جنگ در سوریه چگونه رزمایش اخیر سپاه را متحول کرد؟
تله انفجاری سپاه پاسداران که در این رزمایش در چند نوبت پیاپی انجام شد نشانی از توانمندی بالای این نیرو دارد.
رزمایش پیامبر اعظم ۱۲ با هدف نشان دادن قدرت عملیاتی نیروهای زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بعد دفاعی و آفندی با حضور نیروهای ویژه هوابرد، زرهی، نیروهای آبی خاکی و یگانهای هوانیروز سپاه پاسداران با موفقیت در منطقه عمومی قشم برگزار شد. در این رزمایش برای نخستین بار از مینهای ضدهلیکوپتر به صورت عملیاتی استفاده شد. همچنین تمرین دفاع از ساحل با شلیک موشکهای نقطه زن ساحل به دریا و عملیات آبی خاکی نخستین مرحله این رزمایش بود. انهدام پهپاد شناسایی دشمن و اشغال سرزمین دشمن نیز برای نخستین بار در این رزمایش اتفاق افتاد.
اما این رزمایش بی شک یکی از متفاوتترین رزمایشهای نظامی کشور در سالهای اخیر محسوب میشود:
الف: برخی بخشهای ویژه رزمایش اخیر سپاه را میتوان محصول و خروجی تجربه این نهاد مهم نظامی کشور از جنگ سوریه دانست. تجربه جنگ سوریه یعنی فتح مناطق بزرگ جغرافیایی و یا به تعبیر دیگر تصرف شهرهای بزرگ دشمن متخاصم در کمترین زمان ممکن است. در اینجا یک پیام غیر مستقیم نهفته است و آن اینکه اگر کشور همسایهای زمینه ساز و محل عملیات نظامی علیه ایران بشود، در گام اول یک شهر مهم بندری و اقتصادی خود را از دست خواهد داد! یک معنای دیگر راهبردی نیز در اینجا وجود دارد و آن اینکه جنگ برخی از همسایگان علیه ایران، فروپاشی اقتصادی آن را محتمل خواهد کرد. به این معنا که ایران علاوه بر ضربات نظامی، اقتصاد راهبردی همسایه نادان طمع کننده را نیز مورد هدف قرار خواهد داد. مهمترین مصداق این ادعا نیز دو اتفاق مهم در این رزمایش بود، اول:سپاه نشان داد که در فاصله کوتاهی توان بسیج نیروهای خود از سراسر کشور را دارد و موضوع شگفت انگیزتر اینکه در فاصله کمتر از سه ساعت همه این نیروها حتی با فاصله هزار کیلومتر دورتر در منطقه جنگی مدنظر حضور پیدا خواهند کرد. دوم: تله انفجاری سپاه پاسداران که در این رزمایش در چند نوبت پیاپی انجام شد نشانی از توانمندی بود که موج انفجار آن میتواند یک باند فرودگاه یا یک اسکله یا سدهای مستحکم دشمن را در چند ثانیه نابود و تا چند متر به اعماق زمین فرو برد.
ب: خروجی دوم و مهم تجربه جنگ سوریه، تجربه فوق العاده ایران برای مبارزه با تروریستها است. در رزمایش اخیر به خوبی اثبات شد که اگر در عقبه نیروهای نظامی و دریایی اتفاقی بیافتد، ظرف مدت کوتاهی حجم بزرگی از نیروهای تروریستی در زمانی کوتاه از بین خواهند رفت. به تعبیر دیگر ایران با تجربه چند ساله خود در جنگ نیابتی، اینک در نقطهای از آمادگی نظامی قرار دارد، که در مقایسه با بسیاری از کشورهای منطقه و فرامنطقهای مبارزه با تروریستها برای او کم هزینهتر خواهد بود.
ج: رزمایش فوق نشان داد که تصور حمله ناگهانی به برخی جزایر ایران مانند، تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی خیال خامی هست و ایران ظرف مدت کوتاهی هر نقطهای که دشمن خیال تصور و با هرنوع از سطح پشتیبانی را که داشته، بلافاصله پس خواهد گرفت. اما این موضوع به اینجا ختم نمیشود، بلکه سپاه در رزمایش اخیر یک پیام نظامی بزرگ را آشکارا به ژنرالهای نظامی سراسر دنیا مخابره کرد؛ ایران در صورت نیاز در مواقع و مراحل حساس تنها در وضعیت دفاعی، آرایش نخواهد گرفت، بلکه برای تهاجمی عمل کردن آمادگی جدی پیدا کرده است. یعنی اینکه ایران حمله محتمل نظامی را نیز در صورت تصمیم در تهران با تهاجم پاسخ خواهد داد. ایضا اینکه این تهاجم با دنبال کردن دشمن در هر نقطه فرار نیز همراه خواهد بود.
در هر صورت شفافیت پیامهای رزمایش فوق با توجه به اینکه آمریکاییها نیز از آن تصویر برداری کرده اند، بقدری بالای بالا بوده که بتوان گفت: محاسبات دشمن درباره قدرت دریایی ایران را واقعیتر و دقیقتر از گذشته برای طمع کنندگان به خاک جمهوری اسلامی را کرده باشد.
منبع: باشگاه خبرنگاران
15