گسل مشاء - فشم؛ خطری بزرگ بیخ گوش پایتخت/ زلزله به کدام مناطق تهران بیشتر آسیب می زند؟

انباشت انرژی حاصل از حرکت صفحات زمین و عدم لرزش و تخلیه انرژی توسط گسل می تواند زمین لرزه ای بزرگ با قدرت بالای 6 یا 7 ریشتر ایجاد کند و از این جهت، باید خطر گسل مشاء را جدی گرفت.

گسل مشاء - فشم؛ خطری بزرگ بیخ گوش پایتخت/ زلزله به کدام مناطق تهران بیشتر آسیب می زند؟

به گزارش خبر فوری، دو زلزلۀ متوالی 3 و 4 ریشتری در تهران بسیاری را نگران کرده است. این لرزش ها مربوط به فعال شدن گسل مشاء – فشم در شمال تهران است. این گسل یکی از اصلی ترین گسل های تهران است که فعال بوده و بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران نگران لرزش های احتمالی آن هستند (اینجا بخوانید).

نگرانی در مورد گسل مشاء – فشم از چند سال پیش زیاد شد. زلزلۀ 5 ریشتری سال 1399 دماوند بسیاری از تهرانی را نگران کرد. منشاء آن زلزله هم گسل مشاء – فشم بود. در همان زمان، تحلیلگران از خطرناک بودن این گسل و افزایش فعالیتش گفتند. این خطر و نگرانی با لرزش های روز قبل، تشدید شده اما همچنان بسیاری از مسئولین در خواب هستند و سعی ندارند حداقل از طریق ابزارهای مخصوص تشخیصی، حرکات و فعالیت های این گسل را شناسایی و ثبت کنند (دربارۀ علائم و نشانه های زلزله اینجا بخوانید).

چرا باید نگران گسل مشاء – فشم بود؟

گسل 2

اما چرا فعالیت گسل مشاء – فشم خطرناک و نگران کننده است؟ موقعیت این گسل، نحوۀ فعالیتش و سابقه و تاریخ آن نشان می دهد که باید نگران این گسل شمالی بود.

تهران شهر گسل ها است. گسل های فیروزکوه، شمال تهران، شمال و جنوب ری، رباط کریم، پیشوا، مره، مشاء و ... از جمله مهم ترین گسل های تهران و اطرافش هستند. در میان این گسل ها، دو گسل مشاء – فشم در شمال و ری در جنوب، خطرناک تر از باقی گسل ها هستند. در میان این دو گسل نیز، گسل مشاء – فشم خطرناک تر و نگران کننده تر است. بررسی های تاریخی نشان می دهد که این گسل هر چند صد سال فعال شده و یک زلزلۀ بزرگ به وجود آورده است. اما باید در نظر داشت که این گسل حدود 190 سال است که فعالیتی خطرناک و لرزش بالای 7 ریشتر نداشته است. آخرین زمین لرزۀ بزرگ تهران که در سال 1830 میلادی در دوران فتحعلیشاه قاجار به وقوع پیوسته و باعث خرابی های فراوان در لواسانات و دماوند و حتی خرابی بازار تهران شد به فعالیت این گسل ارتباط داشته است (دربارۀ این زمین لرزه اینجا بخوانید). گسل مشاء بعد از حادثۀ سال 1830 دیگر لرزش بالای 7 ریشتر نداشت. با این حال، چند بار حرکت کرده و لرزه های 5 ریشتری را به وجود آورده است. دو زلزلۀ سال 1309  و 1399 که هر دو 5 ریشتر بودند به گسل مشاء – فشم ارتباط داشته اند.

گسل 3

آنچه نگرانی ها را بیشتر کرده موقعیت گسل مشاء است. گسل مشاء – فشم یک گسل فشاری است که از شرق در نزدیکی شاهرود در استان استان سمنان شروع می ‌شود و تا غرب و نزدیکی آبیک در استان قزوین امتداد دارد. این گسل حدود ۲۰۰ تا ۴۰۰ کیلومتر طول دارد و از کمربندی بالای تهران نیز عبور می کند. پهنهٔ این گسل در نزدیکی منطقهٔ مشاء به بیش از ۱۰ متر می ‌رسد و به شدت بریده و پودر شده‌ است. این گسل سراسر دماوند و لواسانات را در برگرفته و از شمال فشم و شهر میگون در شمال تهران نیز عبور می کند. مرکز گسل مشاء به ‌رغم فعال بودن، در طول این سالیان، لرزشی را ثبت نکرده است. گروهی معتقدند این عدم لرزش همراه با فعالیت، به انباشت انرژی منجر شده و به اصطلاح، گسل مشاء را در حالت سکوت لرزه ‌ای ناشی از قفل‌ شدگی گسل قرار داده است. انباشت انرژی حاصل از حرکت صفحات زمین  و عدم لرزش و تخلیه انرژی توسط گسل می تواند  زمین لرزه ای بزرگ با قدرت بالای 6 یا 7 ریشتر ایجاد کند و از این جهت، باید خطر گسل مشاء را جدی گرفت.

مسالۀ دیگر که مربوط به گسل مشاء است، نزدیکی آن به گسل شمال تهران است. گسل شمال تهران در نزدیکی لواسان به گسل مشاء–فشم رسیده و این دو بعد از اتصال، به‌ صورت واحد به سمت شرق ادامه می‌ یابند. به همین دلیل، فعال شدن این گسل می تواند گسل شمال تهران را هم فعال کند.

 فعالیت گسل مشاء کدام مناطق تهران را بیشتر تهدید می کند؟

گسل 4

گسل مشاء مناطقی همچون نیاوران در شمال شرق تا برج‌ های منطقه 22 در غرب تهران را تحت تاثیر قرار می ‌دهد. بسیاری معتقدند گسل ری در صورت فعال شدن فاجعه مرگباری در تهران رقم می ‌زند چون مناطق جنوبی تهران را که بافت سنتی داشته و تراکم زیادی دارند، درگیر می کند. با این حال، نمی توان قاطعانه چنین نتیجه ای گرفت. گسل مشاء – فشم فعالیت بیشتری از گسل ری داشته و همین امر نگرانی ها را بیشتر کرده است. اگر لرزۀ گسل مشاء بیشتر از 7 ریشتر باشد، مناطق جنوبی تهران را هم درگیر خواهد کرد، همانطور که در زلزلۀ 1830 میلادی مناطق مرکزی و جنوبی تهران درگیر شده و حتی به بازار تهران نیز آسیب جدی وارد شد.

پروفسور بهرام عکاشه، پدر علم زلزله شناسی ایران مدتی پیش در یک مصاحبه اعلام کرد که چنانچه زلزلۀ مهیبی تهران را به لرزه درآورد مناطق ۱، ۲ و ۳ به دلیل حضور گسل‌ های شمال تهران و مشاء بیشترین آسیب را خواهند دید اما به طور کل، مناطق ۷، ۹،۱۲،۱۱ و ۱۷ به دلیل وجود بافت متراکم و فرسوده، بیشترین آسیب پذیری را در برابر زلزله دارند. استقرار گسل مشاء در مناطق شمالی پایتخت به این معنا نیست که جنوب تهران از آن مصون خواهد بود. چنانچه گسل مشاء فعال شود میزان خسارت برای بیشترمناطق شهری چیزی حدود ۱۰درصد است. البته منطقه ۱۲ به دلیل قرار گرفتن بازار بزرگ تهران و بافت بسیار فرسوده آن از این قاعده مستثنی است و در این منطقه نسبت خسارات معادل ۳۰درصد خواهد بود.

 

منبع: خبر فوری
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 23
  • خدا
    2

    مناطق با لواط بیشتر خرابی بیشتر

    نظرات شما -
    • 0

      تو از کجا این آمار و اطلاعات را به دست آوردی؟ مگر آمار لواط کاران در مناطق مختلف را در اختیار داری ؟ ! این آمارها را از کجات در میاری؟

  • هه
    1

    آدم فضایی‌ها اومده بشقاب پرنده حضور جن ها سیل میاد طوفان قرمز میاد و اراجیف دیگه الان هم زلزله
    حواسو پرت کن جیبو بزن

  • اسی چاکرت خان
    23

    خدا کنه بیاد تهران له شه تمام بودجه استانها ایران را میخورد

    نظرات شما -
    • ح.ن
      1

      بالای 7 / دو رقمیه نگران نباشید

    • ح.ن
      3

      ب 17:32:34 نگران نباش اومدنش حتمیه..... دیرو زود داره ولی سوختو سوز نداره مساوی=دورقمی

    • مهدی
      3

      کدام بودجه!! چه گلی مسئولین خواب کشور به سر تهران زدند... این طور صحبت نکنید و مرگ هموطن خود را نخواهید.. باید به انسانیت شما شک کرد

  • ناشناس
    4

    اسی،وقت کردی برو اکابر یه زره سواد بخون!بودجه هر استان از مالیات همون استان تامین میشه،در مورد تهران هم همینطوره با این تفاوت که کل ایران بطورفصلی ساکن و میهمان تهران هستند و از مالیات پرداختی تهرانیها استفاده مبکنند

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      جمعيت استان تهران تقريباً يك چهارم كل ايرانه ولي بالاي شصت در صد وام هاي بانكي مربوط به تهرانه بعدش اصفهان

  • ناشناس
    5

    امیدوارم تقاص خون های ناحق ریخته شده به زودی با زلزله از ستمگران زمان و مردم ظالم پرور گرفته خواهد شدظلم پایدار نیست

    نظرات شما -
    • ناشناس
      3

      با دعای گربه سیاه بارون نمیاد خونهای به ریخته شده ؟ کدوم خون ها مردم تهران خون کسی رو ریختند ما خبر نداریم ؟؟؟

    • امیر ب ناشناس
      1

      ناشناس ماهی 15 میلیون حقوق مفت میگیری این حرفارو میزنی

  • ناشناس
    1

    یک کمی خاک بیارند بریزند توی این کسل و پر کنند

  • ناشناس
    1

    مفت خورهایی که در برج های چند ده میلیاردی ساکن هستند، درموقع زلزله بدونند که خونه 1 میلیاردی فرقی با اون نخواهد داشت و فرو خواهد ریخت چون اون خونه ها هم استاندارد زلزله نیستند و فقط برای چاپیدن مفت خورها ساخته شده.فقط ظاهرشون خوشکل هست ولی سازه شون درپیت هست

  • ناشناس
    0

    داشتم محتوییات روبیکا میدیدم چقدر حال بهم زنه

  • ناشناس
    1

    برو بابا دلت خوش انسانیت خیلی وقت از بین رفته

  • ناشناس
    0

    چراغ ظلم ظالم تا دم محشر نمی سوزد/اگر سوزد شبی سوزد شبی دیگر نمیسوزد

  • ناشناس
    0

    آخی بدبخ تهرونیا

  • ناشناس
    0

    اونهایی که میتونن، تهران رو ول کنند، برن ساکن استان های دیگر بشن....

  • حقگو
    0

    انگار نفرین کرده اند این خاک را اجداد ما سیل و فقر و زلزله و گرانی و غم و اندوه و خشکسالی و جنگ و ... چرا ؟؟؟؟؟؟ (5 نمره)
    الف: کفران نعمت در پنجاه سال پیش ب: بی حجابی پ: اختلاس و دزدی مسئولین ت:دادن پست و مقام به سهمیه ها و کوپنی ها ج: امریکا
    ه: روسیه خ: چین
    گزینه های صحیح را ذکر بفرمایید هر گزینه صحیح یک نمره

  • ناشناس
    0

    احسنت

  • ناشناس
    0

    پیامها رو که خواندم دیدم چقدر تعداد جانوران انسان نما با کوهی از عقده و حسادت و بدجنسی و روانی بودن محض تو این کشور وجود داره که تازه مشت نمونه خروار است !!! بنظر من وجود همچین جانورانی خیلی خطرناک تر از زلزله و بقیه حوادث مترقبه و غیر مترقبه هست که البته ضرر و زیان اصلی رو به جسم و روح و مال و عزیزان خودشون میزنند !!!! از صمیم قلب ازتون خواهش میکنم برید خودتون رو درمان کنید ، بیشتر برای خودتون خوبه ها ، این همه روانشناس و مشاور پس برای چیه ؟!

  • تهران قلب ایرانی
    1

    تهران سرآمد همه ی پایتخت دنیا با مردمان خوبش ... ! ان شاالله که استوار بمونه و ما هم سالی یه بار با مسافرت به تهران و از تهران گردی لذت ببرییم.
    تهران بزرگ ♡ = ایران بزرگ♡

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها