یک جامعه شناس:
شرایط اقتصادی و اجتماعی موج افغانستان ستیزی را تقویت کرد /مهاجران، مهاجم نیستند
شرایطی که در سالهای گذشته بر جامعه ما از نظر اقتصادی و اجتماعی حاکم شد به نوعی باعث بروز موج افغانستان ستیزی در بین مردم شده است اما نباید این مساله را که دولتها در افزایش این موج سهم عمدهای داشتهاند نادیده بگیریم

این روزها خبرهای خوبی از نحوه اخراج مهاجران افغانستانی از کشور به گوش نمیرسد. خبرهایی که نشان میدهد در برخی موارد برخوردهای خشن و حتی غیرانسانی با این افراد صورت میگیرد. مساله اینجاست که موج افغانستانستیزی تقریبا بیش از ۲ سال است که در کشور ما به یک رویکرد اجتماعی تبدیل شده است. رویکردی که متاسفانه تمامی فرهنگ و تاریخ این سرزمین و مردمش را زیر سوال میبرد.
طی دو سال گذشته بسیاری از اتباع افغانستان در اکثر شهرها و استانهای کشور مورد هجمه و آزار و اذیت قرار گرفتند. دولتها نیز برای بیرون راندن این مهاجران از کشور تمام تلاش خود را به کار بستهاند. اما سوال اینجاست که آیا تاوان ورود بیبرنامه و بدون نظارت این افراد را باید از خودشان طلب کرد یا این نقد به مسئولانی که سالهای سال بدون هیچ نظارت دقیق و برنامهریزی مدونی اقدام به پذیرش این افراد کردند، وارد است.
مهاجران افغانستانی ایران را اولین پناهگاه امن خود میدانند؛ آنها طی سالها جنگ با طالبان و تسلط این نیروی تندرو بر کشورشان و البته مشکلات اقتصادی بیشماری که برای آنها به وجود آمده بود، ترجیح دادند ایران را به عنوان موطن دوم خود در نظر گرفته و پایههای زندگیشان را بنا کنند اما حالا به یکباره با موجی از طرد و نفرت در سرزمینی مواجه شدهاند که قبلا برایشان حکم خانه دوم را داشت. خیلی از آنها زندگیشان را در ایران ساختند. فرزندانشان در این کشور به دنیا آمدند و سالهای سال با کار کردن توانستند آنچه را که در افغانستان از دست داده بودند در ایران به دست بیاورند.
شرایط اقتصادی و اجتماعی موج افغانستانستیزی را تقویت کرد
میلاد منصوری، جامعه شناس در این باره میگوید: متاسفانه شرایطی که در سالهای گذشته بر جامعه ما از نظر اقتصادی و اجتماعی حاکم شد به نوعی باعث بروز موج افغانستانستیزی در بین مردم شده است اما نباید این مساله را که دولتها در افزایش این موج سهم عمدهای داشتهاند نادیده بگیریم.
او میافزاید: مردم ایران سالهای سال با مردم افغانستان زندگی مسالمتآمیزی داشتند. در واقع افغانستانیها به نیروی کار ارزان و پرتلاش در ایران تبدیل شده بودند. این افراد با توجه به شرایط نامساعدی که در کشور خود داشتند ایران را به عنوان خانه امن در نظر گرفته و برای ماندن و زندگی کردن در این کشور تمام تلاش خود را به کار میگرفتند.
این جامعهشناس میگوید: اتباع افغانستان سالهای سال اعتماد اجتماعی مردم ایران را با انجام کارهای سخت و پایبندی به اصول اخلاقی و… به دست آوردند. اما مساله اینجاست که چه عاملی باعث شد تا تمام این اعتماد و اعتبار به یک باره از دست رفته و تبدیل به وضعیت کنونی شود.
مهاجران، مهاجم نیستند
منصوری در بخش دیگری از سخنان خود به این مهم اشاره میکند که مهاجرت همیشه لایههای مختلفی داشته و دارد، بسیاری از ایرانیان هم که به کشورهای غربی و اروپایی و امریکایی مهاجرت کردهاند با مشکلات زیادی دست به گریبان بودهاند. اما تمام این کشورها دارای قوانین مدونی در این زمینه هستند.
او میافزاید: متاسفانه ما سالها پذیرای همسایگان افغانستانی خود بدون هیچ نظارت و برنامه دقیق و درستی بودهایم و تا جایی که بسیاری از آنها بر اثر این بیبرنامگی حتی امکان تحصیل و حضور در موقعیتهای اجتماعی متفاوت را از دست دادهاند. این طور به نظر میرسد که ما تا زمانی این افراد را با آغوش باز پذیرفتیم که برای کارهای سخت خود نیازمند نیروی کار ارزان قیمت بودیم و حالا که شرایط اقتصادی به گونهای دیگر رقم خورده به این افراد به چشم مهاجم نگاه میکنیم نه مهاجر.
حتی برای بازگرداندن این افراد به کشور خودشان هم هیچ چارچوب قانونی مدونی نداریم
این جامعهشناس ادامه میدهد: مساله اینجاست که تغییر دیدگاه ما نسبت به اتباع افغانستان از مهاجر به مهاجم باعث بروز این حجم از رفتارهای خارج از چارچوب انسانی نسبت به این افراد شده است. ما حتی برای بازگرداندن این افراد به کشور خودشان هم هیچ چارچوب قانونی مدونی نداریم. چنین برخوردهایی باعث میشود تا چهره اجتماعی ایران که تا همین گذشته نه چندان دور، چهرهای میهماندوست، دلسوز و همراه بود به چهرهای ضدانسانی و نژادپرستانه تبدیل شود.
او میافزاید: بسیاری از ایرانیان در کشورهای اروپایی همیشه از این موضوع رنج بردهاند و نسبت به رفتارهای نژادپرستانه در کشورهای غربی اعتراض داشتند و متاسفانه حالا ما در کشور خودمان چنین رفتارهایی را با افراد میکنیم که سالها با مسالمت و مهربانی در کنار آنها زندگی کردهایم.
نحوه اخراج ناشایست اتباع افغانستان از ایران نتیجه بیبرنامگی مسئولان است
میلاد منصوری در ادامه میگوید: واقعیت این است که هم در آن سالهایی که درهای کشور به روی اتباع افغانستان باز شد و هم حالا که به این شکل افراد را از کشور اخراج میکنند همه و همه نتیجه بیبرنامگی مسئولان است. تاوان این بیبرنامگی را حالا افرادی پس میدهند که هیچ نقشی در بروز این اتفاقها نداشتند.
مردم ایران هیچگاه رفتار ناشایستی به اتباع افغانستان نداشته و ندارند
او میافزاید: مردم ما هیچگاه رفتار ناشایستی به اتباع افغانستان نداشته و ندارند حتی در این روزها هم انواع و اقسام پویشها برای جلوگیری از رفتارهای ضدانسانی نسبت به این اتباع به راه افتاده اما باید قبول کنیم که مشکلات اقتصادی و اجتماعی که بعد از پاندمی کرونا در کشور به سرعت افزایش پیدا کرد باعث شد تا برخی افراد این مهاجران را به چشم کسانی نگاه کنند که فرصتهای زندگی را از آنها ربودهاند.
این جامعهشناس اظهار میدارد: چنین تفکری اشتباه محض است. اکثر اتباع افغانستان سالها در مشاغلی مشغول به کار بودهاند که اکثر افراد ایرانی حاضر به انجام آن کارها نبوده و یا برای انجام آن حقوقهای کلان طلب میکردند اما این اتباع بدون هیچ اعتراضی با کمترین حقوق این کارها را انجام میدادند.
منصوری در پایان میگوید: بهتر است به جای اینکه دلیل مشکلات اقتصادی، اجتماعی و بیکاری در کشور را بخواهیم در حضور مهاجران افغانستانی جستوجو کنیم کمی به برنامهریزیهای اشتباهی که در تمام این سالها داشته و به واسطه آن کشور را در تنگنای امروزی قرار دادهایم، نگاه بیندازیم. گشتن به دنبال مقصر قطعا راهکار مناسبی برای برونرفت از این وضعیت نیست.
افغانیها را اخراج کنید به جاش ایرانیان مقیم آمریکا و اروپا را به کشور خودش بر گردانید تا سرمایه گذاری انجام دهند این تندروها از انسانهای روشنفکر وحشت دارند
دوست عزیز، باد گلو خیلی وقتا مشکل بلعیدن ناخواسته هوا در حین نوشیدن یا خوردن را برطرف می کند ولی همین هوا وقتی از معده گذشت و وارد روده شد می شود بلای جان.
مهاجرین خارجی تا موقعی که به عنوان مهمان موقت تلقی می شدند و احتمال خروج قریب الوقوع آنها می رفت مهاجم محسوب نمی شدند. الان زمزمه ساکن شدن دائمی این مهاجرین در ایران خیلی خیلی جدی شده آنهم قومی که تقریبا چیزی به اسم کنترل جمعیت و پیشگیری از حاملگی و ... در فرهنگ خود ندارد. با این جملات قشنگ که معلوم نیست به چه منظوری گفته شده است شما نمی توانید خطری بالقوه در بیخ گوش ایران و ایرانی را نادیده بگیرید و مردم را وادار به صبر مجدد تا نابودگی ساختار جمعیتی، فرهنگی و امنیتی کنید.
این توچیهات ونظرات مهم ترازجان ومال وناموس مملکت نیست کجای دنیااین همه بی درب ودروازه مهاجرمیپذیرند مشت نمونه خرواراست بچسبید به ایران وایرانی فرزندکسی نمی کند فرزندی گرطوق طلابه گردنش بربندی بگذارید باجدیت دولت محترم انهارابه کشورخودهدایت کنند باحساسات مردم بازی نکنید
هر کسی که غیر منطقی مثل این اقا!!!! از حضور افغان ها در ایران دفاع و جانبداری میکنه قطعا و یقینا یا ایرانی نیست یا از حضور این مهاجمان نفع زیادی میبره وگرنه هممون میدونیم حضور میلیونی اینها چه خطراتی برای ایران و ایرانی داشته و خواهد داشت
جناب آقای جامعه شناس ، این افراد در حال حاضر اخراج نمیشن دارن به وطن خودشون بازگشت داده میشن ، خیلی ساده است....
بعنوان یک ایرانی میگم، هرکسی که سعی در توجیح حضور افغانی هارو در ایران داره، خائن به کشور و مردمه. این خواسته ملت ایرانه الکی هم مظلوم نمایی نکنید. جنگ در افغانستان تمام شده برگردید کشور خودتون رو آباد کنید. افغان ها علاوه بر جنایاتی که در ایران کردند، از فساد و تجاوز گرفته تا همکاری با رژیم صهیونیستی د حمله به خاک ایران، مشکلات امنیتی و اقتصادی و اجتماعی گوناگون دیگری هم ایجاد کرده اند. ملت ایران سال ها مهاجران افغانی رو تحمل کردند تا با پررویی آب به روی ما ببندند. بازی تمام شده برگردید کشور خودتون
چه جامعه شناسی هستی که ناامنی حضور این افغانهای مجرد برای ما خانم ها ایرانی نمیبینی
چه جامعه شناسی هستی که مشکل بیکاری و استفاده اینها از یارانه های حق ما مردم ایران نمیبینی
چه جامعه شناسی هستی که متوجه خطرات اینها نیستی
میلیونها افغانی مجرد وارد شده جناب انیشتین کهوارد نکردید
اگه حاکمیت در اخراج اینها شل کنه به والله خودمون دست بکار میشیم واین مزاحمین بیرون میکنیم
خوب است که درآخر اعتراف کردی مردم باآنها رفتار خوبی دارند ودامن ملت ایران راازتهمت پاک کردی نیم قرن مردم به آنها محبت کردند ودرموردشان فداکاری کردندخودآنهاهم خوب می دانند بگذارباحفظ دوستی کمی حال ملت وجوانان مظلوم وبیکارشان خوب شود هیزم رابه جای فتنه جای دیگری استفاده کن
حضور این افغانها بخصوص زمانی که کشور دچار بحران مثل حالا میشه خیلیی خطرناک که نمونه هاش در همکاری ترور عزیزانمون دیدیم
اینا هیچ دلبستگی به ایران ندارند میتونن مشکل آفرین و بسیار خطرناک باشند
سنگ اندازی نکنید اجازه بدید برگردن کشور خودشون
مهاجر وقتی بی حد و مرز زیاد شود تبدیل به مهاجم میگردد . بایستی کسانیکه باعث ورود این تعداد بیگانه به کشور شده اند را دستگیر و محاکمه کرد.
جامعه شناس محترم ،واقعا چه فکر کردی مردم مقصرند ؟ این همه مطالب نگاشتی که همین بگویید ؟! قطعا بی برنامگی مسولان بوده و نداشتن و ساز و کار اما ورود با برنامه سال های اخیر هشدار جدی تری دارد ؟ برای جامعه شناسی جامعه خودتان هم کمی تلاش کنید .و بدانید بیکاری و مهاجرت فرزندان این مملکت هم مهمترین اصل فروپاشی خانوادهای ایرانی و عدم تشکیل خانواده جدید است؟؟؟؟..!!!