تلاش جدید اروپا علیه ایران؛ نشست شورای امنیت درباره "نقض قطعنامه ۲۲۳۱ توسط ایران"

گزارش شده کشورهای اروپایی قصد دارند تحریم‌های مرتبط با برنامه موشکی ایران را "حفظ کنند". بر اساس قطعنامه این تحریم‌ها باید مهر امسال لغو شوند. اروپا استفاده از پهپادهای ایران در جنگ اوکراین را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ می‌داند.

تلاش جدید اروپا علیه ایران؛ نشست شورای امنیت درباره "نقض قطعنامه ۲۲۳۱ توسط ایران"

سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا ارسال تسلیحات از سوی ایران برای استفاده در جنگ علیه اوکراین را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ دانسته و آنرا به معنای نقض مفاد برجام تلقی می‌کنند. براساس مفاد برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ قرار است تحریم‌های موشکیایران در تاریخ ۲۶ مهر به پایان برسد. اما اکنون این احتمال داده می‌شود که اروپا مکانیسم ماشه را علیه ایران فعال کند.

به گفته باربارا وودوارد، سفیر بریتانیا در سازمان ملل و رئیس دوره‌ای شورای امنیت، حکومت ایران با ارسال تسلیحات به روسیه قطعنامه یاد شده را نقض کرده است. او دوشنبه ‌(۱۲ تیر) به خبرنگاران گفت که نشست دوره‌ای شورای امنیت روز پنج‌شنبه ۱۵تیر حول این محور برگزار می‌شود.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به این خبر گفت: «گزارش‌های رسانه‌ای را ملاک عمل و تصمیم‌گیری قرار نمی‌دهیم و بر اساس اقدامات طرف مقابل دست به اقدام می‌زنیم.»

چهارشنبه هفته گذشته نیز خبرگزاری رویترز به نقل از چهار منبع دیپلماتیک گزارش داد که به ایران اطلاع داده‌ شده است اتحادیه اروپا قصد دارد تحریم‌های ساخت موشک‌های بالستیکی ایران را که طبق توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ اعمال شده و قرار بود تا اکتبر سال ۲۰۲۳ برقرار باشند، حفظ کند.

دیپلمات‌های اروپایی در گفت‌وگو با رویترز برای حفظ تحریم موشکی اتحادیه اروپا علیه ایران سه دلیل ذکر کرده‌ بودند: «استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی علیه اوکراین، احتمال انتقال موشک‌های بالستیک ایران به روسیه و محروم کردن ایران از مزایای توافق هسته‌ای زیرا تهران مفاد این توافق را نقض کرده است، این در حالی است که ابتدا آمریکا از توافق خارج شده بود.»

بر اساس برجام، خرید، فروش یا انتقال هواپیما‌های بدون سرنشین که قادر به پرواز بیش از ۳۰۰ کیلومتر باشند و اجزای آن‌ها، به ایران یا از ایران، بدون مجوز قبلی از شورای امنیت سازمان ملل، منع شده است. تحریم‌هایی که در این رابطه اعمال می‌شوند، ایران را وادار می‌کنند که هیچ اقدامی برای توسعه موشک‌های بالستیک که قادر به حمل سلاح هسته‌ای هستند، انجام ندهد.

دو روز پیش گاردین در گزارشی نوشته بود که کشورهای اروپایی می‌خواهند با تمدید تحریم‌ها علیه ساخت موشک بالستیک ایران، برای نخستین بار توافق برجام را "نقض کنند".

امکان فعال کردن مکانیسم ماشه

برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ که ۲۹ تیرماه ۱۳۹۴ در شورای امنیت به رأی گذاشته و تصویب شد، اگرچه دو سند مجزا هستند، اما در عین حال با یکدیگر مرتبط‌‌ و بر یکدیگر تاثیرگذارند. سایت "رویداد ۲۴" در گزارشی در همین رابطه نوشت: «پیش از این پیش‌بینی می‌شد که کشور‌های اروپایی از ترس لغو اتوماتیک تحریم‌های موشکی علیه تهران در تاریخ ۱۸ اکتبر، دست به اسنپ‌بک بزنند.»

مکانیزم ماشه (Snapback) ساز و کار حل اختلافات در توافق هسته‌ای هستند که رجوع به آن (دو بند ۳۶ و ۳۷ برجام) می‌تواند به بازگشت خودکار تحریم‌های بین‌المللی علیه جمهوری اسلامی منجر شود. نکته حائز اهمیت در مورد مکانیزم ماشه این است که چین و روسیه امکان وتو ندارند.

بنا بر این گزارش استفاده از مکانیسم ماشه نه تنها "برجام را بلاموضوع می‌کند بلکه لغو تحریم‌های تسلیحاتی در سال ۲۰۲۰ را که امکان فروش قانونی پهپاد‌های ایرانی به روسیه را فراهم کرده بود و به ایران این اجازه را داده بود که بتواند از خرید جنگنده‌های سوخو-۳۵ روسی حرف بزند، هم بلاموضوع خواهد شد."

کشور‌های اروپایی دستکم در این مرحله تنها از "نقض برجام" سخن گفته‌اند و نه از منتفی بودن آن، زیرا برای آنها روشن نیست که جمهوری اسلامی چه واکنشی نشان بدهد.

اما سرنوشت برجام در هرحال روشن نیست. به گفته رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی "توافق بر سر نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران بسیار محدود و پراکنده شده است". در ایران نیز تمایلی به این نظارت نشان داده نمی‌شود. چنان که نمایندگان مجلس به تازگی نسبت به نصب حدود ۱۰ دوربین در محل تولید سانتریفیوژ در یکی از سایت‌های اصفهان اعتراض کردند.

این درحالی است که انتشار اخبارمذاکرات محرمانه بین آمریکا و ایران با میانجی‌گری عمان و قطر به منظور دستیابی به توافق هسته‌ای جدید با واکنش نمایندگان سنای آمریکا روبرو شده است. 

منبع: دویچه وله
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 13
  • ناشناس
    0

    درکشور عراق به کارگر بیشتر اهمیت میدهندوتورم در کشور عراق 5درصد است

  • من و تو
    8

    جالبه غرب تحریم‌هایی که خلاف قواعد بین المللی رو بر علیه ایران حفظ کردن و میخوان ایران صرفا اسلحه ساچمه زن داشته باشه در شرایطی که همسایگان ایران حتی طالبان متحجر سلاحهای پیشرفته در اختیار دارن و حالا میخوان کشور ایران از حقوق اولیه بین الملل محروم باشه و جالب‌تر اینجاست که میگن شما نباید سلاح تدافعی نداشته باشید . آیندگان به این شرایط فقط خواهند خندید

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      اره کل اروپا و امریکا شیطانی اند ما مقدسیم فقط اگر نباشد چیزکی کل اروپا نگویند چیز ها دوست عزیز اگه یه روزی ایران بمب هسته ای بسازه احتمال اینکه اسراییل رو بزنه یا جای دیگه رو باهاش و جنگ جهانی هسته ای شروع شه خیلی زیاده این دلیل این کار هاشونه منطقی هم هست

  • ناشناس
    2

    فعلا باید مکانیسم ماشه فعال بشه تا بعد ببینیم جمهوری اسلامی واکنشش چقدر سخت و دژمن شکن خواهد بود!

  • ناشناس
    3

    باید تحریمها بیشتر شود

    نظرات شما -
    • امیرحسین
      2

      فعلا تا خبرنگار صدا سیما تحریم کردن دیگه از این بیشتر تحریم ها جنبه تبلیغاتی

  • ناشناس
    2

    روسیه خوب می دونه بار شترشو کجا بخوابونه عجب سیاست شتری داریم ما پهباد از ایران گرفت تا ایرانم قاتی جنگ کنه

  • محمد گندم نژاد(طوسی)
    2

    سیاست خارجی ما طی ۴۳سال بر مبنای خط و تفکری اشتباه در حرکت هست و عاقبت خوبی برای ایران و مردم ایران ندارد. گویا سیاست خارجی ما بر مبنا و منافع شرق و فلسطین استوار هست.

  • کاوه
    1

    اینا جنگ زرگری شرق وغرب والا هزاران نفر بی‌جهت تلف شدن یک شب خواب پوتین وزنسگی وهر جنگ افروز بهم نخورد کم کم سیاست بی پدر ومادر داره همه را بخاک وخون میکشه...

  • ناشناس
    2

    دلار میشه ۱۰۰ تومن مرغ کیلویی ۲۰۰ تومن گوشت کیلویی ۸۰۰ تومن پراید ۶۰۰ میلیون خانه متری ۱۰۰ ملیون یارانه میشه ۴ دلار به سلامتی از زیر خط فقر میرسیم به زیر خط مرگ.

    نظرات شما -
    • ناشناس
      1

      والله حیف از اکسیژن که هدر شماها بشه

  • ناشناس
    0

    سلام. خسته نباشید. حقوق من که کارگرم به اندازه تورم اضافه نکرد.اقای وزیرکارایران وماده 41قانون کار را اجرانکرد.که حقوق من به اندازه تورم اضافه نکرد. درخواست بازنگری شورای عالی کاردرسال1402را دارم.دستم به دامنتان وزیر کار ایران را استیضاح کنید

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      چشم. همین الان

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها