منافع عده ای مانع ثبات در بازار ارز شده است

استاد اقتصاد دانشگاه : سیاست اشتباهی که اقتصاد کشور را به ورطه نابود برده کنترل تورم با پائین نگه داشتن نرخ تورم است.

منافع عده ای مانع ثبات در بازار ارز شده است

عبدالمحمد کاشیان عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه سمنان در پاسخ با این سوال که آیا قیمت 4200 برای دلار قیمتی منطقی است، گفت: سیاستی که در سال‌های گذشته بارها مورد استفاده قرار گرفته و هر بار آثار نامطلوبی برای اقتصاد به همراه داشته، پایین نگه داشتن نرخ ارز به منظور مدیریت تورم است. در واقع چنین سیاستی یارانه ‌ای است که دولت به واردات می‌دهد تا تورم را مدیریت کند و اصطلاحا نرخ ارز ابزاری است برای سیاست تورمی. با این وجود چنین شیوه‌ای چوب حراج زدن به منابع ارزی کشور است، ضمن اینکه پایدار نخواهد بود و مانند فنری است که هر روز فشرده تر می‌شود و بالاخره روزی آزاد می‌شود. سیاست منطقی در قبال نرخ ارز این است که به جای هدف‌گذاری صرف بر تورم، هدف‌گذاری بر میزان واردات و صادرات و رشد اقتصادی کشور نیز انجام شود و قیمت ارز بر اساس یک روند منطقی و با توجه به تورم داخلی و خارجی یک روند افزایشی داشته باشد. قیمت ارز نه باید آنقدر بالا باشد که باعث تورم شدید شود و نه آنقدر پایین که باعث واردات بی رویه و کاهش انگیزه برای صادرات باشد. لذا به نظر می‌رسد با توجه به کشش بازار به سمت قیمت 6200تومانی، قیمت فعلی 4200 پایدار نخواهد ماند و انگیزه بسیار زیادی برای واردات ایجاد خواهد کرد. بهترین سیاست در قبال نرخ ارز ایجاد یک ثبات منطقی همراه با یک روند افزایشی متناسب با تفاضل تورم داخلی و خارجی در بلند مدت است.

این استاد دانشگاه در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه چرا تاکنون چنین بازاری در ایران شکل نگرفته است، عنوان کرد: موضوع اول این است که سیاست‌ارزی کشور توسط بانک مرکزی هدایت می‌شود و در مقابل پلت فرم‌های بازار آتی و اختیار در حال حاضر در بورس کالا وجود دارد و این موضوع نیازمند آن است که تعامل جدی بین این دو نهاد اقتصادی شکل گیرد و یا اینکه بانک مرکزی به صورت مستقل زیرساخت‌های لازم برای ایجاد چنین بازارهایی را ایجاد کند.

موضوع دوم در این زمینه از منظر اقتصاد سیاسی قابل بحث است که همیشه در اجرای سیاست‌های اقتصادی عده‌ای متضرر و عده‌ای منتفع می شود و لذا یک سیاست اقتصادی مدافعانی دارد و مخالفانی. طبیعتا کسانی که از وضعیت فعلی سود می برند مخالف بهبود وضعیت بازار ارز و سازمان یافته شدن هستند و ممکن است از راه حل هایی که بهبود بازار منجر می‌شود استقبال نکنند و حتی مانع شوند. در مقابل منفعت سامان یافتن این بازارها برای مردم است و مسئولین دلسوز مدافع اصلی این جریان هستند. باید با تقویت جریان دوم به سمت بهبود و سامان دادن بازار حرکت کرد.

منبع: تسنیم

729

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید