تورم به فطریه رسید؛ سهم زکات فطره از درآمد سالیانه خانوارها

بررسی های آماری حکایت از آن دارد که در سال جاری، خانوارهای ۴ نفره روستایی در مقایسه با سایر خانوارها سهم بیشتری از درآمد سالیانه خود را به پرداخت زکات فطریه برنج و گندم اختصاص داده‌اند.خانوارهای شهری چهار نفره نیز در جایگاه دوم بررسی این موضوع قرار می‌گیرند.

تورم به فطریه رسید؛ سهم زکات فطره از درآمد سالیانه خانوارها

همزمان با نزدیک شدن به پایان ماه رمضان، برخی از مراجع تقلید میزان زکات فطریه امسال را اعلام کردند. این موضوع سبب شد به محاسبه سهم درآمدی زکات فطره خانوارها بپردازیم.

بررسی‌های صورت گرفته از سهم زکات فطره از درآمد متوسط سالیانه خانوارهای کشور به لحاظ بعد خانوار، نشان می‌دهد سهم درآمدی زکات فطره برنج درخانوارهای چهار نفره طی ۱۲ سال روند افزایشی داشته و در سال جاری با ثبت یک رکورد به بیش از ۰.۵ درصد رسیده است.

زکات فطریه چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟

طبق قواعد، زکات فطره یکی از اعمال واجب روز عید سعید فطر برای مسلمانان بوده و بر کسانی واجب است که در شب عید فطر مکلف باشند، فقیر نباشد و همچنین نان‌خور دیگران هم محسوب نشوند. بنابراین افراد حائز این شرایط، باید زکات فطره را باید برای خود و افراد نان‌خورشان بپردازند.

بر اساس نظر مراجع عظام تقلید، زکات فطریه برای هر نفر معادل سه کیلوگرم گندم، برنج، خرما و امثال این‌ها است که به عنوان قوت غالب خانوار، مصرف می‌شود.

قوت غالب در زکات فطره، به آن دسته از خوراکی‌هایی می‌گویند که انسان در طول سال آن را بیشتر مصرف کند، مانند گندم و برنج در کشور ما. هر ساله مراجع تقلید طبق قیمت منطقه‌ای خود، معادل مبلغ زکات گندم و برنج را محاسبه و اعلام می‌کنند تا افراد به‌راحتی این فریضه واجب را پرداخت کنند.

با توجه به موضوع تورم‌ سال‌های اخیر و گرانی کالاهای مصرفی خانوارها، به دنبال آن هستیم که ببینیم هر سال پرداخت زکات فطره براساس گندم وبرنج، چه سهمی از درآمدهای سالیانه خانوارها را به خود اختصاص داده است.

محاسبه سهم درآمدی زکات فطره

برای واکاوی سهم درآمدی زکات فطره، داده‌های درآمد متوسط سالیانه خانوارها را، که مرکز آمار به تفکیک شهری و روستایی ارائه می‌دهد، مدنظر قرار می‌دهیم. در کنار آن از مبالغ اعلام‌شده توسط مراجع تقلید برای محاسبه سهم درآمدی زکات فطره بر مبنای دو قوت غالب برنج و گندم طی سال‌های ۱۳۹۰ تا سال جاری استفاده شده است.

مبلغ‌های اعلامی توسط مراجع تقلید البته اختلاف معناداری دارد. با این حال برای تحلیل بهتر این موضوع تنها از قیمت‌های اعلامی یک مرجع تقلید استفاده شده است.

داده‌های مربوط به درآمد متوسط سالیانه خانوارها در مرکز آمار تنها تا سال ۱۴۰۰ منتشره شده است. بنابراین می‌توان با استفاده از درآمد متوسط سالیانه خانوارها در سال ۱۴۰۰، با لحاظ شاخص قیمت مصرف‌کننده (CPI) و تعدیل تورمی، درآمد متوسط سالیانه خانوارها در سال ۱۴۰۱ را محاسبه کرد. با توجه به اینکه در سال جاری هنوز افزایش پرداخت در حقوق‌ها لحاظ نشده است، در نتیجه می‌توان درآمد متوسط سالیانه دوره قبل را برای سال جاری نیز در نظر گرفت.

اختصاص کمتر از یک درصد درآمد خانوارهای شهری چهارنفر برای فطریه

سهم درآمدی زکات فطره خانوارهای چهار نفره، از نسبت زکات پرداخت‌شده برای چهار نفر به درآمد متوسط ماهانه در هر سال خانوارها محاسبه می‌شود. بررسی این موضوع در میان خانوارهای شهری نشان می‌دهد سهم درآمدی فطریه بر حسب گندم، روند با ثباتی داشته و تا سال ۱۴۰۰ به طور متوسط ۱.۵۱ درصد بوده اما در دو سال اخیر رشد چشمگیری داشته و در سال ۱۴۰۲ با ثبت رقم ۳.۰۹ درصد به بالاترین سطح خود رسیده است.

سهم زکات برنج از درآمدهای خانوارهای شهری

با این حال بررسی این موضوع در قالب زکات فطریه بر مبنای برنج، حاکی از آن است که سهم زکات برنج از درآمدهای خانوارهای شهری، روند نوسانی و صعودی داشته است.

در سال جاری این سهم در خانوارهای شهری چهار نفره به بالاترین سطح خود یعنی ۷ درصد رسیده است. علت این امر را می‌توان اینگونه بیان کرد که با توجه به اینکه در سال‌های اخیر افزایش تورم منجر به رشد شدید قیمت برنج شده است و هزینه پرداخت‌شده توسط خانوارها برای خرید برنج به شدت افزایش یافته، در نتیجه مشاهده می‌شود سهم زکات برنج از درآمد سالیانه خانوارهای شهری روند افزایشی داشته است.

روستاییان، رکوردار بالاترین سهم درآمدی فطریه برنج

در سال جاری زکات پرداختی بر مبنای برنج برای هر نفر، به طور متوسط ۲۴۰ هزار تومان اعلام شده است. بر اساس محاسبات صورت گرفته، مقایسه سهم زکات از درآمد ماهانه خانوارهای روستایی و شهری دو نفره و چهار نفره حکایت از این دارد که این نسبت در خانوارهای روستایی چهار نفره در مقایسه با سایر خانوارها به شدت بیشتر بوده و رقم ۱۲.۳۴ درصد ثبت شده است.

به عبارت ساده‌تر، خانوارهای چهار نفره روستایی حدود ۱۲.۳ درصد از درآمد ماهانه خود را باید صرف پرداخت زکات بر اساس قوت برنج کنند. خانوارهای شهری چهار نفره نیز در جایگاه دوم بررسی این موضوع قرار می‌گیرند.

سهم زکات پرداخت‌شده (قوت برنج) از درآمدهای خانوارهای شهری دو نفره با ۳.۵ درصد کمترین میزان بوده است.

سهم ناچیز زکات فطره گندم از درآمد خانوارهای شهری دو نفره

طبق مبلغ اعلام‌شده در سال جاری مبلغ پرداختی برای زکات گندم برای هر نفر، ۶۰ هزارتومان اعلام شده است. بر این اساس مشاهده می‌شود سهم زکات گندم از درآمدهای خانوارهای شهری و روستایی چهار نفره، به طور مشابه ۳.۰۹ درصد بوده که بالاترین نسبت محاسبه‌شده در مقایسه با سایر خانوارها بوده است.

سهم زکات گندم از درآمد ماهانه خانوارهای شهری دو نفره در این مقایسه بسیار ناچیز بوده و ۰.۸۷ درصد ثبت شده است که کمترین میزان در این بررسی به شمار می‌آید.

منبع: اقتصاد نیوز
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 17
  • ناشناس
    2

    این پولها را چی کار می کنید این پولها کجا هزینه می شوند باید ریال به ریالش مشخص بشه اگر واقعا انسانیت دارید در هر استان برای شهر خودش یک کاخانه بسازید وهزاران نیازمند را سر کار ببره این بهترین عبادت است شما که دم از عدالت می زنید

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      با‌این‌شرایط‌که‌گفته‌شد‌که‌برای‌پرداخت‌فطریه‌‌پرداخت‌
      کننده‌فقیر‌نباشد‌‌طبق‌امار‌بانک‌مرکزی‌۶۰‌میلیون‌نفر‌زیر‌
      خط‌فقر‌زندگی‌میکنند‌‌پس‌اینها‌معاف‌هستتد‌

    • هادی
      9

      میخوای بدونی؟بیزحمت اگه فقط طرح سوال نیست ومیخوای واقعا بدونی کجا خرج میشه برو دفتر مراجع اونجا ازشون بخواه هم در جریان کار قرارت میدن وهم اگه دلسوز باشی میتونی تو مناطق محروم کمک کنی(وقتی داشتی تو مناطق محروم کمک میکردی بیا اینجا این کامنتهارو یبار دیگه بخون تاببینی قضاوت مردم چقدررر زیاده وچرا زندگی مردم اینقدر مشکل داره بخاطر همین قضاوتها وتهمتها)

    • ناشناس
      0

      اگر هر مسلمان ساکن در ایران حداقل مبلغ ۶۰ هزار تومان بابت زکات فطره بپردازد به ازاء ۸۵ میلیون نفر مسلمان ساکن در ایران مبلغ ۵،۱۰۰،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰ تومان بابت زکات فطریه جمع آوری خواهد شد که با این مقدار پول نه تنها می توان شکم همه گرسنگان را تا پایان عمر سیر نمود بلکه می توان پوشاک و مسکن و آموزش و درمان و شغل آنها را نیز تأمین نمود ولی صد افسوس که زکات فطره در جای درست خودش خرج نمی شود!

  • ناشناس
    2

    من میخوام برم جهنم

    نظرات شما -
    • رابی
      3

      اتفاقا الان جهنم حال میده.هوا گرمه اونجا می تونی بری سونا و جکوزی.هر وقتی خواستی چای دم کنی آب جوش آماده است.آتش هم همیشه روشنه و می تونی هر روز کباب درست کنی.در بهشت فقط میوه و جوی عسل وجود داره .نه میتونی کباب کنی و نه چای بنوشی.از بس مجبوری میوه بخوری دل درد می‌گیری.
      هر وقت خواستی بری من را هم خبر کنن.

  • ناشناس
    1

    پول مفت را مردم احمق می دن به یه مشت مفتخور . خاک برسرتون . خلایق هر چه لایق

  • ناشناس
    3

    اگه مسلمانی به ایناس من انجام نمیدم تا برم جهنم
    کاری کردین مردم از همه چی زده شدن حودتون هم خوب میدونین فقط سرتون رو مثل کبک زیر اب کردین

    نظرات شما -
    • هادی
      8

      میگن زمان اخرالزمان مردم برای هرکاری میکنن وهر گناهی که انجام میدن هزاران توجیه میارن که حکم خدارو زیر پا له کنن(مسئولین رو کاری ندارم اونا اصلا بد شما قران وخدارو قبول داری؟یا مثلا چون فلان مسئول بده خداو قران وپیامبرشم قبول نداری؟هرزمانی فلان مسئول خوب شد تو خداوپیامبو قبول میکنی؟ینی ایمانتون به فلان مسئول بستگی داره نه قران؟)

  • H
    0

    این که چیزی نیست هرروز مردم نادان پولشون ومیدن کمیته امداد سالانه میلیاردها تومان جمع میشه معلوم هم نمیشه کجااستفاده میشه بری کمیته امداد بپرسی ماهانه به نیازمندببشتراز100هزارتومن نمی‌دن اینجاایرانه از هرکجابدزدی حلاله

    نظرات شما -
    • احمد
      11

      احمق نادان اطلاعات غلط نده کمیته امداد ماهانه از یک میلیون تا 1/500به مددجوها کمک میکنه
      منم یکی از اونها هستم

    • 😐
      0

      امروز غروب پنج هزار تومن پیدا کردم تو خیابون،برداشتمش ولی ننداختم تو صندوق صدقات،یه ساعت چرخیدم اخر یه خانومی گفت پسرم کمکم کن داپم به اون بنده خدا
      هرکاری کردم دلم نیومد بندام صندوق که خرج کودکان غزه بشه

  • رابی
    1

    مالی که به خانه رواست به مسجد حرام است.
    من در همین جا فتوا می دهم که پرداخت فطریه برای مردم ایران حرام است.
    اگر کسی هم خواست فطریه بدهد خودش مستقیم ببرد به شخص نیازمند بدهد.

  • ناشناس
    3

    فطریه کیلویی چنده بابا.جمع کنید این مسخره بازی ها رو.اون مال دوران جهل و نادانی بود نه قرن ۲۱

  • فقیر
    0

    من خیلی محتاجم،اگر بدید به من خیلی دعاتون میکنم
    چند تا مریضی دارم،خدا خیرتون بده

  • ناشناس
    0

    تا پارسال میدادم از امسال دیگه فطریه نمیدم همش کلاهبرداریه اگر فطریه هرسال دقیقا طبق تورم میره بالا باید یارانه و حقوقها هم طبق تورم واقعی بره بالا نه دلبخواه آخوندها

  • ناشناس
    1

    الان همه یه سری ادما رو میشناسن که واقعا فقیرهستن اگه میخاین فطریه وذکات وخمس بدین به اونا بدین نه به کسایی بدین که بچهاشون خارجن یا سراز فلسطین و لبنان دربیاره

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها