وال‌استریت‌ژورنال:

ایران و آمریکا به‌ دنبال ایجاد چارچوبی برای توافق تازه هستند

نشریه آمریکایی به نقل از منابعی نوشت: «ایران و آمریکا قصد دارند پارامترهای یک توافق جدید بر سر برنامه هسته‌ای تهران را تعیین کنند.»

ایران و آمریکا به‌ دنبال ایجاد چارچوبی برای توافق تازه هستند

پس از پایان یافتن دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در رم، چندین منبع آگاه به نشریه آمریکایی گفتند که «با وجود باقی ماندن جزئیات مهم برای مذاکره، ایران و آمریکا قصد دارند پارامترهای یک توافق جدید بر سر برنامه هسته‌ای تهران را تعیین کنند.»

در همین راستا نشریه آمریکایی «وال‌استریت‌ژورنال» به نقل از منابع آگاه نوشت: «تلاش برای دستیابی به یک چارچوب سیاسی در مورد برنامه هسته‌ای ایران، از برخی جهات، یادآور توافق موقت سال ۲۰۱۳ است که پیش از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ ایران با دولت اوباما حاصل شد. توافق سال ۲۰۱۳، برخی از تحریم‌ها را برای ایران کاهش داد و گام‌هایی را برای مهار برنامه هسته‌ای این کشور برداشت.»

نشریه آمریکایی در ادامه گزارش خود آورد: «نکته کلیدی برای رسیدن به تفاهم، غنی‌سازی است. بدون توافق بر سر غنی سازی‌ صفر یا غنی‌سازی محدود، به سادگی نمی‌توان روی جزئیات توافق کار کرد. این کار صرفاً اختلافات سیاسی در این مورد را تکرار خواهد کرد.»

به ادعای وال‌استریت‌ژورنال، «هدف گرفتن چنین چارچوبی برای هدایت پیشرفت به سمت یک توافق، می‌تواند نگرانی‌هایی را در واشنگتن و تل‌آویو درباره خواست ایران برای استفاده از این در جهت ادامه کار هسته‌ای خود بدون تعهد به توافق نهایی ایجاد کند. ۱۸ ماه مذاکرات طاقت‌فرسا برای دستیابی به توافق سال ۲۰۱۵ طول کشید. هیچ تضمینی وجود ندارد که مذاکرات بعدی به یک توافق منجر شود».

اما به اذعان نشریه آمریکایی مقامات ایرانی از زمان آغاز مذاکرات در ۱۲ آوریل، چندین بار پیشنهاد توافق چارچوبی را به عنوان گامی برای رسیدن به یک توافق جدید مطرح کرده‌اند. چنین چارچوبی می‌تواند «شامل حق ایران برای داشتن یک برنامه غیرنظامی، لزوم یک رژیم بازرسی دقیق برای اطمینان از عدم تلاش ایران برای ساخت بمب و تعهد تهران مبنی بر عدم تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای باشد.»

۲ مقام آمریکایی به وال‌استریت‌ژورنال گفتند که واشنگتن خواستار یک توافق چارچوبی تا حدودی تجویزی‌تر است که جزئیاتی در مورد آنچه باید در مذاکرات فنی بررسی شود را شامل می‌شود.

نشریه آمریکایی در ادامه با اشاره به خواست ایران برای حفظ توانایی غنی‌سازی اورانیوم خود نوشت: «بدون تعیین یک رویکرد توافقی برای رسیدگی به مسئله غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران، مذاکرات فنی احتمالاً در مورد نکته‌ای که تاکنون مذاکرات را تحت الشعاع قرار داده است، به بن‌بست خواهد خورد.»

«ریچارد نفیو» که به‌عنوان معمار تحریم‌های ایران شناخته می‌شود به وال‌استریت‌ژورنال گفت: «یک توافق چارچوب می‌تواند در ایجاد یک توافق بلندمدت بسیار مفید باشد، مشروط بر اینکه همه از نتیجه مورد نظر آگاه باشند. اگر هر ۲ طرف جدی وارد این فرآیند شوند و کار را انجام دهند، ممکن است شروعی برای مذاکرات واقعی‌تر باشد.»

گزارش وال‌استریت‌ژورنال درباره خواست تهران و واشنگتن برای ایجاد چارچوبی در جهت رسیدن به توافقی تازه درحالی است که پیش از این، یک منبع آگاه در گفت‌وگو با پایگاه خبری «آکسیوس»، دور پنجم مذاکرات ایران و آمریکا را «بسیار سازنده» توصیف کرده است.

وبگاه آکسیوس با انتشار این خبر نوشته، مذاکرات ایران و آمریکا به سرپرستی «سید عباس عراقچی» و «استیو ویتکاف» سه ساعت به طول انجامید.

پیش از این، «بدر البوسعیدی» وزیر امور خارجه سلطنت عمان از «مقداری پیشرفت» در مذاکرات خبر داده بود.

عراقچی نیز پس از پایان مذاکرات در رم، آن را «یکی‌ از حرفه‌ای‌ترین ادوار مذاکراتی» توصیف کرد و گفت: ایده‌هایی توسط وزیر خارجه عمان مطرح و قرار شد که کار کارشناسی بیشتری صورت بگیرد و به پایتخت‌ها منتقل خواهد شد.

طبق گزارش آکسیوس، ویتکاف پیش از شروع مذاکرات با «ران درمر» وزیر امور راهبردی رژیم صهیونیستی و «دیوید بارنیه» رئیس موساد دیدار کرده بود.

منبع: ايسنا
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید