گواهی امضای دیجیتال چیست؟

گواهی‌ امضای دیجیتال، به نوعی معادل دیجیتالی (فرمت الکترونیکی) گواهی‌های فیزیکی یا کاغذی هستند.

گواهی امضای دیجیتال چیست؟

برای مثال گواهی‌های فیزیکی مانند گواهینامه رانندگی، گذرنامه یا کارت ملی، شناسه هویت افراد در تعاملات غیرالکترونیکی محسوب می‌شوند. در مقابل گواهی امضای دیجیتال شناسه‌ای برای تائید هویت افراد در تعاملات الکترونیکی هستند.

در واقع این گواهی‌ها به عنوان مدرک هویت یک فرد برای یک هدف خاص عمل می‌کنند. به عنوان مثال، گواهینامه رانندگی تائید کننده هویت فردی است که به طور قانونی می تواند در یک کشور خاص رانندگی کند. به همین ترتیب، گواهی دیجیتال می تواند به صورت الکترونیکی برای اثبات هویت فرد و دسترسی او به اطلاعات یا خدمات در اینترنت یا امضای اسناد خاصی به صورت دیجیتال ارائه شود.

چرا به گواهی امضای دیجیتال نیاز داریم؟

سازمان‌ها و افرادی که در فضای الکترونیکی به تعامل می‌پردازند معمولا نیازمند استفاده از امضای آنلاین هستند ، گواهی این نوع امضا کمک می‌کند هویت فرد امضا کننده به صورت الکترونیکی احراز گردد. در واقع گواهی امضای دیجیتال با ایجاد اطمینان از حفظ حریم خصوصی اطلاعات مبادله شده، سطح بالایی از امنیت را برای تراکنش‌های آنلاین فراهم می‌کند. علاوه بر این به منظور این که تراکنش‌ها و قراردادها و سایر تعاملات نیازمند به استفاده از این شکل از امضا ، در فضای الکترونیکی از پشتوانه حقوقی بهرمند گردند، باید از گواهی آن استفاده شود.

انواع گواهی امضای دیجیتال

نوع اول : در مورد اسناد تجاری قانونی نمی‌توان از این نوع استفاده کرد ، زیرا فقط بر اساس شناسه ایمیل و نام کاربری تأیید اعتبار شده‌اند. در واقع امضاهای نوع اول پایه ای از سطح امنیت را فراهم می‌آورند و در محیط‌هایی که ریسک به خطر افتادن داده‌ها کمتر است استفاده می‌شوند.

نوع دوم : اغلب برای بایگانی الکترونیکی اسناد مالیاتی، از جمله اظهارنامه مالیات بر درآمد و اظهارنامه مالیات کالا و خدمات استفاده می‌شود. نوع دوم امضا هویت امضاکننده را درمقابل یک پایگاه داده از پیش بررسی شده تصدیق می‌کند. امضا دیجیتال نوع دوم در محیط‌هایی استفاده می‌شود که احتمال به خطر افتادن داده‌ها متوسط است .

نوع سوم : بالاترین سطح امضای دیجیتال، امضا‌های نوع سوم هستند ، در این نوع لازم است شخص یا سازمان مربوطه نزد مرجع صدور گواهی حاضر شوند تا هویت شان قبل از امضا تائید شود. امضای دیجیتال نوع سوم برای مزایده‌های الکترونیکی، مناقصه‌های الکترونیکی، بلیط‌های الکترونیکی، تشکیل پرونده‌های دادگاه و در محیط‌های دیگری که تهدید داده‌ها یا پیامدهای نقص امنیتی زیاد است استفاده می شود.

مدت اعتبار گواهی امضای دیجیتال چه مقدار است ؟

مراجع صدور گواهی، مجاز به صدور گواهی امضای دیجیتال با اعتبار یک یا دو سال هستند. برای تمدید گواهی لازم است ظرف هفت روز قبل از انقضا مدت آن اقدام شود. در غیر این صورت دارنده باید برای گواهی جدید درخواست کند.

منبع: وینداد
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها