کارنامه 100 روزه ترامپ؛ شکست مفتضحانه در جنگ تعرفهها
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در حالی به صد روزگی دوره دوم ریاستجمهوریاش نزدیک میشود که نظرسنجیهای تازه نشان میدهد رضایتمندی مردم از عملکرد او در این مدت به ۳۹ درصد کاهش یافته است.

لوئو لایی آن، تحلیلگر سیاسی و روزنامه نگار چین نوشت: این رقم بیسابقه است، چرا که در ۸۰ سال گذشته هیچ کدام از روسای جمهور آمریکا در صد روز نخست دوران ریاست جمهوری خود تا این اندازه محبوبیت پایینی نداشته است. طعنهآمیز است که ترامپ در سخنرانی کنگره در ماه مارس، ماه اول ریاستجمهوریاش را «موفقترین ماه در تاریخ» خواند و گفت «جرج واشنگتن» اولین رئیس جمهور ایالات متحده در رتبه دوم قرار دارد.
اقدامات ترامپ از زمان ورود به کاخ سفید، انتقاداتی گسترده را به دنبال داشته و سیاست تعرفهای او به طور خاص مورد انتقاد شدید قرار گرفته است. ۱۲ ایالت آمریکا اخیراً علیه دولت ترامپ شکایت کردهاند و خواستار قضاوت دادگاه در مورد «غیرقانونی بودن تعرفههای متقابل» و متوقف کردن اجرای آنها شدهاند. نزدیک به ۶۰ درصد مردم آمریکا نیز با سیاست وضع تعرفه کنونی مخالف هستند. برخی کارشناسان بر این باورند که ترکیب «تورم + عدم قطعیت» باعث خستگی رایدهندگان شده است.
به گزارش رسانههای آمریکایی، ترامپ قرار است در روز ۲۹ آوریل (۹ اردیبهشت) در ایالت میشیگان تجمعی برگزار کند تا صد روزگی حکومت خود را جشن بگیرد. با وجود تلاشهای او برای به تصویر کشیدن خود بهعنوان برنده، افکار عمومی عموماً معتقدند که جنگ تعرفهای او شکست خورده است.
«توماس فریدمن»، روزنامهنگار «نیویورکتایمز» در مقالهای نوشت: ترامپ عملاً از برنامه مضحک خود برای اعمال تعرفههای جهانی کوتاه آمده است. اگر کتاب دیگری بنویسد باید عنوانش را «هنر تسلیم شدن» بگذارد. «وانگ ون»، رئیس موسسه مطالعات مالی دانشگاه خلق چین نیز خاطر نشان کرد که این جنگ تجاری موجب از دست رفتن وجهه بینالمللی آمریکا، کاهش اعتبار دولت این کشور و تضعیف سریع قدرت نرم آن شده است.
ماه آوریل ۲۰۲۵ میلادی بهعنوان یک نقطه عطف تاریخی در تجارت جهانی ثبت خواهد شد. ایالات متحده در طول ده روز نرخ تعرفههای گمرکی بر کالاهای چینی را از ۳۴ درصد به ۱۴۵ درصد افزایش داد تا با فشار حداکثری چین را وادار به تسلیم کند. با این حال، چین با اتخاذ تدابیر متقابل و تلافیجویانهای چون محدودیتهای متقابل بر کالاهای آمریکا، کنترل صادرات عناصر کمیاب و فهرست سیاه برای نهادهای حساس، بهسرعت وضعیت را برعکس کرد. این مبارزه تاریخی نهتنها افسانههای قدرت گمرکی آمریکا را شکست داد، بلکه نگاه جهانیان را نسبت به معادلات قدرت در عصر جهانیسازی تغییر داد.
دولت آمریکا در برابر فشارهای داخلی و خارجی ناشی از سیاستهای نادرست خود، بهجای اصلاح خطاها، سعی در ایجاد تلههای گفتاری دارد تا روابط چین با کشورهای دیگر را برهم بزند و توجه افکار عمومی را از خود منحرف کند. به گزارش رسانههای آمریکا ، دولت ترامپ حتی از مذاکرات گمرکی برای فشار بر کشورهای دیگر بهمنظور انزوای اقتصادی چین استفاده میکند تا در ازای آن، تعرفهها و موانع تجاری خود را کاهش دهد.
اگر این خبر آنطور که رسانههای آمریکایی میگویند درست باشد، ایالات متحده شکستی بزرگتر را تجربه خواهد کرد. برای مثال، خاورمیانه را در نظر بگیرید، جایی که ترامپ قرار است به آن سفر کند. آیا آمریکا میتواند با این روش کشورهای خاورمیانه را به انزوای چین وادار کند؟
دو هزار سال پیش، چین باستان با ایران باستان و کشورهای عربی از طریق «جاده ابریشم» مراوداتی گسترده داشتند. ۱۳۰۰ سال پیش، حضرت محمد(ص) پیامبر اسلام در حدیثی فرمودند: «اطلبوا العلم ولو بالصین» (دانش را بیاموزید، حتی اگر در چین باشد).
در آن زمان کشوری به نام «ایالات متحده آمریکا» وجود نداشت. روابط چین و کشورهای خاورمیانه با ریشههای فرهنگی و تاریخی عمیقی بنا نهاده شده که نمیتوان آن را با سخنان سیاسی تضعیف کرد. مضاف بر اینکه چین امروز بزرگترین شریک تجاری اکثر کشورهای خاورمیانه است، در حالی که آمریکا نه تنها رقیب کشورهای صادرکننده نفت این منطقه محسوب میشود، بلکه بزرگترین عامل بیثباتی در خاورمیانه است.
در برابر قلدری گمرکی آمریکا، ضدحمله قوی چین باعث شده که جهان بلوف آمریکا را ببیند و سایر کشورها را به مبارزه تشویق کند. کانادا، همسایه و همپیمان آمریکا، بهتدریج از واشنگتن فاصله میگیرد. انتخابات پارلمانی کانادا امروز( ۲۸ آوریل/۸ اردیبهشت ) برگزار میشود و تهدیدات گمرکی و درخواست الحاق کانادا به ایالات متحده یکی از موضوعات اصلی مباحثات انتخاباتی است. پایگاه شبکه خبری «بیبیسی» در تفسیری نوشت که رایدهندگان کانادا شخصیتی را انتخاب خواهند کرد که بتواند بهخوبی در برابر تهدیدات آمریکا مقاومت کند. اتحادیه اروپا نیز با اتخاذ موضع مشترک، اعلام کرده که در صورت عدم دستیابی به توافق با ایالات متحده، تدابیر متقابل و تلافیجویانه را به اجرا خواهد گذاشت.
با این حال، برخی کشورها همچنان بهدنبال آشتی با آمریکا هستند. بهعنوان مثال، ژاپن بهعنوان «شریک اولویت دار آمریکا»، وزیر اقتصاد خود را به واشنگتن فرستاد تا با دولت ایالات متحده مذاکره کند. ترامپ شخصاً با او دیدار کرد و به طور نمادین یک کلاه قرمز با شعار «عظمت را دوباره به آمریکا بازگردانیم» (MAGA) به او اهدا کرد. اما در پشت این حرکت نمایشی، فهرستی از خواستههای سنگین آمریکا نهفته بود: کاهش مازاد تجاری دوجانبه، افزایش واردات خودرو از آمریکا و گشودن بازار محصولات کشاورزی.
تاریخ نشان داده است که تسلیم بیقید و شرط در برابر زورگویی تنها منجر به خواستههای بیش از حد میشود. از توافق «پلازا» (1985) گرفته تا مذاکرات «پیمان تجاری اقیانوس آرام» (TPP)، ژاپن در طول چند دهه گذشته بارها طعم این حقیقت تلخ را چشیده است: عقبنشینی بیقید و شرط، احترام واقعی به همراه نمیآورد.
از دیدگاه تاریخی، ماهیت اصلی این نزاع، تقابل میان سلطهطلبی تکقطبی آمریکا و نظم چندقطبی مبتنی بر همکاری متقابل است. آمریکا با سوءاستفاده از تعرفهها سعی در حفظ یک نظام تکقطبی دارد، در حالی که چین مدل همکاریهای متقابل سودمند را پیشنهاد میکند. تاریخ ثابت خواهد کرد که هرگونه اقدام خلاف قوانین اقتصادی بهناچار شکست خواهد خورد و تنها راه پایدار، تعامل سازنده و همکاریهای مشترک است.
عاشقش هستم ترامپ الان هم عاقل تر و پخته تر و هم با حساب و تجربه تر داره کار میکنه . عاشق خرفهاش و حرکاتش هستم