نحوه تایید سلامت واکسن‌ها در کشور/ ۱۰۰ میلیون دلار برای تولید ۲ واکسن

رییس اداره بیولوژیک سازمان غذا و دارو گفت: از اردیبهشت ماه سال ۹۰ سازمان بهداشت جهانی تایید کرد که ما اثرگذاری لازم برای نظارت در حوزه واکسن‌ها و داروهای بیولوژیک را دارا هستیم و این تاییدیه همچنان به قوت خود باقی است.

نحوه تایید سلامت واکسن‌ها در کشور/ ۱۰۰ میلیون دلار برای تولید ۲ واکسن

دکتر واشقانی درباره فرآیند تایید و توزیع واکسن‌ها در کشور، گفت: طبق قاعده‌ای که در دنیا وجود دارد، فرآورده‌های بیولوژیک به چند دلیل بسیار حساسند؛ یکی از دلایلش این است که منبع تولید این فرآورده‌ها معمولا موجود زنده است و به همین دلیل همیشه احتمال انتقال یکسری از عفونت‌ها و بیماری‌ها از طریق این فرآورده‌ها وجود دارد. بنابراین مساله سلامت آنها از اهمیت زیادی برخوردار است. دلیل دیگر حساس بودن این فرآورده‌ها هم این است که معمولا ساختار پروتئینی پیچیده‌ای دارند که نسبت به شرایط محیطی بسیار حساس است و فرآیند تولید و کنترل این داروها هم خاص و پیچیده است.

وی با بیان اینکه معمولا برای اینکه بتوانیم این فرآورده‌ها را تولید و کنترل کنیم به تکنولوژی‌های پیچیده‌ای نیاز داریم، افزود: منظور از کنترل این است که وقتی یک فرآورده‌ای را تولید کردیم، آن را ارزیابی ‌کنیم تا ببینم این فرآورده همان چیزی که می‌خواستیم، هست یا خیر. مساله دیگری که به صورت ویژه‌تر در حوزه واکسن‌ها حائز اهمیت است، گروه‌هایی‌ست که از این فرآورده‌ها استفاده می‌کنند؛ چراکه واکسن‌ها را افراد سالم استفاده می‌کنند. وقتی فردی واکسنی را تزریق می‌کند، معمولا مشکل خاصی ندارد و واکسن را به این امید استفاده می‌کند که برایش مشکلی ایجاد نشده و ایمنی ایجاد شود تا از بروز مشکلات عفونی جلوگیری شود.

واشقانی ادامه داد: نکته مهم دیگر در حوزه واکسن‌ها این است که معمولا افرادی این واکسن‌ها را استفاده می‌کنند که سیستم ایمنی‌شان به طور کامل تکامل پیدا نکرده باشد که مثال مشخص این افراد، کودکان هستند. باید توجه کرد که اولین فرآورده دارویی که هر انسان به صورت عمومی دریافت می‌کند، واکسن است؛ یعنی به محض اینکه کودکی متولد ‌شود، تزریق واکسن در او انجام خواهد شد. این موضوع نشان می‌دهد که چقدر باید برای فرآورده‌های ویژه‌ای چون واکسن، اهمیت ویژه قائل شویم.

حساسیت ویژه در بررسی واکسن‌ها

وی با بیان اینکه ما معمولا با حساسیت خاصی فرآورده‌های بیولوژیک و واکسن‌ها را بررسی می‌کنیم، اظهار کرد: به‌طوریکه گاهی اوقات این موضوع شکل وسواس به خودش می‌گیرد. زیرا باید در این زمینه با احتیاط عمل کرده و همه ابعاد را در نظر بگیرم تا مطمئن شویم که اولا یک دارو و فرآورده از سلامت لازم برخوردار بوده و بعد هم اثربخشی و کیفیت لازم را داشته باشد

تایید استانداردهای ایران برای نظارت بر واکسن‌ها از سوی WHO

رییس اداره بیولوژیک سازمان غذا و دارو با بیان اینکه از سازمان بهداشت جهانی درخواست کردیم تا سیستم نظارتی ما را در حوزه فرآورده‌های بیولوژیک بررسی کند، گفت: بر همین اساس از می ۲۰۱۰ یعنی اردیبهشت ماه سال ۹۰، سازمان بهداشت جهانی تایید کرد که ما اثرگذاری لازم را برای نظارت در حوزه واکسن‌ها و داروهای بیولوژیک دارا هستیم و این تاییدیه همچنان به قوت خودش باقی است. بنابراین سیستم نظارتی ما مورد تایید سازمان بهداشت جهانی است. حال برای انجام اقدامات نظارتی‌مان به ابزار نیازمندیم که این ابزارها همان دستورالعمل‌ها و راهنماهایی هستند که سازمان‌هایی مانند WHO در اختیار ما قرار داده‌اند.

وضعیت واکسن‌ها خوب است

واشقانی با تاکید بر اینکه خدا را شکر وضعیت کشور در زمینه واکسن‌ها خوب است، گفت: در معاونت بهداشتی وزارت بهداشت، مرکزی با عنوان مدیریت بیماری‌ها وجود دارد که وظیفه‌اش این است که تعیین کند کدام واکسن‌ها باید در طرح اجباری واکسیناسیون کشوری باشند. همچنین یک کمیته تعیین استراتژی داریم که مشخص می‌کند کدام واکسن‌ها باید در برنامه واکسیناسیون کشوری قرار گیرند.

اختصاص ۱۰۰ میلیون دلاری برای تولید ۲ واکسن

وی با بیان اینکه البته علاوه بر بحث‌های تامین واکسن، بحث منابع مالی آن هم مطرح هست، افزود: برای دو واکسن پنومکوک و روتاویروس، مجلس شورای اسلامی ۱۰۰ میلیون دلار اختصاص داده‌ تا این واکسن‌ها در کشور تولید شوند و این مبلغ برای تولید واکسن اختصاص داده شده است.

رییس اداره بیولوژیک سازمان غذا و دارو با بیان اینکه در عین حال بخشی از واکسن‌های ما واکسن‌های تولید داخل هستند، گفت: اگر واکسنی تولید داخل باشد، سراغ واردات آن نمی‌رویم و اولویت‌مان با واکسن‌های تولید داخل است؛ چراکه واکسن از اقلام استراتژیکی است که سازمان بهداشت جهانی هم توصیه کرده که بهتر است به صورت داخلی در کشورها تولید شود.

منبع: ایسنا

10

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها