خودرو در چه صورت ارزان می‌شود؟

یکی از اعضای هیأت مدیره انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه‌سازان نوشت: چنانچه قیمت‌گذاری خودرو به خود شرکت‌ها واگذار شود، مشکل نقدینگی آن‌ها حل و کاهش قیمت خودرو رقم خواهد خورد.

خودرو در چه صورت ارزان می‌شود؟

در یادداشت حمید کشاورز آمده است: قطعه‌سازان فعال فعلی کشور بخشی از صنعتگرانی هستند که از کوران‌ها و طوفان‌های اقتصادی و سیاسی چند دهه اخیر به سلامت عبور کرده و با اندازه‌ها، حوزه‌ها و سطوح تکنولوژیکی مختلف به تولید و تامین ۷۰ تا ۸۰ درصد قطعات مورد نیاز صنعت خودرو کشور مشغولند. ۲۰ تا ۳۰ درصد باقی‌ نیز توسط قطعه‌سازان زیرمجموعه شرکت‌های خودروساز تامین می‌شوند.

به جرات می‌توان گفت که گرفتاری اصلی صنایع قطعه‌سازی نبود سیاست کلی صنعت خودرو کشور است؛ وگرنه چنانچه خودروسازی به عنوان لوکوموتیو صنعت در مسیر درست خود حرکت کند، قطعه‌سازان نیز راه خود را پیدا کرده و پیش می‌روند.

حقیقت این است که مباحثی همچون نهضت ساخت داخل و بومی‌سازی قطعات خودرو در شرایط خاص تحریمی معنا پیدا کرده و البته ارزشمند هم هست اما در صورت ادامه قطع ارتباط با دنیا، در سطحی از تکنولوژی متوقف خواهیم شد که در این شرایط طراحی و تولید قطعه و خودرو جدید، امکان‌پذیر نخواهد بود.

اگر سیاست‌گذاران اقتصادی و صنعتی، مسیر را مشخص و برنامه‌های خود را مطابق با اصول و قواعد صحیح اقتصادی تنظیم کنند، هیچ صنعتگری مخالف تعامل یا رقابت با شرکت‌های خارجی نخواهد بود و واردات را نیز مانعی برای کسب و کار خود نمی‌بیند؛ اما شرط لازم برای ایجاد این فضا، نظام تعرفه‌ای درست است. این نظام تعرفه‌ای در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا اعمال شده و در برخی کشور از جمله کره جنوبی (که بارها صنعت خودرو کشور را با مقایسه آن تازیانه زده‌اند) هنوز هم به صورت عوارض مختلف شهرداری، پلاک و غیره ادامه دارد.

صنعت خودرو ایران شاید در ظاهر شرایط قابل دفاعی نداشته باشد اما عملکرد آن در مقایسه با سایر حوزه‌ها متناسب است؛ اگر از حوزه‌های عملکردی دیگر کشور بهتر نباشد، بدتر هم نیست. غرور ملی برای محصول داخلی همان چیزی است که باید توسط حاکمیت خلق و تزریق شود؛ اما متاسفانه این امر در کشور ما به درستی دنبال نمی‌شود.

شرط کاهش قیمت خودرو

انتظار صنعتگران و فعالان صنعت خودرو و قطعه‌سازی در ابتدا حاکم شدن یک فضای منطقی و اقتصادی بر این حوزه است. نباید فراموش کنیم که چند سال گذشته، یکی از دغدغه‌های خودروسازان کشور این بود که چگونه و با چه مشوق‌هایی، خودرو خود را در بازارهای داخلی و منطقه بفروشند؛ آن‌ها برای اجرای این امر از ابزار فروش اعتباری نیز استفاده می‌کردند.

به نظر می‌رسد در شرایط فعلی و با وجود تنگناهای اقتصادی موجود، نیاز بازار کشور یک میلیون و ۲۰۰ هزار خودرو که پیش‌تر اعلام شده، نباشد و به ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار دستگاه کاهش پیدا کرده باشد؛ بنابراین با وجود کاهش تولید، خودروسازان توانایی تامین و عرضه این تعداد خودرو را دارند.

لذا می‌توان گفت، چنانچه قیمت‌گذاری در اختیار خودروساز باشد، جریان تامین نقدینگی در این شرکت‌ها اصلاح شده و با افزایش تولید و عرضه، بار دیگر رقابت برای کسب سهم بازار از سر گرفته می‌شود؛ در نتیجه این امر به کاهش قیمت خودرو در بازار آزاد و رسمی منتهی خواهد شد.

از این‌ رو، بدون هیچ ملاحظه‌ای باید گفت که برای حل بحران فعلی، بایستی با اصلاح شیوه معیوب قیمت‌گذاری فعلی، خودروسازان را از زیان خارج کرد تا در فضایی رقابتی و تلاش برای کسب سهم بازار بیشتر توسط آن‌ها، شاهد کاهش قیمت و حتی ارائه مشوق‌هایی برای خرید محصولات شرکت‌های خودروساز باشیم. در صورت اجرای این سیاست، دیگر نیازی به انتظار برای برگزاری انتخابات آینده آمریکا یا تغییر دولت در سال آینده نخواهیم بود و با وجود تنگناهای فعلی، صنعت و بازار خودرو راه آرامش در پیش خواهد گرفت. اما اگر قرار باشد در روی همین پاشنه بچرخد، در آینده‌ای بسیار نزدیک شاهد آخرین نفس‌های صنعت تاثیرگذار و پیشران خودروسازی خواهیم بود.

منبع: ایسنا

24

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 9
  • امین
    0

    در صورت سرنگونی رژیم

  • رضا.
    0

    در هیچ صورتی ارزان نمی‌شود فقط زمانی که کشور از تحریم و انزوا خارج و رانت خواران و کاسبان تحریم و مفسدان اقتصادی که معمولا متصل به حلقه قدرت هستند گورشان را گم کنند در این صورت خودرو به قیمت سه سال قبل برمی‌گردد.

  • مسعود
    0

    قصه پر از غصه خودروسازی ایران یکی از عوامل بازی با اعصاب مردم شده دلمون خوش هست که خودروملی داریم اونم مثلا ملی ولی با چه قیمتی؟ خودروهایی با پلت فرم ۳۰سال پیش با کیفیت پایین ولی با قیمت خودروهای روز دنیا حکومت نمیخاد این بساط خودروسازی جمع کنه چون یکی از منابع تامین مالی و دزدی از ملت هست

  • سید شاهری
    0

    در هیچ جای دنیا شرکت ها ماشین سازی به اندازه شرکت های ایرانی پول نقد ندارند آنها ماه ها قبل از مردم پول ماشین هنوز تولید نشده را میگیرند آنوقت ادعای کمبود نقدینگی میکنند در هیچ جای دنیا ارزان ترین ماشین کشور برابر با ۳۶ ماه حقوق یک کارمند است به خیر از ایران دولت اینجا اشتباه راهبردی میکنند مانع ورود ماشین نو و یا دست دوم کم عمر به کشور میشود این وضعیت مردم و بازار را به هم زده است

  • سعید
    0

    جوک خوبی بود.یعنی اگه قیمت دست خودروسازباشه.میادپایین.خودرو انحصاری است عزیزدل.

  • حقوق شهروندی
    0

    با سلام، قبل همین خودروسازان میگفتن برای حمایت تولید داخلی، واردات قطع بشه آنوقت ما شکوفا میشیم چنین کنیم چنان.... تنها جیزی که عاید شد قیمت ده برابری ماشین نتیحه بود. حالا مدل دیگه ای رو میگن قیمت گذاری ما بکمیم..‌ آنوقت فکر کنم ۲۰ سال هیچی نخوریم پراید گیر ما بیاد.. تنها راه حل واردات ماشین حتی دست دوم ۲۰ ساله

  • Ali
    0

    زمانی خودرو قیمت واقعی خود را خواهد داشت که سیاستهای داخلی و خارجی تغییر کند و بر اساس منافع ملی باشد علت اصلی افزایش قیمت خودرو سکه طلا و ارزهای خارجی از جمله دلار ترس مردم از کم شدن ارزش پول ریالی شأن است چرا تا سه سال قبل این همه تقاضا برای خرید خودرو نبود بسیاری از افراد متقاضی خودرو کسانی هستند که صرفاً برای سود اقدام به خرید میکنند و مصرف کننده نیستند یکی از تغییرات سیاست داخلی از انحصار خارج کردن تولید و واردات خودرو است که فضا را رقابتی کرده و باعث رشد خودروسازی کشور نیز خواهد شد البته با یک سیاست درست

  • ابلی
    0

    تنها راه حل رو درست میگن ایشون خودشون باید آزاد باشن قیمت رو تعیین کنند همانطور که مردم هم آزاد باشن هر ماشینی که خواستن سوار شن یعنی واردات رو رو هم آزاد کنند البته بدون حقوق گمرکی یا با حداقل حقوق گمرکی نه اینکه شما به مردم بگی هیچ انتخابی ندارین همینه که ما میدیم به هر قیمتی که ما میگیم

  • م
    0

    وقتی که مردم توهین خودروسازان ونهادهای قیمت گذاری به شعورشون رو درک کنن ودیگه این آشغالها رو با این قیمت های نجومی نخرن،آخه پرایدبه قیمت بنز با کدوم عقل ومنطق سازگاره،یه ذره وجدان داشته باشید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها