یک کارشناس مسائل بینالملل در گفتگو با خبرفوری :
اروپا به دنبال "بله " ایران است / نباید دیپلماسی را تعطیل کنیم / طرف دعوای ما آمریکا و اسراییل است نه اروپا
یک کارشناس مسائل بینالملل معتقد است: روند مذاکرات باید انجام شود در عین حال بخش های نظامی و اطلاعاتی باید خلا ها را پر کنند؛ بخش سیاسی هم باید کار خودش را کند.

تهدید اروپا به اجرای مکانیزم ماشه تا ۹ شهریور بازی جدید اتحادیه اروپا در رابطه با ایران است، تروئیکای اروپا معتقد است بر اساس توافق نامه برجام طرف ایرانی به تعهدات خود عمل نکرده است و مکانیزم ماشه در خصوص بازگرداندن تحریم ها که بر اساس برجام لغو شده بود را به مرحله اجرا خواهد گذاشت.
از سوی دیگر ایران همواره بر گفت و گو برای شفاف سازی در خصوص فعالیتهای هسته ای خود تاکید کرده است . اما آنچه حائز اهمیت است این است که آیا طرف اروپایی دیپلماسی را فصل الخطاب میداند و یا همچون آمریکا در حین مذاکرات با ایران تجاوز را به خاک کشورمان مجاز میشمارد . از سوی دیگر پاسخ به این پرسش نیز دغدغه ای است برخی از کارشناسان دارند که آیا این بار نیز ایران باید پای میز مذاکره با اروپاییها برود یا خیر.
تحلیل دکتر امیر علی ابوالفتح کارشناس آمریکا و اروپا در این خصوص و در گفت و گو با خبر فوری را در ادامه بخوانید.
ابوالفتح با بیان اینکه به احتمال قریب به یقین در خصوص مکانیزم ماشه اگر طرف مقابل احساس رضایت نکند این مکانیزم فعال می شود ؛ گفت: یعنی اگر آمریکا و اروپا به خواسته های خود نرسند مکانیزم ماشه فعال میشود. خواسته آنها این است که ایران در برابر درخواست های آنان نرمش نشان دهد و وارد فازی از رسیدن به توافق شود یعنی چشم انداز روشنی از توافق مدنظر آنها پیش رو باشد و اصطلاحا ایران " بله " را برای اجرای خواسته های آنها بدهد و در این صورت مکانیزم ماشه انجام نخواهد شد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه دستگاه دیپلماسی وظیفه مذاکره را دارد ؛ ادامه داد: اصل انجام مذاکره ربطی به تهدید اروپاییها برای اجرای مکانیزم ماشه ندارد . یعنی چون اروپایی ها تهدید به اجرای مکانیزم ماشه کردند ، ایران بخواهد با آنها مذاکره کند. معتقدم ایران باید تا اخرین لحظه برای مذاکره با کشورهای اروپایی و آمریکا به صورت غیر مستقیم و حتی بقیه بازیگران منطقه ای تلاش کند تا طرف مقابل را از اقدامی که میخواهد انجام دهد منصرف کند.
این کارشناس سیاست خارجی در عین حال گفت : اما باید کشور هم منتظر نماند و تمام بخشهای کشور باید این احتمال را بدهند که تحریم ها بازگردد و همه تدابیر لازم را در نظر بگیرند که اگر مکانیزم ماشه فعال شد و تحریم ها برگشت در حوزه های مختلف چه کاریهایی باید انجام دهند.
ابوالفتح در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند چون آمریکا زیر میز مذاکره زده است و به ما حمله کرده است نباید با اروپاییها مذاکره کرد گفت: اروپاییها به ما حمله نکردند ولی از اسراییل حمایت کردند. الان طرف دعوای ما اسراییل و آمریکا است ؛ بنابراین ربطی ندارد که چون اسراییل و آمریکا به ما حمله کردند پس ما نباید با اروپا مذاکره کنیم. اما در مورد آمریکا هم با وجود اینکه وسط مذاکره به ما حمله کردندهم، معتقدم مذاکره باید انجام شود.
وی ادامه داد: روند مذاکرات باید انجام شود در عین حال بخش های نظامی و اطلاعاتی باید خلا ها را پر کنند; بخش سیاسی هم باید کار خودش را بکند. مذاکره یعنی نمایندگان دو کشور یا مستقیم یا غیر مستقیم باهم صحبت می کنند و بعضی وقتها یک مصاحبه یا توییت و حتی یک اظهار نظر بخشی از مذاکره است و با هدف قانع کردن افکار عمومی و سیاسیون طرف مقابل از طریق دیپلماسی است. اما اینکه گفته می شود چون به ما حمله کردند پس دیپلماسی را تعطیل کنیم با آن همراه نیستم.
این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: مذاکره انواع و شیوه های مختلفی دارد که ممکن است یکی از آن شکل ها را کمتر به آن بپردازیم و بقیه های شکل های آن به قوت خود باقی است . مثلا فرض کنید وقتی وزیر امور خارجه ما یک توئیت میزند و کنایه ای به رییس جمهوری آمریکا میزند که نکند شما آتو دست اسراییل دارید که اینقدر به حرف او گوش میکنید ! این هم بخشی از مذاکره است.