مرتضی مکی: اروپایی‌ها قابل اعتماد نیستند اما نمی‌توان از مسیر گفتگو عبور کرد

یک کارشناس مسائل سیاست خارجی گفت: نمی‌توان منکر این بود که اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها هیچ‌یک قابل اعتماد نیستند و از هر ابزاری در جهت صدمه زدن به ایران استفاده می‌کنند. باید از هر فرصتی برای گفتگو، مذاکره و رسیدن به توافقی جهت راستی‌آزمایی و دور کردن سایه جنگ استفاده کرد.

مرتضی مکی: اروپایی‌ها قابل اعتماد نیستند اما نمی‌توان از مسیر گفتگو عبور کرد

مرتضی مکی کارشناس مسائل اروپا  در واکنش به درخواست تروئیکای اروپا برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای، رفع تحریم‌ها، و پرسش درباره میزان اعتماد به اروپایی‌ها، اظهار داشت؛ حالا بعد از این اتفاقات اخیر، اروپایی‌ها در ۲۳ سال گذشته جهت اصلی مذاکره با ایران بوده‌اند و نمی‌توان نقش آن‌ها را در دنیای امروز نادیده گرفت. مبنایی برای گفتگو و رد یا تأیید مذاکره وجود ندارد، چرا که ما در فضایی به‌شدت پر از عدم قطعیت، بی‌ثباتی و بی‌اعتمادی قرار داریم. در چنین شرایطی باید تلاش کنیم از تمام راه‌ها و روش‌ها، که دیپلماسی و گفتگو یکی از مسیرهای اصلی آن است، در جهت حل مسائل و مشکلات خودمان با کشورهای غربی، به‌خصوص آمریکا و اروپایی‌ها، دست پیدا کنیم.

وی ادامه داد: البته نمی‌توان منکر این بود که اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها هیچ‌یک قابل اعتماد نیستند و از هر ابزاری در جهت صدمه زدن به ایران استفاده می‌کنند. این نکته قابل تأیید است. اما ما در جهانی چالش‌زده زندگی می‌کنیم و مذاکره و گفتگو، مهم‌ترین ابزار برای پیشبرد اهداف سیاسی، تقویت همبستگی ملی و توان امنیتی و دفاعی ما به شمار می‌رود.

ایشان افزودند: اخیراً طرف‌های اروپایی اعلام کردند که تا اواخر شهریور به ایران فشار وارد خواهند کرد و اگر توافقی حاصل نشود، مکانیزم «اسنپ‌بک» را فعال خواهند کرد. درباره توافق، باید گفت روابط سال‌های گذشته به مسئله روسیه و اوکراین گره خورده بود؛ اروپایی‌ها هر کشوری را که روسیه در آن حضور دارد، به عنوان دشمن خود قلمداد می‌کنند.

مکی خاطرنشان کرد: تحولات و جنگ‌های گذشته در منطقه، از جمله جنگ سوریه و عراق، روابط ایران با اروپا را پرتنش و پرچالش ساخته است. اروپایی‌ها در این مدت نقش پشتیبانی‌کننده اسرائیل را ایفا کرده‌اند؛ اسرائیل کشوری است که آن‌ها خود را متعهد به حمایت از آن می‌دانند.

کارشناس مسائل اروپا در ادامه اظهار کرد: این امر باعث شده روابط ایران و اروپا در چهار دهه گذشته بسیار پرتنش باشد و اوج خصومت‌ها را در جنگ 12 روزه شاهد باشیم. فرانسه، آلمان، انگلیس و آمریکا همه حامی این تجاوزات بوده‌اند. در دولت اول ترامپ، اروپا دو بار برای صدور قطعنامه علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل حمایت کرد و اکنون نیز در کنار آمریکا و اسرائیل قرار گرفته است.

مکی تصریح کرد: با این حال، اروپایی‌ها نسبت به تبعات فعال‌سازی مکانیزم «اسنپ‌بک» آگاه هستند. تحولات چند روز اخیر نشان داده که منطقه چقدر متحد، ناپایدار و بی‌ثبات است و اروپا که در همجواری مرزهای غربی است، از این بحران‌ها بی‌نصیب نخواهد ماند. رویدادهای اخیر در سوریه، عراق و موج مهاجرت‌هایی که از این منطقه به سمت اروپا روانه شده، آسیب‌پذیری اروپا در برابر تحولات خاورمیانه را نمایان ساخته است. اگر اروپایی‌ها بخواهند فشارهای سیاسی خود را بر ایران افزایش دهند، منطقه وارد شرایطی ناپایدار و غیرقابل پیش‌بینی خواهد شد. به همین دلیل، به نظر من، آن‌ها با تمدید دو ماهه موضوع فعال‌سازی مکانیزم، هم‌زمان درصدد پیشبرد گفتگوهای سیاسی و تهدیدات مداوم هستند؛ گویی فکر می‌کنند با این فشارها می‌توانند واکنش ایران را مهار کنند.

به باور این کارشناس مسائل بین‌الملل، ایران بارها اعلام کرده که این گونه تهدیدات و فشارها به ثبات و امنیت منطقه کمک نخواهد کرد و در برابر آن‌ها ایستاده است. از سوی دیگر، ایران در این شرایط باید هر فرصت ممکن را برای دیپلماسی و گفتگو با اروپا و آمریکا به کار گیرد تا سایه جنگ و تهدید را از کشور دور کند. همچنین ضربات جدی به اسرائیل وارد شده است و کشور ما نیز دچار آسیب‌های اطلاعاتی، امنیتی و دفاعی شده است. بنابراین باید فرصتی برای تنفس و تقویت ارتباطات امنیتی پیدا کنیم، چرا که شرایط تعلیق و بلاتکلیفی فعلی به هیچ‌وجه مناسب آینده درخشان کشور نیست.در نهایت باید از هر فرصتی برای گفتگو، مذاکره و رسیدن به توافقی جهت راستی‌آزمایی و دور کردن سایه جنگ استفاده کرد.

 

منبع: اعتمادآنلاین
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 2
  • چای دبش باغ ازگل کیهان و زمین دماوند و ۶۱ تن شمش طلا کجا گم شده

    تنها راه حل مذاکره است خط قرمز روی جنگ!! مذاکره کننده قدرتمند را جایگزین عراقچی کنید یا ظریف را معاون عراقچی این نظر شخصی بنده کم سواد است خودتان می‌دانید!!

  • ناشناس

    هم خداهم خرمانمیشه