نمایشگاه خوشنویسی و نقاشی در تبریز برگزار می‌شود

نمایشگاه خوشنویسی و نقاشی خط استاد میرحسین زنوزی در خانه فرهنگ تبریز برگزار می‌شود.

نمایشگاه خوشنویسی و نقاشی در تبریز برگزار می‌شود

بیست و هشتمین نمایشگاه خوشنویسی و نقاشی خط استاد میرحسین زنوزی از اساتید پیشکسوت هنر خوشنویسی و رئیس سابق انجمن خوشنویسان استان در نگارخانه استاد یاسمی خانه فرهنگ تبریز برگزار می‌شود.

این نمایشگاه در آستانه بهار و از 22 تا 26 اسفندماه از ساعت 16 الی 19 در خانه فرهنگ تبریز جهت بازدید علاقمندان دایر خواهد بود.

گفتنی است استاد میرحسین زنوزی متولد  ۱۳۲۹  تبریز است.

نیای پدری‌اش با هنر کتابت آشنا بود. میراث برجای مانده از او قرآنی مطلا بود که فقدان آن قرآن نفیس همواره مورد تحسر و تأسف شده است.

در دوران ابتدایی، شاگرد آقای دانش خیابانی بوده است و از سر لطف و حسن خط آن زنده یاد با قلم و مرکب مأنوس شده و در نخستین سال دبیرستان نیز دبیر فرزانه‌ای چون آقای پاکدل مشوق مشق وی گشته است.

در آن روزگار (دهه ۴۰ و ۵۰) فروغ تابناک سیمایی قرآنی، همانند زنده یاد حاج حسن هریسی، تبریز را روشنی می‌بخشید. کانون آن پیر مانایاد، مأمن و مأوای شیفتگان هنر خوشنویسی بود.

آن شمع فروزان با جذبه‌ای الهی پروانگان حریم قدسی قلم و کتابت را پیرامون خود گرد آورده بود. میرحسین زنوزی نیز در شمار مأوا گزیدگان آن کانون معنوی بود، اگرچه در واپسین ایام (سال‌های ۱۳۴۸ و  ۱۳۴۹) دریغا که قضا مهیّا گشت و قَدر پیر پهنۀ خوشنویسی را در بر گرفت.

بعد از فقدان زنده یاد استاد حسن هریسی، تنها منشأ و مأخذ میرحسین زنوزی، همانند برخی، مشق از تصاویر قطعات زیبا و ملیحی از قدما و متأخرین پهنۀ خوشنویسی بود که پشت جلد هر شماره مجله وزین هنر و مردم آن سال‌ها به چاپ می‌رسید.

در تاریخ خوشنویسی آذربایجان، دهه ۵۰ ایّامی بود پرفراز و نشیب. در آن سال‌ها زنوزی با برخی خوشنویسان تبریز آشنا بود امّا در آن میان از مشرب و خوی و مشق رادمردی به نام، «زنده یاد حاج ابراهیم بخت شکوهی» حظّ وافری می‌برد؛ رادمردی که سر به فلک‌سایی بر فراز سکوهای قهرمانی میادین ورزشی را در گرو قلم و مرکب نهاده بود و با عزمی راسخ همانند فرزندی خلف، برای پاسداری از میراث سلف خویش کمر همت بسته بود.

سرانجام در سال ۱۳۶۱ به کلاس‌های خوشنویسی استاد ابراهیم بخت شکوهی راه یافت و از خرمن سرشار آن زنده یاد خوشه‌ها چید و توشه‌ها بست و در آن محضر بود که در سال ۱۳۶۳ به سطح ممتاز در پهنه خوشنویسی نائل گشت.

در این میان، آنچه بایستۀ خاطرنشان ساختن می‌باشد ذکر این نکته است که وی همزمان با بهره‌مندی از محضر زنده یاد بخت شکوهی، تذهیب را نیز از محضر هنرمند نامی تبریز، «استاد علی کوهپایه‌ای» فرا گرفت.

گفتنی است وی از سال ۱۳۶۶ در انجمن خوشنویسان تبریز به آموزش هنرجویان پرداخت و از آن سال تا به امروز آموزش را بی‌وقفه ادامه می‌دهد.

در طول حیات هنری زنوزی، دهۀ ۶۰ دربرگیرندۀ ایام پر برکتی بود، از آن جمله طی آشنایی دیرین، توفیق مجالست با پیر سخن و عندلیب چمن «زنده یاد استاد محمدحسین شهریار» نصیب وی گشت.

گفتنی است این مجالست زنده یاد شهریار را بر سر ذوق آورد تا در واپسین سال‌های حیات خویش، دیگر بار به مشق خط بپردازد و حاصل این ایام، قطعات زیبا و نمکینی به یادگار مانده از آن آخرین سلطان عشق بود و خاطرات ملونی از حکایت‌های پرسوز و گداز شهریار برای جلیس مشق خط خویش میرحسین زنوزی خوشنویس پرتلاش و پرحضوری است؛ شاهد این مدعا حضور پر بار وی در بیش از دویست نمایشگاه جمعی می‌باشد.

در جشنواره‌های دوره اول و دوم جهان اسلام که در تهران برگزار شد، حضور پرباری داشت. در نمایشگاه‌ها و جشنواره‌های متعدد برپا شده در داخل و خارج از ایران اسلامی بارها توان خود را به اثبات رسانده است و تجربیات گران‌سنگی دستاورد این حضورها بوده است، دستاوردهایی مملو از خاطراتی شیرین و مانا.

وی تا کنون  دهها نمایشگاه انفرادی در داخل و خارج از کشور برپا کرده است. از پر بارترین آنها نمایشگاه انفرادی در بانکوک، پایتخت کشور تایلند را می‌توان خاطر نشان ساخت. این نمایشگاه از استقبال کم نظیری برخوردار بوده است.

میرحسین زنوزی افزون بر تلاش‌های گسترده در عرصه هنر، در پهنۀ مدیریت نیز توانایی و شایستگی تحسین برانگیزی را به نمایش گذاشته است.

وی از سال ۱۳۷۹ تا بهمن ماه سال ۱۳۹۵، هفت دورۀ متمادی، ریاست انجمن خوشنویسان تبریز را عهده‌دار  و در این عرصه گام‌های ارزنده‌ای برداشته است. از اهم  اقدامات وی، «جشنواره غدیر» را می‌توان نام برد که از سطح استانی آغاز و به برکت نام مولی‌الموحدین، امیرالمؤمنین علیه‌السلام از سال ۱۳۸۵ تا سال ۱۳۹۵ به صورت جهانی و بین‌المللی برپا شده است.

از دیگر گام‌های اساسی وی در کنار این جشنوارۀ عظیم، برپایی مراسم بزرگداشت اساتید خوشنویسی آذربایجان می‌باشد. ابتدا مقام هنری استاد حسین رسام حقیقی پاس داشته شد و در سال بعد، از سیمای هنری زنده یاد استاد ابراهیم بخت شکوهی تجلیل به عمل آمد.

در سال ۱۳۸۴ از استاد جمشید وجدنیا تجلیل و قدردانی شد و این بزرگداشت‌ها در کنار جشنواره عظیم و پر برکت غدیر به حول و قوه الهی ادامه یافت.

از دیگر اقدامات مانای این هنرمند فرهیخته و خستگی ناپذیر، یکی نیز محقق گشتن مجموعه‌ای تحت عنوان «کلک عشق» را می‌توان نام برد.

این اثر مانا در برگیرندۀ شرح‌حال و آثار خوشنویسان در قید حیات آذربایجان در آن سالیان می‌باشد و نام و یاد قریب به ۲۲۰ هنرمند خوشنویس در سطح ممتاز آذربایجان در این مجلد مانا ثبت گردیده است و قطعاً برای آیندگان سند و مرجع قابل اعتنا و اعتمادی خواهد بود.

جهت ذکر گام‌های ارزندۀ وی ناگزیر از ذکر نکته‌ای تأسف انگیز هستیم... در سال ۱۳۸۵ پهنۀ خوشنویسی آذربایجان یکی از نحله‌های کم‌نظیر خویش، «زنده یاد استاد ابراهیم بخت شکوهی» را از دست داد.

میر حسین زنوزی که از متلّمذین صدیق محضر معنوی و هنری آن استاد فقید به شمار می‌آید- در سوگ استاد از هیچ کوششی دریغ نورزید و حاصل تلاش‌های وی برای چهلمین روز درگذشت آن زنده یاد، انتشار مجلدی نفیس با آرایه و طبعی کم نظیر با دوهزار تیراژ بود که شرح‌حال، یاد و آثار استاد فقید، حاج ابراهیم بخت شکوهی را از منظرهای گوناگون در بر داشت. این مجلد نفیس از استقبال کم نظیری برخوردار گردید.

میر حسین زنوزی در سال ۱۳۸۶ موفق به دریافت مدرک فوق ممتاز شد و با تداوم فعالیت‌های مستمر و رو به کمال در سال ۱۳۹۱ به رتبۀ استادی از سوی انجمن خوشنویسان ایران نایل گشت.

استاد زنوزی در کنار فعایت‌های هنری خویش از سال ۱۳۸۵ تا سال ۱۳۹۴ عضو شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران بود.

ناگفته نماند که تحریر و تذهیب بیش از 10 جلد کتاب و 100 عنوان پوستر به مناسبت های مختلف، از دیگر آثار ماندگار وی می باشد.

شایان ذکر است میرحسین زنوزی در دی ماه سال 1385 از سوی مجمع عمومی نمایندگان منتخب، به عضویت شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران انتخاب گردید .

وی (بهمن ماه 1389) نیز برای دومین دوره به عنوان عضو شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران انتخاب گردید.

همچنین استاد میرحسین زنوزی در اسفند سال 1397 برای سومین بار به عضویت شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران نائل گردید.

منبع: روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌شرقی
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها