گزارش المانیتور از شتاب روند اخراج اتباع غیرمجاز از ایران
پای پدرزن نوید محمدزاده به رسانه آمریکایی باز شد
در پی جنگ ۱۲ روزه، ایران با استناد به نگرانیهای امنیت ملی، اخراج مهاجران غیرمجاز افغان را به طرز چشمگیری افزایش داده است.

به گزارش خبر فوری، رسانه آمریکایی المانیتو درباره شتاب اخراج اتباع غیرمجاز نوشته است: آنچه زمانی عمدتا به عنوان پاسخی به فشارهای اقتصادی و اجتماعی مطرح میشد، اکنون به عنوان یک اقدام امنیتی استراتژیک توجیه میشود و نگرانیهایی را هم در کابل ایجاد کرده است.
اسکندر مومنی، وزیر کشور ایران، در مصاحبهای تلویزیونی تایید کرد که از اواسط ماه مارس بیش از ۴۰۰ هزار افغان «بدون مدرک» اخراج شدهاند، که بخشی از آنچه او اجرای قانون جدید با هدف تشدید کنترل مهاجرت توصیف کرد، است.
اما زمان افزایش اخیر مهاجران قابل توجه است. در حالی که ایران مدتهاست میزبان میلیونها افغان بوده است (برخی از آنها از دههها درگیری گریختهاند و برخی دیگر در جستجوی شغل بودهاند) تشدید ناگهانی اخراجها پس از حملات اسرائیل به سایتهای هستهای ایران رخ داده است. در روایت پس از جنگ که توسط رسانههای ایرانی مطرح شده است، ادعاهایی مبنی بر اینکه برخی از مهاجران افغان در جاسوسی برای موساد دست داشتهاند، مطرح شده است که باعث افزایش درخواستها برای اخراج گسترده آنها شده است.
هفته گذشته، دستگاه اطلاعاتی ایران گزارش داد که بیش از ۷۰۰ نفر به ظن جاسوسی برای اسرائیل دستگیر شدهاند. اگرچه ملیت متهمان با جزئیات کامل فاش نشده است، اما به گفته رسانههای محافظهکار، افغانها نیز در میان آنها هستند. این رسانهها به طور فزایندهای از مهاجران بدون مدرک به عنوان یک تهدید امنیتی رو به رشد یاد میکنند.
پس از آتشبس که به جنگ ۱۲ روزه پایان داد، چندین رسانه ایرانی گزارش دادند که تهران به سازمانهای اجرای قانون دستور داده است که فورا شروع به حذف اتباع خارجی بدون مدرک کنند. محمد صادق معتمدیان، استاندار تهران هم هفته گذشته به طور جداگانه گفت که میزان دستگیری افغانهای بدون مدرک در مقایسه با میزان معمول در دوره قبل از جنگ «چهار برابر افزایش یافته است» و او صراحتاً به نگرانیهای امنیت ملی اشاره کرد.
سیاست اخراج، واکنشهایی را از سوی دولت طالبان در کابل برانگیخته است. بر اساس بیانیهای از سوی وزارت امور خارجه افغانستان، امیرخان متقی، وزیر امور خارجه، اخیراً با علیرضا بیگدلی، سفیر ایران در افغانستان، دیدار کرد و از تهران خواست تا با تضمین یک روند بازگشت تدریجی و سازمانیافته که از هرج و مرج و پیامدهای انسانی جلوگیری میکند، به حسن همجواری احترام بگذارد.
هیئت کمکرسانی سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) نیز نگرانی خود را در مورد تشدید بحران انسانی ابراز کرده است. این هیئت هفته گذشته در بیانیهای اعلام کرد که تنها در سال ۲۰۲۵ بیش از یک میلیون افغان از ایران و پاکستان به کشور خود بازگشتهاند.
مقامات محلی طالبان در ولایت هرات گفتهاند که بیش از ۶۰ هزار افغان تنها در دو روز، در ۲۵ و ۲۶ ژوئن، در یکی از سریعترین موجهای خروج در سالهای اخیر، از ایران بازگشتهاند. مقیاس این بازگشتها منابع محلی و سازمانهای امدادی را تحت الشعاع قرار داده و نگرانیهایی را در مورد تأثیر آن بر اقتصاد و زیرساختهای شکننده افغانستان ایجاد کرده است.
از پناهندگی تا بازگشت به وطن
ایران بیش از چهار دهه است که میزبان پناهندگان افغان است و اغلب به دلیل گشودگی نسبی خود در مقایسه با سایر کشورهای همسایه مورد ستایش قرار گرفته است. در حالی که بسیاری از افغانها با موفقیت در جامعه ایران ادغام شدهاند ( به مدرسه رفتهاند، در ساخت و ساز و کشاورزی کار کردهاند یا خانواده تشکیل دادهاند ) اکثریت قریب به اتفاق آنها در برزخ قانونی و بدون وضعیت رسمی باقی ماندهاند. همین هفته، نوید محمدزاده، بازیگر یک استوری اینستاگرامی با لحنی خشمگین منتشر کرد که در آن فاش میکرد پلیس ایران پدرزن افغانیاش را دستگیر کرده است، آنهم علیرغم وضعیت قانونی و اقامت 30 سالهاش در ایران. هر چند همین واکنش او هم مورد اعتراض بسیاری از ایرانیان قرار گرفت.
در حالی که دولت در ابتدا این اقدام را به عنوان تلاشی برای کاهش فشار اقتصادی در بحبوحه تحریمها و بیکاری بالا مطرح کرد، تغییر به سمت نگرانیهای امنیتی نشان دهنده بازنگری گستردهتر سیاستهای داخلی پس از جنگ است.
در طول جنگ با اسرائیل، رسانههای اجتماعی در ایران مملو از ادعاهای تأیید نشده مبنی بر جاسوسی مهاجران افغان بود و این امر باعث شد دولت بار دیگر این جامعه را مورد بررسی دقیق قرار دهد.
پیامدهای اقتصادی و دیپلماتیک
پیامدهای اخراج دستهجمعی فراتر از جنبه انسانی است. اقتصاد ایران که پیش از این نیز تحت تأثیر تحریمهای غرب قرار گرفته بود، مدتهاست که در بخشهایی مانند ساخت و ساز، کشاورزی و خدمات به نیروی کار افغانها متکی بوده است. اخراجهای دستهجمعی میتواند منجر به کمبود نیروی کار و افزایش هزینهها در صنایع مختلف شود.
از سوی دیگر، افغانستان به تجارت با ایران نیاز دارد، از واردات انرژی و مواد غذایی گرفته تا فعالیتهای تجاری فرامرزی. قطع مدیریت نشده روابط میتواند این تعادل حساس را بر هم بزند و اصطکاکهای جدیدی را در امتداد مرز ایجاد کند، جایی که قاچاق و تجارت غیررسمی از قبل رواج داشته است.
مگه ما خودمون نیروی کار نداریم
امریکایی ها و اروپایی ها ناراحتن بیان یکی چند میلیون از این افغانی ها رو ببرن کشورشون هم افغانی ها خوشحال میشن هم ایرانی ها تازه تو تاریخ هم نوشته میشه امریکایی ها و اروپایی ها چه انسان های نیکی بودند
گاهی یک تندروی و رفتار عجولانه میتواند هزینههای سنگینی را به کشور وارد کند فرق نمیکند از سوی چه کسی باشد!
در حال حاضر این بالاترین مطالبه مردم از حکومت هست *بازگشت همه افغان ها به کشورشان*🙏
ساخت و ساز و کشاورزی و صنعت ما به هیچ وجه به مهاجرین اون هم افغان ها وابسته نیست
بروند مملکت خودشون رو آباد کنن
نوجوانان و جوانان ما در ساخت و ساز و کشاورزی و صنعت خوش خواهند درخشید همانطور که همیشه سربلند بوده اند
بروند تا ریسک های مختلف از اقتصادی تا امنیتی از بین بروند
کاش عنوان را ویرایش کنید چرا که برخی شاید گمان کنند خود پدرزن رفته با رسانه های آمریکایی گفتگو کرده!!!!
به نظر من ی افغانی پول نوشتن این مقاله را داده.بیرون ریختن افغان ها تکلیفی از سوی مردم به عهده دولت هسش.ضمنن افغان های قانونی همچنان ک هستند و در حال همزیستی.منتهی غیرقانونی ها باید برن.
ایران میبایست مسدود کردن کامل دیوار مرزی با افغانستان و پاکستان به انجام رساند وبا روشهای نوین مانع از ورود مجدد افاغنه بشود ،وتحت تاثیر این فضا سازی ها قرار نگیرد،خود آمریکا و اروپا مدعی حقوق بشرنگاه کنید چه جوری با مهاجرین غیر قانونی برخورد واخراج میکنند
نکنه امریکا هم میخواهد درباره افغانی ها هم مذاکره کند.همان کشور های که ادعای حقوق بشر دارند.بیان وافغانی را ببرند کشور خودشون..
حتی در برخی رسانه ها آمده بود دختر اصفهانی که در شیراز چند سال پیش ناپدید گشته بوده توسط افغانیها ربوده و به افغانستان انتقال داد شده،یا کشتن کارگردان شهیر ایرانی به دست افغانها وصدها جنایت از قتل تا آدم ربایی وتجاوز به نوامیس واین اواخر هم همکاری با دولت متخاصم صهیونیستی ،چقدر ملت ایران ومسولین مماشات به خرج دهند با اینها؟!
فقط اخراج
اینها متجاوز به مال و جان ونوامیس مردم هستند
همون سال اول که اومده بودند ایران، یکی از دختربچه هاشون با یک دختر بچه ایرانی بحثش شده بود، به دختر ایرانی گفته بود، به ما گفتند در آینده مادرهای شما قراه بشند کنیز مادرهای ما!!!!!!!!!!!