از بوی قهوه شروع کنید:
سفری به دنیای طعم و عطر
از قهوه به عنوان یکی از محبوبترین نوشیدنیهای جهان، همهی ما با خبریم. اما آیا شما هم به فکر گذاشتن پشت طعم و بوی عطر غالب بر قهوههای مختلف بودهاید؟ در این مقاله با هم به دنیای طعم و بوی عطر قهوه سفر خواهیم کرد.
قهوه در بین نوشیدنیهای مختلف به خاطر طعم و عطر خاص و متفاوت خود، محبوبیت بیشتری دارد. این نوشیدنی دارای خواص مفیدی برای سلامتی است که از جمله آنها میتوان به افزایش انرژی، کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن و بهبود عملکرد مغزی اشاره کرد. اما یکی از عواملی که قهوه را به یکی از پرمصرفترین نوشیدنیها در جهان تبدیل کرده است، عطر و طعم خاص آن است.
به طور کلی، طعم و بوی عطر قهوه بسیار پیچیده است و ترکیبی از بسیاری از عناصر مختلف است. این عناصر شامل عواملی چون نوع بذر قهوه ، روش پخت، زمان پخت، نوع آب، دمای آب و آب و هوا هستند.
فرآیند تولید قهوه
برای تولید قهوه، نیاز به دو مرحله اصلی است. ابتدا باید بذر قهوه را کاشت و پس از رشد و تکمیل دوره رشد، باید آن را برداشت کرد. پس از برداشت باید دانههای قهوه خشک شوند. برای این کار دانههای قهوه را در آفتاب تا چند روز قرار میدهند تا بتوانند خشک شوند. سپس دانههای خشک شده را بهطور دقیق باید جدا کرد تا بتوانند به فرآیند بعدی راه یابند.
در مرحله بعدی، دانههای قهوه را باید برای آمادهسازی آنها برای قهوه سازی، نیمه خام کرد. برای این کار دانههای قهوه را به طور دقیق خرد کرده و سپس در دمای بالا و برای مدتی زمان طولانی، قرار میدهند. در این مرحله، قهوه خام به قهوه آماده برای درست کردن تبدیل میشود.
عطر و طعم قهوه
در فرآیند تولید قهوه، عطر و طعم قهوه نیز متأثر از فرآیند تولید است. برای دستیابی به طعم و عطر خاص قهوه، باید به چند موضوع توجه کرد. اولین موضوع، نوع دانههای قهوه است. برخی از انواع دانههای قهوه، طعم و عطر خاصی دارند و برای تهیه قهوه با طعم و عطر خاص، انتخاب این نوع دانهها ضروری است.
مهمترین عامل در دستیابی به طعم و عطر خاص قهوه، فرآیند خشک کردن دانههای قهوه است. اگر دانههای قهوه در فرآیند خشک کردن به درستی پردازش نشوند، عطر و طعم قهوه کاملاً تغییر میکند و ممکن است از طعم و عطر خاص خود کمتر شود. در این مرحله، دقت بسیار بالایی لازم است تا دانههای قهوه به درستی خشک شوند.
در مرحله بعدی، دانههای قهوه را باید نیمه خام کرد. در این مرحله، دقت بسیار بالایی لازم است تا دانههای قهوه به درستی خرد شوند. اگر دانههای قهوه به درستی خرد نشوند، طعم و عطر قهوه کاملاً تغییر میکند و ممکن است از طعم و عطر خاص خود کمتر شود
نوع بذر قهوه اولین عاملی است که بر طعم و بوی قهوه تأثیر میگذارد. بذرهای قهوه آرابیکا و روباستا دو نوع اصلی قهوه در جهان هستند. بذرهای قهوه آرابیکا کمترین میزان کافئین را دارند و بوی و طعم شیرینی دارند، در حالی که بذرهای روباستا بوی قویتر و طعم تلخی دارند.
نوع آب و دمای آن نیز دو عامل مهمی هستند که بر طعم و بوی قهوه تأثیر میگذارند. آبی که برای ساخت قهوه استفاده میشود، باید آب با کیفیت باشد و دمای آن نیز باید به شکل صحیح تنظیم شود. اگر دمای آب بیش از حد بالا باشد، ممکن است قهوه تلخ شود، در حالی که اگر دمای آب بیش از حد پایین باشد، طعم قهوه شیرینتر خواهد شد.
آب و هوا نیز دو عامل دیگری هستند که بر طعم و بوی قهوه تأثیر میگذارند. در مناطقی که در آنجا بارش بیشتری هست، قهوههای با طعم شیرینتری تولید میشوند. به عنوان مثال، قهوههای تولید شده در کلمبیا معمولاً بوی شیرینی دارند.
در نهایت، همه این عوامل با هم ترکیب میشوند تا طعم و بوی عطر قهوه شکل گیرد. به طور کلی، قهوههای با طعم شیرینتر برای مصرفکنندگانی که علاقهی بیشتری به مزههای شیرین دارند، مناسب هستند. در حالی که قهوههای با طعم تلخی دار برای مصرفکنندگانی که علاقهی بیشتری به مزههای تلخ دارند، مناسب هستند.
قهوه عربیکا و روبوستا
قهوه عربیکا یکی از محبوبترین و با سابقهترین انواع قهوه است. برخلاف سایر انواع قهوه که منشأ آنها معمولاً در مناطق خاصی قرار دارد، قهوه ای که از بالاگرفتن ارتفاعات بلند و گسترش نواحی جنوب آسیا و آمریکای لاتین نشات گرفته است. در اتیوپی، افسانههایی وجود دارد که به عربیکا با نام "قهوه شیطان" شناخته می شود. با این حال، این قهوه به زودی محبوبیت جهانی بینظیری کسب کرد. در مقابل، به عنوان یک نوع دیگر از قهوه، روبوستا در مزارع خاکستری برزیل شکل گرفت. قهوه ای که مورد بحث قرار دارد، از یک هجوم زیست محیطی از مناطق بومی برزیل نشات گرفت. با بهرهمندی از آب و هوای مناسب و خاک حاصلخیز برزیل، روبوستا به زودی به عنوان یکی از محبوبترین انواع قهوه در سراسر جهان شناخته شد. قهوه ربوستا اندونزی یکی از مشهورترین قهوه های دیگر جهان است
هر دو نوع قهوه با تاریخچه و اصالت خودشان در فرهنگها و جوامع مختلف جایگاه خود را دارند. از مراسم قهوهخواری در کشورهای عربی تا فستیوالهای قهوه در کشورهای آمریکای لاتین، عربیکا و روبوستا، هر کدام ارزش ویژهای در جوامع و فرهنگ های خود به شمار می روند.
دو نوع اصلی قهوه، یعنی عربیکا و روبوستا، دارای تفاوتهای زیادی در زمینههایی مانند طعم، مزه، محل تولید و شرایط کشت هستند. Coffea arabica و Coffea canephora این دو نوع قهوه را تولید میکنند و بسیاری از طرفداران قهوه به دنبال شناخت تفاوتها و شباهتهای آنها هستند. در ادامه، به تفاوتها و شباهت های آن ها اشاره می کنیم.
1-تفاوت در طعم و مزه
- عربیکا، یک قهوه معروف است که دارای طعم نسبتا شیرین، نوازنده و ذرات مختلفی است. معمولاً با طعمهای گلی، میوه ای و شیرین توصیف می شود.
- قهوه روبوستا معمولاً دارای طعم تلختر و قویتر از قهوه عربیکا است و طعمی مرکباتی و گاهی به آن زبان برگ مانند می گویند.
2-شرایط کشت و محل تولید:
- قهوه عربیکا، در ارتفاعات بالا و در شرایط آب و هوایی خاصی رشد میکند. اتیوپی، کلمبیا، برزیل و جاوا از جمله کشورهای معروف به مکانهای تولید عربیکا هستند.
- قهوه روبوستا، با شرایط متنوعی مانند مناطق گرمسیری و خشک سازگار است و به طور عمومی در اراضی کشاورزی با ارتفاع کمتر تولید می شود. برخی از کشورهایی که تولید کننده روبوستا هستند ، کشور های ویتنام ، اندونزی و بززیل هستند.
3-محتوای کافئین:
- قهوه عربیکا به دلیل داشتن کمترین میزان کافئین نسبت به قهوههای دیگر، برای افراد حساس به مصرف زیاد قهوه جذاب است.
- قهوه روبوستا، حاوی مقدار بیشتری کافئین است و میتواند برای افرادی که به دنبال افزایش انرژی هستند، جذاب و انتخاب مناسب تری باشد. یکی از محصولات پرکافئین و خوش عطر و طعم که می توان اشاره کرد قهوه ربوستا پی بی است.
در کل می توان گفت قهوه به عنوان یکی از پرطرفدارترین نوشیدنیهای جهان شناخته شده است که با عطر و طعم خود، تجربهای گسترده از لذت را برای انسانها به ارمغان میآورد. در دنیای قهوه، نوع عربیکا و روبوستا به خوبی شناخته شدهاند و از لحاظ تاریخی، روش کشت و تولید، طعم و عطر، و حتی تأثیرات سلامتی، دارای تفاوتهای قابل توجهی هستند.