شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران:

بنزین تولید شده در ایران استاندارد است/ به اندازه‌ یک کشور ۳۰۰ میلیونی مصرف بنزین داریم

مدیر هماهنگی و نظارت بر عملیات شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران با اشاره به اینکه به اندازه‌ یک کشور ۳۰۰ میلیونی مصرف بنزین داریم، گفت: بنزین تولیدی در کشور استاندارد است و مصرف بالا باعث ایجاد مشکل شده است.

بنزین تولید شده در ایران استاندارد است/ به اندازه‌ یک کشور ۳۰۰ میلیونی مصرف بنزین داریم

شدت مصرف انرژی در ایران بیش از ۲ برابر میانگین جهانی است. این موضوع در حالی است که ایران بزرگترین دارنده منابع هیدروکربنی دنیا است و بیشترین یارانه سوخت را نیز پرداخت می کند.

از همین رو، بد مصرفی انرژی در همه اشکال سوخت در کشور وجود دارد و از گاز گرفته تا سوخت های مایع مصرفی بیش از میانگین جهانی داریم.

تا آنجا که «مداح مروج»، عضو هیئت مدیره و مدیر هماهنگی و نظارت بر عملیات شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران گفته است که در کشور ۸۵ میلیونی به اندازه یک کشور ۳۰۰ میلیون نفری مصرف بنزین داریم.

وی البته با تایید استاندارد بنزین تولیدی در کشور، تاکید دارد که مصرف بالا باعث ایجاد مشکل شده است.

مشروح این گفت و گو را در ادامه می‌خوانید.

وزرات نفت به عنوان یکی از دستگاه‌هایی که در اجرای قانون پاک نقش داشته، به گفته‌ سازمان محیط زیست، دستگاهی است که این قانون را به درستی اجرا نکرده، نظر شما در این باره چیست؟

کم لطفی است که اگر بگوییم سازمان حفاظت محیط زیست معتقد است که وزارت نفت در زمینه‌ اجرای قانون هوای پاک یا کیفی‌سازی، خوب عمل نکرده یا از برنامه عقب است؛ این حرف کاملاً اشتباه است.

وزارت نفت و شرکت پالایش فرآورده‌های نفتی، یکی از مؤثرترین و پرکارترین وزارتخانه‌های کشور است زیرا در ۲۰ سال گذشته، بیش از میلیاردها هزینه کرده است. ما پالایشگاه اراک را در سال ۷۲ به بهره‌برداری رساندیم، پالایشگاه بندرعباس را در سال ۷۶ و پالایشگاه خلیج فارس را در سال ۹۶ بهره‌برداری کردیم و تنها از این سه پالایشگاه، محصولات بسیار زیادی با استانداردهای روز دنیا ایجاد کردیم و در کنار این‌ها، پالایشگاه‌های قدیمی‌ای مثل پالایشگاه آبادان، تبریز، شیراز، تهران و اصفهان را داریم که مربوط به سال‌های قبل هستند اما آنقدر طرح اجرا کردند که امروز در پالایشگاه تهران، بنزین با استاندارد روز دنیا تولید می‌شود و اگرچه ممکن است به لحاظ اکتانی انحراف داشته باشد.

همچنین گرید بنزین پالایشگاه تبریز یورو ۵ است، اکتانش ۹۱ است و دیگر شاخص‌های کیفی‌سازی‌اش، مطابق استانداردهای یورو۵ است.

مهمترین اقداماتی که وزارت نفت برای اجرای قانون هوای پاک انجام داده چیست؟

وزارت نفت، شرکت پالایش و پخش را متعهد کرده که تا سه سال، همه‌ فرآورده‌های تولیدی‌اش را مطابق استاندارد ملی وارد بازار کند. استاندارد ملی در سال ۸۳-۸۴ وضع شده، زمانی که خیلی از طرح‌های ما کیفی‌سازی و اجرا نشده است.

استاندارد ملی، مشابه استاندارد یورو۴ است. آن زمان نه زیرساخت ما را مطالعه کردند و نه بررسی کردند که ما این ظرفیت را داریم یا نه؛ شرایط کشور در این سال‌ها به واسطه‌ تحریم، به گونه‌ای پیش رفت که ما بسیاری از طرح‌ها را نتوانستیم پیش ببریم، البته این به معنای اجرا نکردن طرح نیست بلکه ما طرح‌ها را اجرا کردیم اما به دلیل عدم تعامل با دنیا و شرکت‌هایی که دارای تجهیزات فنی بالایی هستند، از برنامه عقب ماندیم.

اما با همه‌ این شرایط، ما کار را تعطیل نکردیم، اکنون و در همین شرایط سخت، بنزین پالایشگاه تبریز مطابق استاندارد جهانی است و نفت و بنزین آن استاندارد است. پالایشگاه نفت و گاز اصفهان یک واحد تصفیه‌ نفت و گازش را به سرویس آورد و اکنون روزانه ۱۶ میلیون نفت و گاز یورو۵ وارد بازار می‌کند.

پس قبول دارید که یک جاهایی ضعف وجود دارد؟

گاهی ضعف از جانب ماست و گاهی ضعف به دلیل شرایطی است که از بیرون بر کشور تحمیل می‌شود، با این حال ما بیکار ننشستیم. به عنوان مثال پالایشگاه آبادان پیش از انقلاب با ۶۰۰هزار بشکه در روز کار می‌کرده اما به واسطه‌ جنگ تحمیلی، همه این واحدها تخریب شده، با این حال نیروهای داخلی ما توانستند این واحدها را از نو بسازند و بازار را ایجاد کنند؛ به گونه‌ای که ما تا چند ماه گذشته، ظرفیت پایدار این پالایشگاه ۳۶۰ هزار بشکه در روز بود و در یک ماه گذشته، با تکیه بر توانایی خود واحد سرویس شده و یک واحد جدید به بازار آمده که به این وسیله می‌توانیم ظرفیت پالایشگاه را عملاً تا ۵۴۰هزار بشکه هم بالا ببریم اما به دلیل یک سری محدودیت‌هایی که در نفت خام داریم امروز پالایشگاه با ۴۴۰هزار بشکه کار می‌کند.

مسئولین محیط زیست اعلام کردند سوختی که در تهران توزیع می‌شود با سوختی که اطراف تهران توزیع می‌شود، متفاوت است و خیلی از این آلایندگی‌ها به دلیل ماشین‌هایی است که اطراف تهران سوخت‌گیری می‌کنند. آیا این تفاوت کیفیت وجود دارد؟ نظر شما درباره سخن سازمان محیط زیست در این باره چیست؟

سازمان محیط زیست کم لطفی کرده است؛ ما گریدهای مختلفی را متناسب با توانمندی خودمان تولید می‌کنیم. ما از نظر عدد اکتان بنزین ۸۷، بنزین ۹۱ و بنزین ۹۵ را تولید می‌کنیم. این بنزین‌ها به لحاظ عدد اکتان، با هم متفاوت هستند اما به لحاظ دیگر مشخصات با هم فرقی ندارند همچنین در همه بنزین‌های تولیدی، آروماتیک کمتر از ۳۵ درصد حجمی است، الفین کمتر از ۱۸ درصد و گوگرد عموماً کمتر از ۵۰ است اما بنزینی که در پالایشگاه تبریز یا اصفهان تولید می‌شود چون یورو۵ است دارای اکتان ۹۱ و گوگردش زیر ۱۰ پی پی ام است اما دیگر فاکتورها کاملاً مشابه دیگران است.

برعکس پالایشگاه اراک، بندرعباس یا پالایشگاه خلیج فارس، بنزین یورو ۴ تولید می‌کنند که میزان گوگرد آن‌ها حداکثر ۵۰ پی پی ام است و دیگر فاکتورها مانند بقیه بنزین های تولیدی است اما واحدهایی که بنزین معمولی تولید می‌کنند اکتانشان ۸۷ است و در مجموع بنزین تولیدی با گوگرد بالاتر از ۷۰ پی پی ام نداریم.

پالایشگاهی مثل پالایشگاه اراک، دو واحد سی سی آر دارد که ۴ گرید بنزین تولید می‌کند اما به عنوان مثال در پالایشگاهی مانند آبادان، دو الگوی فرآیندی دخالت دارد که با هم ترکیب می شوند.

آیا تفاوتی بین بنزینی که در تهران و اطراف آن توزیع می‌شود وجود دارد؟

به لحاظ عدد اکتان بله اما به لحاظ شاخص‌های دیگر نه. ما وظیفه داریم بنزینی که در کلان‌شهرهایی مثل تهران، اصفهان، مشهد، اراک و یا البرز توزیع می‌کنیم؛ دارای استاندارد یورو۴ باشد. تهران روزانه ۱۲ میلیون لیتر مصرف دارد و بنزینی که توزیع می‌کنیم بر مبنای استاندارد یورو۴ است. اما در شهرهای اطراف اینگونه نیست به این دلیل که توان تولید بنزین یورو ۴ ما روزانه ۷۵ میلیون لیتر است و در بند قانون تدوین شده، مادامی که مصرف بنزین مدیریت شود در سقف ۸۵ میلیون لیتر، ما موظفیم ۹۰ درصد بنزین مصرفی را بر مبنای استاندارد، تولید و توزیع کنیم اما این در حالی است که امروز سقف مصرف ما ۱۰۵ است.

شما می‌گویید در کلان‌شهرها بنزین استاندارد توزیع می‌شود ولی دستگاه‌های ناظر می‌گویند که استاندارد نیست در این صورت دلیل آلودگی از نظر شما چیست؟

مصرف انرژی در ایران سه برابر دنیاست. یک کشور ۸۵ میلیونی معادل یک کشور ۲۸۰ تا ۳۰۰ میلیونی مصرف دارد. پس وقتی مصرف، سه برابر شود، خود یک عامل آلودگی هوا است. اینجا نقش کیفیت سوخت ملاک نیست بلکه ذات سوختن مهم است. ما سوخت فسیلی، یعنی هیدروکربن مصرف می‌کنیم که سبک‌ترین آن متان است. ۳۵ درصد بنزین ترکیبات آروماتیکی است پس اتم‌های کربن دارد که وقتی می‌سوزند تولید دی اکسید کربن می‌کنند.

پس معتقدید که بنزین استاندارد است؟

بنزین در کشور ما مطابق استاندارد، تولید و توزیع می‌شود اما از آنجا که زیرساخت‌های حمل و نقل شهری ضعیف است؛ خودروهایی که در کشور تردد می‌کنند عموماً پر مصرف هستند و صدی ۱۰ تا ۱۲ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر پیمایش مصرف دارند. خودروها در ایران اغلب بنزینی هستند و خودروهای هیبریدی و دوگانه سوز سهم بسیار پایینی دارند عموماً هم سیستم‌ها انژکتوری است و در کنار همه‌ این‌ها، مصرف بالاست.

همچنین سیستم حمل و نقل عمومی ضعیف است؛ بنابراین وقتی خود را با کشوری مانند ژاپن مقایسه می‌کنیم، باید این نکته را در نظر بگیریم که آنها دارای شبکه‌ پیشرفته‌ای از سیستم حمل و نقل زیرزمینی هستند.

پس هرگونه ادعایی در مورد استاندارد نبودن بنزین را تکذیب می‌کنید؟

گزارش‌های دانشگاه‌ تربیت مدرس و دانشگاه تهران در این باره وجود دارد. در سال گذشته این ۲ دانشگاه با حضور سازمان‌هایی همچون سازمان صمت، بازرسی کل کشور، قوه‌ قضاییه و پلیس راهور گزارشی ارائه دادند که نشان می‌داد مشکل آلودگی هوا کیفیت سوخت نیست و مشکل جای دیگری است. اگر کشور به شکل متوازن به سمت توسعه حرکت کند، این مشکلات حل خواهند شد.

منبع: ایرنا
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 41
  • امیرحسین پاکذات
    2

    واقعا استاندارد است از صافی بنزین مشخص است بی ام و x3 را هر ۶ماه باید سوپاپ عوض کنیم ۲۲میلیون ۵ماه پیش خودم دادم چجوری میگی استاندارد است تو بنز اس ۵۰۰ بریزی موتور ریپ میزنه یکی بنزین شما استاندارد است یکی آسفالت شما لاستیک رینگ ۲۰ خود بخود میترکه

    نظرات شما -
    • ناشناس
      4

      کسی که بی ام و داره که مشکل این مسائل رو نداره...این مشکلات برای طبقه متوسط به پایینه...

    • ناشناس
      1

      استانداردبودکه افغانستان تانکرهای حامل سوخت شمارو بعداز آزمایش تاییدنکردوپس فرستاد؟؟؟بریدبمیریددروغگوها.همش میگین همه چی گل وبلبله بعدش گندش درمیاد!!!.....

    • ناشناس
      0

      یکی به مسولین رانتی ، انتصابی و... بفهماند : خودرو های ایرانی ۲ تا ۵ برابر خودروهای روز دنیا مصرف سوخت دارند . استهلاک آنها بسیار بالا و در کمتر از یک سال آلوده کننده محیط زیست هستند . تکنولوژی تولید سوخت در کشور ما مربوط به ۴۰ سال قبل است .سازمان محیط زیست و سازمان استاندارد واقعی نداریم .

  • ناشناس
    1

    خخخخخخخخخخخخخخ
    تشکر تشکر

    نظرات شما -
    • میلاد
      1

      میگن اندازه یه کشور 300 ملیونی بنزین مصرف میکنیم
      اولا که ماشیناتون بی کیفیت هسته که انقد مصرف بنزینشون بالاست ماشین کم مصرف وارد کنید کارخونها ماشین سازی تعطیل
      دوما شاید اکثرا ندونن بنزین لیتری 500 تومان داره صادر میشه پس خودمون مصرف کنیم لیتری 3000 تومان برای دولت خیلی درامد بهتری داره

    • ناشناس
      0

      آهان یعنی بقیه کشورها ماشین های لوکس و با مصرف کم مصرف می کنند و فقط ما هستیم!!! در ضمن آن بنزین هم بنزین های بی کیفیت بودن که در داخل مصرف نمی شود

  • ناشناس
    9

    مثل بقیه کشورها باید مصرف سوختها مانند گاز وبنزین وهمچنین آب وبرق توسط دولت کنترل شود.در ایران هر کس به هر میزان که اراده کند همه منابع در اختیارش است وکسی نیاز به صرفه جویی و درست مصرف کردن نمی بیند.این کار به دلیل روحیه مردم با فرهنگسازی هم قابل اجرا نیست پس دولت باید از بقیه کشورها که مصرف منابع را مدیریت کرده اند الگو برداری کند.

    نظرات شما -
    • مهران
      1

      دقیقا مقامات مثل تو فکر می کنن برای هفه کردن مردم و صدایاعتراض شان

    • 0

      با این حماقت بزودی جزو وزرا می بینمت .

  • ناشناس
    3

    برای قرعه کشی خودرو گواهینامه میخواهید ولی برای خرید موتور سیکلت فقط پول لازم است ،!!!! این چه معنایی دارد جز اینکه شما بفکر اصلاح امور نیستید و فقط پول پول پول

    نظرات شما -
    • ناشناس
      1

      مشکلت چیه. الان موتورسیکلت هم قرعه کشی کنند حله؟!

  • ناشناس
    2

    در مقابل هنگام اعتراضات صلح آمیز مردمی به اندازه ۱۰۰ کشور تلفات داریم...این به اون در

  • ناشناس
    0

    با حدود 85 میلیون نفر جمعیت ایران ادعا می کنید به اندازه کشور 300 میلیون نفری مصرف بنزین داریم حال اگر با اجرای طرح جوانی جمعیت بخواهید به هدف سیاست گذاری شده جمعیت 150 میلیون نفری ایران برسید آنوقت میزان مصرف بنزین یا حاملهای انرژی در ایران چگونه خواهد بود؟!

  • ناشناس
    1

    این چجور بنزین استاندارد U5 است که هیچ کشوری حاضر به خرید آن از ایران نیست مگر واردات بصورت هبه و مجانی توسط کشورهایی همچون سوریه، حزب ا... لبنان و حوثی های یمن!!!

    نظرات شما -
    • مهران
      1

      مردمشون بفهمند در مقابل واردات ش اعتراض می کنن . مثل افغانستان که نفتکشهامون را برگردوند .... مگر اینکه بنزین سوپر ها مون رو می دیم بهشون

  • ایرانی
    1

    دلیلش فقط فقط خودروهای پر مصرف تولیدی ایران خودرو و سایپا هستش بنزین رو نمیسوزونن که میخورن خواهشاً مردم رو مقصر نکنید

  • ایران من
    1

    سلام

    مصرف بنزین زیاده....؟؟؟؟؟؟
    کارشناسی کردیم مثل بقیه چیزا...

    متوجه نیستین خودروهای آشغالی ک تولید میکنید باعث افزایش بنزینه؟

  • ناشناس
    0

    تازه به دوران رسیدن دور میزنن زمان خر سواری که در زمان قدیم بود گذشت از زمان انقلاب اسلامی همه شدن ماشین سوار با پوز خیلی ناجور ما آرزو داشتیم سوار خر بشیم با پای پیاده چون همه شدن ماشین سوار قوطی کبریت کردن سیصد میلیون

  • امین
    0

    علت مصرف زیاد بنزین یکی ماشین های داخلی با مصرف چندین برابر مشابه خارجی و دیگری قاچاق سازمان یافته برادران.... و اینکه فکر کنم هدایای مفتی به سوریه و لبنان و.. تو این امار هست

  • ناشناس
    0

    دلیلش بیکفایتی خودتان است

  • ناشناس
    0

    بله استاندارد هست، ولی از ماتحت استاندارد هست!!!

  • ناشناس
    0

    الکی میگه

  • ناشناس
    0

    دروغکنتور ندارد وتقیه درشیعه حلال است

  • ناشناس
    0

    لازم میدانم این افتخار بزرگ که به اندازه300میلیون بنزین مصرف میشه بخاطر ماشینهای بنجلیست که به ملت قالب میشه اونم باهزارن عیب ونقص وهزارن منت وذلت به اسم تولید ملی ومافیای دولتی وه خدا هم زورش بهشون نمیزسه ملت وبدبختو به مرگ گرفتم که به تب راضی بشن اونم تبی برترازمرگ

  • مهران
    0

    به اندازه یک کشور سیصد میلیونی خودروی اسقاطی . به اندازه یک کشور سیصد میلیونی به تولید ماشین . به اندازه یک سوم یک کشور صد میلیونی ماشین که به اندازه یک کشور سیصد میلیونی مصرف سوخت در هر صد کیلومتره . نتیجه ی دشمنی با تمام دنیا و اعتقاد نداشتن به حقوق بشر و خاک میهن ازسوی مقامات دروغگو

  • ناشناس
    0

    حرف مفت نزن.وسایل نقیه عمومی را مثل اروپا همگانی کنید و از این ماشین های اشغالی هم تولید نکنید و بزارید تولیدات درجه یک کشورها به ایران وارد بشه با تعرفه نزدیک به صر و رقابت ایحاد بشه آن وقت خواهید دید ملت ایران شعورشان از همه دنیا بیشتر است،پس به دروغ هی ملت را مقصر جلوه ندهبد

  • ناشناس
    1

    به دریادار تنگسیری یواش تو گوشش بگید نصف ایران مال روس و چین هست البته اگه ناراحت نشید عالی مقام

    نظرات شما -
    • ناشناس
      1

      گفتم

  • ایرانی آباد و آزاد
    1

    بنزین بی کیفیت تولیدی در پتروشبمی......
    بلای جان و سلامت مردم و محیط زیست به همراه مازوت سوزی نیروگاه ها... خدا لعنت کند..

  • ناشناس
    0

    سالیان متمادیه استاندار جهانی بنزین یورو است ( یورو 2 ، یورو 4 ، یورو 5 ) همانطور که در مصاحبه گفته شده اکثر شهرهای کشور از بنزین بی کیفیت قدیمی استفاده می کنند که به موتور خودروهای تولیدی ( موتور آلومینیومی ) که باید از بنزین یورو استفاده کنند خسارت وارد می کند .اینگونه خسارات به خودروها هزینه زیادی به کشور تحمیل می کند .

  • ناشناس
    0

    وقتی مردم توان خودرو نو ندارن معلومه خودرو پنجاه سال قبل سوار شن همینه دیگه مقصر گرانی خودرو خودرو سازه

  • ناشناس
    0

    نادان! از بی کیفیت بودن سوخت و مصرف بالای شبه خودروهای تولیدی شرکت های مافیایی و صادرات مفت و مجانی بگذریم این را واقف نیستید که قشر بسیاری از مردم برای گذراندن زندگی به شغل مسافر بری مشغول هستند. به آمارها مراجعه کنید ببینید در همین تهران (شهرستان های دیگه هیچ) چند نفر دارند مسافربری میکنند. شفا که نمیدهید کورم میکنید. شیاطین عابد

  • ناشناس
    0

    اینو در نظر نگرفتید چقدر از مردم فقط همین تهران دارند مسافربری میکنند. به خاطر مدیریت عالی شما

  • ناشناس
    0

    اینو در نظر نگرفتید چقدر از مردم فقط همین تهران دارند مسافربری میکنند. به خاطر مدیریت عالی شما

  • دریا
    0

    بنزین را ماشین های بی کیفیت داخلی هدر میدهند نه مردم.

  • خسرو
    0

    فکر کنم به همین زودی بنزین گرون میشه!!!!

  • ناشناس
    0

    چرا همیشه مردم را مقصر می دانید ؟؟؟ چرا نمی گویید نا کارامدی دولت ها باعث خسارتهایی برکشور شده و می شود که هرگز حداقل تا ۱۰۰ سال دیگر جبران نمی شود چرا نمی گویید برای یک کاراداری از این طرف تهران تا ان طرف تهران مردم عین مورچه دنبال خود می چزخندچرا نسولی که تخلف می کند پست ارشد می گیرد چرا نباید دولت ها را وادارکنید قانون شکنی نکنند ذاصلا چاپ می کنید ؟ چرا که دولت ها مقصرند مردم را رعیت هنوز می پندارید باورتان نشده زمان قجر نیستیم بستن اینترنت چقدر باعث رفت و امد شده ؟؟؟ در خانه میشه دور کاری کرد حتی ۷۰ درصد کارها در خانه کارمند کار ازش بخواهید نه اینکه یره گوشه ای ازاداره بخوابد اگر کسی از گفته های من ناراحت است با دوریین سصدا و سینما امنه و رضوانی و اقا دوربینی بیایید سرزده بریم نه به شکل سرزده قبل که ابتدا میگیم داریم میاییم بعد بریم بپرسید چرا مردم ناراضی هستند

  • علی
    0

    چرا اینقدر دروغ میگویید بنزین بیکیفیت وماشین های بی کیفیت با مصرف بالاو مسئولان بیسواد دروغگو عامل اصلی مصرف زیاد است

  • ناشناس
    0

    برا اینکه یه مسیر 5کیلومتری را 45 دقیقه باید تو ترافیک بمونی .اگه حالیتون شد یعنی چی .

  • ناشناس
    0

    از کیفیت پایین بنزین و خودروهای داخلی که بگذریم نصف بیشتر مردم ایران یا شغل اولشون مسافرکشیه یا شغل دومشون!
    اینم به برکت تورم بالاست که درآمدها، هزینه‌های خانواده‌ها رو کفاف نمیده!
    به قول قدیمی‌ها سالی که نکوست از بهارش پیداست، از بودجه‌ای که برای ۱۴۰۲ بستید کاملاً مشخصه که اوضاع تورم برای سال بعد چجوریه!!!

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها