جرم‌انگاری برای آزارگران زنان در فضای مجازی/ ارسال پیام و تصویر مبتذل برای زنان و جریمه ۳ تا ۶ میلیونی؛ این ارقام بازدارنده است؟

یک حقوق‌دان گفت: ما برای اولین‌بار در ایران با مجازاتی مواجه هستیم که بازدارندگی واقعی دارد.

جرم‌انگاری برای آزارگران زنان در فضای مجازی/ ارسال پیام و تصویر مبتذل برای زنان و جریمه ۳ تا ۶ میلیونی؛ این ارقام بازدارنده است؟

کلیات لایحه «پیشگیری از آسیب‌دیدگی زنان و ارتقای امنیت آنان در برابر سوء رفتار» در نشست علنی مجلس شورای اسلامی در روز یکشنبه، بیستم فروردین ماه ۱۴۰۲ به تصویب نمایندگان رسید. این لایحه به طور کلی با هدف جلوگیری از خشونت علیه زنان و حمایت قانونی هرچه بیشتر از آنها مطرح شده و ماده ۳۰ این لایحه به موضوع ارسال تصویر یا نماد مستهجن یا مبتذل برای زنان پرداخته و آن را جرم‌انگاری کرده است. بر اساس این ماده، کسی که بدون رضایت و برخلاف تمایل زنی، به وسیله سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی یا هر وسیله دیگری پیام، تصویر یا نماد مستهجن یا مبتذل برای وی ارسال کند که نوعاً موجب آزار روحی نسبت به افراد متعارف می‌شود، محکوم خواهد شد.

در صورتی که تصویر یا پیام ارسالی مستهجن باشد، جزای نقدی درجه شش (بیش از ۶۰ میلیون ریال تا ۲۴۰ میلیون ریال) خواهد بود و در صورت ارسال پیام یا تصویر مبتذل، فرد خاطی به جزای نقدی درجه هفت (بیش از ۳۰ میلیون ریال تا ۶۰ میلیون ریال) محکوم می‌شود.

امیرعلی صفا، وکیل پایه یک دادگستری و فعال رسانه‌ای، رویکرد و هدف این لایحه را مبتنی بر پیشگیری، زمینه‌سازی و فرهنگ‌سازی می‌داند و در خصوص مبالغ تعیین‌شده برای جزای نقدی و میزان بازدارندگی آن در ارتکاب جرم، می‌گوید: «این طرح بر خلاف بسیاری از طرح‌هایی که به مجلس ارائه می‌شود، به طور قابل توجهی از جنبه پیشگیری و بازدارندگی برخوردار است؛ لایحه‌ای که نزدیک به ۶۰ ماده دارد، کمتر از ۱۰ ماده آن مربوط به جرم‌انگاری می‌شود و بیش از۸۰ درصد مواد این لایحه مربوط به ارائه راه‌هایی برای پیشگیری و جلوگیری از آسیب به زنان است و آنچنان رویکرد جرم‌انگارانه‌ای ندارد. شاید پرداخت مبلغ ۳ تا ۶ میلیون تومان به عنوان جریمه برای یک مرد خیلی سخت و سنگین نباشد اما آثار اجتماعی آن به مراتب مهم‌تر و تأثیرگذارتر است.»

افزایش جریمه‌های نقدی مطابق با نرخ تورم قطعاً یک عامل بازدارنده است!

از سال ۹۲ که قانون جدید آیین دادرسی کیفری و قانون مجازات نگارش شد، جرایم از درجه یک تا هشت دسته‌بندی شدند؛ درجه یک بالاترین و درجه هشت پایین‌ترین میزان جریمه را دارد. مجازات درجه هشت شامل چندین نوع مجازات اعم از جزای نقدی، شلاق یا حبس است. درجه یک هم به همین شکل است اما شدت و حدت آن بیشتر است.

در لایحه مذکور مبلغ جریمه در جزای درجه شش، از ۶ تا ۲۴ میلیون تومان و در درجه هفت از ۳ تا ۶ میلیون تومان تعیین شده است. شاید در نگاه اول این ارقام خیلی سنگین و بازدارنده نباشند اما طبق گفته صفا، در سال ۹۸ قانونی مصوب شد که مجازات نقدی طبق نرخ تورم اعلامی توسط بانک مرکزی افزایش پیدا کنند؛ یعنی مبلغ رقم جریمه هرچقدر باشد، با نرخ تورم افزایش پیدا می‌کند و به تبع جنبه بازدارندگی آن بیشتر خواهد بود.

محرومیت و محدودیت اجتماعی؛ از دیگر مجازات این طرح

صفا با تأکید بر اینکه این اولین قانون حمایت از زنان آسیب‌دیده است، تصریح می‌کند: «نکته قابل توجه پیرامون این مسئله این است که ما برای اولین‌بار در ایران با مجازاتی مواجه هستیم که بازدارندگی واقعی دارد. به طور مثال ممکن است طبق مجازات مشخص‌شده، پرداخت مبلغ ۳ تا ۶ میلیون تومان به عنوان جریمه برای یک مرد خیلی حائز اهمیت نباشد اما آثار اجتماعی آن به مراتب مهم‌تر است؛ در صورت اثبات و صدور حکم، فرد خاطی موظف به پرداخت جریمه نقدی می‌شود اما در صورت تکرار جرم، علاوه بر پرداخت جریمه نقدی، محرومیت‌های اجتماعی هم شامل وی می‌شود. مواردی نظیر: محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از ۶ ماه تا ۵ سال، ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی، ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه و ... .

او ضمن اعلام امیدواری در رابطه با تصویب و اجرای این طرح می‌گوید: «روند اصلاح در قوانین یک کشور به هیچ‌عنوان یک روند دفعتاً و یکباره نیست؛ قوانین به مرور اصلاح می‌شوند. این لایحه مصوب هم به منزله گام اول در اصلاح قوانین است. قرار نیست ما با یک ایده‌آل مواجه باشیم، این گام با فرهنگسازی لازم در جامعه، زمینه‌ساز تغییرات مطلوب‌تری در آینده خواهد بود.»

اثبات و انکار؛ دو چالش اساسی در اجرای این طرح

شیما قوشه، وکیل پایه یک دادگستری، از چالش‌های پیرامون این طرح می‌گوید: «مشکل عمده و بزرگترین چالش ما در زمینه جرایم رایانه‌ای، مسئله اثبات است و این در حالی است که در برخی اپلیکیشن‌ها این امکان وجود دارد که گفت‌وگو و تصاویر رد و بدل شده را برای هر دو طرفِ چت پاک کرد. دومین مسئله، عدم پذیرش یا رد اتهام است؛ اینکه اگر شخص مرتکب، مالکیت آن اکانت (حساب مجازی که مزاحمت با آن صورت گرفته) را انکار کند یا نپذیرد و ادعا کند که این شماره و حساب متعلق به او نیست، کار یا بسیار دشوار می‌شود یا تقریباً ناممکن. باید بررسی کرد که آیا قانون‌گذار چنین شرایطی را پیش‌بینی کرده و آیا امکانات علمی، فنی و تخصصی در این زمینه را دارد که در تمام پرونده‌ها، از یک توهین ساده گرفته تا تهدید به قتل و ارسال محتوای مبتذل، بتواند به هویت فرد مزاحم دست پیدا کرده و آن را را اثبات کند یا نه.»

در کشورهای دیگر، اثبات به عهده متشاکی است نه شاکی

قوشه در خصوص نحوه رسیدگی به این قبیل شکایات در سایر کشورها اظهار می‌دارد: «در مسئله خشونت علیه زنان، قوانین حاکم بر اکثر کشورها به گونه‌ای است که اغلب بار اثبات بر دوش مرتکب است، که شاید خلاف اصل برائت تفسیر شود، اما اوست که باید ثابت کند چنین جرمی مرتکب نشده؛ به عبارت دیگر، صرف ادعای زن بدون اینکه حتی تلاشی برای اثبات صورت گیرد، رسیدگی به پرونده شروع می‌شود.

اما در قانون کشور ما نه تنها زن باید ادعا کند، بلکه با توجه به عمومات آیین دادرسی کیفری، باید برای این ادعا به قدری ادلّه موجه ارائه نماید که مقام قضایی را قانع کند تا شخص مرتکب را احضار کند؛ چرا که اگر مقام قضایی بدون دلیل مرتکب را احضار نماید، دچار تخلف شده است. به عبارتی، در کشور ما اظهار و ادعا دلیلی بر شروع رسیدگی به پرونده نیست و حتماً باید ادلّه‌ محکمی برای آن ارائه شود.»

منبع: خبر آنلاین
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 17
  • سه تومن😐
    1

    منه پسر میگم میفرستم عکس و فیلم،اگر اگر اگر رفت شکایت کرد سه تومن میدم و خلاص
    لااقل سی میلیون یا صدمیلیون میذاشتید که کاسبی راه بندازن یه مدت بعضیا و اینجوری دیگه کسی از این غلطا نمیکرد و فرهنگ سازی میشد به نوعی
    من یه بار با اکانت دختر رفتم توی اینستاگرام و ده نفر عکس بدبد خودشونو واسم فرستادن که ببین ما چقدر چیزمون خوبه و اینا😐
    ترسیدم اغفال بشم و چیزم کنن دیلت اکانت‌کردم😐😁😐

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      تنها فریبی بیش نیست....
      حقوق زنان خیلی وقت است که نابود شده و در حال نابودی کامل است

    • ناشناس
      0

      کی پخش میشه؟

  • ناشناس
    2

    شما قانون گذاران و نمایندگان مجلس،، حقوق اصلی زن که مهریه می باشد و تنها حقی است که اسلام برای زن در ازدواج قرار داده،، در تلاشید نابود کنید،،،، بعد با مطرح کردن این موضوعات بی ارزش و کلیشه‌ای قصد فریب زنان و خودنمایی خودتان را دارید؟؟؟
    که مثلاً ما از حقوق زن دفاع می‌کنیم
    آیا در کتاب خدا ننوشته مهریه زنان را بدهید و بهانه گیری نکنید آیا ننوشته مبادا با تهمت به زن و یا آزار او قصد کنید حق او را از بین ببرید؟؟ سوره نساء !!!! بعضی می‌گویند مهریه هدیه ای ناقابل از طرف مرد به زن می‌باشد ،،،، اگر مهریه تنها یک هدیه ناقابل بود آیا در قبالش آیه نازل می‌شد؟؟؟؟ آیا خداوند چندین بار به این موضوع اشاره می‌کرد و سفارش می‌کرد به ظلم و ستم و مکر و تهمت که این حق را از زن نگیرید؟؟؟؟؟ مگر اینکه خودش ( به صلاح دید) مقداری و یا همه آن را ببخشد ( که در زمان زندگی زناشویی مرد با توجه به حقوق بسیاری که دارد سواستفاده نکرده و نتواند زن را آزار داده و یا طلاق دهد)
    در اسلام مرد وقتی ازدواج میکند حق دارد چهار زن عقدی و در بین شیعیان هزاران زن صیغه‌ای داشته باشد ولی زن چنین حقی ندارد ....
    زن نمی‌تواند بدون اجازه شوهر از منزل خارج شود
    زن نمی‌تواند سر کار برود
    حق طلاق با مرد است
    حضانت فرزند با مرد است
    حتی زن اگر بخواهد عمل سزارین ( زایمان خود) را که مربوط به بدن خود می‌باشد باید شوهر رضایت دهد و هزاران حقوق دیگر
    مهریه تنها پشتوانه زن در زندگی زناشویی است که اگر نباشد ظلم بزرگی در حق زنان می‌شود
    چون دست مرد باز میشود ظلم و ستم بیشتر میشود میتواند امروز عقد کند فردا طلاق دهد ازدواج های متعدد کرده و در حق زن ظلم و بی‌عدالتی کند هیچوقت زور زن به مرد نمی‌رسد
    حتی در مسأله ازدواج مجدد مرد،، خداوند در قرآن می‌فرماید یک یا دو سه و چهار و نه بیشتر....
    اما اگر نمی‌توانید به عدالت رفتار کنید( که شما هرگز نتوانید بین زنان به عدالت رفتار کنید) تنها به کنیزی که دارید و یا یک زن اکتفا کنید که این به عدالت نزدیک تر و ترک ستمکاری است...
    اما ما می‌بینیم که مردان مسلمان از دین خدا فقط چند همسری رو از حفظ هستند در حالیکه آیات قرآن رو به درستی و کامل بیان نمی‌کنند و نمی‌خواهند بیان کنند
    حرف ناگفته زیاد و زمان اندک
    همانطور که حجاب در قرآن آمده و حکم خداست مهریه هم در قرآن آمده و حکم خداست و خداوند به طور واضح و شفاف بیان کرده مهریه زنان رو به نامردی از بین نبرید
    این حکمتی از حکمت های خداوند است
    به درستی که جز خداوند کسی نگهبان و حافظ واقعی حقوق زنان نیست

    نظرات شما -
    • ناشناس
      9

      فقط جواب یکی از مظلوم نمایی ها. اکثر زنان حضانت فرزند را به خاطر دریافت نفقه دنبال می کنند

    • 0

      ب ۱۲:۲۲
      تو می‌دونی حس مادری چیه؟؟؟
      اصلأ تو خدا رو می‌شناسی؟؟؟
      چیزی به نام وجدان داری؟؟؟
      چون مرد هستی باید حرف حق رو نشوی و عدالت رو زیر پا بگذاری؟؟
      چرا فکر می‌کنی همه زنان دنبال پول هستن؟؟؟
      چرا فکر می‌کنی همه زنان محتاج پول شما هستن؟؟
      نکنه گدا هستی ؟؟
      که حتماً هستی
      مهریه به خاطر این نیست که زن گداست و محتاج به پول امثال تو که سریع اجرا بگذاره و مردبگیره مگه این همه زندگی برقراره چند درصد زنان مهریه گرفتن؟؟؟
      مهریه یک پشتوانه است
      مثل سفته
      که مرد هر کاری دلش خواست انجام نده
      دقیقا عین خودت
      می‌بینی چقدر مغروری؟؟؟
      بعضی از مردان واقعا به زن ظلم میکنن نه همه بعضی
      آنها که مغرور ترند
      بی ایمان ترند
      بی وجدان ترند
      این حق در قرآن آمده من از خودم ننوشتم
      آیا یک زن نباید از حقش دفاع کنه چون یکی مثل تو پیدا بشه و بگه این مظلوم نمایی است؟؟؟
      خجالت نمی‌کشی ؟؟؟
      از خدا نمیترسی؟؟؟
      اگه فردا این اتفاق برای ناموس خودت افتاد چه احساسی داری؟؟
      من آیات قرآن رو نوشتم از خودم ننوشتم که تهمت می‌زنی
      خدا شما مردان رو بهتر میشناسه
      اتفاقا این تویی که سرت رو زیر برف کردی و حقیقت رو کتمان می‌کنی؟؟
      می‌دونی چرا؟؟؟
      چون مرد هستی
      یک مرد خودخواه متکبر بی‌رحم
      طبیعیه که از جنس خودت دفاع کنی
      باشه دفاع کن
      ولی حق نداری وقتی من کامنت می‌گذارم زیر کامنت من چیزی بنویسی
      تو در ضایع کردن زنان و حقوق زنان استادی
      تعجب میکنم چرا در مجلس نیستی
      من سواد زیادی ندارم
      ولی مطمئنم تو داری
      تو اگر به جای مسوولین بودی لابد الان زنان ایران جایگاهی چون زنان افغانستان داشتن
      وقتی می‌خوای نظر بدی اول به عدالت فکر کن
      آیا اگر قاضی بودی بین برادر خودت و متهم رای به نفع برادر خودت می‌دادی لطفاً این قدر حق زنان رو ضایع نکنید سال‌هاست که این حقوق از بین رفته
      فکر کن خودت زن هستی
      یک روز فقط یک روز خودت رو جای یک زن بگذار که حقش از بین رفته
      چطور در جامعه ایران حقش رو بگیره؟؟؟

  • ناشناس
    0

    ارسال تصویر و پیامک تهدید آمیز پلیس و راهنمایی و رانندگی هم جرم هست آیا با اینان هم برخورد میکنید ؟؟

  • ناشناس
    3

    اگر زن این جرم را مرتکب شد چه جایزه میگیرد یا او هم همین مجازات را دارد یا باز مجرم دانستن مرد از ابتدا ی خلقت اوست

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      چرا نمی‌فهمید این یک فریب است یک عوامفریبی محض که یعنی ما از حق زنان دفاع می‌کنیم حقوق زن داره به کلی نابود میشه از اول هم حقوقی در کار نبوده
      مصداق سر جوال رو ول کردن ته جوال رو گرفتن !

  • ناشناس
    0

    شما حقوق اولیه زنان در ایران قانونی کنید بقیه پیشکش

  • محمد
    0

    جمع کنید این مسخره بازیها و تبلیغ الکی را.
    بدبخترین زنها هستن که هیچ حقی ندارند و قوانین صد در صد ضد زنه .الان هزاران زن هستن که همه حق و حقوق خودشان را هم بخشیدن ولی طلاق نمی توانند بگیرند چون مرد راضی نمی شود .چه خانواده های که چندین ساله اسیر هستن.مرد تا راضی نباشد زن نمی تواند طلاق بگیرد در صورتی که باید این حق را به زن هم بدهند که وقتی همه حق اش را بخشید بتوان طلاق بگیرد

  • ناقلا
    0

    به جزایی هم برا یزنان ومردان خیانتکار ورییس دادگاهها ی خانواده بدید که معلوم نیست چرا همیشه حق رابه اقایان نامرد میدهند اگر باور ندارید به سری به کوریدور دادگاهها بزنید ویا ساعت عقد موقت هارا برسی کنید شاخ درمیاورید

  • بی چاره
    0

    نا شناس عزیز شوهر م پنج ساله با یک فاحشه زندگی میکند تمام تلاشم برای طلاق گرفتن تودادگاه بی نتیجه می ماند آنوقت وقتی آنها نصف شب به درخانه پدرم آمده وفحاشی کردن وما از آنها شاکی شدیم ساعت سه شب به ملا اومد ودر آگاهی برای آنهاصیغه خواند تادردادگاه به من قاضی بگوید به شما ربط ندارد برو در خانه بشین وبچه دارییت رابکن عدالت علی با تعبیرانقلابی

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      می‌دونم عزیزم برای خانواده ما هم این اتفاق افتاده
      دخترمون رو زدن از خونه بیرون کردن هشت ماه منتظر بودیم شاید بیان عروسشون رو ببرن نیومدن
      بعد مجبور شدیم درخواست طلاق بدیم چون اونها زرنگی کرده بودن نه راهش میدادن و نه درخواست طلاق میدادن
      دادگاه هم گفت چون شما درخواست طلاق دادید در مهریه باید تخفیف بدید تا راحت طلاق بگیرید دامادمون گفت من ندارم از کجا بدم ده میلیون بیشتر ندارم
      قاضی هم با اونها بود و گفت واقعا نداره اگه میخوای زودتر طلاق بگیرید همون ده میلیون رو بگیرید تموم بشه
      ما هم گفتیم ده میلیون رو بگذاره زیر سرش شب نترسه
      و طلاق گرفتیم بعد یک سال دوندگی تمام مخارج دادگاه رو هم خودمون دادیم
      واگذار کردیم به خدا
      تو هم واگذار کن به خدا

  • ناشناس
    1

    برای بی حجابی جریمه های سنگین تا 3 میلیارد می گذارند ولی برای مزاحمت آقایون از هر نوع آن را به 8 درجه تقسیم می کنند.قوانینی که توسط آقایان نوشته می شود به نفع خودشان

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      من یک روز طرفدار پر و پا قرص اسلام بودم اگه اینطور پیش بره و حقوق زنان یکی پس از دیگری نابود بشه برای همیشه دینم رو کنار می‌گذارم همون‌طور که خیلی از زنان این کار رو کردند

  • ناشناس
    0

    اونوقت این پولا کی میگیرد ؟زن یا قوه غذاییه !

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها