مرور رخدادهای مهم هفته؛

پژو مزد رفتن از ایران را گرفت

مرور اخبار این هفته صنعت و بازار خودرو کشور نشان می‌دهد «تحمیل قیمت به خودروسازان»، «کاهش تولید و سهم خودروسازان خصوصی»، «حضور قریب‌الوقوع پژو در بازار آمریکا»، در صدر اتفاقات قرار داشته‌اند.

پژو مزد رفتن از ایران را گرفت

یکی از مهم‌ترین اخبار خودرویی در هفته جاری، اظهارات احمد نعمت‌بخش دبیر انجمن خودروسازان ایران مبنی‌بر تحمیل قیمت بهخودروسازان از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت بود.

وی تاکید کرد که «ایران‌خودرو و سایپا با دستور مستقیم وزارت صنعت، قیمت‌هایی بسیار پایین‌تر از بازار را برای فروش فوری محصولاتشان لحاظ کرده‌اند.» نعمت‌بخش عنوان کرد که «به‌طور مثال، گروه خودروسازی سایپا مجبور شده با دستور وزارت صنعت، پراید را که در بازار 45 میلیون تومان است، 37 میلیون تومان بفروشد.»مرور قیمت‌های ارائه شده از سوی خودروسازان در فروش فوری اخیر و مقایسه آنها با نرخ‌های بازار، اظهارات دبیر انجمن خودروسازان را تایید می‌کند. خودروسازان قرار بود محصولات خود را طبق فرمول «پنج درصد زیر نرخ بازار» به فروش برسانند، اما فاصله زیاد قیمت کارخانه و بازار خودروها نشان می‌دهد این فرمول رعایت نشده است. کارشناسان معتقدند تداوم دخالت وزارت صنعت در بازار خودرو، نه تنها آرامش را به آن باز نخواهد گرداند، بلکه سبب آشفتگی و افزایش قیمت بیشتر نیز خواهد شد.خودروسازان از اواخر هفته گذشته و به دستور وزارت صنعت، طرح فروش فوری روزانه را در دستور کار قرار داده‌اند، به نحوی که هر روز برای 20 درصد تولید خود که رقمی نهایتا هزار دستگاه در مجموع است، فروش فوری می‌گذارد. ازآنجاکه این فروش فوری‌ها با قیمت‌های دستوری وزارت صنعت انجام می‌شوند، چندان امیدی به اثرگذاری آنها در کاهش قیمت‌ها در بازار و حذف دلالی و واسطه‌گری نیست.
آب رفتن سهم خصوصی‌ها در بازار

در هفته جاری اما اعلام آمار تولید خودروسازان بخش خصوصی نشان داد سهم آنها در بازار کاهشی شده است. خصوصی‌ها در آمارهای قبلی سهمی 17 درصدی از بازار داشتند، اما آمار جدید نشان می‌دهد سهم آنها به حدود 13 درصد رسیده است. طبق آمار وزارت صنعت،معدن و تجارت که به 10 ماه امسال مربوط می‌شود، شرکت‌های بخش خصوصی توانسته‌اند در مجموع 85 هزار و 856 دستگاه انواع محصول سواری را به تولید برسانند. با این حساب، تولید خصوصی‌ها در مقایسه با 10 ماه مشابه سال گذشته حدود 18/5 درصد کاهش را تجربه کرده است. برخی از این شرکت‌ها در دی ماه هیچ تولیدی نداشته‌اند و مشخص نیست آیا شرکای عمدتا چینی‌شان می‌خواهند در ایران بمانند یا قصد رفتن دارند.

کاهش تولید و سهم بازار خودروسازان خصوصی اما ظاهرا از چشم وزارت صنعت،معدن و تجارت پنهان نمانده است، چه آنکه این هفته اعلام شد احتمالا دولت اعتباراتی را برای بخش خصوصی صنعت خودرو در نظر خواهد گرفت. آن طور که فرشاد مقیمی معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اوایل هفته در واکنش به مشکل سرمایه در گردش و کمبود نقدینگی تولیدکنندگان داخلی عنوان کرد، احتمالا از محل 40هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده برای توسعه صنایع، اعتباراتی نیز برای خودروسازان بخش‌خصوصی در نظر گرفته خواهد شد.
آمریکا مزد پژو را داد

اما این هفته مدیرعامل پژوسیتروئن خبر از بازگشت این خودروساز به بازار ایالات متحده آمریکا داد. بنا بر اعلام کارلوس تاوارس، به زودی یکی از برندهای این گروه خودروسازی به بازار آمریکا بازمی‌گردد. اگر این اتفاق رخ دهد، پژوسیتروئن می‌تواند پس از حدود سه دهه، دوباره به بازار آمریکا وارد شود، هرچند البته کار بسیار سختی برای رقابت با غول‌های این بازار خواهد داشت.

بازگشت پژوسیتروئن به آمریکا اما برای ایرانی‌ها یادآور دوبار خروج این خودروساز از صنعت و بازار خودرو کشور است. پژویی‌ها یک بار در سال 2012 و به‌دلیل برقراری تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران و همچنین خرید بخشی از سهام این شرکت توسط جنرال موتورز آمریکا، ارتباط خودروسازی خود را با ایران قطع کردند. این برند اروپایی در پسابرجام به ایران برگشت، اما همان طور که مدیران ارشدش پیش‌تر هشدار داده بودند، به‌دلیل تحریم صنعت خودرو کشور از سوی آمریکا، برای بار دوم چمدان‌ها را بستند و رفتند. در همان روزهایی که پژوسیتروئن به ایران برگشته و مشغول فعالیت بود، یکی از مدیران ارشد این شرکت در گفت‌و‌گو با «دنیای‌اقتصاد» اعلام کرد «اگر دوستان آمریکایی ما دوباره کشور شما را تحریم کنند، چاره‌ای جز ترک ایران نداریم.» این گفته وی را مسوولان وزارت صنعت و ایران‌خودرو خیلی جدی نگرفتند، اما با خروج آمریکا از برجام، پژوسیتروئن اولین شرکتی بود که آماده رفتن شد و رفت. حالا به‌نظر می‌رسد آمریکایی‌ها به نوعی مزد پژوسیتروئن را داده‌اند، چه آنکه قصد دارند در ازای پشت کردن این خودروساز به ایران، سهم احتمالا ناچیزی از بازار خود را در اختیار این شرکت قرار دهند.
دپوی 120 هزار خودرو

در این هفته اما دبیر انجمن صنایع همگن قطعه‌سازی در اظهارات خود خبر از دپوی 120 هزار دستگاه محصول در ایران‌خودرو و سایپانیز داد. به گفته آرش محبی‌نژاد، اگر این تعداد خودرو راهی بازار شود، قیمت‌ها شکسته خواهند شد. این بخش از اظهارات وی چندان هم بی‌حاشیه نبود، چه آنکه خیلی‌ها گمان می‌کنند 120 هزار دستگاه خودرو دپویی، به عمد از سوی خودروسازان روانه بازار نمی‌شوند تا قیمت‌ها بیشتر بالا برود. با این حال ممکن است منظور دبیر انجمن صنایع همگن قطعه‌سازی از 120 هزار خودرو دپویی، محصولات ناقص و دارای کسری قطعه باشد.

محبی‌نژاد اما در بخش دیگری از اظهاراتش، خبر از پرداخت بخشی از نقدینگی وعده داده شده از سوی دولت به قطعه‌سازان داد. بنا به گفته دبیر انجمن صنایع همگن قطعه‌سازی، یک هزار و 500 میلیارد تومان از کمک چهار هزار میلیاردی که دولت برای زنجیره خودروسازی کشور در نظر گرفته، پرداخت شده است. ازآنجاکه اظهارات آرش محبی‌نژاد به اواسط هفته مربوط می‌شود، احتمالا تا به امروز رقم موردنظر افزایش یافته است. دولت چندی پیش تصمیم گرفت در راستای کمک به زنجیره خودروسازی، چهار هزار میلیارد تومان با محوریت تسویه بخشی از بدهی خودروسازها به قطعه‌سازان پرداخت کند. قرار است کل این مبلغ در اختیار قطعه‌سازان گذاشته شود تا آنها بتوانند روند تامین قطعات را تسریع و در نتیجه، تیراژ افزایش یابد.

منبع: عصر خودرو

728

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 14
  • مردم
    0

    خدايش خسته نشديد اينقدر دزدي ميكنيد و دروغ ميگويد

    نظرات شما -
    • مجید
      0

      برید مملکت داری را از کفار یاد بگیرید !!! سید جمال فرمودند : در غرب مسلمان ندیدم ولی مسلمانی دیدم ودرایران مسلمان دیدم ولی مسلمانی ندیدم... همه را خسته کردید ...

  • محسن
    0

    احمد نعمت‌بخش دبیر انجمن خودروسازان ایران! یک مال... خور! خو اگر رئیست که وزارت صنعت و معدنه، بهت میگه قیمت بایستی این باشه، تمام! چی میفرمایید برای خودت!

  • صادق
    0

    چرا به ملت خیانت میکنید وقتی شمشیر دست شماست تعیین قیمت کف بازار چه معنایی داردچون خودتان با کم فروشی بازار را ملتهب کرده وقیمت بازار را بصورت تصنعی گران میکنید آنوقت با توجیه افزایش قیمت بازار خودرو را گران میکنید که اینها همش ریا وترفندیست که با همکاری دولت و وزارت صنعت و مدیران خائن خودرو سازان دولتی صورت می‌گیرد وننگ بر شما بخاطر حقه های کثیفتان. تا وقتی دولت‌ها با دست کردن در جیب ملت و دزدی علنی بخواهند ضعف مدیریتشان وتامین هزینه‌های چپاول و رانت‌خواری را پوشش دهند وضعیت به همین منوال خواهد بود متاسفانه تمام دولت‌های این چهل سال بدعتی را در قالب افزایش دلار و خودرو و... هرچه که دم دستشان است بخواهندمملکت داری کنند همین آش است و همین کاسه

  • رضا
    0

    40سال است خودروسازان لگن ساز داخلی با حمایت مسولیین و درفضایی بدون رقیب خون مردم را می مکند و مستقیم اونا رو روانه گورستان می کنند انگار فراموش کرده اند که این اشغالهای تولیدیشان در سایر کشورها حتی به اندازه وزن اهنشان نیز خریدار ندارد هر شرکت دیگری بود الان در سایه حمایت دولت برترین خودروساز جهان شده بود بهتره سابقه هیوندا که همزمان با ایران خودرو شروع کرده رو ببینید تا متوجه بشین

    نظرات شما -
    • محمد
      0

      مستند تهران تقاطع سئول رو حتما ببینید،پاسخ به خیلی از سوالات مون که چرا الان اینجاییم توش هست

  • حسن
    0

    عوارض گمرکی را همانند اکثر کشورهای جهان اخذ کنند اگر توانستند یک خودرو بفروشند درست است. مرزها را با عوارض گمرکی 100 درصد عملا بسته اندو هر ..... می خواهند می خورند

  • کاربر ناشناس
    0

    نردبان این جهان ما ومنیست /عاقبت این نردبان افتادنیس/لاجرم هرکس که بالاتر نشیند/استخوانش سخت تر خواهد شکست ظلم تاکی پراید به 51ملیون رسوندین دیگه تا کی بس کنید انصاف هم خوبه

  • جابر
    0

    وقتی مردم خرید خودرو را تحریم نکنند همین آش و همین کاسه

  • رعیت
    0

    خداوکیلی خودت خجالت نمیکشی این حرفها رو در مورد قیمت دستوری و زیر قیمت بازار میزنی . یعنی چه پراید ۴۵ت . این فرغون ارزش ۵میلیون رو هم نداره. تا این مردم از شما بخرند و صف بکشند .شما تا می تونید بتازونید. این مردم حقشونه

  • حسن
    0

    بالاخره یه روزی ظلم از کلفتی پاره میشه!هرکاری دوس دارید بکنید @

  • کاربر ناشناس
    0

    بنظرم اگر در ایران خودرو ساز شر شان از ما بکنند بهتر است

  • کاربر ناشناس
    0

    ما از خودرو شما راضی نیستم اگر می شود دست از سر این ملت برداری بگذارید باد نخواستیم

  • کاربر ناشناس
    0

    بیاید از مردم بپرسید ایا کسی هست که از شما راضی باشد اقای لگن ساز داخلی

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها