خبر فوری کسب و کار ثروتمندان ایرانی را مرور می‌کند؛

محسن آزمایش و مسیر پرفراز و نشیب یک صنعت/ از یخچال و کولر و آب‌گرم‌کن‌های آزمایش تا مصادره و مهاجرت

در این قسمت از ثروتمندان ایرانی به کسب و کاری پرداخته‌ایم که محسن آزمایش پایه‌گذارش بود؛ آزمایش!

محسن آزمایش و مسیر پرفراز و نشیب یک صنعت/ از یخچال و کولر و آب‌گرم‌کن‌های آزمایش تا مصادره و مهاجرت

محسن آزمایش (اشتهاردیان) کارخانه‌دار و کارآفرین خوش فکر در سال ۱۳۰۴ در تهران به دنیا آمد. وضع نامناسب مالی خانواده و فوت پدر در نوجوانی باعث شد محسن از ۱۱ سالگی کار کند، زیرا مسئله معیشت و زندگی خانواده اش در میان بود. وی کار خود را از شاگردی در کارگاه آهنگری کوچک شروع کرد. پس از هفت سال تجربه شاگردی با ۱۴۰ تومان پس‌انداز، در سال ۱۳۱۸ مغازه کوچکی در خیابان عین الدوله باز کرد و به ساخت در و پنجره پرداخت. نهایت خوشبینی فامیل در خصوص محسن به حقیقت پیوست و او توانست برای خود کارگاهی کوچک راه اندازی کند.

اشتهاردیان در سال ۱۳۲۹ فامیلی آزمایش را برخود گذاشت. محسن آزمایش به ساختن صندلی، مبل و آبکاری فلزات در کارگاه خود می‌پرداخت. این کارگاه در سال ۱۳۳۶ در یک آتش‌سوزی نابود شد. از میان خاکستر آتشی که برایش ساخته بودند ققنوسی متولد می شود باانگیزه‌تر و مصمم‌تر از قبل. پس از این ماجرا او در تهران‌نو به تاریخ ۱۶ اسفند ۱۳۳۷ در محل کارخانه قدیمی، کارخانه صنعتی آزمایش را بنیان نهاد و تا سال ۱۳۵۸ مدیریت آن را در اختیار داشت.

تولد کارخانه بزرگ آزمایش

محسن آزمایش سرمایه شرکتی را که با ۳۰ میلیون ریال به ثبت رسانده بود با رشد و توسعه کار، در سال ۱۳۴۷ به ۲۰۰ میلیون ریال افزایش داد. وی سپس آن را تبدیل به کارخانه کرد. در این کارخانه چندین نوع یخچال، کولر، آب‌گرم‌کن، تختخواب فلزی، بخاری و اجاق گاز تولید می‌شد. کم‌کم زیربنای کارخانه از ۲ هزار متر در سال‌های آغازین، به ۷۳ هزار متر در اواسط سال‌های دهه پنجاه رسید.

اکنون محسن به یک میلیونری تبدیل شده بود. او توانسته بود یک کارگاه بزرگ در ۱۰ کیلومتری آبعلی به مساحت ۱۸۵ هزار مترمربع را خریداری کند و به مجموعه خود اضافه نماید به این صورت شرکت بزرگ آزمایش به وجود آمد.

محسن آزمایش توانسته بود به‌خوبی پیشرفت کند و در سال ۴۷ چند محصول جدید را به تولیدات کارخانه خود اضافه کرد. او ۵ مدل یخچال، ۷ مدل کولر، ۳ مدل آبگرمکن، ۴ مدل بخاری و ۶ مدل اجاق‌گاز را توانسته بود تولید کند.

محسن به کارکنان خود احترام زیادی می‌گذاشت و هزینه عروسی کارگران خود را پرداخت می‌کرد. بر اساس تحقیقی که شرکت ملی نفت انجام داده بود در مجموعه‌های دولتی حقوقی که به کارکنان پرداخت می‌شد کارخانه آزمایش بیشترین حقوق را پرداخت می‌کرد.

محصولات او توانسته بود به‌خوبی رشد کند و بازار ایران برایش کوچک بود، به همین دلیل اولین نمونه محصول خود را به بازار کشورهایی مانند کویت، افغانستان و کشورهای خلیج‌فارس فرستاد.

به گفته خود او تقریباً ۳۰ درصد بازار افغانستان به محصولات اختصاص گرفته بود. این اقدامات را در روزهایی انجام داد که کالاهای بسیاری از جنوب شرق آسیا و شوروی وارد افغانستان می‌شد، ولی محسن آزمایش توانست در دهه ۴۰ بلخ را تصرف کند. در دهه ۵۰ محسن محصولات خود را به بازار خلیج‌فارس ارسال کرد و این همان بازاری بود که از سوی مدیران بخش خصوصی ایران در دهه ۸۰ به بازار بزرگ اسلامی شهرت یافت.

در این دوره محسن آزمایش یک اقدام دیگر انجام داد، او در کارخانه خود برای تحصیل کارگران یک کارگاه فنی به وجود آورده بود و حدود ۳۳۰ هنرجو را پذیرفت.

مصادره سه کارخانه و هجرت به سوئیس

محسن توانسته بود در زمان فعالیت‌های خود کارخانه‌هایی در تهران، مرودشت، شیراز راه‌اندازی کند که در ابتدای انقلاب این سه کارخانه مصادره شدند. هنگامی که او با چنین شرایطی مواجه شد تصمیم گرفت که به نزد فرزندش در سوئیس برود و در آنجا زندگی کند.

همه فرزندان محسن آزمایش در سال ۱۳۵۷ در سوئیس درس می‌خواندند و سال‌های آخر زندگی او سراسر رنج و ناامیدی بود. نبود کار و درآمد و همچنین هزینه‌های سرسام‌آور زندگی در خارج از کشور و وضع روحی و بیماری او را به‌شدت ناراحت می‌کرد. فردی که یک‌عمر روی پای خودش ایستاده بود و زندگی خانواده‌های زیادی به‌وسیله او تأمین می‌شد در حال حاضر محتاج به خانواده‌اش بود.

وفات محسن آزمایش

محسن آزمایش چند سال آخر زندگی‌اش مریض شد و چیزی که از درون باعث متلاشی‌شدن او می‌شد این بود که فردی که از دوران کودکی تکیه گاهی برای دیگران بود اکنون وابسته به دیگران شده بود سرانجام در سال ۱۳۷۱ در غربت و در شهر مراکش از دنیا رفت و در همان‌ها به خاک سپرده شد.

گزارش زیر درباره زندگی محسن آزمایش است.

حجم ویدیو: 11.94M | مدت زمان ویدیو: 00:04:12 | دانلود ویدیو
منبع: خبر فوری
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 27
  • ناشناس
    1

    خدا وند اورا بیامرزد چه نظری بدیم برای کسی که یک عمر برای کشورش وملتش تلاش کردو اخرش هم درفقر وفلاکت دردیارغربت مرد روحش شاد

  • حمید
    48

    بسیار انسان شریفی بوده ...درش اصلا شکی نیست...فقط معلوم نشد اون ثرروت اولیه برای شروع کار از کجا آورده...چند باری هم مشکلات باعث شده از صفر شروع کنه ...پول کارخونه زدن کم نیست...اونم ۳ میلیون

    نظرات شما -
    • ناشناس
      2

      از همون جایی که حکومت شما با اون حوزه و پایگاه میسازه توی لبنان و افغانستان و عراق.

    • 1

      اسکل اون زمان گرفتن وام از بانک برا تولید به راحتی اب خوردن بود وجون ثبات اقتصادی بود راحت طرف برنامه ریزی می کرد و لازم نبود هست ونیستشا بهره بانکی بپردازد .

    • ناشناس
      1

      الان تو مفت خور سانديس خور وکیل خدایی یا دستمال کش عنقلاب اون همه خدمت ش رو ندیدی چون کور و نفهم بودی ولی 3 میلیون رو دیدی نون به نرخ روز خور میگه وام در ضمن اون زمان تورم وگرانی اونم 10 درصد پایان سال بود نه مثل الان که تورم وگرانی لحظه ی ه خاموش باش

    • حمید
      0

      آخه شعور هم خوب چیزیه...بابا یکم ادب و تربیت خانوادگی داشته باشین...حتی توی جواب دادن هم باید خوی حیوانی داشت؟؟؟ چقدر وحشی گری؟؟؟!!!!مثل آدم منطقی یه جواب بدین همین... لازم نیست انقد عصبی باشید...التماس تفکررررر

    • ناشناس
      1

      در جواب حمید 8:42واسه آدمی که خودش رو به جهالت زده باید با زبان تند حرف زد

  • ناشناس
    0

    فقط ميتونم بگم خدا رحمتش كنه. روحش شاد و غريق رحمت الهي....

    نظرات شما -
    • 0

      قرین

  • ناشناس
    0

    شغل دولتی و مدرک دانشگاه ازاد و سهمیه نداشته ولی غیرت کار و دادن نان و شغل به کارگر را داشته و پاسخ مخاطب حمید این است عالم محضر خداست و تمام گنج ها و خزاین در اختیار اوست و میتواند ببخشد به مومنین و انسانهایی که خادم مردم هستند یاد بگیرید

    نظرات شما -
    • حمید
      0

      دم شما گرم که لااقل یه جواب درست دادین نه مثل باقی که جوگیرن و جوری برخورد میکنن انگار من و امثال من سخنگوی دولتیم

  • عادل
    1

    خدا رحمت کنه اما چرا کارخانه او را مصادره کردن

    نظرات شما -
    • 1

      قراره کارخانه تولید ساندیس راه اندازی کنند برای تنبل هایی که دنبال سهمیه و امتیاز هستند .

  • محمود
    0

    هزاران درود به شرف و انسانیت مرد بزرگ کارآفرین محسن آزمایش
    یاد و خاطره این نسل از انسانهای فرهیخته و بزرگ تا ابد در دل مردم ایران زنده و جاویدان است . روحش شاد و یادش همواره گرامی

  • کورش قلیچ پور
    0

    چه مردان بزرگ و کارآفرینی وجود داشتن که به مردم و کشور خدمت کردند و براحتی با یک انگ تمام تلاششون یک شبه بر باد رفت .خدایا مارا از شر دور نگهدار.

  • ایرانی مظلوم
    2

    ایران و ایرانی مفلوک نگه داشته شده ، سیاست کلی قدرتمندان اینگونه است . کشوراای عرب همسایه ایران ، اجازه رشد به ایران و ایرانی نمی دهند .

  • سعید
    1

    شرکت ازمایش هیچ وقت رونق نگرفت وساید بای ساید تولید نکرد و ورشکست شد چون مال مصادره ای بود رضایت نداشت

  • ناشناش
    0

    سرنوشت امثال آقای آزمایش بعد از انقلاب در ایران کم نبوده نمونه اش آقای قندچی مالک کارخانه ماک در ایران

  • رضا
    0

    خدا رحمتش کند باعت به کار گرفتن تعداد ی افراد در کارخانه شده بود

  • محمد
    2

    احتمالا تاجر مواد مخدر بوده ویا اختلاسگر بوده و گرنه اموالش توسط عنقلابیون پاک و منزه و حلال خورمصادره نمیشد

  • ناشناس
    0

    ان مرحوم هم مانند بسیار ایرانسازان دیگر مشمول التفات ماموران ایران ویرانی شده است!

  • ناشناس
    0

    واقعا عبارت اوراگذشته ای است قابل تقدیر برارنده اوست خدارحمتش کنه من ممنون وازسپاسگزارم

  • ایرانی
    0

    خوب شد گفتی داشتم میرفتم فرودگاه
    برگشتم .

  • احسان
    0

    خدمات آزمایش شامل اکثر ایرانیان شده.
    لطفا از زندگی حاج اسداله ذلفقاری خالق مسکن انبوه در ایران بخصوص آبادان و بهبهان(کوی ذلفقاری) گزارش تهیه کنید.

  • ناشناس
    0

    روحش شاد

  • سامان
    0

    خدا رحمت کند آنهایی که در صنعت و تولید به کشور خدمت می کردند در اوایل انقلاب کارخانه ها را مصادره می کردند که این کارها خیلی زیاد پیش آمد مرحوم آزمایش که یادش گرامی باد مثل اقای خیامی مدیر ایران ناسیونال خیلی به کشور خدمت کردند که متاسفانه در اوایل انقلاب خیلی از شرکت های تولیدی و صنغتی را مفت مصادره و از چرخه تولید باز ماند ؟ اینها مدیرانی بودند بفکر کارگر بودند ( قبل از اتقلاب ) متاسفانه بعد از انقلاب مدیران فقط دنبال پر کردن جیب خود و اطرافیان هستند ؟ که توی این کلیپ واقعیت را به مرذم معرفی کرده البته بیشتر شرکت های مصادره ای بخاطر راضی نبودن مالکان دربشان تخته شده یا هر روز توسط افراد غیر متخصص دست به دست می شود که فقط کارگران زحمتکش ضرر می کنند ؟

  • ناشناس
    0

    روحش شاد ویادش گرامی چه مردان بزگی در این کشور خدمت کردن ،خدا لعنت کنه کسانیکه باعثدوری آنها از وطن شد

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها