طالبان منطقه را به مرز انفجار می رساند؟ / ۱۱سپتامبر تازه‌ای در راه است

گرچه طالبان ثمره خروج آمریکا از افغانستان و سرنگونی دولت است اما بعید بنظر می‌رسد که تبدیل به نقطه محوری تحولات اساسی ( آنطور که در افغانستان ۱۹۸۹ و یا هند و چین ۱۹۷۳ رخ داد) شود.

طالبان منطقه را به مرز انفجار می رساند؟ / ۱۱سپتامبر تازه‌ای در راه است

به گزارش خبر فوری ، آنچه امروز بسیاری از تحلیلگران سیاسی را به خود مشغول کرده این پرسش است که آیا ماجرای طالبان و فتوحاتشان باعث تحول جدی در افغانستان و منطقه می شود یا نه؟

بسیاری معتقدند گروه های سلفی به زودی در افغانستان جمع شده و از طریق خانه امن جدیدشان به مناطق مختلف سفر می کنند. برخی دیگر مانند تحلیلگر نشنال اینترست این احتمال را مطرح می کند که شاید یک ۱۱ سپتامبر دیگر به وقوع بپیوندد. در مقابل، برخی تحلیلگران دیگر قوت و توان طالبان را کمتر از آن می دانند که افغانستان را تبدیل به مرکز پرورش تروریست های سلفی کنند.

دو نمونه تاریخی که گویای وضع افغانستان۲۰۲۱ هستند

پایگاه خبری دِ هیل در گزارشی به این موضوع (طالبان و افغانستان) پرداخته است. آنچه نویسنده در ابتدا بر آن تاکید دارد این است که معمولا حکومت های دست نشانده یک کشور خارجی بعد از تصرف و خروج قوای بیگانه از آن کشور به سرعت تغییر کرده و کشور و دولت به دست گروه رقیب می افتد.

نویسنده برای تایید این نظر دو مثال می زند. یکی حضور نظامی آمریکا در منطقه هند و چین (شامل کشورهای ویتنام، کامبوج، لائوس، سنگاپور، میانمار (برمه)، تایلند و بخشی از مالزی) و خروج از این منطقه در سال 1973 است که باعث شد به سرعت این کشورها به دامن دولت های مارکسیست - لنیینیست و طرفداران شوروی (بلوک شرق) بیفتد. مثال دیگر هم حمله نظامی شوروی به افغانستان و خروج از این منطقه در سال 1989 است که باعث شد دولت کمونیستی وقتِ این کشور به سرعت سقوط کند و افغانستان تنها دو یا سه سال بعد به دست طالبان بیفتد.

این دو مثال باعث شده نویسنده د هیل این پرسش را مطرح کند که آیا سرنوشت افغانستان 2021 هم شبیه سرنوشت افغانستان 1989 یا هند و چین 1973 می شود یا نه؟ به نظر می رسد که این اتفاق دقیقا در افغانستان رخ داده است. در سال 89 شوروی از افغانستان خارج شد و دولت چپ گرای این کشور به سرعت هرچه تمامتر سقوط کرد. حالا بعد از چند ده سال، نیروهای آمریکایی از افغانستان خارج شدند و دولت غرب گرای افغانستان به سرعت سقوط کرد و بار دیگر طالبان حاکم بر این کشور شد.

نتیجه این تکرار تاریخ چیست؟ در سال 89 افغانستان تبدیل به یکی از مخالفان اصلی شوروی شد و به یکی از پایگاه های کشتار چپ ها و پرورش نیروهای ضد کمونیسم تبدیل گشت. آیا همین اتفاق برای آمریکای سال 2021 می افتد؟ آیا طالبان با کشورهای ضد آمریکایی متحد شده و با پرورش نیروهای سلفی باعث سرنگونی متحدان منطقه ای آمریکا (در کشورهای عربی خلیج فارس) می گردد؟

طالبان منطقه را منفجر می کند؟

به نظر می رسد این اتفاق (حمله یا نفوذ طالبان در کشورهای منطقه) اگر هم رخ دهد، بسیار رقیق تر و ضعیف تر از سال 1989 باشد. نباید فراموش کرد که دنیا تغییر کرده است و شرایط دنیای 2021 با 1989 تفاوت بسیاری دارد.

اولین تفاوت در این است که دنیا دیگر در دوقطبی شرق و غرب گرفتار نیست و حتی اگر بین آمریکا و روسیه یا چین رقابت باشد، این رقابت هرگز تبدیل به دو قطبی شرق و غرب نشده و نخواهد شد. به جز این، نمی توان انکار کرد که طالبان اگرچه سعی دارد رابطه نزدیکی با روسیه و چین برقرار کند اما این دو کشور نسبت به طالبان با احتیاط برخورد می کنند و می دانند که قدرت گرفتن زیاد طالب ها می تواند هم برای روسیه و هم برای چین خطرساز باشد.

به جز این، طبق گزارش د هیل، ایران هم نسبت به طالبان بسیار محتاط است. بزرگترین دشمن منطقه ای آمریکا اگرچه از خروج یانکی ها از افغانستان خوشحال است اما به علت گرایش سلفی و ضد شیعی طالبان زیاد به این گروه نزدیک نمی شود.

به جز مواردی که هیل بر آن تاکید کرده، نمی توان این قضیه را هم کنار گذاشت که طالبان با بیشتر گروه های سلفی منطقه رابطه خوبی ندارد. طالبان مدتی دشمن درجه یک داعش بوده و بعید است به همین راحتی بتواند همه گروه های سلفی را زیر چتر خود قرار دهد.

بنابراین، می توان گفت که اگرچه طالبان ثمره خروج آمریکا از افغانستان و سرنگونی دولت موقت است اما بعید است به نقطه محوری تحولات اساسی ( آن طور که در افغانستان 1989 و یا هند و چین 1973 رخ داد) تبدیل شود.

منبع: خبر فوری

38

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 15
  • زهرا
    0

    البته افغانستان جزئ از منطقه یا همان خاورمیانه نیست

    نظرات شما -
    • رضا
      0

      نظر مردم افغانستان ملاک هست

  • رضا
    0

    نظر مردم افغانستان ملاک هست

    نظرات شما -
    • تیغ اره
      0

      آفرین به فهم و شعورت بقیه اسکلن

  • احمد شاه مسعود
    0

    دلار! وقتی به نیروهای سلفی طالبان تزریق شود، به سرعت ، طالبان خود را جمع وجور کرده وصاحب تشکیلات بسیار قوی میشود وآنوقت است که تئوری های ( شاخه سلفی) نمود پیدا میکندو فیلشان یاد هندوستان میکند.واین دلار از جانب بن سلمان برای خوش رقصی طالبان پرداخت میشود وآن هنگام باید دید چه میشود؟

  • ایرانی
    0

    البته آمریکا یک کشور سرمایه داریست ودر جایی نفوذ میکند که منفعت داشته باشد حال اودیده چند دهه جنگ نه به نفع اوبوده نه به نفع منطقه اوهم هزینه های زیادی کرد وهم به جز جذب عده ای خاص که با امنیت ودلار او کار میکنند وهیچ خاصیت دیگری ندارند ودریک لحظه درغیاب او فرار میکنند ،مابقی مردم درمقابل ودشمن او شدندوهمه اینها فقط به نفع چین شد.چون چین با شکلی صلح آمیز وداشتن کالای ارزان بازار منطقه را ربود واین درحالی بود که آمریکا مغرور از فتوحات نظامی درعراق وسوریه وافغانستان ولیبی به تصور خود ابرقدرت نظامی واقتصادی شده .ولی همه اینها چین را بزرگ وبزرگتر کرد.او درک کرده با ژاپن واروپای پیر وپرتوقع ویا دول عرب تنبل مثل عربستان یا کارگران 6000 دلاری خودی در مقابل کارگر 500دلاری چین تاب مقاومت ندارد وعرصه اقتصادی را به چین باخته .لذا دراین قرن ارتباطات اشغال کشورها منطبق با پیشرفت تفکری کنونی نیست وسیاستی عقب افتاده است .ازطرفی وقتی دانش فنی پهباد وموشک را هر کشوری مانند یمن به دست آورد کسی طرفدار خرید جنگندههای صدها برابر قیمت پهباد مثل اف 35 نمیشودوبه زودی بازار آنها کساد میشود.پس خروج آمریکا بیش از آنکه دلیل ترس از طالبان باشد دلیل اقتصادی وتغییر رویکرد در تسلط برمنطقه دارد.این که فکر کنید آمریکا با ترک میدانی کلا بیخیال افغانستان شده فکری باطل است .به نظر بنده از اکنون همانطوریکه با عربستان متعصب مذهبی کنار آمده وبه نحوی اورا میدوشاند با طالبان هم کنار آمده واز او حمایت جدی واقتصادی خواهد کردچون میداند تنها گروهی که توانایی حکومت داری را دارند همین طالبان است ومابقی در اقلیتند. واز طرفی این فرصت را که میتواند در سایه امنیت ایجادی توسط طالبان کارخانه های خود را کم کم وارد افغانستان کند واز نیروی کار وجوان وارزان آنها استفاده کند راهی درمقابل چین میداند.

  • نادر
    0

    غرب با اصول اسلامی این تف های سربالای تمدن بشری را با رعایت کلی پروتکل های بهداشتی با نظارت دکتر سعید نمکی اخنه کرده است.

  • ایرانی
    0

    یک سوال از سیاستمداران بدون وابستگی گروهی و جناحی دارم چرا امریکا و روسیه از حکومت های دینی متحجر و تندرو حمایت می کند و در چهل و اندی سال هست سعی به حکومت رساندن مذهبی ها در کشورهای اسلامی دارد ? سوال دوم چرا همین حکومت های مذهبی ابراز تنفر و انزجار از امریکا و روسیه دارند ? چرا تند ترین شعارها برعلیه امریکا و روسیه و انگلیس توسط همین حکومت های دینی دست دست نشانده داده میشود ? چرا بااین حال که تمام ملتهای مسلمان میدانند که سیر به حکومت رسیدن دست نشانده های روسیه و امریکا در کشورشان به چه صورت است با این حال با حکومتشان همصدا هستند ? یک سوال اساسی هست ایا مردم فریب رهبران دینی دست نشانده میخورند یا اینکه رهبران دینی فریب امریکا و روسیه میخورند ????? کی و چطور و به چه صورت جواب این سوال اساسی برای ملتهای بیچاره مسلمان روشن میشود تا از بدبختی و فلاکت رها شوند و حداقل سرنوشتشان خودشان مشخص کنند

  • ایرانی
    0

    سران ما چند ماه پیش ارادت خود را به طالبان اعلام کردند؟!

  • شاه کش
    0

    داعش با ملیونها جنایت در حال اتش زدن منطقه بود که خدا را شکر نابود شد و شما عزا گرفتید.احتمالا مشکل شما با طالبان این است که با دختر بازی مخالف است

  • ایرانی آباد و آزاد
    0

    و همچنان صدا و سیمای جناحی و خبرنگار مزدور مستقر در کابل در حال توجیه و تطهیر طالبان وحشی و جنایتکار...... امروز خبرنگار صدا و سیما در کابل گفت: از زمان آمدن طالبان برق اینجا خیلی کمتر میره و حتی مردم آنقدر احترام می گذارند که خرید در مغازه طالبان را حساب می کنند ... ای بی شرف دروغگو !!!!!

  • مجید افغانی
    0

    طالبان افغانی هستند مقبولیت بالای پنجاه درصد دارند ،

  • کریمی
    0

    اینکه اصلاح طلبان سعی می کنند کشور رابه جنگ با طالبان سوق دهند مشکوک است و مارابه یاددهه هفتاد می اندازد که اینهاتلاش می کردند مارابه حمایت ازصدام به جنگ امریکا ببرند

  • تورج میرآب
    0

    اشتباه نکنین عامل نابودی اسراییل اینا هستن اگه نشد افعیی که صاحبشو میزنه

  • reza
    0

    طالبان به هفت پشت پدرش میخنده به ایران نگاه کنه داعش رو بدون تجاوز به مرزها مون با خاک یکی کردیم هوس حمله کنه خاک افغانستان رو با موشک شخم میزنیم واسه کشاورزی دولت بعد افغانستان مفید خواهد بود

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها