انعطافپذیری اقتصاد چین به عنوان عاملی برای پیشرفت مذاکرات اقتصادی و تجاری چین و آمریکا
در مذاکرات سطح بالای اقتصادی و تجاری چین و ایالات متحده که 10 و 11 مه در ژنو برگزار شد، توافقات مهمی حاصل شد. در شرایط حساس کنونی که روند بهبود اقتصاد جهانی با چالشهای متعددی روبرو است، حرکت چین و ایالات متحده به عنوان دو اقتصاد بزرگ جهانی، ثبات ارزشمندی را به وضعیت نامطمئن اقتصاد جهانی تزریق خواهد کرد.

لوئو لایی آن، تحلیلگر سیاسی و روزنامه نگار چین در ادامه نوشت: بر اساس بیانیه مشترک دو طرف، این مذاکرات به پیشرفت قابل توجه دست یافت و سطح تعرفه های دوجانبه را به میزان قابل توجه کاهش داد. ایالات متحده در مجموع 91 درصد از تعرفه های اضافی خود را لغو کرد و چین نیز در مقابل 91 درصد از تعرفه های تلافی جویانه خود را لغو کرد. ایالات متحده اجرای «تعرفه متقابل» 24 درصدی را به حالت تعلیق درآورد و چین نیز به همین ترتیب اجرای تعرفه تلافی جویانه 24 درصدی را به حالت تعلیق درآورد. دو طرف توافق کردند که با ایجاد یک مکانیسم رایزنی اقتصادی و تجاری دوجانبه، ارتباطات نزدیک خود را در مورد نگرانی های مربوطه در زمینه های اقتصادی و تجاری حفظ کنند و رایزنی با یکدیگر را همچنان ادامه دهند.
این گفتگوهای دو روزه (شامل بیش از 16 ساعت جلسه پشت درهای بسته)، مهمترین تعامل میان دو اقتصاد بزرگ جهان از زمان اعمال تعرفه های 145 درصدی ترامپ بر کالاهای چینی در آوریل گذشته بود. توافق بر سر ایجاد سازوکار مشورتی دائمی، نشاندهنده تعامل سازنده دو کشور برای یافتن نقاط منافع مشترک است. همانطوری که «هه لیفنگ» معاون نخست وزیر چین و سرپرست چین در مذاکرات تجاری چین و آمریکا تأکید کرد: روابط تجاری چین-آمریکا نه تنها برای دو کشور، بلکه برای ثبات و رشد جهانی حیاتی است. در دنیایی که زنجیرههای تأمین جهانی به شدت درهم تنیدهاند، سطح همکاری چین و آمریکا تأثیری مستقیم بر اعتماد بازارها میگذارد.
این مذاکرات در حالی انجام شد که اقتصاد داخلی آمریکا با افت ناگهانی مواجه شده است. براساس اعلام وزارت بازرگانی ایالات متحده، تولید ناخالص داخلی این کشور در فصل اول 2025 نسبت به دوره مشابه پیش از آن 0.3 درصد کاهش یافته که بدترین عملکرد از سال 2022 تاکنون به حساب میآید. این تحول عمدتاً ناشی از نوسانات شدید سیاست تجاری—به ویژه تعرفههای سنگین ترامپ—بود که باعث شکستن زنجیرههای تأمین و فروپاشی اعتماد کسبوکارها شد.
در مقابل، اقتصاد چین در برابر چالشهای خارجی مقاومت و انعطافپذیری چشمگیری نشان داد. دادههای گمرکی این کشور نشان میدهد که صادرات چین در آوریل 8.1 درصد رشد کرد، که فراتر از پیشبینی اکثر اقتصاددانان بود. پشت این عدد شگفت انگیز، تغییر ساختار صادراتی چین به چشم میخورد: صادرات به آمریکا 21 درصد کاهش یافت، در حالی که صادرات به کشورهای «آسهآن» (21 درصد)، آمریکای لاتین (17 درصد)، آفریقا (25 درصد) و اتحادیه اروپا (8.3 درصد) به شکلی چشمگیر افزایش یافت. روزنامه «وال استریت ژورنال» نوشت که این اعداد نشاندهنده تأثیر تعرفههای آمریکا بر بازتعریف نقشه تجاری جهانی است. شکل گیری شبکه چندجانبه صادراتی چین، عمق راهبردی آن را در نقشه تجاری جهانی گسترش داده است.
اقدامات پیشگیرانه سیاستی چین نیز قابل توجه است. از کاهش نرخ بهره و افزایش نقدینگی توسط بانک مرکزی گرفته تا سیاست استرداد مالیات 200 یوانی برای گردشگران خارجی، دولت چین با ترکیب این ابزارها اعتماد بازار را تقویت کرده است. ابتکار «بازپرداخت فوری مالیات خرید» در فروشگاهها، چین را به یکی از راحتترین مقاصد گردشگری مصرفی تبدیل کرده است. در ایام تعطیلات «روز کارگر» امسال، سفارشهای گردشگری خارجی 173 درصد افزایش یافت؛ تحولی که تحلیل «صندوق بینالمللی پول» (IMF) درباره نقش پیشران چین در رشد جهانی را تایید میکند.
روابط چین-آمریکا همواره تأثیرگذار بر اقتصاد جهانی بوده است. توافق مذاکرات تجاری در سطح بالا و تابآوری قوی اقتصاد چین، در واقع این پیام را صادر میکند: در دنیایی که کشورها به هم بطور عمیق پیوند خوردهاند، همکاری و منافع مشترک روند تاریخی و خواسته عمومی است. سیاستهای تحمیلی مانند تعرفههای یکجانبه نه تنها به دیگران آسیب میرساند، بلکه به نابودی خود نیز منجر میشود و راه حلی پایدار به حساب نمیآید.
اره برا آمریکا انعطاف داره فقط برا ما خار داره.