کالابرگ مرداد حذف شد یا به شهریور افتاد؟

کالابرگ مردادماه در حالی وارد مرحله تازه‌ای شده که تغییر زمان‌بندی شارژ اعتبار، میلیون‌ها خانوار را با یک سؤال مهم روبه‌رو کرده است: آیا کالابرگ مرداد حذف شده یا فقط زمان پرداخت آن تغییر کرده است؟

کالابرگ مرداد حذف شد یا به شهریور افتاد؟

روایت رسمی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از حذف سراسری کالابرگ حکایت ندارد و اعتبار خانوارها بر اساس رقم پایانی کد ملی سرپرست خانوار در چند مرحله شارژ می‌شود.

کالابرگ مرداد چرا ناگهان خبرساز شد؟

مردادماه برای بسیاری از خانوارهایی که روی اعتبار کالابرگ حساب کرده بودند، با یک پرسش تکراری آغاز شد: «پس کالابرگ چه شد؟» برخلاف برخی دوره‌های گذشته، این بار اعتبار همه مشمولان به‌صورت همزمان در اختیار خانوارها قرار نگرفت و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برنامه متفاوتی را برای شارژ اعتبار اعلام کرد. همین تغییر در تقویم پرداخت، موجی از ابهام و شایعات درباره حذف کالابرگ مرداد به راه انداخت.

بر اساس زمان‌بندی اعلام‌شده، خانوارها بر مبنای رقم پایانی کد ملی سرپرست خانوار در سه گروه قرار گرفته‌اند. خانوارهایی که رقم پایانی کد ملی آنها صفر، یک و دو است، از ۱۵ مرداد مشمول شارژ شدند. در مرحله دوم، نوبت به خانوارهایی با ارقام پایانی سه تا شش رسید که طبق برنامه در ۲۵ مرداد اعتبار آنها شارژ شد. گروه سوم شامل خانوارهایی با ارقام پایانی هفت، هشت و نه است که باید تا پنجم شهریور منتظر فعال شدن اعتبار خود باشند.

«حذف کالابرگ» یا جابه‌جایی در زمان پرداخت؟

همین فاصله زمانی باعث شد بخشی از مردم تصور کنند سهم کالابرگ مرداد آنها حذف شده است؛ اما این برداشت با روایت رسمی دولت همخوان نیست. وزارت رفاه اعلام کرده که کالابرگ حذف نشده و تغییر زمان‌بندی شارژ به معنای حذف سهم خانوارها نیست. مسئولان استانی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در واکنش به شایعات اخیر، حذف سهمیه کالابرگ را تکذیب کرده‌اند.

بنابراین، اتفاق مردادماه را نمی‌توان به‌عنوان حذف سراسری کالابرگ توصیف کرد. آنچه رخ داده، تغییر در شیوه اجرای زمان‌بندی شارژ اعتبار است؛ تغییری که البته برای خانوارهایی که هنوز در انتظار دریافت اعتبار هستند، صرفاً یک مسئله اداری یا تقویمی نیست و می‌تواند اثر مستقیم اقتصادی داشته باشد.

چند روز تأخیر؛ چند هفته فشار بیشتر بر دخل خانوار
برای دولت ممکن است تفاوت میان پرداخت اعتبار در مرداد و پنجم شهریور صرفاً یک تغییر اجرایی باشد، اما برای خانواری که خرید ماهانه خود را بر اساس کالابرگ تنظیم کرده، این فاصله می‌تواند جدی باشد. اگر اعتبار در زمان مورد انتظار شارژ نشود، خانوار یا باید خرید برخی کالاها را به تعویق بیندازد یا هزینه آنها را از درآمد نقدی خود تأمین کند.

این مسئله در شرایطی که بخش قابل توجهی از درآمد خانوار صرف خوراک و کالاهای ضروری می‌شود، اهمیت بیشتری دارد. خانوار کم‌درآمد معمولاً حاشیه مانور مالی محدودی دارد و جابه‌جایی زمان دریافت یک حمایت نقدی یا اعتباری می‌تواند حتی برای چند هفته، برنامه مالی آن را به هم بزند.

تورم فقط قیمت کالا را بالا نمی‌برد؛ ارزش اعتبار را هم کم می‌کند

نکته مهم‌تر، اثر تورم بر قدرت خرید کالابرگ است. در اقتصاد تورمی، زمان دریافت حمایت اهمیت دارد. اعتبار مشخصی که امروز در اختیار خانوار قرار می‌گیرد، ممکن است بتواند بخش بیشتری از سبد خرید را پوشش دهد؛ اما همان اعتبار اگر چند هفته بعد استفاده شود، در صورت افزایش قیمت کالاها، قدرت خرید کمتری خواهد داشت.

به همین دلیل، در ارزیابی کالابرگ نباید فقط به مبلغ اسمی اعتبار نگاه کرد. سؤال اصلی این است که خانوار با این اعتبار چه مقدار کالا می‌تواند بخرد. اگر قیمت کالاهای اساسی افزایش پیدا کند اما مبلغ اعتبار ثابت بماند، حتی بدون حذف رسمی کالابرگ، پوشش واقعی آن در سبد خانوار کاهش پیدا می‌کند.

کالابرگ از یک حمایت مقطعی به ابزار حفظ قدرت خرید تبدیل شد

کالابرگ در ماه‌های گذشته به تدریج از یک سیاست حمایتی مقطعی فراتر رفته و به یکی از ابزارهای دولت برای حمایت از قدرت خرید خانوار تبدیل شده است. در مرحله جدید نیز دامنه اقلام قابل خرید افزایش یافته و دولت تلاش کرده گروه بیشتری از کالاهای مورد نیاز خانوار را در این سبد قرار دهد.

طبق اعلام وزارت رفاه، در مرحله جدید بیش از ۸۶ میلیون نفر مشمول طرح شده‌اند. همچنین اقلامی مانند پیاز، سیب‌زمینی، برخی صیفی‌جات و خرما نیز به سبد کالابرگ اضافه شده‌اند. این ارقام نشان می‌دهد کالابرگ دیگر یک طرح محدود نیست و اجرای آن با اقتصاد مصرفی میلیون‌ها خانوار گره خورده است.

وقتی ۸۶ میلیون نفر منتظر اعتبار هستند

مقیاس بزرگ طرح باعث می‌شود هر تغییر در زمان‌بندی شارژ، اثر آن فراتر از حساب بانکی سرپرست خانوار باشد. زمانی که اعتبار در اختیار خانوار قرار می‌گیرد، بخشی از تقاضای مصرفی به سمت کالاهای مشمول کالابرگ هدایت می‌شود. در مقابل، تأخیر در شارژ می‌تواند زمان خرید خانوار را جابه‌جا کند.

فروشگاه‌های طرف قرارداد نیز در این میان نقش مهمی دارند. آنها باید بتوانند اعتبار را در زمان مقرر دریافت و فرآیند فروش را بدون اختلال انجام دهند. از سوی دیگر، تسویه حساب منظم دولت با فروشگاه‌ها نیز برای استمرار همکاری آنها اهمیت دارد. بنابراین اجرای کالابرگ یک زنجیره به‌هم‌پیوسته میان دولت، فروشگاه، شبکه توزیع و مصرف‌کننده ایجاد کرده است.

یک ابهام دیگر؛ تعلیق کالابرگ به‌خاطر اطلاعات سکونت

ماجرای مرداد فقط به زمان شارژ محدود نشده است. برخی خانوارها نیز در جریان به‌روزرسانی اطلاعات محل سکونت با وضعیت تعلیق مواجه شده‌اند. با این حال، تعلیق لزوماً به معنای حذف قطعی از طرح نیست و در مواردی که اطلاعات سکونت خانوار احراز شود، امکان دریافت اعتبار معوق وجود دارد.

همین تفاوت میان «تعلیق»، «تأخیر» و «حذف» اهمیت زیادی دارد. وقتی اطلاع‌رسانی درباره وضعیت اعتبار خانوار شفاف نباشد، یک تغییر فنی در سامانه می‌تواند خیلی سریع به شایعه حذف حمایت معیشتی تبدیل شود.

مشکل اصلی کالابرگ؛ اعتماد خانوار است

کالابرگ برای موفقیت فقط به اعتبار مالی نیاز ندارد؛ اعتماد خانوار نیز بخش مهمی از سرمایه این سیاست است. خانواری که یک ماه بر اساس یک زمان مشخص برای دریافت اعتبار برنامه‌ریزی می‌کند، انتظار دارد ماه بعد نیز بتواند روی یک زمان‌بندی روشن حساب کند.

اگر تاریخ پرداخت مرتب تغییر کند یا پیام‌های متفاوتی درباره حذف، تعلیق و تمدید اعتبار منتشر شود، حتی پرداخت نهایی اعتبار نیز نمی‌تواند تمام ابهام ایجادشده را برطرف کند. سیاست حمایتی زمانی اثرگذار است که خانوار بتواند زمان و میزان حمایت را از قبل بداند و آن را در بودجه ماهانه خود لحاظ کند.

پنجم شهریور؛ آزمون بزرگ گروه سوم

اکنون پنجم شهریور به یکی از مهم‌ترین تاریخ‌های پرونده کالابرگ تبدیل شده است. خانوارهایی که رقم پایانی کد ملی سرپرست آنها هفت، هشت و نه است، طبق برنامه باید در این تاریخ به اعتبار خود دسترسی پیدا کنند.

اجرای دقیق این مرحله می‌تواند نشان دهد که زمان‌بندی جدید تا چه اندازه قابل اتکاست. اگر اعتبار گروه سوم بدون تأخیر و ابهام فعال شود، می‌توان تغییرات مرداد را بیشتر یک تصمیم اجرایی دانست. اما اگر بار دیگر پرداخت‌ها با تأخیر همراه شود، پرسش درباره آینده و کارآمدی کالابرگ جدی‌تر خواهد شد.

کالابرگ حذف نشده؛ اما سؤال اصلی هنوز پابرجاست

در نهایت، پاسخ به سؤال «کالابرگ مرداد حذف شد؟» بر اساس اعلام رسمی، خیر؛ حذف سراسری کالابرگ اعلام نشده است. اما برای گروهی از خانوارها زمان دسترسی به اعتبار به پنجم شهریور منتقل شده و برای برخی خانوارها نیز موضوع احراز اطلاعات همچنان اهمیت دارد.

ماجرای مرداد در واقع بیش از آنکه داستان حذف کالابرگ باشد، داستان تغییر زمان‌بندی، تأخیر و ابهام در اجرای یک سیاست حمایتی گسترده است. تفاوتی که ممکن است برای دولت صرفاً چند روز در تقویم باشد، اما برای خانواری که با محدودیت نقدینگی روبه‌روست، مستقیماً به سفره و دخل‌وخرج ماهانه مربوط می‌شود.

 

منبع: خبر آنلاین
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 20
  • ناشناس

    تا وقتی دولتمردان و نمایندگان مجلس و خانواده هایشان طعم گرسنگی،و شرمساری را عملا نچشند همین اش است و همین کاسه شما خودتان را جای بازنشسته حداقل بگیری بگذارید که شش ماه معوقاتش به تعویق افتاده و کالا برگش را هم میخواهند در ماه بعد بدهند و با تورم ۳ رقمی هم روبروست واقعا انتظار دارید رمقی داشته باشد که شب برای بقای شما پرچم تکان بدهد؟؟؟

  • ناشناس

    مردم بیابن بگید اجاره خونه‌ها رو چیکار میکنید؟
    ما طول سال قبل هرچی جمع کرده بودیم تو دوتا جنگ پارسال و امسال و دی ماه مقداریشو استفاده کردیم، سالهای قبل هم هرچی زور زدیم فقط گذر زندگی کردیم، الان چطوری باید ۷۰ درصد بذارم رو اجاره؟
    چرا الکی میگید قراردادها به طور خودکار ۲۷ و ۲۵ درصدی تمدید میشن؟
    من چطور می‌تونم با مالک دعوا کنم و همزمان بشینم تو ملکش وقتی رضایت نداشته باشه!

    نظرات شما -
    • بینوایان

      باور کن همه مون موندیم . از شکم و سلامتی و ‌.. میزنیم .... و اونجا که دیگه به آخر خط برسیم خودکشی میکنیم .

  • ناشناس

    پیشنهاد می شود اعتبار کالابرگ الکترونیکی سرپرستان خانوار بر اساس کد ملی روزهای یکم، یازدهم و بیست و یکم همان ماه شارژ شود تا به ماه بعد موکول نشود.

  • ناشناس

    چرا دهک ۹ هم یارانه میگیرند و هم کالابرگ؟
    یا چرا با داشتن ماشین ۴ میلیاردی و خونه ۴۰ میلیاردی باز هم مصداق گرفتن کالابرگ هست حتی اگر طرف در دهک ده باشد؟

    نظرات شما -
    • ناشناس

      اعتبار کالابرگ کجا بود؟! این مابه التفاوت نرخ ارز آزاد و ترجیحی چند قلم کالای اساسی است که به همه ایرانیان پرداخت می شود و ربطی به دهک بندی ندارد. دهک بندی مربوط به یارانه نقدی است.

    • ناشناس

      حسود جان , این دهک نیست !! شماره آخر کد ملی هست فرق میکنه !

    • ناشناس

      چون حداقل سهمش از تمام منابع کشوره که داره بسرعت مصرف میشه.

    • ناشناس

      ناشناس قرمز آخر
      سهمش از ذخایر؟
      کدوم سهم؟ سرمایه داران سهمشون را تو کاسبی هاشون کرفتند

    • بابا

      ناشناس ۱۵:۵۴
      متوجه سوال و انتقاد نشدی.
      اصلا کامنت ایشون به ملی کار نداشت.

  • آدم

    چی چی میگید!!!!!!!؟؟؟؟؟؟
    کالا برگ مردادماه برای یک سوم مردم خورده شدش تمام.
    زمانی تو یارانه آنقدر روزها رو جابجا کردن تا عملاً ۱ ماه کشیدن بالا.

  • ناشناس

    ماشین و خانه با قیمتهایی که گفتین ملاک پولداری و رفاه نیست، بی ارزش بودن پول ملی هستش.
    خونه رو بفروشه مستاجر بشه؟ چیکار کنه با سرپناهش؟
    همون خونه‌ی میلیاردی اگر خرابی داشته باشه پول تعمیراتش رو هم ندارن بدن.
    درآمد میلیاردی که ندارن.
    من مستاجرم با یه ۲۰۶، اما سالهاست بهم یارانه نمیدن، کالابرگ هم این ماه حذف شد، انگار از دیدشون من خارج نشین هستم 😕

    نظرات شما -
    • ناشناس

      اتفاقاً ملاک هست. ملک ۴۰ میلیاردی را بفروشد باهاش دو تا واحد کوچک تر بخره. یکیش بده اجاره که لنگ یک تومان کالا برگ نباشه.

  • شهروند

    انتظار و انتظار ....ولی پایان انتظار تلخ است

  • ناشناس

    دولت کالا برگ و یارانه را ارث پدری خود میداند.

  • ناشناس

    من معلم مستاجر هستم و تک حقوق ، گذاشتنم دهکده ۷ ، بخاطر اینکه یک پیکان و یک تیبا دارم ، میگن دو تا ماشین داری

    نظرات شما -
    • ناشناس

      خب دو تا ماشین داری دیگه

  • ناشناس

    کد ملی صفر ، شارژ نشده !!

  • ناشناس

    در صورتی کالا برگ گروه آخر در مرداد ماه حذف نشده که در پنج شهریور اعتبار دوبرابری بگیرند وگرنه کالابرگ این گروه در مرداد ماه هپلو هپل شد

  • م

    عجب!! کالا برگ و یارانه برای همه ملت هست
    جلوی قاچاق سوخت و دزدی و رانتخوری گرفته بشه به معنای واقعی کلمه امریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند