رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در دوره دهم:

احیای برجام به جنگ اوکراین فروخته شد/ عملکرد دولت رئیسی در این جنگ، بی خاصیت ترین عملکرد تاریخ دیپلماسی ایران/ تمام توییت های اولیانوف مبنی بر اینکه به زودی توافق در وین حاصل می شود، دروغ بود

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در دوره دهم گفت: با آغاز جنگ در اوکراین، روسیه برای موازنه سازی علاوه بر ورود به خاک اوکراین تمام برگ های دیگر من جمله پرونده مذاکرات هسته‌ای در وین را هم در راستای منافع خود به کار خواهد گرفت.

احیای برجام به جنگ اوکراین فروخته شد/ عملکرد دولت رئیسی در این جنگ، بی خاصیت ترین عملکرد تاریخ دیپلماسی ایران/ تمام توییت های اولیانوف مبنی بر اینکه به زودی توافق در وین حاصل می شود، دروغ بود

حشمت الله فلاحت پیشه در گفت وگویی  پیرامون تاثیر مخرب تداوم و تشدید جنگ در اوکراین بر مذاکرات وین تاکید داشت که اگر چه من نسبت به سایه سنگین آغاز جنگ اوکراین بر مذاکرات وین بدبینم، اما در همین شرایط باز هم اعتقاد دارم آغاز جنگ در اوکراین توسط پوتین این آمادگی و پذیرش مضاعف را در طرف های اروپایی و آمریکا ایجاد کرده است که مذاکره بر سر پرونده فعالیت‌های هسته‌ای ایران هرچه زودتر به نتیجه برسد تا از یک طرف ایران بیش از پیش در زمین روسیه بازی نکند. دوما نفوذ مسکو در مذاکرات وین به پایان برسد و مهمتر از آن پرونده بسیار حساس و چالش برانگیز توان هسته‌ای ایران هرچه زودتر حل و فصل شود تا به تبعش انباشت چالش ها برای آمریکا و اروپا شکل نگیرد. از طرف دیگر اگر اروپا و آمریکایی‌ها هرچه زودتر مذاکرات وین را به نتیجه برسانند می‌توانند تمرکز بیشتری روی جنگ اوکراین و مقابله با روسیه داشته باشند. 

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه طی یک سخنرانی تلویزیونی در ساعت ۵:۵۵ صبح دیروز پنج شنبه به وقت مسکو از آغاز تجاوز نظامی این کشور به منطقه دونباس واقع در شرق اوکراین خبر داد که حکایت از آغاز رسمی جنگ روسیه در خاک اوکراین داشت؛ جنگی که در کمتر از ۲۴ ساعت به بیشتر مناطق اوکراین حتی تا کیف هم تسری پیدا کرد. در این بین علاوه بر تاثیرات مخرب تجاوز روسیه به خاک اوکراین در ابعاد مختلف نکته ای که در این جنگ برای ایران از اهمیت به سزایی برخوردار است به تاثیر تداوم و تشدید آن بر مذاکرات هسته‌ای باز می گردد. لذا باید پرسید که آیا جنگ اوکراین باعث بن بست و شکست در مذاکرات وین، احیای برجام و لغو تحریم ها خواهد شد؟ پاسخ به این سوال، محور گفت‌وگو با حشمت الله فلاحت پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در دوره دهم و تحلیلگر ارشد مسائل بین‌الملل است که در ادامه از نظر می گذرانید:

سرانجام پس از ماه ها گمانه زنی رسانه ای و خبری و تحلیل های کارشناسی از صبح پنج شنبه تجاوز رسمی نظامی گسترده روسیه به خاک اوکراین، آن هم بعد سه روز از به رسمیت شناختن دو منطقه لوهانسک و دونتسک در شرق این کشور توسط کرملین آغاز شد. فارغ از تاثیرات ریز و درشت شروع این تجاوز روس ها بر مناسبات اقتصادی، تجاری، امنیتی، دفاعی و ... اگر به صورت خاص روی تحولات دیپلماتیک و به ویژه مذاکرت وین تمرکز کنیم آیا تداوم تشدید جنگ اوکراین مذاکرات وین را به بن بست می کشاند؟ 

شما به تاثیرات ریزودرشت شروع جنگ اوکراین توسط روسیه اشاره داشتید. خوب بی شک نمی‌توان بدون بررسی این تاثیرات جهانی تنها به مسئله مذاکرات وین بسنده کرد. چون آغاز جنگ نظامی در اوکراین توسط روسیه تاثیراتی در ابعاد جهانی دارد. بنابراین در گام اول باید آثار و تبعات جهانی این تجاوز روسیه بررسی شود و بعد از آن آثار موضوعی در عرصه‌های مختلف مانند پرونده مذاکرات وین مورد واکاوی قرار گیرد. ببینید من چندین بار در مصاحبه با رسانه‌های مختلف من جمله در گفت وگو با شما عنوان کردم که کاش مذاکرات هسته ای در وین به موضوع اوکراین فروخته نمی شد.

یعنی شما معتقدید امکان دارد احیای برجام وجه المصالحه جنگ اوکراین شود؟

من بارها عنوان کرده ام که کاش زودتر از اینها مذاکرات وین به نتیجه می رسید تا امروز نگران وقوع جنگ در اوکراین و تاثیرات مخرب آن بر مسائل مختلف به خصوص مذاکرات هسته‌ای نبودیم. چون با آغاز جنگ در اوکراین، روسیه برای موازنه سازی علاوه بر ورود به خاک اوکراین تمام برگ های دیگر من جمله پرونده مذاکرات هسته‌ای در وین را هم در راستای منافع خود به کار خواهد گرفت تا این موازنه سازی انجام شود. بنابراین من معتقدم مذاکرات وین می‌تواند به شدت تحت الشعاع آغاز جنگ در اوکراین قرار گیرد. حال اینکه در ادامه، جنگ اوکراین با چه شدتی تداوم پیدا کند به همان میزان مذاکرات وین هم تحت الشعاع این امر قرار خواهد گرفت. لذا در این بین تنها کشوری که بازنده است تنها ایران خواهد بود.

چرا؟

چون روسیه به خوبی از قبل می دانست در صورت موفقیت مذاکرات وین، احیای برجام و لغو تحریم ها ایران می تواند در کمترین زمان به پتانسیل بالایی برای صادرات نفت و گاز به اروپا و دیگر کشورها بدل شود. لذا مسکو عملاً سعی کرد مذاکرات وین را از طرف جمهوری اسلامی ایران به دست بگیرد. در این بین متاسفانه و صد افسوس دولت رئیسی و باقری کنی هم به طور کامل مدیریت مذاکرات را به روس ها سپردند تا عملا فضای مناسبی برای کرملین شکل بگیرد که اهداف و منافع خود را در وین پیش ببرد و نتیجه آن این است که تا امروز برجام و مذاکرات وین به نتیجه نرسید تا این مذاکرات به عنوان یک کارت برنده در اختیار روسیه قرار بگیرد. از دیروز پنج شنبه هم که پوتین جنگ در اوکراین را آغاز کرد یقین بدانید که کرملین نگاه دیگری به مذاکرات وین خواهد داشت.

چه نگاهی؟

همان طور که گفتم اگر قبل از جنگ اوکراین برجام به نتیجه می‌رسید و تحریم‌ها لغو می شد ایران در وضعیتی که نفت به بالای ۱۰۰ دلار رسیده است می‌توانست جایگاه خود را در بازار جهانی نفت و انرژی بازیابی کند و این مسئله هیچ گاه به سود روسیه نیست. چون ایران می توانست یک گزینه جدی برای صادرات گاز مایع به اروپا باشد. اما متاسفانه همانگونه که بارها و بارها در طول ۴۳ سال گذشته شاهد بودیم مقامات جمهوری اسلامی ایران نسبت به تحولات جهانی غافلگیر شده است در جنگ اوکراین هم این غافلگیری به شدت مشهود بود. آن هم در شرایطی که بسیاری از کارشناسان داخلی و جهانی از آغاز جنگ و تجاوز روسیه به اوکراین از هفته‌ها و ماه‌ها قبل هشدارهای لازم را داده بودند. اما در این بین متاسفانه این کارشناسان توسط رسانه های معلوم الحال در داخل ایران که وابستگی جدی به روسیه و چین دارند با اتهام، توهین، افتراء و تهدید همراه شدند.

به عبارت غافلگیری تهران اشاره داشتید. این گزاره را قدری کالبدشکافی کنیم. مشخصا جمهوری اسلامی در جنگ اوکراین چگونه غافلگیر شد؟

موضع گیری دولت سید ابراهیم رئیسی و به خصوص وزارت امور خارجه در قبال تحولات اکراین یکی از بی خاصیت ترین و بی ارزش ترین موضع گیری های طول تاریخ دیپلماسی ایران است.

به چه دلیل این اعتقاد را دارید؟

چون این موضع گیری هایی که مقامات جهوری اسلامی طی ۲۴ ساعت گذشته که از آغاز جنگ اوکراین می گذرد اتخاذ کرده اند با یک انفعال، وابستگی و سرسپردگی شدید ایران به روسیه همراه بود. وابستگی جمهوری اسلامی به روسیه تا آنجا بود که دولت رئیسی و حاکمیت در ایران دورغ ها و تزویر پوتین و لاوروف مبنی بر عدم حمله نظامی به اوکراین را باور کردند. لذا جمهوری اسلامی هیچ کاری برای خارج کردن اتباع ایرانی در اوکراین نکرد و دولت و وزارت امور خارجه امروز در کمال استیصال و درماندگی و با دستپاچگی با فرستادن هواپیما به دنبال بازگرداندن اتباع خود هم در بحبوحه جنگ است. در صورتی که بسیاری از کشورها از روزها و هفته ها پیش با تذکرات جدی تمام اتباع خود را از اوکراین فراخواندند. این نتیجه وابستگی و سرسپردگی جمهوری اسلامی ایران به روسیه است. لذا این سرسپردگی تهران به کرملین یعنی افتادن جمهوری اسلامی ایران در دام جنگ های بی پایان و چالش های بی انتهایی که مدیریت آن در دست روسیه است و در این بین جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از خاکریزها و برگ های برنده روسیه عمل خواهد کرد.  

جناب فلاحت پیشه از تاثیرات جنگ اوکراین در مقیاس جهانی یاد کردید. مشخصا این تاثیرات در چه ابعادی خود را نشان می دهد؟

اولین بُعدش به احیای آنارشیسم جهانی باز می گردد. چون با وجود آنکه تا زمان الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه طی ۷۰ سال اخیر هیچ مرزی در اروپا تغییر پیدا نکرده بود، اما من معتقدم آنچه که از دیروز پنجشنبه در اوکراین می‌گذرد بسیار متفاوت از مسئله شبه جزیره کریمه است. چون اوکراین، اولین تجاوز نظامی روسیه به کل خاک یک کشور برای اشغال کام آن با هدف چند پاره کردن یک دولت - ملت است. یعنی معتقدم روسیه بعد از نابود کردن زیرساخت‌های نظامی، دفاعی، امنیتی و اقتصادی اوکراین سعی خواهد کرد که ساختار سیاسی اوکراین را هم در مسیر مدنظر خود تعریف کند. یک حکومت سیاسی کاملاً وابسته به کرملین تا دیگر روسیه نگران نفوذ مجدد اروپا، ناتو یا آمریکا در خاک این کشور علیه خود نباشد. پس اگر در سناریوی بعد از اشغال اوکراین توسط روسیه، الحاق کامل این کشور به خاک روسیه شکل نگیرد حداقل وابستگی سیاسی و دیپلماتیک کیف به کرملین در دستور کار پوتین خواهد بود. این سیستمی است که بسیاری از دیکتاتورها آن را در پیش می گیرند و پوتین هم در قامت هیتلر جدید و مدرن جامعه جهانی این مدل را پیاده می کند. به واقع روسیه به دنبال شبیه سازی مدل ژاپنی بعد از جنگ جهانی دوم در اوکراین است. یعنی اوکراین کاملاً وابسته و بدون ارتش و قدرت نظامی قابل توجه. در این مدل یک سامانه انتظامی برای مدیریت داخلی اوکراین توسط روس ها شکل می گیرد که تحت قیمومیت مسکو عمل می کندو  به دنبال آن روسیه با بهانه مقابله با نفوذ ناتو و آمریکا در خاک اکراین پایگاه های نظامی را در کل خاک این کشور ایجاد خواهد کرد و این یک روند بی پایان است که روسیه در ادامه می‌تواند آن را به کشورهایی مانند استونی، لتونی و ... تعمیر دهد. از این منظر جنگ اوکراین سرفصل جدیدی در شروع آنارشیسم جهانی است.

آینده ای که روس ها برای ایران رغم بزنند به هیچ وجه با توسعه، پیشرفت، آبادانی، صلح، ثبات و امنیت همراه نخواهد بود. چون روسیه، جمهوری اسلامی را یک خاکریز برای توسعه نفوذ در برابر غرب تصور می‌کند از این منظر روسیه هیچگاه به دنبال ایرانی قوی، قدرتمند و پیشرفته نیست

به چه دلیلی جنگ اوکراین می تواند شروعی بر آنارشیسم جهانی باشد. مسئله صرفا به تداوم تنش و جنگ باز می گردد یا دلایل دیگری برای وقوع این آنارشیسم متصورید؟

مسئله صرفا تداوم درگیری و جنگ نیست. ببینید از این به بعد چیزی به نام حقوق بین‌المللی و پیروی از مقررات سازمان‌های جهانی در راستای منافع ملی مشروعیت خود را از دست خواهد داد و کشورها بنا به اهداف خود حاضر به نادیده گرفتن این قوانین و حقوق بین الملل خواهند بود که در ادامه وقوع جنگ های جدید را به دنبال دارد و این نقطه عطفی در آغاز آنارشیسم جهانی است. اگر به سوال قبلی شما پیرامون تاثیرات جنگ اوکراین در مقیاس جهانی بازگردیم نکته مهم دیگر این است که از این به بعد شاهد رشد قارچ‌گونه رهبران دیکتاتور و اقتدارگرا در تمام کشور های جهان خواهیم بود؛ رهبرانی که با مواضع پوپولیستی سعی در ایجاد یک حکومت اقتدارگرا، توتالیتر و دیکتاتور دارند که تحت عنوان مقابله با تهدید های جهانی به دنبال مشروعیت بخشی به حکومت و اقدامات سرکوب گرایانه و تجاوزکارانه خود خواهند بود و در این بین جهان نیز با جنگ های جدید و مسابقات تسلیحاتی مواجه خواهد شد. ضمنا باید گفت که قطعاً بعد از جنگ اوکراین دور جدیدی از جنگ سرد در ابعاد جهانی به وجود خواهد آمد که دامنه آن علاوه بر اروپا می‌تواند به آسیا، آفریقا و کل دنیا کشیده شود. با توجه به مجموعه همین دلایل است که معتقدم باید مذاکرات وین قبل از بحرانی شدن پرونده اوکراین به نتیجه می رسید تا در این شرایط که نفت به بالای ۱۰۵ دلار رسیده است بیشترین سود آن نصیب کشور می شد. 

حال به باور شما بن‌بست کامل مذاکرات وین در سایه آغاز جنگ اوکراین تا چه حد جدی است؟

اگر چه من نسبت به سایه سنگین آغاز جنگ اوکراین بر مذاکرات وین بدبینم، اما در همین شرایط باز هم اعتقاد دارم آغاز جنگ در اوکراین توسط پوتین این آمادگی و پذیرش مضاعف را در طرف های اروپایی و آمریکا ایجاد کرده است که مذاکره بر سر پرونده فعالیت‌های هسته‌ای ایران هرچه زودتر به نتیجه برسد تا از یک طرف ایران بیش از پیش در زمین روسیه بازی نکند. دوما نفوذ مسکو در مذاکرات وین به پایان برسد و مهمتر از آن پرونده بسیار حساس و چالش برانگیز توان هسته‌ای ایران هرچه زودتر حل و فصل شود تا به تبعش انباشت چالش ها برای آمریکا و اروپا شکل نگیرد. از طرف دیگر اگر اروپا و آمریکایی‌ها هرچه زودتر مذاکرات وین را به نتیجه برسانند می‌توانند تمرکز بیشتری روی جنگ اوکراین و مقابله با روسیه داشته باشند. 

در این بین سوالی که ذهن را درگیر می‌کند این است که ذیل تحلیل قبلی شما آیا با آغاز جنگ اوکراین، روسیه اجازه خواهد داد اروپا و آمریکا مذاکرات وین را هر چه زودتر به نتیجه برسانند که تمرکز جدی تری روی اوکراین داشته باشند. مضافا تا همین جای کار هم که تنها ۲۴ ساعت از جنگ اوکراین گذشته است نشان می دهد این جنگ متفاوت از الحاق شبه جزیره کریمه و یا اقدامات روسیه در اوستیا و آبخازیا در گرجستان است. چون روسیه تجاوز تام و تمام به خاک اوکراین را عملیاتی کرد و در عین حال تمام زیرساخت های این کشور را نابود کرد. بنابراین جنگ اوکراین، چه به الحاق لوهانسک، دونتسک، دونباس و دیگر مناطق شرقی اوکراین بینجامد یا اینکه پوتین با اشغال کل این کشور سودای الحاق کامل آن را به خاک روسیه در سر داشته باشد عملاً تا همین جا گسل بی سابقه ای بین مسکو با غرب به وجود آمده که شدیدتر از دوران جنگ سرد است. حال در این گسل توان اروپا و آمریکا برای به نتیجه رساندن مذاکرات وین بیشتر خواهد بود یا روز روسیه برای ایجاد بن بست در وین؟

به سوال بسیار مهمی اشاره کردید. اجازه دهید در این رابطه قدری صریح تر سخن بگویم. در این راستا تمام توییت های اولیانوف مبنی بر اینکه به زودی توافق در وین حاصل می شود دروغ بود و در عین حال  تمام ادعاها و مواضع پوتین و لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه هم در خصوص توهم بودن حمله روسیه به اوکراین یک تزویر روسی بود. یعنی روسیه در هر دو مسئله به جهان دروغ گفتند. اما نکته اینجاست که این این دو دروغ به هم وابسته بودند. 

چگونه این دو دروغ به هم ارتباط دارند؟

ببینید روسیه سعی می کرد با دروغ در مذاکرات وین و بحران اوکراین به طور همزمان هر دو پرونده را در جهت منافع ملی خود پیش ببرد. یعنی با این دروغ های اولیانوف عملا روسیه به دنبال مدیریت مذاکرات وین با هدف به بن بست کشاندن گفت وگوها، ایجاد چالش در احیای برجام و عدم لغو تحریم‌ها بود و از آن طرف پوتین هم با دروغ های خود در بحران اوکراین سعی کرد از یک طرف چهره ای دیپلماتیک از خود نشان دهد و در لایه‌های پنهان با اعزام نیروهای گسترده نظامی در کنار مرزهای اوکراین عملاً منافع خود را با حمله و تجاوز نظامی به این کشور محقق کند. بنابراین اگر امروز، هم به تحولات اوکراین و هم به مذاکرات وین نگاه کنیم می بینیم که هر دو مسئله در راستای منافع روسیه پیش رفتنند. متاسفانه نگاه غلط دولت دولت رئیسی و ضعف باقری کنی در پیشبرد مذاکرات با سپردن گفت وگوها به اولیانوف باعث شد که فضا به طور جدی در اختیار روس ها قرار بگیرد. پس جمهوری اسلامی ایران، چه خودآگاه و چه ناخودآگاه در زمین روسیه بازی کرده و می‌کند، آن هم در شرایطی که تجربه تاریخی از گذشته تا به حال نشان داده است که بازی کردن در زمینه روسیه هیچ گاه هیچ منفعتی برای ایران به دنبال نداشته است.

واقعیت امر آن است که آینده ای که روس ها برای ایران رغم بزنند به هیچ وجه با توسعه، پیشرفت، آبادانی، صلح، ثبات و امنیت همراه نخواهد بود. چون روسیه، جمهوری اسلامی را یک خاکریز برای توسعه نفوذ در برابر غرب تصور می‌کند از این منظر روسیه هیچگاه به دنبال ایرانی قوی، قدرتمند و پیشرفته نیست. موید این نکته به عملکرد روسیه در دوره تحریم های فعلی باز می گردد. در همین تحریم‌های فلج کننده آمریکا، روسیه حتی حاضر نشد ۱۰۰ هزار بشکه نفت از ایران بخرد. بنابراین اگر جمهوری اسلامی ایران ابرچالش خود یعنی پرونده فعالیت‌های هسته‌ایش را به سرانجام برساند خیلی زود از سیبل چالش های غرب خارج می شود و به تبعش می تواند ازفرصت های مختلفی که در سایه احیای آنارشیسم جهانی شکل خواهد گرفت نهایت استفاده را ببرد. البته در این رابطه قدری تردید دارم چون برخی جریان های ذی نفوذ و صاحب قدرت در ایران اجازه چنین کاری را نخواهند داد که ایران مستقل از روسیه عمل کند. به هر حال این جریان در داخل کشور منفعت خود را در تداوم و تشدید چالش با غرب تعریف کرده است. لذا جریان مذکور با تحمیل کردن هزینه‌های اقتصادی، معیشتی و امنیتی به ملت همواره مانع توسعه، پیشرفت و آبادانی کشور طی چهار دهه گذشته شده اند. تا زمانی که راهبرد تنش زدایی در خارج و توسعه، پیشرفت و آبادانی در داخل کشور در دستور کار جمهوری اسلامی ایران قرار نگیرد حتی اگر برجام به نتیجه برسد باز هم لغو تحریم ها سود چندان زیادی برای مردم ایران به دنبال ندارد.

به جریان ذی نفوذ در داخل کشور اشاره کردید. اگر چه در داخل کشور جریان هایی مانند کاسبان تحریم، دلواپسان، اقتدارگرایان و ... وجود دارند که مصداق همان جریان ذی نفوذ مدنظر حضرتعالی هستند، اما در کنار آنها دو جریان پرقدرت روسوفیل و چینوفیل هم نفوذ و قدرت بالایی در بدنه حاکمیت جمهوری اسلامی ایران دارند که البته در مواقعی همپوشانی با کاسبان تحریم، دلواپسان، اقتدارگرایان و ... دارند. حتی بخشی از این جریان ها را هم شامل می شوند. حال اگر وقوع جنگ سرد بعد از بحران اوکراین اجتناب ناپذیر باشد ایران به واسطه نفوذ این جریان ها تا چه اندازه به روسیه وابسته و سرسپرده خواهد شد؟

اگر به توان و قدرت داخلی در کشور بازگردیم به نظر من ایران جزو معدود کشورهایی است که در جهان مجبور خواهد شد که در جنگ سرد پیش رو انتخابی بین شرق و غرب داشته باشد. چون تمام دستاوردهای ایران یک دستاورد ملی است. همین دستاوردهای ایران باعث شده است که قدرت های جهانی پای میز مذاکره با ایران بنشینند. دسته اول دستاوردهای ایران به دستاوردهای هسته‌ای باز می گردد و دسته دوم دستاوردهای دفاعی است که نتیجه اتکا به توان داخلی است. بنابراین نباید با این قدرت خوداتکا تا به این اندازه خود را وابسته و سرسپرده به برخی کشورها به خصوص روسیه کنیم. در همین مسئله هسته‌ای نیروگاه های خود ساخته ما در نطنز، فوردو و ... نسبت به نیروگاه اتمی بوشهر که توسط روسیه تجهیز و مدیریت شد به شدت مدرن تر و مجهزتر است. بنابراین ایران دلیلی ندارد که خود را ملزم به سرسپردگی به روسیه در این جنگ سرد پیش رو بکند. منفعت ملی ایجاب می‌کند که ایران نباید به هیچ وجه خود را وابسته به روسیه و سرسپرده به مسکو در جنگ سرد پیش رو بکند. باید سیاست توسعه در دستور کار قرار گیرد، به ویژه آنکه جنگ سرد جدید بعد از جنگ اوکراین به شدت متفاوت از جنگ سرد گذشته است. چون این جنگ به شدت متکثرتر از جنگ گذشته خواهد بود و کشورها انتخاب های زیادی دارند. لذا در این بین ایران هم می‌تواند وارد مناسبات اقتصادی گسترده با همه کشورها و همه بلوک ها شود، بدون آنکه تعهد و سرسپردگی به کشور خاصی داشته باشد. مضافا واقعیت این است که روسیه در همه ابعاد به خصوص در حوزه نظامی و امنیتی، ایران را متحد و شریک راهبردی برای خود تعریف نکرده و نمی‌کند. چون مسکو زمانی کشوری را متحد راهبردی خود می داند که قدرتی در حد قدرت نظامی روسیه داشته باشد، اما جمهوری اسلامی ایران، نه این توان نظامی پیشرفته و هم طراز با روسیه را دارد و نه از آن طرف روسیه هم کمک و حمایتی برای افزایش توان نظامی ایران دارد. شما دیدید که در پرونده فروش موشک های اس - ۳۰۰ همین روسیه چه بازی ها و منت هایی بر سر ایران گذاشت و بعد از سال ها این موشک‌ها را به ایران تحویل داد، در صورتیکه از قبل کدهای این موشک‌ها را به اسرائیل داده بود. اما در عین حال همین روسیه با خواهش و التماس موشک‌های پیشرفته اس - ۴۰۰ و اس- ۵۰۰ خود را به ترکیه به عنوان شریک آمریکا فروخت. بنابراین مسئولین جمهوری اسلامی ایران باید از این خواب دن‌کیشوت وار در سایه وابستگی و سرسپردگی به روسیه بلند شوند و واقعیت دنیا را بهتر ببینند. وقتی ایران با دو توان بومی و ملی یعنی توان هسته ای و توان دفاعی برای خود قدرت ایجاد کرده است دلیلی ندارد وابسته و سرسپرده کشوری مانند روسیه باشد و به جای آن می‌تواند راهبرد تنش زدایی در خارج و توسعه در داخل را عملیاتی کند.

اگر چه شما در یک سناریوی ایده‌آل مسئله تنش زدایی در سیاست خارجی و توسعه در داخل را به جای وابستگی و سرسپردگی به روسیه و حتی چین مطرح کردید، اما عملاً ما شاهد هستیم که جریان چینوفیل و روسوفیل در داخل کشور به قدری قدرتمند هستند که در همین اثنای حواشی رسانه‌ای در خصوص تصویب کلیات مربوط به طرح بی خاصیت صیانت عملاً مسئله استقراض ۵ میلیارد دلاری از توسط مجلس یازدهم روسیه گم شد. آیا همین یک نقطه کوچک مبین و مویدی بر این نیست که جمهوری اسلامی ایران علاوه بر وابستگی دیپلماتیک، نظامی، امنیتی و دفاعی حتی در حوزه اقتصادی و تجاری هم خود را سرسپرده و وابسته به روسیه کرده است؟

ببینید سال هاست که مسئله استقراض ایران از روسیه در دستور کار مسئولین جمهوری اسلامی قرار داشته، اما این استقراض در واقع همان خریدهای یک طرفه جمهوری اسلامی از روسیه است که هیچ سودی برای ملت ایران ندارد. چون آنچه در سایه استقراض از روسیه مطرح می شود یک نظام یک طرفه تعهدات برای ایران است. در عین حال هیچ وقت جزئیات این استقراض جمهوری اسلامی از روسیه و چین رسانه‌ای نمی‌شود که بر خلاف قوانین اساسی است چرا که قطعا با مخالفت گسترده داخلی همراه می شود. این استقراض ها می توانند وابستگی ایران را به شدت افزایش دهند که به سود هیچ کس جز جریان اندک کاسب تحریم نیست. به هر حال قطعاً این نوع استقراض بیش از همه تامین کننده منافع روسیه و چین است تا ایران.

منبع: دیپلماسی ایرانی
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 62
  • علی
    92

    آقای فلاحت پیشه لطفا سواد سیاسی خودت رو بالاتر ببر و در ضمن به روسیه و چین مقروض باشی بهتر است از اینکه به آمریکای تروریست و نوچه های غرب باشیم

    نظرات شما -
    • جدی نگیرید ...........
      5

      حالا آقای فلاحت پیشه یه چیزی گفتند و تمام عقده های دلشون را خالی کردند ....
      برجام کی به نتیجه رسید که این بشه بار دوم و روسیه هم مثلا مانع توافق بشه ؟؟....
      برجام از ریشه و بن مشکل داره و تمام ارکان اقتصادی و سیاسی کشور رو اسیر و معطل خودش کرده ... نکرده ؟؟؟
      ما نباید دنباله رو تاثیرات تغییرات برجام باشیم و برجام رو هم از اول ملغی فرض کنیم بهتره تا بیخود و بی جهت دلخوش باشیم .

    • ناشناس
      5

      نامت را علی گذاشته ای علی یف؟ تو از تفاله های حزب توده و یا کمونیست ها و فدائیان خلق اول انقلاب نیستی؟

    • ناشناس
      3

      ناشناس !!نکنه تو خودت از محاهدین خلق اول انقلاب هستی؟؟الان کجائی؟؟تیرانا نیستی در کنار پیر و پاتالها !!

    • ایرانی آباد و آزاد
      0

      این در تاریخ و ذهن فرزندانمان ثبت خواهد شد که حکومت اسلامی اجازه راهپیمائی و اعتراض در روبروی سفارت روسیه در تهران و مخالفت خود برای جنگ را به مردم ندادند !!!

  • ناشناس
    5

    با جنگ روسیه با اوکراین، احیای برجام متعذر و دشوار و یا حداقل به تعویق خواهد افتاد! احیای برجام منوط به اینست که وزرای خارجه ۷ کشور دور میز کنفرانس بنشینند و توافق نامه جدید برجام را امضاء نمایند. وقتی روسیه با حمله به اوکراین با کشورهای غربی از جمله آمریکا و اتحادیه اروپا دچار اختلاف شده یقیناً دود اختلاف آن به چشم احیای توافق نامه برجام تیز خواهد رفت!

  • رفو گر
    9

    روسو فیلها ،چینو فیلها،اینها دقیقا همان کاسبان تحریم،دلواپسان،ودرواقع عمله جور و طرفداران سلطه روسیه و چین بر ایرانند

  • نون خ
    4

    راستی مدتیه خبری از اولیانوف نماینده مشترک ایران و روسیه در برجام نیست؟؟!!!!!

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      این هم مثل کلنل لیاخوف ماموریتش رو انجام داد و رفت.....

  • مالاریا
    10

    آنچه آشکارهست آمریکا و روسیه باهم سر موضوع اوکراین و برجام طاق زده اند و هیچ توافقی درمیان نیست آمریکا پرونده رو به شورای امنیت خواهد برد و ماجرا وارد فاز جدیدی خواهد شد. ریسی = بازنده= ملت درمانده ایران

    نظرات شما -
    • یکی از مردم
      1

      خوب سوالهای دیگه هم اینجا مطرح هست بین اینهمه هواپیما چرا هواپیمای اوکراینی هدف قرار گرفت؟ به دستور کی بود؟چرا توی اون قضیه همه کشورها دخالت کردن و نظر دادن به جز روسیه؟!

    • ناشناس
      3

      بیخود توهم نزنید .....
      دولت رییسی چندین بار اعلام موضع کرده اند که به برجام تکیه نزده اند ..
      ظریف و احمدی نژاد که رزومه کاری شون مشخص هست وطن دوست باشیم دیگه از این افراد اسم هم نمی آوریم ....

    • 0

      خلایق هر چه لایق

  • کيان
    7

    اول خوب که آقای ظریف پست بودن روسیه رو به همه گوش زد کرد بعد احمدی نژاد سخن از قریب الوقوع بودن جنگ رو متذکر شد ولی آنقدر تندروی در ایران باب شده که دشمن رو دوست میبینن و دوست رو دشمن العقل تند روهای دست نشانده حاج باقر بلند شوید بروید و شهروندان ایرانی گرفتار رو بیارید برای طرح صیانت که خوب زرنگ هستید توی این کار هم شجاعت به خرج بدهید چون این لکه ننگ به تاریخ ایران خواهد ماند حداقل ننگشو کم رنگ تر کنید برای خودتون

  • ناشناس
    7

    خوب با اين شرايطي كه روسيه براي ما درست ميكند چرا ما متوجه نميشويم
    آخه تا كي

  • ناشناس
    9

    ریسی که هر جا میره فقط فکر و غصه اش نهاره باید می شد رستوران دار نه رئیس جمهور

    نظرات شما -
    • ج
      2

      انسان از این همه لودگی احساسس شرم میکنه
      برو کمی کنار بزار باد بیاد

  • بهروز جعفری
    5

    بهترین کار فروختن گاز قطر از خاک ایران به اروپا ست تا مرز ورشکستگی روسیه

    نظرات شما -
    • کمانگیر
      0

      البته خودمون هم گاز داریم.این فکرخوبیه اگر حکومت مستقل و ایرانی داشتیم نه دست نشانده و بی سرزمین.

  • ناشناس
    47

    ازمنظراین آقا هشت سال لبخند به کدخدا وفریب خوردن .وتوقف انرژی هسته ای وچرخ زندگی مردم و شهادت سردارسلیمانی توسط کدخدا سند موفقیت جریان آنهاست.

    نظرات شما -
    • علیرضا
      1

      تاریخ نشون میده کیا و چجوری در حق ایران و ایرانی خیانت کردن
      فقط امیدوارم اونایی که الان سنگ خیلی چیزای شرقی رو به سینه میزنن جرات پذیرفتن اشتباهاتشون رو داشته باشن

    • 2

      تاربخ نشان داده است چه کسانی خیانت کردندو می گنند!!!هیچ کس شرقی نیست و شماها دوست دارید در خیالاتتان عده ای را به شرقی بودن متهم کنید!!نمی دانم برای چیست؟؟شاید بعضی هاخودشون چون باطنا به غرب عشق دارند و دیگران را شرقی می داننداگر شماها هم به اشتباهانتان اعتراف کنید خوشحال می شویم

  • قاجار
    4

    آدم یاد شاهان قاجار میافته که برای یک سفر به فرنگ از روس و انگلیس لستقراض می کردند و در قبالش امتیازات زیادی از شیلات و نفت گرفته تا انحصار تنباکو و گمرکات می گرفتند. الان هم خدا می دونه با این 5 میلیاردی که گرفتن و معلوم نیست کجا می خوان خرج کنن چه امتیازاتی دادن.

  • رستم
    16

    آقای فلاحت پیشه شما هم در گفت روان و عملکردشان صداقت ندارید شاید گفتن این مطلب که هیچ انسان عاقلی موافق کشتار و از بین بردن زیر ساخت های کشوری خوشحال نخواهد شد چون درس سیاست خوانده اید باید گفت جهانی که ما در ان زندگی می کنیم بمثابه یک جنگلی است که گرفتار سرمایه داری که با حقوق بشر به اهدافش می رسد و دیگری بدلیل نداشتن خبرگزاریهای سرمایه داری توان مقابله با این موج از تبلیغات فریبکارانه اقدام به دخالت نظامی جهت نگهبانی از کشورش بر می آید آمریکا و ناتو درصدد به محاصره انداختن اقتصاد روسیه از خاک اوکراین بودند بودند که علی ر غم هشدارهای روسیه آمریکا اوکراین را مرکز جاسوسی برای روسیه کرده بود از طرفی شما بعنوان یک فرد سیاسی باید بدانید که آمریکا چه بلایی بر سر کشور همسایه افغانستان وارد آورد بیست سال با حمله به مردم یک کشور فقیر چه ارمغانی بجز نابودی ان کشور گرسنگی مردم ان کشور کار دیگری انجام داد ودر آخر خودش طالبان را مسلط بر آنها نمود طالبانی که که نه بلد هستند کشور داری کنند نه آداب معاشرت و...در آخر پول این کشور فقیر را هم برای خودش برداشت احتمالا باید بدانید که سیستم سرمایه داری بجز برای عده ای که همیشه بدنبال به سلطه کشیدن مردم هستند چیز دیگری به ارمغان نخواهد اورد

  • ناشناس
    27

    این چه تحلیلیه؟ وقتی جنگ بشه خود روسیه هم تحریمه و نمیتونه نفت و گاز به اروپا صادر کنه. پس باید از مسیر ایران و استفاده از سوآپ این کار روانجام بده که به نفع هر دو طرفه

  • ناشناس
    18

    راست میگه فقط برجام اینا خوب بود، تحریم هارو از 300 تا کردند 1500 تا، ایران جزء محدود کشورهای بی طرف در این جنگه، دیگه باید چکار میکردن تا مثل آقای فلاحت پیشه با خاصیت بشن

  • 38

    اقتدار امروز ایران در مقابل آمریکا مدیون شهداست

    نظرات شما -
    • سمی
      0

      کدام اقتدار چندتاشون نتم ببر!!!!!!!!!!!!!

  • علیپور
    19

    البته این خودش زیاد چیزی یک روحالیش نیست من از نزدیک فلاکت پیشه را می شناسم یک دلالی بیش نیست
    حالا یک نظر ایشون را هم میشه اینطوری تفسیر کرد که غرب برای نبود روسیه و کنترل بازار نفت،
    به نفت ایران و برجام نیاز دارد

  • فندک
    8

    ما گرفتار یه اقلیت احمق شده ایم که پول و سلاح وقدرت دارند و با زورگویی بدنبال حفظ آن هستند بقیه ملت هم باید خودشان گلیمشان را از آب بکشند مهم نیست چه شود آینده ایی نیست فقط تاریکی

  • ناشناس
    22

    ایران خوب کاری کرده که بی طرفه ولی به کافرا تکیهدکردن ودلخوش کردن مورد رضای خدا نیست نه روسیه ونه چین ونه آمریکا به درد مانمیخورند هر جا هم که به نظر میاد کمکی به ما کردن حتما بیش از اون کمک نفع سیاسی واقتصادی براشون داشته
    به جای دلخوش کردن به کافرا باید توکل به خدا داشته باشیم چون اگر واقعا به خدا توکل کنیم خدا از جایی که فکرش رو نمیکنیم مارو یاری خواهد کرد

  • بهنام
    1

    حشمت جون
    تو اینقدر عالم و ابوعلی سینا بودی و دوستانت هم دسته کمی از تو نداشتند چطور کلاه برجام با سیصد غلط املایی و هزار راه گریز برای طرف‌های مقابل و هزار محدویت برای ایران را تصویب کردید ؟؟؟چرا آن موقع لال بودی و اسهال قلم و یبوست فکر نداشتی ؟؟؟
    در ضمن ایران سرپرست و رییس تیم مذاکره دارد و صحبتهای ایشان ملاک است و ایشان بارها گفته تا تمام موارد حل نشده است هیچ چیز حل نشده است . اما گویا شما چشمت به دهان اولیانوف و مولیانوف است .

  • دلسوز
    2

    آقای فلاحت پیشه شما مدرک خود را از کدام دانشگاه گرفتی بچه هفت ساله هم می داند که چرا اینطور شد با این که خود زلنسکی اقرار می کند که غرب بد قوای کرده تفسیر ایران در این میان چیست شما خودتان را خراب نکنید آمریکا وقتی که از طالبان شکست خورد دیگه تمام شد شما چرا نمی خواهید باور کنید زلنسکی بیدار شده از پوتین خواهش می کند که غلط زیادی کردم هرچه تو بگی همون پس شما هم بیدار شوید

  • سید
    2

    اقای فلاحت پیشه اوکراین رو ببین بیدار شو تا پریروز دم از کمک و تهدید جنگ جهانی بود چی شد او بنده خدا هم مثل تو یه. کمدین بود همه چیز رو کمدی میدید لطفاً بیدار شوید جناب فلاحت پیشه البته کسی که خودش رو به خواب زده رو نمیشه بیدار کرد افسوس افسوس افسوس

  • محمود
    2

    اقای فلاحت پیشه هیچ انسان عاقلی دستبند به روباه صفتان نمی دهد تا دستان خود را ببندند شما حالانگران نگران عهد شکنانید ندیدید هیاهوهای غرب وامریکا را برای اوکراین پس مردم یمن وسوریه وعراق که هزاران کشه دادند چرا مورد حمایت آمریکا وغرب نشدند شما نگران چی هستید

  • ناشناس
    2

    آقای فلاحت پیشه اصلاح طلب ،قبل از آنکه دلش برای ایران و اوکراین بسوزه ،دلش برای غربیها و آمریکا می سوزد می گوید ااین غربیها برجام را زودتر حل کنند و سریعا بروند متمرکز بشند روی جنگ با روسیه فلاحت پیشه و هم حزبی هایشان با اتهام زدن ضعیف بودن سیاست خا رجی دولت رئیسی حنایشان رنگی ندارد زیرا خودشان با این توافق برجام شدند کاسبان تحریم و تحریمها ببچندینعد از برجام چندین برابر شد فقط حقارت و ذلت آ ن ماند برای ایشان و دولت روحانی مورد حمایت ایشان !!لطفا نظر ندهید مانند هشت سال گذشته این کشور را به گرداب اقتصادی بردید بس هست دیگه !!!

  • مسعود
    0

    مسئولین جمهوری اسلامی از قاجار و پهلوی درس عبرت بگیرند، چی شد اون شعار نه شرقی و نه غربی، این همه شهید دادیم که سر سپرده روس و چین باشیم ، شهید و مجروح دادیم که الان تحریم باشیم ونتونیم هیچ کاری کنیم تا کی؟ نگزارید تاریخ قجری و پهلوی تکرار بشه، جمهوری اسلامی صبح تا غروب در رسانه از بی لیاقتی قجر و پهلوی میگه پس اگه راست میگین شما اونجوری نباشید، ایران و ایرانی رو بدبخت و سرافکنده کردید، خدا لعنتتون کنه.

  • ناشناس
    0

    انگارنون یه سریها اجرمیشه به جمع مردم خوش امدید ولی بادازهرجهت بوزد برای مردم سودی ندارد

  • محمد
    2

    اخه بی وجدان آقای رئیسی کجای این قضیه قرار داره که شما چشم بسته غیب میگید خجالت نمی کشید تا دیروز که داردسته شما گفتید که پوتین رئیسی را تحویل نگرفت چطور شد که به یک بار ه حرفتان را عوض کردید خدا لعنت کنه کسانی را که هی گفتن نمی گذارند ما با آمریکا ودنیا رابطه بر قرار کنیم رفتن وچه شد که نباید میشد مردم را به فلاکت کشاندن وحالا هم با کمال پروئی ولکن نیستن وهی سمپاشی میکنند شما ها دیگه چگونه جانورانی هستید

  • علی
    0

    چی میگین ایران قشنگ محکوم میکنه روسیع چرا محکوم نکرد کدام لغو تحریم یخورده پول جلومون انداختن چند تا جاسوس دادیم تمام چین روسیه کمونیست از آمریکا بدترن آدامس خوریه دیکتاتور بنام پوتین ندیدین آقای رئیس جمهور ما انگار دهیار روستا کوهستانی اومدن پیشواز بعد بدرقه این یعنی توهین به ایران چین سگ خور میاد در مورد اینترنت تز میده حالم داره بهم میخوره مهیشت داغون بیکاری مجردی بدون آینده هیچ جوانی هیچ آینده ی نداره فکر کنم تا ده سال ۳۰ سال دیگه باید پزشک خارجی بیاریم چون تمام جوانان تمام برین بابا حالتون خوب نیست یه مشت مزدور دارن حرف میزنن هرکسم فوش داد بهم به خود خانوادش داده منم الان حسابی دادم رفتن کلی چینی نظامی آوردن تو کشور نمی دونم پایگاه زدن وای خدا چین چینی که جوراب ساختش میگفتن اشغال الان شده جنس عالی خخخ برین دنبال بازی تون صیانت مجازی هم اسم شو بزارن صیانت اختلاس تا مردم نفهمن تو دنیا ایران چه خبره یاعلی

  • باسط
    0

    وزیر امور خارجه دولت رییسی اگر یک جو غیرت داشته باشد باید استعفا دهد که با بی کفایتی تو مذاکرات از روسیه رودست خورد وبا موجودی که همه علنا می گفتند روسیه تو مذاکرات مشکل ایجاد می کنه اعتماد کرد و هیچ کس نیست بگه آقای امیر عبدالهیان خرت را چند ؟ چون تمام اطلاعات هسته ای را روسیه در اختیار آمریکا واسرائیل گذاشت منتظر حادثه هسته ای بعدی باشید ،....

  • سیاوش سلطان
    1

    تا دیگر روسیه نگران نفوذ مجدد اروپا، ناتو یا آمریکا در خاک این کشور علیه خود نباشد
    فلاحت پیشه بی ریشه ، همین یک جمله ، مشخص نمود شما نگران بابا بزرگت و اروپا هستی تا ایران
    خجالت خوب چیزیه ، که شما از ان بهره ای نبردید
    با دسته کورها طرف نیستید ، بشین سرجات ، بیشتر گند نزن

  • محمد
    2

    چه تحلیل چرت و بی معنی و مزخرفی

  • ناشناس
    3

    تحلیل گرتون حالش خوبه؟ روسیه خودش فروشنده نفت و گازه بعد ایشون انتظار داره نفت و گاز ایران بخره؟ بعلاوه اون ۵ میلیار برای پروژه مشترک نیروگاه برقه اونا پولشو میدن ایران نیروگاه شو میسازه مشکلش چیه؟ در سند امنیت ملی روسیه رسما از ایران نام برده شده تحلیل گرتون اونو هم نخونده؟ مذاکرات هم وقتی امریکا از برجام خارج شده و حاضر نیست تحریم ها رو رفع کنه چجوری میخوایید برجام رو احیا کنید؟ از نیروگاه نطنز حرف میزنه طبق همون برجامی که ایشون میخواد احیاش کنه نطنز سیمان شده ایشون داره راجع به چی حرف میزنه؟ گاز مایع که گرونه اگر برای فروش گاز مایع باشه مگه خود امریکا و گاز مایعش مرده که اجازه بده ایران گاز مایع بفروشه؟ ایشون هسته ای و دفاعی رو دو دستاورد میدونن و اون ها رو نتیجه اتکا به توان داخلی میدونن ولی از یه طرف دیگه دنبال برجامن؟ طبق برجام که این دو دستاورد باید بتن بشن! اگر این دستاورد ها ملی و خوبن پس چرا میخوایید بتنش کنید؟

  • ناشناس
    0

    آخرش به حرف مموتی رسیدید چه بدبختیه حالا مگن ما کی گفتیم ما گفتن برید مذاکره

  • 0

    طرف میگه اقتدار ایران مدیون شهداست کدوم شهدا چه اقتداری سه ماهه بس نشستن تا برجام کامل شه همش دروغ تحویل مردم میدید شهدا بیچاره شدن رفت برای یه عده مفت خور واز خدا بی‌خبر که مردم رو برده حساب کردن هرکاری دلشون میخواد میکنه اون پنج میلیارد معلوم نیست به کجا بره در ازای چه چیزی گرفته شده ودر ضمن اصلا معلومه چه خبره نه قرار دادچین نه پولی که روسیه داده ایران چقدر بدبخته که یک سری اجنبی دارن به ایران کمک میکنن تورو خدا زمان شاه روسیه جرات داشت این رفتاری که با رئیسی کردن با شاه کنن آخه اونم رئیس جمهور یه مملکته

  • ناشناس
    0

    ما ملت همیشه در صحنه و ولایت مدار و بی خاصیت و ترسوی ایران از همه تشکر می کنیم .خلایق هرچه لایق

  • ناشناس
    7

    حشمت الله فلاحت پیشه بعد از اجرای عملیات ترور ناموفقش ،فهمید که اگه بخواهد دوباره همون رویه ضدامریکایی وغربی رو ادامه بده،بلاخره توسط عوامل غربگرا ترور خواهد شد،رو این حساب وکتاب کلا تغییر رویه وجهت داده،و خودش شده نوکر ومزدور تا،زندگی منحوسش بخطرنیافته،به وقتش حاضره برای حفظ منافع و،جان بیمقدارش، همه داشته ها ونداشتهاش رو در زنبیل بی غیرتی و وطن فروشی به مزایده وفروش برسونه.خاک بر سر اون جماعتی کنند که در ادوارگذشته این وطن فروش ،دروغگو وخاین رو برمسند امنیت کشور درمجلس نشاندند.

  • ناشناس
    0

    بعد از سالها فهمیدید که تا امروز نوکر بوده آید
    نوکر پوتین
    جناب ظریف قبلاً این هشدار به شما داده بود
    راستی به آقای خاتمی که دیروز در نماز جمعه علیه اوکراین سخنرانی میکرد بگید بهتر نیست درباره ربا در بانکهای خودمون صحبت کنه از سیاست چی می‌دونه که رفیق ایران شده
    حزب اله و بشار اون هم در تمام دنیا

  • ناشناس
    1

    درود بر شرفت ای مرد وطن دوست. ای کاش مسوولان کمی تفکر کنند. ای کاش ان 5 درصد ملت که هنوز اعتقاد دارند کار این نامسوولان درست است از خواب بیدار شوند. و کل ملت یک پارچه کشور را از زیر یوغ شرق بیرون بکشند و با تمام دنیا روابط متوازن مستقل و حسنه بر قرار کنیم.

  • ناشناس
    1

    احسنت بر آقای فلاحت پیشه احسنت

  • ناشنناس
    11

    شما خائنین اصلاح طلب بیشترین خیانت رادرحق ملت ایران انجام دادید خصوصا شما که دردوره دهم درمجلس بودید با تصویب کور کورانه بر جام کشور رادربدترین شرایط قرار دادن حالا روبه جلو حرکت کرده و اشک تمساح می ریزی

  • ناشناس
    0

    ببینید واقعیت این است که روسیه با حجم زیادی از تحریم ها روبرو میشه واز برگ برندش که ایرانه استفاده میکنه یعنی معامله. یعنی نشان دادن چراغ سبز به آمریکا و بردن پرونده ایران به شورای امنیت

  • ناشناس
    9

    فلاحت‌پیشه‌مثل‌مزدورهای‌بی‌جیره‌ومواجب‌غربه‌‌خاک‌عالم......

  • هموطن
    0

    ما مستقیم با آمریکا وارد مذاکره نمی‌شیم تا روس‌ها بجای ما با اونها مذاکره کنند

  • ناشناس
    1

    همه می دانستند اولیانوف دروغ میگه و چین وروسیه نخواهند گذاشت ایران وغرب به توافق برسند اما متاسفانه دولتمردان و زمامداران ما در خواب بودند.

  • ناشناس
    1

    فعلا که این مجلس ودولت به جان ملت افتادن گرانی وتورم ورانت خودرو وحالا استخدام رسمی فرزندان خودشون بدون ازمون اون هم رسمی قطعی در عرض یک هفته مخصوصا نیروهای طرحی در وزازت بهداشت به اسم ایثار گر این همه ایثار گر بعه از سی وچند سال کجا بودن جز اینکه هدف فرزندان خودشونه مسخره کردن با یه نامه شش ماه جبهه استخدام رسمی اون موقع بقیه فارغ التحصیلها رو فریب میدن به اسم برگزاری ازمون استخدامی وپول ازشون میگبرن میگفتن دولت فریبکاره الان برید نگاه کنید حتی تو بیمارستانها دارن ردیف الکی درست میکنند تا همه رو جا بدن مگه دیگه جای خالی هست که اگهی استخدام میزارید بدبخت قراردادیهایی که بیست ساله کار میکنند ردیف ندارند با فوق لیسانس طرف با سهمیه رفته دانشگاه وبدون رقابت استخدام

  • دادا
    1

    اگر مقامات کشور ما اندازه یک نخود عقل داشتند با امریکا مذاکره میکردند دست روسیه را خالی میگذاشتند تا روسیه هست کشور و ملت ایران ارامش زندگی نخواهند داشت یا مقامات ما خائن هستند یا کمونیست بلا شک چرا همیشه در اغوش روسها هستند روسها دست سگ دارند با هرکشوری دوستی بکنند ان کشور در فقر و نداری هلاک میشود این سیاست روسها است ولی مقامات کشور ما نادان و احمق هستند

  • محمد
    2

    یعنی اگر اوکراین سرسپرده آمریکا ناتو باشه اونم بیخ گوش روسیه هیچ مشکلی نیست ولی اگر روسیه از روس تباران دفاع کنه و جلوی رییس جمهور دست نشانده اوکراین را بگیره که با کمک ناتو آمریکا سالهاست دسیسه علیه همسایه ابر قدرت اوکراین میکنن مشگل داره ؟؟این چه سواد سیاسی و چه منطقیه که ایشون دارن یک کلام نمیگه آمریکا روچه حساب کتابی باعث کودتای نظامی در اوکراین شد که طبق قانون بین المللی هیچ کشوری نباید چنین حکومتی را به رسمیت بشناسه

  • ناشناس
    0

    این آقایون وقتی پشت میز هستند لال و کر هستند وقتی مسولیت ندارن همه کارشناس میشن خجالت بکشید چرا در زمان مسولیت با دلسوزی برای مردم کار نمیکنید

  • محمد علی
    1

    به خیلی از کسایی که هنوز تحت تاثیر رسانه های اصلاح طلب هستند میگم،فریب دروغای اینادو نخورید.همین اوکراین اولین کشوری بود که بعد از حمله ایران به عین السد توی طرح حمله نظامی علیه ایران اعلام امادگی کرد.همونجوری که توی حمله به عراق ۵هزار نیرو فرستاد
    به کسایی که سواد رسانه ای ندارن میگم آمریکا و ناتو با روسیه پیمان بسته بوددن نزدیک مرز روسیه نشن.
    ولی این کشورا با وعده وعید تو خالی خاستن اوکراین و به ناتو وصل کنن.روسیه هم به خاطر تهدیدی که احساس میکرد پیش دستی کرد.

  • علی
    1

    به اقای فلاحت پیشه بگید به همون شغلی که دارن بپردازن و دست از نوکری برای غرب بردارن! ایران یک کشور مستقل است که رهبری آگاه دارد وقتی آمریکا به عراق و افغانستان حمله کرد دوستان این آقا می گفتن بریم کمکشون، وقتی داعش تشکیل شد می گفتن بریم مذاکره کنیم باهاشون وقتی ترامپ از برجام خارج شد می گفتن بریم مذاکره وقتی طالبان تو افغانستان قدرت گرفت می گفتن بریم کمک احمد مسعود! یه لحظه فکر کنید یکی از پیشتهادهای این ها عمل می شد الان چه سر کشور اومده بود! بهتره جای خالی کرذن عقده کمی مطالعه کنند

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها