزر در شرایط فعلی وجود ندارد

به اعتقاد محققان پژوهشگاه اقیانوس شناسی، امکان وقوع آتشفشان در دریای خزر در شرایط کنونی وجود ندارد و وقوع انفجار در ساعات پایانی روز یکشنبه در این حوضه آبریز به گل فشان‌های متعددی مرتبط است که در بستر خزر وجود دارند.

امکان وقوع آتشفشان در دریای خزر در شرایط فعلی وجود ندارد

روز گذشته خبرگزاری‌ها خبری در زمینه وقوع انفجار در میدان گازی "امید" دومین میدان بزرگ گاز طبیعی در جمهوری آذربایجان منتشر کردند و این در حالی است که شرکت نفت و گاز دولتی این کشور وقوع هر گونه حادثه از این دست را تکذیب کرد؛ ولی در پی آن، گزارش‌، فیلم‌ها و عکس‌هایی در شبکه‌های اجتماعی و برخی سایت‌های خبری منتشر شد که در آن دود بلندی بر فراز آب‌های ساحلی جمهوری آذربایجان و قابل مشاهده از سواحل این کشور به تصویر کشیده شده بود.

شرکت ملی نفت جمهوری آذربایجان روز دوشنبه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که هیچ یک از میادین نفتی و گازی این کشور دستخوش حادثه نشده و همه چیز طبق روال پیش می‌رود.

از سوی دیگر برخی منابع این احتمال را مطرح کردند که انفجار ممکن است به دلیل پدیده گل‌فشان در تعدادی چاه‌ آزمایشی که پیشتر در زمان شوروی سابق برای اکتشاف نفت و گاز در این بخش از دریای خزر حفر شده بود، روی داده باشد.

این در حالی است که محققان پژوهشگاه اقیانوس شناسی تاکید دارند که به لحاظ زمین شناسی، امکان وقوع آتشفشان در دریای خزر در شرایط کنونی وجود ندارد و این انفجار می‌تواند به گل فشان‌ها مرتبط باشد.

دکتر هادی گریوانی، عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی با اشاره به رخداد انفجار گِل فشان (Mudvolcano) در دریای خزر، گفت: این رخداد در آب‌های دریای خزر در نزدیکی سواحل جمهوری آذربایجان رخ داد که ابتدا این واقعه به انفجار یک میدان گازی و سپس به انفجار یک شناور حامل نفت و گاز و در نهایت به وقوع آتشفشان در این دریا نسبت داده شد.

وی ادامه داد: هر چند که فرورانش در بخش میانی می‌تواند در زمان بسیار طولانی در آینده این شرایط را ایجاد کند، ولی اصولا به لحاظ زمین شناسی، امکان وقوع آتشفشان در دریای خزر در شرایط کنونی وجود ندارد و وقوع این انفجار به گل فشان‌های(Mudvolcano) متعددی مرتبط است که در بستر دریای خزر وجود دارند.

گریوانی، نمونه این گل فشان‌ها را در سواحل جنوبی دریای خزر در منطقه "گمیشان" استان گلستان دانست و ادامه داد: فعالیت گل فشان‌ها به صورت تناوبی بوده و هر از چند گاهی منجر به خروج گِل به همراه گازهای احتمالی موجود در میان رسوبات می‌شود.

به گفته این محقق این گازها عموما از متان تشکیل شده‌اند و شدت خروج این سیالات به میزان گاز موجود در رسوبات و نیز شدت فشارهای زمین ساختی بستگی دارد.

این عضو هیات علمی پژوهشگاه اقیانوس شناسی و علوم جوی یادآور شد: در رسوبات بستر دریای خزر این نوع گازها فراوان بوده و علاوه بر این با پدیده دیگری به نام گازهای هیدراته همراه است. گازهای هیدارته از مخلوط آب و گازهایی مانند متان در فشار بالا و دمای پایین بستر دریا تشکیل شده و به شکل یخ ظهور می‌یابند.

گریوانی با تاکید بر اینکه آنچه که در دریای خزر منجر به انفجاری آتشین مانند این حادثه می‌شود، وجود این نوع گازها در بستر دریا است، خاطر نشان کرد: در گل فشان‌های بزرگ گازهای هیدروکربنی موجود در رسوبات تجمع یافته و یا گازهای هیدراته ذوب شده و حجم بسیار زیادی از متان را در میان رسوبات آزاد می‌کنند؛ سپس در اثر فشار گازهای تجمع یافته و نیز فشارهای زمین شناختی، این گازها با انفجار از دهانه گل فشان خارج شده و ضمن ترکیب با اکسیژن جو زمین آتش می‌گیرند.

منبع: ایسنا

70

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 7
  • رضا
    0

    ما حاضریم علی الرغم هرخطری به شمال پناهنده شویم چون خشکسالی همه جا را تحت تاثیر قرار داده است یادم نمیرود که آقایی میگفت جمعیت ایران تا ۱۵۰ میلیون ظرفیت زندگی دارد اما الان می بینیم برای زنده ماندن به جاهای پرآبی مثل شمال پناهنده میشوند . همه نا کارآمد هستند خدایا آیا وجود داری دهه ها مشکل داریم دربرنامه ها و توزیع فقر کشور اول درجهان هستند حقوق بگیران دولتی با غیر دولتی زمین تا آسمان اختلاف دریافت دارند . کاریکه یک نفر غیر رسمی انجام میدهد با یک نفر رسمی باید اذعان کرد که غیر رسمی تواناییهایی بمراتب بیشتر از رسمی دارد اما دریافتی کمتری را میگیرد . حال تصمیم گیران با این آتش بازیها سعی نکنند وانمود کنند شمال درخطرست نخیر مردم حتی آتشفشان هم باشد به آنجا کوچ خواهند کرد. همانطوریکه همه سواحل خزر را اشغال کرده اند . دولت درباب اختلاف دریافتی شاغل وبازنشسته تجدید نظر نکرده یک شاغل علاوه برحکم کارگزینی برابر آن حکم پاداش واضافه کار وسایر دریافت میکند اما بازنشسته مثل یک خطاکار درجامعه بهش رفتار میشه . توزیع ناعادلانه ثروت -توزیع ناکارمدی درکشور-'تبعیض و.و.و.و.

    نظرات شما -
    • زهرا
      0

      چهار سال هستش که محققین در حال تحقیق دریای خزرند واطمینان دادن سونومی در راه هست

    • ملت
      0

      فردی که بنام زهرامطلب گذاشته بشما قطعا اعلام کنم سونامی درکار نیست وسونامی اندونزی مربوط به دریای آزاد هستش .دردریاچه خزر چنین چیزی اتفاق نخواهد افتاد ومن به شما اطمینان میدهم محققین به اشتباه اطلاعات میدهند .خاطرم هست درگذشته مسکن وشهرسازی یک جایی را شناسایی کرده بود برای انبوه سازی واز قضا آن مکان بدلیل نزدیکی به مرکز استانی جز شهرهای خوبی قرار گرفت .عده ایی نامرد درمحیط این شهر تازه احداث شده شروع به شایعه نمودند که مکان این شهر بدلایل علمی از نقاط سرطان خیز است عده ایی بوحشت افتادند ومحل خودشان را فروختند وبا این شایع با ارزانترین قیمتها دلالان شروع بخرید کردند اکنون یک مترمربع از همین پلاکها برابر است با کل مبالغی است که دلالان خرید کردند . داستان خزر مثل همین قضیه است .پشت این داستان اصراری نهفته است .

  • 67
    0

    فقط منتظر آتشفشان هستیم.

  • پرستو
    0

    تمام بلاها سر ملت آمده فقط یه آتشفشان کم داشت که اینم داره تکمیل می کند مسئولین این بلاها نشان از یک چیز دارد دو رویی بوفلمون صفتی شما .وَ مَکَرُوا وَ مَکَرَ اللَّهُ وَ اللَّهُ خَيْرُ الْماکِرينَ

    نظرات شما -
    • فلفل
      0

      《بوفلمون》؟؟!!

  • اب
    0

    بعضی از دوستان نظرشون در مورد مطلب خیلی پرته. در مورد مطلب نظره تخصصی تر بدید مطلب روشن تر بشه.

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها