خبر فوری بررسی می کند؛
بهت هند از فاجعه سقوط جنگنده ها/ جت چینی، نقطه قوت پاکستان/ پیروزی های اسلام آباد تداوم می یابد؟
خبرنگار: حسین نیازبخشدر میان جنگنده های اسقاطی توسط ارتش پاکستان، نام جنگنده «رافال» فرانسه بیش از همه به چشم می خورد. هندوستان مدتی پیش چند ده جنگنده رافال خرید. پاریس تبلیغات زیادی روی این جنگنده کرده بود اما عملکرد این پرنده بسیار ضعیف بود و همین مساله دولت هند را خشمگین کرد.

به گزارش خبر فوری، جنگ هند و پاکستان وارد فاز جدیدی شده است. طی چند روز گذشته یکی از طولانی ترین و سنگین ترین جنگ های هوایی تاریخ معاصر ثبت شد و بیش از 125 جنگنده هند و پاکستان در آسمان کشمیر با هم درگیر شدند و بیش از 6 ساعت با موشک های هوابههوا همدیگر را هدف قرار دادند.
در جنگ هوایی هند و پاکستان اتفاقاتی افتاد که بسیاری از ناظران و تحلیلگرانِ مسائل نظامی را به فکر فرو برد. این جنگ با حملات شبانه هندوستان آغاز شد. در واقع، ارتش هند در موقعیت آفندی و ارتش پاکستان در وضعیت پدافندی قرار گرفت و همین مساله باعث شد توقعات از ارتش هندوستان بالا رود.
ضعف جنگنده فرانسوی و قدرت جنگنده چینی
در جنگ های چند روزه هند و پاکستان، چند جنگنده پیشرفته ارتش هند ساقط شدند. بر اساس گزارش ها سقوط بیش از 5 جنگنده هندی در دو روز نخست جنگ تایید شده است. همزمان، هندوستان نتوانست آسیبی جدی به مواضع پاکستان وارد کند و عملکرد خوبی نداشت. این مساله باعث شد تحلیلگران عملکرد ارتش هند را ضعیف تر از حد معمول دانسته و به تحلیل چرایی آن بپردازند.
بسیاری از تحلیلگران معتقدند عملکرد کلی خلبانان هندی ضعیف بوده است. به طور کلی، عملکرد خلبانان هندی خوب نیست و در جنگ های گذشته نیز نشان داده اند که توانایی زیادی در مبارزات حساس هوایی ندارند. اما این تمام ماجرا نیست. در میان جنگنده های اسقاطی توسط ارتش پاکستان، نام جنگنده «رافال» فرانسه بیش از همه به چشم می خورد. هندوستان مدتی پیش چند ده جنگنده رافال خرید. پاریس تبلیغات زیادی روی این جنگنده کرده بود اما عملکرد این پرنده بسیار ضعیف بود و همین مساله دولت هند را خشمگین کرد.
در همین رابطه و بر اساس گزارش کانال جنگاوران، یک خبرنگار نظامی مصری گفته که فرماندهان نیروی هوایی مصر با حساسیت بسیاری پیگیر ماجرای سرنگونی رافال ها در هند هستند. مصر از جمله مشتریان این جنگنده است و بسیار روی آنها حساب باز کرده است. این نظامی نویس مصری می نویسد که البته پاکستان در چند تمرین با کشورهای عربی اسلامی دارای رافال این جنگنده را از نزدیک بررسی کرده است که احتمالاً در نتایج به دست آمده بسیار موثر بوده است.
همزمان، برخی تحلیلگران از عملکرد خوب ارتش پاکستان تمجید کردند. نظامی نویسان معتقدند بخشی از عملکرد خوب ارتش پاکستان معلول جنگنده های چینی J-10 است. پاکستان مدتی پیش این جنگنده ها را خرید و در نبرد هوایی با هند شرکت داد تا بتواند به موفقیت برسد.
بر اساس گزارش ها، عملکرد جنگنده چینی باعث افزایش تعداد مشتری هایش شده است. فوربس در گزارشی نوشته چین مدتی است روی مصر و عراق برای فروش جنگنده J-10 و J-17 کار می کند. پکن هم اکنون امیدوار است با پیروزی های به دست آمده توسط جنگنده های چینی در جنگ بین هند و پاکستان بتواند این دو کشور را راضی به خرید جنگنده های چینی کند.
هنوز هیچ چیزی تمام نشده است
اگرچه عملکرد پاکستان در جنگ هوایی در چند روز اخیر بهتر بوده اما نباید نتیجه ای کلی از این عملکرد گرفت و اسلام آباد را پیروز جنگ دانست. مسائل مختلفی وجود دارد که باید در معادلات به حساب بیاید. اولا، نباید از یاد برد که بر خلاف 4 جنگ بزرگ قبلی هند و پاکستان، این بار هندوستان آغازکننده جنگ بوده است. آنچه در روزهای اول شاهد آن بودیم این بود که پاکستان غافلگیر نشد اما در روزهای آتی جنگ ممکن است وضعیت جنگ تغییر کند. در جنگ های قبلی هند و پاکستان، این اسلام آباد بود که مهاجم محسوب می شد و به همین دلیل، در وضعیت آفندی قرارداشت نه پدافندی اما در این جنگ وضعیت بالعکس است و نمی توان زود در مورد نتیجه آن قضاوت کرد.
مساله دیگری که باید به آن اشاره کرد این است توقعات از ارتش هند به سبب پیشرفت های اقتصادی اخیرش و همچنین، موضع آفندی اش بسیار بالا است و به همین دلیل، عملکرد ضعیف آن بیش از حد به چشم می آید.
همچنین، نباید از یاد برد که عملکرد دو طرف در جنگ پهپادی مثل هم بوده و اگر درگیری وارد بخش توپخانه و زرهی شود معلوم نیست بتوانیم طرف پیروز را تعیین کنیم و انتخاب جناح برنده به عوامل گوناگونی بستگی خواهد داشت.