جشنواره فجر با فیلم مستند مانند فرزند زن صیغه‌ای بدرفتاری می‌کند

اولین نشست خبری سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر به مستند «خانه ای برای تو» اختصاص یافت.

جشنواره فجر با فیلم مستند مانند فرزند زن صیغه‌ای بدرفتاری می‌کند

اولین نشست خبری فجر سی و هفتم در سینمای اهالی رسانه به مستند «خانه ای برای تو» به کارگردانی مهدی بخشی مقدم و تهیه کنندگی مهدی شامحمدی اختصاص داشت و فرزاد حسنی مجری این نشست بود.

مهدی بخشی مقدم در ابتدای این نشست ضمن خیرمقدم به حاضران گفت: بسیار خوشحال هستم جشنواره امسال با فیلم ما شروع شد. البته فکر می کنم تعداد کسانی که در نشست هستند بیشتر از تماشاگران داخل سالن بودند. این فیلم در مورد داوود، فردی است که به بیماری سرطان مبتلاست.

بخشی مقدم در پاسخ به سوالی درباره اینکه پروسه تولید چقدر طول کشید، گفت: دو سال پروسه تولید طول کشید اما پروسه پس از تولید سه سال به طول انجامید. ما در مورد پروژه ای به نام «مرگ آگاهی» با شخصیت داوود آشنا شدیم. قبل از داوود با چند شخصیت مختلف آشنا شدیم. با آن ها سفرهای مختلف رفتیم و فهمیدیم که آن ها نمی توانند شخصیت فیلم ما باشند. در همان بیمارستانی که پدرم فوت کرد، با داوود اشنا شدیم. با او سفری به گیلان داشتیم و با هدفش آشنا شدیم و مطمئن شدیم که او کارکتر اصلی فیلم ماست.

در ادامه شامحمدی، تهیه کننده این فیلم در واکنش به عدم استقبال رسانه‌ها از این فیلم گفت: حرمت امامزاده را متولی آن نگه می‌دارد. وقتی ما همین قدر بی اهمیت با مستند مواجه می شویم، دوستان رسانه هم دوست ندارند وارد سالن بشوند و فیلم را ببینند. جشنواره با فیلم‌های مستند مانند فرزند زن صیغه‌ای رفتار می‌کند! جا داشت این اتفاق بیافتد، همانطور که در جشنواره های مختلف دنیا مثل کن و برلین این اتفاق به شکل یک روند عادی وجود دارد. حتی جوایز اصلی‌شان را به فیلم مستند می دهند. بنابراین مخاطبان این جشنواره ها یاد می گیرند به مستند احترام بگذارند.

او ادامه داد: خانه ای برای تو، سه سال زمان برد و ما 24 سفر به گیلان داشتیم. از سال 94 ساخت این پروژه را شروع کردیم. ما حتی تا چند ماه بعد از فوت کارکتر اصلی متمرکز بر فیلمبرداری این فیلم بودیم.

در بخش دیگری از نشست خبری مستند «خانه ای برای تو»، بخشی مقدم درباره اینکه چرا از ابتدا مرگ شخصیت اصلی را در فیلم نشان می دهند، گفت: در تدوین تصمیم گرفتیم که در فیلم این اتفاق بیافتد. این تصمیم عطا مهراد تدوینگر فیلم هم بود. می خواستیم تعلیق اینکه داوود می میرد یا زنده می ماند را از ذهن مخاطب برداریم. او را مطمئن کنیم تا بتوانیم مخاطب را دنبال چیز دیگری ببریم و آن چیز، آخرین احوالات داوود و تصمیم بزرگش بود.

او ادامه داد: همه ما تیم بودیم و اصلا برایم مهم نبود که فقط من کارگردانی کنم. فکر می کنم همین تیم بودن باعث شد که فیلم خوب شود. ما 24 سفر به گیلان داشتیم و محمد حدادی هیچ کدام از سفرها را از دست نداد. افشین عزیزی موسیقی درجه یکی برای آن کار کرد.

عزیزی هم درباره موسیقی این فیلم گفت: این یکی از سخت ترین کارهایی بود که انجام دادم. چون اول فیلم می دیدیم که شخصیت اصلی فوت شده است. برای ساخت موسیقی این فیلم وقت زیادی گذاشتیم و اتودهای متفاوتی زدیم. بحث های زیادی داشتیم ولی فکر می کنم این زحمت همه تیم بود که منجر به خوب شدن فیلم در نهایت شد.

حمیدرضا فطوره چیان، مدیر هنری فیلم «خانه ای برای تو» درباره بخش بودجه فیلم بیان کرد: بودجه فیلم مستند بسیار کم است. بودجه سه روز فیلمبرداری یک فیلم یا سریال شبکه نمایش خانگی به اندازه کل پروژه ماست. بنابراین باید به شما بگویم که هزینه تولید این فیلم با وجود عوامل درجه یک زیاد نبود.در سال 96، بیش از 90 درصد جایزه هایی که گرفتیم متعلق به فیلم های مستند ماست.

شامحمدی هم در ادامه گفت: همانطور که حمید عزیز عنوان کرد بودجه های مستند بسیار کم است. ما به خاطر علاقه فیلم مستند می سازیم. ما از جای دیگه ای درآمد کسب می کنیم و وقتمان را روی مستند می گذاریم. باید از همه عوامل تشکر کنم که موقعیت را درک می‌کنند و فقط به خاطر علاقه شان به سمت مستند می‌آیند. مثلا دستمزد فیلمبرداری محمد حدادی در کار داستانی اصلا قابل مقایسه با مستند نیست. این تبعیض در بخش مستند هم دیده می شود.

او ادامه داد: ما از سیاستگذاران سینمایی می خواهیم ریالی به فیلم مستند کمک نکنند. فقط مثل باقی سینما، سالن سینما در اختیار مستند بگذارند. شما خواهید دیدید، در طی چند سال تماشای فیلم مستند در سالن سینما فرهنگ سازی می شود و مستند پول خودش را درخواهد آورد.

عطا مهراد، تدوینگر فیلم نیز درباره «خانه ای برای تو» گفت: زمانی که ما با راش در مرحله تدوین مواجه می شویم و ایده ای از سر صحنه به ما می رسد. همه آنچه که شما در فیلم می بینید، در آن وجود دارد. اما شبیه سنگی است که هنوز تراشیده نشده است. اما فراموش نکنیم که ما با سینما مواجه هستیم و از همه ابزارهای دراماتایز کردن استفاده می کنیم.

محمد حدادی فیلمبردار این مستند هم خطاب به خبرنگاران گفت: بازهم من این شانس را داشتم که در یکی از فیلم های مستند خوب کار کنم. مستند جهان ناشناخته ای دارد به همین دلیل هر بار که سر فیلمبرداری مستندی می روم استرس دارم. چون نمی دانم با چه چیزی قرار است مواجه شوم. امیدوارم احساساتی که در طول کار با آن درگیر شدم، روی کار من تاثیر نگذاشته باشد.

شامحمدی در پاسخ به سوال فرزاد حسنی درباره اینکه اگر شخصیت فیلم درمان می شد چه اتفاقی در فیلم نامه می‌افتاد، گفت: شما وقتی با امر واقع مواجه هستید، نمی دانید چه چیزی در انتظار شماست. ما مجبور هستیم زمانی که سر صحنه فیلم مستند حاضر هستیم، همه چیز را پیش بینی کنیم. مثلا در سکانسی از فیلم که موهای داوود را می‌تراشند، ما برنامه ریخته بودیم که اگر داوود خوب بشود، سکانس آخر را در آرایشگاه بگیریم. اما این احتمال را ضعیف می دیدیم، چون پزشک او با ما خیلی صریح تر بود.

او ادامه داد: می خواهم از معدود مسئولانی که به مستند اهمیت می دهند، آقای مهدی طباطبایی نژاد رئیس مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و آقای شهرام صفا جو بسیار تشکر کنم.

منبع: سرنا نیوز

1981

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید