عیسی کلانتری:

تصاویر اخیر دریاچه ارومیه کار بارندگی است نه اقدامات آقایان / امروز یک رودخانه جاری، تالاب زنده و یا دریاچه آب‌دار نداریم

عیسی کلانتری می‌گوید: «خوش‌بختانه از هفته پیش ۵۰ میلی‌متر بارندگی شده که این کار طبیعت است، اما از اقدامات آقایان خبری نیست. کسانی‌که مسئول احیای دریاچه ارومیه هستند به تنها چیزی که فکر نمی‌کنند احیاست. من که به تازگی از آن‌جا رد شدم دیدم که دریاچه خشکِ خشک بود.»

تصاویر اخیر دریاچه ارومیه کار بارندگی است نه اقدامات آقایان / امروز یک رودخانه جاری، تالاب زنده و یا دریاچه آب‌دار نداریم
روزهای اخیر تصاویری از دریاچه ارومیه منتشر می‌شود که برعکس عکس‌ها و تصاویر منتشر شده قبلی، خشک و بی‌آب نیست. قطعا برای هر هم‌وطنی احیا و پرآب شدن دریاچه ارومیه یک آرزو محسوب می‌شود، اما چه اتفاقی افتاده؟ دریاچه احیا شده؟ چند ماه دیگر که دوباره هوا گرم می‌شود همین تصاویر همچنان وجود دارند؟
 
عیسی کلانتری، رئیس سابق سازمان حفاظت از محیط زیست و دبیر سابق ستاد احیای دریاچه ارومیه اما آب پاکی را روی دست‌مان می‌ریزد و می‌گوید: «کسانی‌که مسئول احیا هستند به تنها چیزی که فکر نمی‌کنند احیاست.»

توضیحات بیشتر او را در گفت‌وگوی پیش‌رو بخوانید:

اخیرا درباره «دریاچه ارومیه» خبرهای عجیبی را می‌شنویم، ماجرای تصاویری که با عنوان احیای دریاچه و پر آب شدنش منتشر می‌شود، چیست؟
 
خوش‌بختانه از هفته پیش ۵۰ میلی‌متر بارندگی شده که این کار طبیعت است، اما از اقدامات آقایان خبری نیست. کسانی‌که مسئول احیای دریاچه ارومیه هستند به تنها چیزی که فکر نمی‌کنند احیاست. من که به تازگی از آن‌جا رد شدم دیدم که دریاچه خشکِ خشک بود.
 
پیش از این هم شما معتقد بودید که رویه همین خواهد بود و هر از گاهی ممکن است، آب باران آن‌جا جمع شود اما دوباره به حالت قبل و خشکی برمی‌گردد.
 
دولت برنامه‌ و نیتی برای احیا ندارد و موضوع این است که حق آبه‌ها را ندادند و هیچ برنامه اجرایی درباره مسائل دریاچه ارومیه ندارند. برنامه‌های سخت افزاری و نرم افزاری را رها کرده‌اند و خیلی در قید این نیستند که دریاچه احیا شود.
 
حتی در صحبت‌ها و سخنرانی‌های مسئولین هم دیگر چیزی درباره دریاچه ارومیه نمی‌شنویم به نظر می‌رسد که مساله احیای دریاچه را فراموش کرده باشند.
 
بله، رهایش کرده‌اند. ارومیه هم مثل بقیه تالاب‌ها و دریاچه‌ها، رها شده است و با وجود این‌که تا این اندازه برای احیای آن تلاش شده بود اما نفسش را گرفتند. نمی‌دانم عمدی درکار است یا از روی نادانی این اتفاقات می‌افتد.
 
با این تفاسیر دریاچه ارومیه هم چیزی مانند دریاچه نمک قم خواهد شد، که فقط زمستان‌ها مقدار کمی آب در آن جمع می‌شود؟
 
بله. در دریاچه نمک و تالاب گاوخونی وقتی باران می‌آید، نمک‌ها شبیه سراب می‌شوند و باران تاثیرچندانی هم ندارد. جالب است که با وجود تمام شدن اقدامات سخت‌افزاری پروژه‌هایی مثل طرح زاب و تصفیه‌خانه‌های تبریز، آب خیلی کمی به دریاچه وارد می‌شود، چون سرریز سدها را رها نمی‌کنند و حق آبه دریاچه را از سدها نمی‌دهند، در نتیجه دریاچه بلافاصه تبخیر می‌شود.
 
در دولت سیزدهم کاری برای پروژه «زاب» انجام شد؟
 
آن پروژه تمام شده است، البته باید ۶۰۰ میلیون مترمکعب آب وارد دریاچه شود. مهم‌ترین مسئله‌ای که وجود دارد، حق آبه دریاچه از سدهاست که اصلا به طور کل فراموش شده است و نه سازمان محیط زیست و نه وزارت نیرو دنبالش نیستند، دبیر دریاچه هم استان‌دار ارومیه است که او هم به طریق اولی مسائل سیاسی استانش را به دریاچه ترجیح می‌دهد؛ یعنی استفاده کشاورزی از آب به جلوگیری از خشکی دریاچه ترجیح داده شده‌است. نود درصد آب دریاچه از آذربایحان غربی است و استاندار هم ترجیح می‌دهد که آب دریاچه مثل ۱۵-۲۰ سال پیش برای کشاورزی استفاده شود تا این که به دریاچه ریخته شود.
 
اخیرا درباره خزر هم صحبت‌هایی شده است مبنی براین‌که ممکن است این دریا در دهه‌های آینده به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار شود، شما چه ارزیابی‌ای دارید؟
 
من بعید می‌دانم چون مثل دریاچه ارومیه که ۹۰ درصد از آذربایجان غربی تامین می‌شود، ۹۰ درصد خزر هم از وُلگا تامین می‌شود و روس‌ها بالادست ولگا به آب نیاز ندارند. این‌که میگویند مثلا سد ساخته‌اند، به نظرم صحیح نیست، چون اگر خزر خشک شود و از ایران ۱۰۰ مترعقب نشینی کند از روسیه بیش از چند کیلومترعقب نشینی می‌کند و روس‌ها قربانی خزر خواهند شد.
من دقیقا اطلاع ندارم اما آن مسائلی که مطرح می‌شود که روس‌ها سدهای فراوان ساخته‌اند، به نظرم صحت ندارد و روسیه در آن‌جا به آب نیاز ندارد. آن‌جا که می‌گویند سد می‌زنند، جایی است که بالای ۱۰۰۰میلی‌متر بارندگی دارد و زیر ۱۰۰۰ میلی‌متر تبخیرش است و اصلا به آب نیاز ندارد پس این تحلیل درستی نیست. به طور کلی منطقه آبریز خزر ۱درصد از ایران است و ۹۹درصدش از شوروی می‌آید و مقداری هم از آذربایجان و قزاقزستان که آن‌جاها هم به علت رطوبت نسبتا بالا و حرارت پایین و تبخیر کم نیاز کشاورزیشان زیاد نیست که بخواهند از آب خزر برای کشاورزی استفاده کنند.
من دلیل اصلی این که می‌گویند خزر دارد خشک می‌شود، را نمی‌دانم اما آن دلایلی که اعلام می‌کنند، مشخص و مدلل نیست و نمی‌شود رویش حساب کرد. من به تازگی رفته بودم شمال و عقب نشینی از سمت ایران را خیلی کم ارزیابی کردم، یادم هست که در دهه ۷۰ خزر بیش از این‌ها عقب نشینی کرده بود. سمت جنوب شرقی خزر که شمال شرق ما می‌شود؛ یعنی ترکمن صحرا و بندرگز عقب نشینی بیشتر و مقداری محسوس دارد، اما از سمت گیلان و مازندران خیلی تغییری نکرده‌است، سال ۷۴-۷۵ خیلی بیش از این عقب نشینی کرده بود.
 
در حال حاضر وضعیت محیط زیست در ایران در کدام مناطق هشداری محسوب می‌شود؟
 
تقریبا همه جا محیط زیست ما هشداری است به علت مصرف بیش از حد آب‌های زیرزمینی، سدی، عدم تخصیص آب به حوزه محیط زیست و بهره‌برداری بیش از حد ازآب‌های زیرزمینی، تقریبا جایی را نداریم که هشداری نباشد. بعضی جاها که گرد و غبار است و در ظاهر دارای مشکل است خیلی مورد توجه رسانه‌هاست، اما جنایت بزرگی که در حال اتفاق افتادن است زیرزمین است و تقریبا کسی به آن توجهی ندارد، چه مسئولین وزارت نیرو، چه حاکمیت و چه مردم.
در حال حاضر همه برای کشیدن آب‌های زیرزمینی به سطح زمین و تبخیرش در سطح زمین و ظاهرا مقداری توسعه دادن به کشاورزی، مسابقه گذاشته‌اند. با این کارها درحال نابود کردن سرزمین‌مان هستیم. امروز یک رودخانه جاری،تالاب زنده و یا دریاچه آب‌دار نداریم و سال به سال هم به عمق چاه‌ها اضافه می‌شود و این یعنی مرگ، مرگ آبی.
 
یعنی ما همین حالا دچار مرگ آبی شده‌ایم و این مساله مربوط به آینده نیست؟
 
بله، اما این‌که چه قدر به مرگ قطعی باقی مانده است مسئله‌ایست که مطرح است. روزی آب‌هایمان کاملا تمام می‌شود و ماهم مثل مردم سوریه ویلان و سرگردان خواهیم شد.
منبع: خبر آنلاین
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 15
  • هادی
    1

    خداوکیلی یکی از کسانی که بزرگترین خسارت به سفره های آبهای زیر زمبنی زد ایشان بود در دهد 60 و 70 که ایشان وزیر کشاورزی بود بخاطر خدودکفایی گندم بخشنامه صادر میکرد وام و کمک بلاعوض بدهید به کشاورزان تا با حفر چاه زمین دیم خودرا آبی کنند و گندم بکارند و اینچنین مردم با نااگاهی به جان آبهای زیر زمینی افتادند و این جناب وزیر خبر نداشت در زمان حکومت شاهمطالعات جامعی صورت گرفته و درکشاورزی ایران اولویت را به باغداری داده اند.

  • م
    0

    انگار خودش جزی از این آقایان نیست، الان خودش رو منجی میخواد نشون بده

  • رامین
    0

    همشون سروته یه کرباسند

  • خیلی ناشناس
    0

    متاسفانه با احداث و حفر چاه های عمیق و خالی کردن سفره های آب های زیر زمینی فرونشست زمین در سرتاسر ایران رو به بحرانی غیر قابل جبران تبدیل کردند

  • ناشناس
    1

    مسئولان به فکر مردم نیستند چه برسه به دریاچه

  • M
    0

    مردک یه طوری حرف میزنه که انگار اصلا سهمی در فاجعه امروز زیست محیطی کشور نداشته

  • ناشناس
    0

    خودتم که وزیر ورئیس محیط زیست بودی چیکار کردی که حالا ،،،،،می زنی

  • بی نام
    0

    تو از اینا بدتر ...اینا از تو بدتر ... همتون سرو ته از یه کرباسین ...

  • فرهادی
    0

    هورررررا ژاپن رو بردیم .

  • مرتضی نامور
    0

    تو یکی در مورد دریاچه ارومیه اصلا نباید هیچی بگی

  • ناشناس
    0

    همش تقصیر دولتهای قبلی است البته به زعم دولتهای قبلی این دولت مقصراست درکل همه مقصرند غیرازمن

  • علی
    0

    آقای کلانتری حالا این آقایان هیچ شما که قبلا آقایان بودید چه گلی به سر دریاچه زده اید؟ آبا شما عمل محیرالعقولی انجام داده بودید؟ در سالهای ۹۷ و ۹۸ هم بارندگی های خوبی داشتیم!

  • ناشناس
    0

    جناب کلانتری من یک کشاورزم بگو در سالهای تصدی ات برای ما کشاورزان چه کردی که اینقدر پوز می دی
    حرف نزنی سنگین تری

  • مرادی
    0

    آقای کلانتری شما هم نه درعمل سابق ونه در گفتارت صادق نیستی وصورت مسئله را عوض میکنید و ازترس واقعیت را بیان نمی کنید چون بیش از ۲۰۰هزار چاههای اطراف دریاچه در فصل غیربارندگی آب را میکشند والان که برداشت آب نداریم و فصل بارندگی است دریاچه درحل جان گرفتن است شما پاسخ بدهید برای آگاهی رسانی به جامعه وبسیج مردمی برای مسدود کردن چاههای غیرمجاز چکاری کرده ای.
    بنابراین شما ودیگر مسیولین وعلما از مردم بخواهید چاههای غیرمجاز را پرومسدود کنند ببینید که ظرف سه سال دریاچه احیا خواهد شد یانه ؟
    .درعرصه های مختلف امیرکبیرها و سمیعی ها کاظمی ها وسلیمانیها وباکریها و ومصدق ها ....نیاز داریم مثل عرصه اقتصاد ؛ صنعت وبویژه آب اما در کشور باید به ۲موضوع معترف بود ۱ _ اشتباه درمبحث تحدید وکاهش بد جمعیت ۲_ قصور وترک فعل خود برای ناترازی عرصه های آب کشور و سوخت بنزین و همچنین از ناکارآمدی وعدم تولید خودروهای برقی ویا باپایه گازی و همچنین نفوذ فساد زای در سیستم خودروسازان وایجاد انحصار با عدم واردات خودروهای برقی و هیبریدی است والان از همه مهمتر مشکل کم آبی وخشکسالی کشور است که ریشه مملکت را می خشکاند واین مشکل قطعا با طرحهای کم اثر وکوتاه مدت، بر طرف نمیشود لذا پیشنهاد میشود برای سیراب
    شدن ایران بزرگ وبدون چشمداشت ، بی نتیجه به حکومت طالبان، و ویابارش برف وباران با اقدام عملی برای جلوگیری از خشکیدن دریای خزر و نیز امکان توسعه حمل ونقل دریایی بین خلیج فارس ودریای خزر،خبرمسرت بخش پیگیری طرح احداث ایرانرود را به ملت بدهند .

  • ناشناس
    0

    چشمه های زیرزمینی دریا کور و بسته شده اند، آب الان دریا توسط بیل لودریکه نمک با ماشین هامیکرده خورده به سنگی که روزنه راگرفته ویهو آب فوران کرده وان محیط پرآب کرده است، شکرخدا

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها