بر آستان چهل سالگی

مصطفی انتظاری هروی

بر آستان چهل سالگی

سی و نهمین جشن‌های پیروزی انقلاب درحالی اندک‌اندک آغاز می‌شود که انقلاب 57 وارد سن چهل‌سالگی خود شده است؛ سنی که مشهور به پختگی است.
چهل‌ساله‌ها معمولا در اوج عقلانیت هستند. از هیجانات روز عبور کرده و کمتر درگیر احساسات می‌شوند. همزمان با فروکش کردن تصمیمات ناپخته ایام شباب، چهل‌ساله‌ها از رخوت سنین بالاتر هم دور هستند. در واقع هم عاقلانه تصمیم می‌گیرند و هم هنوز جسارت لازم برای تحول و پیگیری اهداف خود را دارند. نه آنقدر جوانند که ندانند چه می‌کنند و نه آنقدر پیر شده‌اند که دیگر انرژی کافی برای تحول را نداشته باشند.
البته شرایط سن و سال برای افراد و نظام‌های سیاسی الزاما بر یکدیگر منطبق نیستند. گاه نظام‌های سیاسی 200 یا 300 ساله، از هرگونه رخوت و کهولت ناشی از پیرشدگی سیاسی به‌دور هستند و اما گاهی برخی نظام‌های 10 یا 15 ساله چنان به روزمرگی می‌افتند که گویی توان کافی برای تحول را از دست داده‌اند.
با این حال انقلاب ایران در آستانه 40سالگی، گویی از همان شرایط سن و سال یک فرد انقلابی برخوردار است. از هیجان و احساسات عبور کرده، به مرحله خودشناسی و دشمن‌شناسی رسیده و می‌داند که هدف مهمش، تحقق ایده تمدن نوین اسلامی است. این بالندگی، البته آسان به دست نیامده است و محصول خون شهدای بسیاری است که جان در راه حفظ انقلاب نهاده‌اند.
با این همه، هنوز انقلاب اسلامی از ناحیه برخی مسائل درونی و بیرونی تهدید می‌شود که باید برای آن چاره اندیشید. یک نمونه از این تهدیدات، نارضایتی‌های اقتصادی است که برخی از مردم را دچار فشار روزمره و یا دغدغه‌های معیشتی کرده است. نمونه دیگر، تهدید فرهنگی است که بیم فروپاشی اخلاقی و درگیر شدن جامعه با منفعت‌طلبی‌های شخصی را دامن زده است.
در آستانه چهل سالگی انقلاب اسلامی، آنها که مسئولیتی در نظام سیاسی برخاسته از این انقلاب دارند، باید فرصت‌های چهل سالگی را قدر دانسته و در برابر تهدیدات مقاومت کنند. امروز که کشور چه در عرصه سیاست خارجی، چه دفاعی و چه حفظ استقلال به پیشرفت‌های قابل قبولی رسیده است، وقت آن است که برای حفظ نظام با ویروس فساد در سیستم اقتصادی و فرهنگی مقابله شود، چراکه این ویروس، معمولا به نظام‌های باثبات و اثرگذار ضرباتی مهلک وارد می‌کند.
یکی از نتایج تحریم‌های اقتصادی که برعلیه کشورها وضع می‌شود، دچار کردن نظام‌ها به معضل فساد است. اگر این درد درمان نشود، شاید دستیابی به اهداف بلند انقلاب 57 مشکل شود.

18

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید